Muzici de ademenit primăvara - Mihai Constantinescu și Iulian Canaf

Dana Ene
- La jumătatea lui februarie, o palmă înainte de Dragobete, vă sfătuim să vă duceți, măcar la unul dintre cele două concerte menite să ne treacă din iarnă în primăvară. Soliștii sunt de-ai locului și cunosc bine "țâfrul" care încălzește sufletul și transformă muzica în bucurie -

Mihai Constantinescu

?n cei peste 50 de ani de activitate artistică, fos­tul absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport din București a lansat nu mai puțin de 18 discuri și 2 EP-uri. A făcut parte din "Corul de copii radio", din trupa Mondial (căreia i s-a alăturat în 1964), dar și din formația lui Petre Mag­din - "Modern Group" sau din formi­dabilul trio lansat de Titus Munteanu, cu Olimpia Panciu, Marius Țeicu și Mihai Constantinescu. Deși primul disc a fost un EP lansat de Electrecord în 1974 care con­ținea doar patru melodii, primul succes era mai vechi, căci una dintre pri­mele lui compoziții, melodia "Păpușa", lan­sată pe când făcea parte încă din Mon­dial, se bu­curase deja de un succes nebun. Acesteia i s-au alăturat, în timp, multe alte șlagăre, precum: "Maria Mi­ra­be­la"; "Sus în deal"; "O di­mi­neață în culori"; "Hai­deți la joacă"; "O lume mi­nu­nată"; "Iubiți și câinii vaga­bonzi" și mul­te altele. ?n anul 2002, editura muzicală a Uniunii Compozitorilor și Mu­zi­co­logilor din Ro­mânia i-a scos un caiet de cântece selectate din șlagărele lan­sate.
?n 2010, Mihai Constan­tinescu a lan­sat un CD Box cu 4 CD-uri compilație, intitulat "Parte din viața mea", pe care a selectat unele dintre cele mai bune me­lodii ale sale. Anul trecut a fost greu pentru îndră­gitul artist care, la 71 de ani, s-a confruntat pentru a doua oară cu o intervenție complicată pe inimă. Dar momentul greu a fost depășit și, cu o inimă re­condiționată la cel mai înalt nivel, Mihai Constan­tinescu ne încântă iarăși cu muzica lui la fiecare apariție pe scenă.
Foarte îndrăgitul mesager al muzicii ușoare ro­mânești își așteaptă admiratorii sâm­bătă, 17 fe­bruarie, în Beră­ria H, de la ora 19, unde va cânta cele mai iubite me­lodii ale lui. Pre­țul unui bilet la concert este de 25 lei. Copiii cu vârsta sub 10 ani (inclusiv) au intrarea liberă, dar nu au loc rezervat la masă. Bilete mai puteți găsi doar în rețeaua Iabilet sau la Berăria H, din Herăstrău.

Canaf & band: Endless Blues

Pe Iulian Canaf l-a descoperit o țară întreagă în 2011, cu prilejul primei ediții a concursului "Vocea României" de la Pro TV, când a făcut parte din echipa Loredanei. Deși nu a ajuns în finală, a im­pre­sionat multă lume cu talentul și vocea sa, reu­șind să-și construiască repede un destin muzical. Pentru Iulian, "Vocea României" nu a fost o expe­riență în premieră. Simpaticul și talentatul solist cântase blues prin cluburile ieșene, iar în 2009 a fost marele câștigător al Festivalului de Jazz de la Sibiu. "Vocea României" l-a propulsat direct în... liga mare. Primul concert susținut în Capitală, pe 1 martie 2012, în clubul "Jukebox Venue", a adunat sub același acoperiș aproape 1.000 de spectatori, un lucru demn de luat în seamă, mai ales că până în acel moment, Iulian nu lansase nici măcar un disc.
Iulian Canaf s-a năs­cut la Iași, în 1973. Deși iubea de mic muzica și avea talent, nu s-a gân­dit de la început să facă o carieră muzicală. A debutat mai mult în joa­că, pe scena clubului Es­cape, de pe istorica stra­dă Lăpușneanu din Iași, unde a fost "împins" să urce pe scenă într-o noapte de prietenul său, John Munteanu. Clubul era frecventat de stu­denți, iar Canaf i-a cuce­rit pe toți cu doar câteva melodii blues bine alese. Aplauzele care nu mai conteneau au fost declanșa­torul dorinței de a se dedica exclusiv muzicii. ?n 1999, înființează trupa Excentric Blues, alături de care pornește să colinde țara în lung și-n lat, cân­tând la tot felul de evenimente muzicale - mici sau mari, dar și prin cluburi - locul unde simți cel mai bine publicul. Trupa a suferit de-a lungul timpului o serie de schimbări, astăzi fiind compusă din: Codrin Vieriu - bas, Andrei Hancu - tobe, Sorin Petrila - chitară și Canaf - solo voce.
?n 2016, adică la 17 ani de la debutul pe scenă, Canaf și-a lansat primul album, "The virgin soul of the Blues", care s-a bucurat de mare succes printre fanii solistului. Numele lui Canaf a ajuns și în playlist-ul "BBC Music".
Anul acesta, în 2018, muzicianul ieșean își lan­sează cel de-al doilea disc. "Vă aștept pe 16 fe­brua­rie 2018, la Clubul Țăranului din București, la ora 21. Oferta - blues și un cadou pentru toți ce prezenți: noul meu album "Endless Blues". Va fi blues, chiar dacă se întrerupe curentul. PS: pe bune!" - astfel suna invitația de pe pagina lui de Facebook.
Deci, vineri, 16 februarie, la Clubul Țăranului din Capitală, îl puteți asculta din nou pe Canaf în concert, cântând blues. Puteți face rezervări la tel. 021.310.80.48, iar prețul unui bilet este de 50 lei.