Se spune că fiecare zodie reprezintă câte o etapă din evoluția omului, iar zodia Peștilor, fiind ultima din întregul cerc zodiacal, reprezintă sufletul ajuns la ultima dintre etapele învățării a ceea ce înseamnă să fii om. Astrologia esoterică ne spune că sufletul trebuie să treacă de mai multe ori prin lecțiile întruchipate de diferitele zodii, pentru a le asimila întru-totul. Asta înseamnă că, ajuns în semnul ce încheie roata zodiacului, sufletul a trecut printr-o groază de experiențe pe care se străduiește să le integreze, și de aceea e obosit rău. Mulți dintre nativii din Pești au vitalitatea scăzută, iar cei care dispun de suficientă vitalitate fac instinctiv economie de energie. Cel mai bine se observă această tendință la sportivii din Pești.
Zodia Peștilor are două planete care o guvernează. Prima este marele benefic Jupiter, vechiul guvernator al zodiei, cea de-a doua este Neptun, supranumit guvernatorul modern. Deși în vechime nu se știa de existența lui Neptun (planeta a fost descoperită de abia în 1846), iată că astrologii din vechime au intuit unele dintre trăsăturile sale distinctive, fapt care rezultă din felul în care este prezentată zodia Peștilor în astrologia cabalistică. Aici găsim următoarea descriere:
Trăsături generale: Peștii au un trup de mărime medie, dar cu pieptul lat, ochii negri, o frunte senină și tenul alb. Nativii în Pești vor avea o voce slabă, vor fi iritabili, dar nu agresivi, politicoși, dar amăgitori, și își vor da frâu liber la mâncare, băutură și somn.
Peștii născuți în primele zece zile ale zodiei (primul decan): Vor avea pieptul îngust, dar în rest, corpul frumos proporționat, la fel și trăsăturile feței.
Peștii născuți în următoarele zece zile ale zodiei (al doilea decan): Scunzi și neîngrijiți, acești Pești vor avea o figură morocănoasă și își pot manifesta cu ușurință ostilitatea față de restul lumii.
Peștii născuți în ultimele zece zile ale zodiei (al treilea decan): Cu păr roșcat și ochi frumoși, acești Pești au ghinionul să fie adeseori bolnavi.
Semn feminin și nocturn de apă, semnul Peștilor era considerat în vechime ca fiind stăpân peste labele picioarelor, iar la capitolul boli, se considera că, pe lângă picioare, Peștii ar fi predispuși să sufere de urticarii, hemiplegii și lepră.
Peștii în astrologia modernă
După ce a fost descoperit Neptun, respectiv la mijlocul secolului XIX, viziunea asupra nativilor din Pești a început să se diversifice. Mulți astrologi au constatat că putem împărți Peștii în două tipologii distincte: cei jupiterieni și cei neptunieni. Jupiterienii au o tendință de îngrășare, asociată cu un comportament optimist, pozitiv și plin de umor. Ei nu se prea pot plânge de lipsă de vitalitate. În general, sunt activi și întreprinzători. Au însă și perioade în care le place să lenevească. Când e vorba despre o persoană aflată în suferință sau o cauză umanitară, le vine deosebit de ușor să-și acceseze rezervorul de energie. Când este vorba despre ei însiși, sunt însă predispuși să se neglijeze, din păcate, de multe ori din punctul de vedere al sănătății și al regimului alimentar.
Tipologia neptuniană ar fi mai degrabă longilină, grațioasă, cu o vulnerabilitate pronunțată, la propriu și la figurat. Neptunienii sunt adesea de un rafinament ieșit din comun, firi artistice, cu o dorință pronunțată de a evada din realitatea de zi cu zi, fie prin artă, fie prin mijloace mai puțin sănătoase, cum ar fi viciile. Ambele tipuri își sărbătoresc ziua de naștere, undeva între 19 februarie și 20 martie.
Tipul de vitalitate și morfologia
Deși în acest semn al sfârșiturilor există o sumedenie de tipuri intermediare, ne putem orienta după însușirile amintite mai sus, pentru a-i clasa pe Pești, cât de cât, în categoria "jupiterieni" sau "neptunieni". După cum am văzut, atât vitalitatea cât și morfologia diferă substanțial la aceștia. Ceea ce găsim adesea în comun la amândouă tipurile este faptul că ochii sunt în general depărtați, pomeții ridicați iar fața are o mare mobilitate, reflectând până și cele mai mici oscilații ale stărilor sale interioare. Cu vârsta, devine mai ușor să distingem aceste două tipuri, căci jupiterianul devine mai rubicond, cu pielea întinsă, o urmă de zâmbet care pare să nu-i părăsească chipul și o privire binevoitoare. E de multe ori surprinzător cât de multă flexibilitate și grație în mișcări păstrează acești dolofani. Ridurile, când apar, au îndeobște o traiectorie ascendentă din pricina ușurinței cu care ei râd și se amuză. La neptunieni, în schimb, ochii și gura, trăsături pronunțate și adesea proeminente, capătă cu timpul o expresie blazată, ușor tristă sau una de resemnare filozofică. Cu toate că și neptunienii sunt ființe grațioase, mișcările lor sunt lente, mai ales mersul. Acesta, în ciuda lentorii, este unduios și seducător. Chipul transmite o senzualitate subtilă, iar expresia ochilor este visătoare, pierdută parcă în căutarea altor dimensiuni. Peștii neptunieni au cea mai mare paletă de expresii, ceea ce îi face deosebit de înzestrați pentru toate vocațiile care presupun expresivitate și prezență scenică. Despre acest tip de Pești s-a spus că pot să reprezinte orice pentru oricine. Și aici avem un paradox. Spre deosebire de Peștii jupiterieni, care nu au întrebări și incertitudini cu privire la identitatea lor, neptunienii așteaptă ca alții să le spună cine sunt. Dar puțini dintre ei ajung să-și dea seama, încă din prima parte a vieții, că pot să fie... cine vor ei.
Predispoziții legate de sănătate
Înclinațiile către anumite afecțiuni sunt prezente la amândouă tipurile de Pești. După cum am văzut, încă din astrologia antică era cunoscută legătura dintre constelația Peștilor și labele picioarelor. Dacă s-ar face o statistică, s-ar constata, probabil, că nativii din Pești cumpără cele mai multe perechi de pantofi. Nu doar pentru că acesta este obiectul lor de îmbrăcăminte preferat (chiar este!), ci și dintr-un motiv mult mai obiectiv: au picioarele deosebit de sensibile, care se umflă ușor, dacă pantoful este incomod, și fac bășici, dacă materialul din care este făcut pantoful nu este suficient de moale. În cazul lor, nu e un moft. Bronhiile, organ derivat în corpul uman de la branhiile peștilor, cad, de asemenea, sub incidența zodiei, motiv pentru care, mai ales în copilăria mică, părinții ar face bine să le înfofolească gâtul Peștișorilor lor. Neptun guvernează oceanele lumii, iar acestea se regăsesc în corpul uman sub forma sistemului limfatic-ganglionar, care străbate întreg corpul. Deci, și la buna funcționare a acestuia ar trebui să vegheze.
Bolile cele mai frecvente
Pentru medici, copiii născuți sub semnul Peștilor pot fi o adevărată piatră de încercare, deoarece, în cazul lor, e deosebit de greu de stabilit o relație între cauză și efect. De exemplu, înțepăturile în urechi pot fi semnul că ceva nu e în ordine cu bronhiile. Dar de unde să știi, pentru că la carte lucrurile nu sunt prezentate așa. Afecțiunile ciudate, misterioase, latente sau difuze, sunt specialitatea Peștilor. Acest lucru poate fi explicat, probabil, prin faptul că toxicitatea generată de boală circulă prin întreg sistemul limfatic-ganglionar și dă semnale ba ici, ba colo.
Marea sugestibilitate a Peștilor îi face să se creadă bolnavi de mai orice. La orice simptom de boală încep să se documenteze, de preferință pe net, și pot fi convinși că suferă de o sumedenie de maladii, când, de fapt, suferă de o banală răceală. Dar această sugestibilitate este totodată un semn al deosebitei lor empatii, iar asta îi poate face să devină medici excelenți, deoarece se transpun, realmente, în pielea persoanelor suferinde. În plus, zodia Peștilor guvernează spitalele. Peștii care ajung în spital ca pacienți se pot întoarce acasă mai bolnavi decât au fost când au intrat. Medicii Pești, în schimb, se pot simți mai bine la spital decât acasă, deoarece aici este locul în care își pot exprima fără rezerve compasiunea. Dar atât pacienții, cât și medicii Pești, trebuie să învețe să se ferească de elemente toxice, pe care le elimină mai greu din sistem decât orice altă zodie. Rămânând în corp, toxinele pot produce boli infecțioase cronice, care duc cu ușurință la astenie.
Nu doar mediul spitalicesc se situează sub influența Peștilor, ci și mare parte din industria farmaceutică și, în special, medicamentele, care duc la schimbarea stării de conștiință, cum ar fi somniferele, sedativele, anestezicele sau psihotropele.
Peștii suferă, de asemenea, de intoleranță la frig și umezeală, iar cei expuși acestor factori nu numai că răcesc ușor, dar pot contracta bronșite, ba chiar și astm bronșic. Labele picioarelor se edemațiază (se umflă), atunci când ei stau mult timp în picioare, sau în perioadele, dese la număr, când circulația periferică lasă de dorit, ori când mănâncă prea sărat. Monturile, degetele de la picioare deformate sau unghiile încarnate se întâlnesc des la nativii din Pești. Și mai există o particularitate - fie au platfus, fie bolta piciorului este frumos arcuită și le permite să devină, de exemplu, dansatori sau balerini de excepție.
Dintre cele două planete care guvernează semnul Peștilor, Neptun este considerată cea care-și pune apăsat amprenta asupra stării de sănătate. În această perioadă de timp, mai precis până în ianuarie 2026, cât timp Neptun va străbate zodia Peștilor, el se manifestă deosebit de puternic, și asta - nu numai în ceea ce îi privește pe Pești. O face sub forma unor infecții insidioase, purulente sau microbiene, a unor fenomene de infiltrație, cum ar fi, de exemplu, apa la plămâni sau toxicitatea introdusă în organism ca efect al unor substanțe toxice, ca urmare a consumului de alcool, medicamente, droguri sau chiar a folosirii unor detergenți.
Remediile homeopatice de bază pentru Neptun sunt: Hepar Sulfur, Calendula, Echinacea, Antimonium tartaricum, Secale, Tarantula cubensis, Aqua marina, Petroleum, Ledum palustre.
Metalul în afinitate cu Neptun este sodiul.
Jupiter, vechiul guvernator al zodiei, pare să influențeze mult mai puțin predispozițiile Peștilor. Probabil, pentru că este vechiul guvernator al zodiei și, sigur, pentru că vorbim despre "marele benefic", a cărui influență este preponderent pozitivă. Pentru că este însă atât de mare (de peste 100 de ori mai mare decât planeta noastră), Jupiter se mai numește și "planeta exagerării", iar din acest punct de vedere, poate provoca probleme. De exemplu, poate duce la hiperactivitatea glandelor endocrine, mai ales a hipofizei, timusului și pancreasului. Jupiter mai este răspunzător de tot ce înseamnă proliferare, inclusiv a tumorilor, din fericire, cele apărute sub influența sa sunt în cea mai mare parte benigne. Își mai poate spune cuvântul în privința diferitelor boli de piele, precum urticaria, dar și în exagerările mentale.
Remediile homeopatice de bază pentru Jupiter sunt: Aesculus, Nux vomica, Belladonna, Graphites, Sulfur, Histaminium, Aurum, Berberis, Chenopodium.
Metalele în afinitate cu Jupiter sunt oțelul și arama.
Sănătatea mentală
Se spune că Peștii trec într-o singură zi prin atâtea stări de spirit cât altă zodie într-un an. Din această pricină, este mai important pentru Pești decât pentru orice alt semn zodiacal ca mediul să fie armonios. Și asta, nu doar din punctul de vedere al atmosferei afective (deși aceasta, evident, primează), dar și estetic. Un neptunian poate să cadă în depresie dacă este nevoit să petreacă mult timp într-o cameră urâtă - și asta nu e o figură de stil. Un jupiterian își va găsi refugiul într-o carte, dar își va pierde tonusul și umorul. Cum Neptun guvernează și visele, este evident că somnul joacă un mare rol în regenerarea energiei Peștilor - poate cel mai mare. Din pricina sensibilității sale atât de pronunțate, îi trebuie cam nouă ore de somn pentru a redeveni apt să funcționeze cum trebuie în realitatea tridimensională. Privarea de somn poate să transforme un Peștișor de aur într-o piranha necruțătoare, pe care nimeni n-o bănuia că poate exista în dosul unei aparențe atât de pașnice. Este imperios necesar ca Peștii să nu se lasă pradă stărilor de spirit apăsătoare, deoarece dacă se lasă în voia lor, se poate întâmpla, în cazuri extreme, să ajungă să aibă tendințe suicidale. Din fericire, își pot schimba dispoziția ușor, prin intermediul muzicii.
Remediile din plante
Se pare că pentru a se ancora în lume, Peștii cei visători au nevoie de energia arborilor. Unul dintre aceștia este carpenul (Carpinus betulus). Extractul din muguri de carpen ajută Peștii să expectoreze, să liniștească spasmele de tuse produse de bronșitele pe care adesea le contractează. Frasinul (Fraxinus excelsior) le poate fi de folos Peștilor pentru a elimina toxinele, una dintre problemele lor majore, dar și pentru a elimina excesul de apă din țesuturi, atunci când doresc să scape de edeme. Proprietatea ceaiului din scoarță de frasin de a scădea febra se cunoștea din vechime, iar Peștii se pare că reacționează deosebit de bine la acest remediu. Ulmul (Ulmus) posedă la rândul său o scoarță din care se poate face un decoct util în combaterea unor afecțiuni specifice Peștilor: bolile respiratorii, tusea, ascita, pleurezia și insomnia. Unguentul pe bază de ulm acționează eficient împotriva eczemelor. Dudul negru (Morus nigra) se poate dovedi un remediu potrivit pentru Peștii care suferă de diabet, dar dozajul ar trebui recomandat de un fitoterapeut.
În medicina ayurvedică, algele, iarba-mare, limba-mielului și lichenii de piatră sunt considerate plantele medicinale cele mai adecvate pentru tratarea afecțiunilor zodiei.
Regimul alimentar al Peștilor
Legumele proaspete, cât mai puțin gătite, le sunt recomandate Peștilor prioritar. Celor mai mulți dintre ei le priește un regim vegetarian, dar nu prea strict. Alimentele considerate a fi în armonie cu structura energetică subliniază acest adevăr general. Este vorba despre castraveți, salată verde, lăptuci, pepeni și dovlecei. După cum vedeți, vorbim despre alimente ușoare, plăcute, hidratante. Dintre fructe, smochinele le priesc nu doar din pricina gustului plăcut, dar și din pricina stării bune pe care consumul lor o poate induce. Iar dependența de smochine încă n-a făcut rău nimănui. Alte fructe prielnice sănătății lor sunt fragii, căpșunile și nucile. Anemia feriprivă către care sunt predispuși mai ales copiii și femeile zodiei se explică prin faptul că organismul lor pierde adesea fosfatul de fier. Îl pot recupera mâncând fasole verde, linte și spanac. Dintre condimentele care le fac bine Peștilor amintim muștarul alb, ghimbirul, hreanul și scorțișoara.
Pietre prețioase și semiprețioase
Pietrele care fac multe "ape" sunt cele apropiate de energia Peștilor, mai ales în nunațele pe care le îmbracă mările și oceanele și care le reflectă neîncetatele unduiri ale sufletului. Dar iată care au fost pietrele atribuite de-a lungul istoriei acestei zodii misterioase. Egiptenii și grecii spuneau că hiacintul ar fi piatra lor norocoasă, spre deosebire de bizantini, care au ales pentru Pești turcoaza. Evreii au optat pentru jasp, care poate avea numeroase nuanțe și pe care astrologii medievali l-au preluat, adăugându-i însă și turmalina, o piatră semiprețioasă, care e, de fapt, o combinație, potrivindu-se din acest motiv cu personalitatea versatilă a Peștilor. În epoca modernă, părerile sunt împărțite între acvamarin, turcoază, piatra lunii și ametist.
Și acum, că le știți pe toate, dragi Pești, noi vă urăm "Sănătate!"