Când se lasă seara și luminile se aprind peste oraș, bătrâna Casă Paleologu din București își deschide porțile către cei dornici să se întoarcă la învățătură. Filosofie, retorică, literatură, entuziasm, prietenie și bucuria de a fi împreună - iată doar câteva din disciplinele și virtuțile unei altfel de școli. O școală pentru oameni mari, întemeiată acum cinci ani, din pura plăcere de a descoperi lucruri noi, și care a numărat deja peste 3000 de participanți. Pe scurt, un colț de Românie bună și normală, care continuă să pulseze viață intelectuală, în ciuda frământărilor lumii din jur. De vorbă cu sufletul și inițiatorul ei.
- După ani de zile de implicare politică, iată-vă retras din arenă, pentru a vă dedica pedagogiei. Cum v-ați descoperit vocația de profesor?
- Cred că tatăl meu a fost primul om care mi-a spus tranșant că trebuie să predau. În 1994, a venit la o conferință despre filosoful rus Vladimir Soloviov, pe care o țineam în curte la biserica Stavropoleos. A fost așa de încântat de cum s-a desfășurat, încât mi-a zis: "Puiul tatii, ești așa de bun, lasă visele tale politice, tu trebuie să predai!". Ei bine, contrar sfaturilor paterne, am avut o paranteză politică importantă.
- Până să vă implicați în politică, ați fost însă elev al Ecole Normale Supérieure, cea mai importantă "uzină" de produs profesori din Franța. A contat și asta, bănuiesc.
- Da, pentru că e o școală al cărei scop e să te facă să gândești ca un viitor profesor. Acolo am și avut ocazia să țin prima oară un seminar, pe care l-am dedicat istoriei culturale în Estul Europei. Mai târziu, am avut ocazia să predau și la Boston College, și mi-am dat seama cât de mult îmi place. Americanii au obiceiul să-și spună părerea la final de curs. Unul chiar afirma că sunt cel mai amuzant profesor din campus. Feed-back-ul lor m-a ajutat să-mi înțeleg vocația de profesor și să nu uit că umorul contează enorm, ca mijloc pedagogic.
- Iată-vă acum în postura unui profesor mai puțin obișnuit, care nu-și ține orele la catedră...
- Și le ține într-o atmosferă cât se poate de destinsă, chiar! În cazul "Casei Paleologu", vorbim de o instituție de plăcere, unde oamenii vin seara sau în weekend, pur și simplu, de dragul de a învăța lucruri noi.
- Ce fel de oameni vă calcă pragul ?
- Cei mai mulți sunt oameni activi din punct de vedere profesional, din absolut toate domeniile: avocați, IT-iști, doctori, antreprenori, procurori. Avem și cursuri dedicate elevilor, cum e cel despre comunism, pe care îl ținem în vacanța intersemestrială, din februarie. Dar mai avem și cursuri dedicate unor companii sau unor nevoi specifice, pe care le țin pentru înalții funcționari din ministere sau din ambasade. Sunt oameni diverși, de toate vârstele.
- Nu e mai greu să te întorci la școală, după ce ai depășit prima tinerețe?
- Există aici, în România, un soi de reticență din partea vârstnicilor. Mulți oameni care și-ar dori să vină se autocenzurează. Noi suntem bucuroși să-i primim și chiar să oferim burse pensionarilor. În Danemarca, la Copenhaga, am întâlnit o doamnă, supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz, care la peste 80 de ani, se apucase să facă o licență în filosofie. M-a umplut de admirație.
- Cursurile Casei Paleologu gravitează în jurul retoricii, o disciplină aproape uitată astăzi. Nu mă pot abține să vă întreb: mai avem nevoie de învățăturile anticilor, când ritmul vieții s-a schimbat așa de mult?
- Trăim într-o țară în care politicienii vorbesc prost, preoții predică prost, profesorii predau plicticos, și am numit doar trei meserii în care vorbirea e fundamentală. Or, retorica ne ajută să ne facem înțeleși. O să vă mire, poate, dar cursurile de retorică de la Casa Paleologu sunt printre cele mai căutate. Avem o ofertă foarte bogată, de la introducere în retorică, până la retorica imaginilor, sau la cursuri despre exprimarea emoțiilor. Ideile trebuie susținute emoțional, iar emoția trebuie adaptată la mesaj. Tocmai acum, când concurența e mare, e necesar să deții și calități pe care alții nu le au: gândire critică, capacitatea de a construi un discurs, fără a mai vorbi de a scrie. Am făcut un curs pentru înalți funcționari din ministere, oameni foarte inteligenți, cu care mi-a făcut mare plăcere să lucrez. Într-una din zile, le-am dat un exercițiu de redactare de text scurt, într-un limbaj cât mai simplu. Rezultatul a confirmat ceea ce știam deja ca ambasador și ministru, și anume, că oamenii nu știu să scrie la obiect, concis, și într-o limbă normală, pe înțelesul tuturor. Sunt foarte mulți oameni de afaceri care vin la cursurile mele de retorică. Asta îmi arată că le e necesară.
- Am aruncat un ochi pe site-ul "Casei Paleologu" și am descoperit cu bucurie că faceți și călătorii de studiu. Bunăoară, la Atena.
- Călătoriile noastre nu sunt turism, ci adevărate expediții spartane. De altfel, pe cei cu sănătate șubredă, îi rog să se abțină. Vizităm foarte mult în cele șase zile. La Atena, e esențial să vezi locurile pe unde trecea Socrate, să vezi unde țineau discursuri Pericle și Demostene, sau unde se jucau piesele lui Eschil, Sofocle și Euripide. Pentru a înțelege mentalitatea grecilor vechi, o asemenea excursie este de neînlocuit. Apoi, pe lângă uriașa cantitate de informație cu care vine această expediție, atmosfera e minunată. Stăm împreună timp de o săptămână, seara rămânem până târziu la taclale. Am avut și norocul să dăm peste niște proprietari de hotel de-o cumsecădenie extraordinară, care ne fac sejurul plăcut, de fiecare dată.
- Iar când nu sunteți peste granițe, puteți fi găsit și ceva mai aproape, de pildă, în casele de oaspeți din Transilvania. Cum e la Cincșor, când începe să ningă?
- E frig și e bine că e așa, fiindcă lumea nu vrea să iasă afară. Sejurul de la Cincșor e opusul călătoriilor în străinătate. Când l-am pus la cale, am gândit un soi de retraite. O retragere într-un loc de meditație, unde e liniște și poți sta de vorbă în tihnă despre lucrurile importante. E asceză și epicurianism în același timp, fiindcă locul e splendid, rața gătită de ei e minunată, clătitele delicioase, singurul lucru care te poate întrista e că porțiile nu sunt triple. (râde) În tot cazul, e locul perfect să stai de vorbă despre înțelepciunea în viață, la antici.
- Cursurile dumneavoastră par, totuși, dedicate oamenilor cu un anumit bagaj cultural.
- Oamenii nu trebuie să uite că vin aici din plăcere, să-și împrospăteze cunoștințele și să aprofundeze, nu vin să treacă un examen cu mine. Azi încep un curs despre Soljenițîn, dar nu plec de la premisa că vreunul dintre participanți a citit tot. Mă aștept ca unii să nu fi citit nimic, ca alții să fi citit poate "O zi din viața lui Ivan Denisovici", iar câțiva "Arhipelagul Gulag". Voi discuta, poate, mai mult cu cei care au citit, iar cei care n-au citit vor prinde gust să o facă mai târziu. Asta nu trebuie să fie un impediment.
- Cândva, Constantin Noica visa să creeze o școală "în care să nu se predea conținuturi, ci stări de spirit". Dumneavoastră ce fel de școală visați?
- Am crescut cu Noica în casă, am o mare admirație pentru figura lui, dar pentru mine, filosofia nu e speculație aridă, ci mod de viață. De aceea îmi și place să spun că visez la o școală ultraclasică și hipermodernă. Aș înlocui "stările de spirit" cu rețete de trai mai bun. Fiindcă anticii ne pot ajuta să ne punem întrebările fundamentale despre sensul vieții și să facem față concret unor situații dure, cu care mai devreme sau mai târziu ne confruntăm cu toții. Apoi, să nu uităm că pentru Aristotel, prietenia era un adjuvant al vieții morale și intelectuale. Acest tip de prietenie, prietenia pentru virtute, este una din căile demersului nostru. Asta îmi doresc aici, la Casa Paleologu: o comunitate de prieteni! Și fac tot posibilul să creez condițiile.