Un târg pentru sănătate - "Body Mind Spirit Expo" - ediția XXIII

Delia Hanzelik


[sapou]- Cel mai mare eveniment din România dedicat unei vieți sănătoase -
(9, 10, 11 februarie 2018, la Sala Palatului, București)[/sapou]Trebuie să vă spun din capul locului că abia de curând am devenit un "fan" al aces­tui festival, deși el există în Bucu­rești și în țară încă din anul 2007. La început nu m-a interesat, pentru că nu mă preocupau în mod con­cret subiectele legate de sănătate și terapii com­plementare. Credeam despre mine că sunt in­vin­cibilă - sănătoasă-tun și super-echilibrată mental și emoțional și că voi rămâne așa, până la adânci bătrâneți. Dar faptul că omul se deșteaptă mult după ce-i răsar măselele de minte s-a dovedit ulterior a fi foarte adevărat. Iar obiceiul de a mă îngriji de sănătate în mod consecvent a devenit o necesitate curând după 35 de ani. Bineînțeles, am învățat să aleg cu grijă ofertele și informațiile, să fiu selectivă și să mă încred în lucrurile verificate din surse sigure. Iar ultimul dintre ele este fes­tivalului "Body, Mind & Spirit", care durează de 11 ani, a crescut frumos, a avut răbdare, a învățat de la oameni, i-a ascultat și apoi i-a educat. Le-a dat un scop comun, acela de a fi atenți la sănătate, de a fi responsabili de opțiunile lor, zi cu zi, le-a tre­zit interesul pentru introspecție și dezvoltare per­­sonală și conștiința întregului care se constituie din corp, minte și suflet. Da, chiar asta a făcut și face încă bine acest târg de sănătate. Și faptul că a rezistat și a ajuns la maturitate (numără 23 de edi­­ții în 12 ani de la înființare), într-o epocă pe re­pede înainte, o vreme a consumului excesiv și a pe­risabilului, este cea mai clară dovadă și garanție a calității.

Ce găsim la acest târg?

119 expozanți s-au înscris la ediția trecută a fes­ti­valului, care a avut loc în toamna lui 2017. Atunci am mers trei zile la rând să iau pulsul eveni­men­tului, să aflu și să rețin cât mai multă informație prețioasă de la conferințele susținute; să-mi fac stoc de ceaiuri și miere, creme și cosmetice organice, apă alcalină Kangen, uleiuri esențiale de înaltă pu­ritate, suplimente nutritive și, nu în ultimul rând, cărți de specialitate pentru o viață în armonie cu na­tura și cu propriu-mi suflet. Am găsit la târg spe­cialiști în terapii complementare: homeopatie, te­rapie florală Bach, aromaterapie, apiterapie, masaj, reflexoterapie. Am aflat noutăți din zona de echi­pa­mente și aparatură pentru sănătate (diagnostic, terapie, întreținere). Am primit chiar informații edu­cative, pe teme medicale și de dezvoltare per­so­nală (cărți, produse multimedia, CD-uri, DVD-uri) propuse de medici, fizicieni, psihologi, psiho­terapeuți, profesori, instructori, terapeuți, pentru că astfel de profesioniști sunt prezenți la acest eveni­ment și susțin cursuri de inițiere, seminarii, ateliere practice și conferințe pe teme de sănătate.
De asemenea, componenta dedicată creșterii spirituale din cadrul târgului aflu că a căpătat o mai mare pondere și căutare în ultima vreme. Oamenii vor să afle mai mult despre ei înșiși, să se cunoască mai bine, să trăiască mai înțelept, în armonie cu semenii și cu natura, au început să facă legături între felul în care se împletește sănătatea trupească și sănătatea sufletească.
De departe, însă, cel mai mare câștig al acestui eve­niment este acela că aduce împreună pro­fe­sio­niști în domeniile sănătății, aduce în atenția pu­blicului noutățile anului, este un prilej de întâlnire, noi legături și colaborare între pro­fesioniști cu pre­o­cupări similare și o ocazie bu­nă pentru oa­meni să afle noutățile, să pri­mească sugestii pen­tru sănătate, pentru o con­duită echili­brată în materie de stil de viață.
În sfârșit, am aflat și că organizatorii BODY MIND SPIRIT sunt cinci tineri care au preluat fes­ti­valul creat inițial sub co­ordonarea d-nei psiholog Mihaela Po­pa. Acum este un eveniment de sine stătător, pe care acești tineri l-au extins de la an la an. 
Am stat de vorbă cu d-l Somar Kadhanoun, în calitate de specialist de comunicare și imagine pentru acest eveniment.

- Felicitări pentru efor­tul asiduu al echipei, depus la fiecare ediție a acestui târg! De cât timp vă ocupați de organizare?

- Mă ocup de mai bine de patru ani, în mod di­rect, și de mai bine de opt ani, in­direct. Mo­mentan, lucrăm in­tens la următoarea ediție, cea de-a XXIII-a, ce va avea loc tot la Sala Palatului din Bucu­rești, în perioada 9-10-11 februarie 2018.

- Ce fel de oameni vin la târg? Cui i se adre­sea­ză, cu precădere, acest eveniment?

- Fiind o firmă mică, nu am putut să cheltuim bani pe studii de cercetare a pieței. Așa că vă pot spu­­ne părerea mea, a unui om care, timp de trei zile, cât ține o ediție a Body Mind Spirit Expo, alear­­gă de colo-colo, în interiorul expoziției, spre a rezolva diverse ches­ti­uni organizatorice. În pri­mul rând, publicul de ba­ză îl reprezintă cei care deja sunt deschiși către un stil de viață sănătos, dez­voltare personală și spi­ritualitate. Acesta e pu­blicul pe care nu trebuie să-l convingem în niciun fel să vină, știe că găsește lucruri interesante la târg și vrea să rămână infor­mat. În al doilea rând, es­te publicul care vine pen­tru produsele și serviciile oferite de expozanți. Al treilea gen de public este cel nou în domeniu, cu­rios, care dorește să-și gă­seas­că un sens al propriei vieți. Din datele "Google Analytics", publicul este preponderent feminin, cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani. Dar trebuie să mai specific un public a­par­te: cel care încearcă să-și găsească alinarea unei suferințe majore pe­trecute în viață. Acest tip de vizitatori, care au ne­vo­ie de ajutor, mă face să continui ceea ce fac și mă motivează să fiu exigent cu expozanții care pot participa la noi la târg. Am refuzat foarte mulți expozanți tocmai din acest principiu, al moralității. Cum aș putea eu să mă uit în ochii unui om care a trecut sau trece printr-o traumă și care a încercat să găsească alinare în cadrul evenimentului nostru și, când colo, să fi dat de un șarlatan care dorea doar beneficii financiare? Nu aș putea să dorm bine, iar pentru mine, somnul este sfânt.

- Care e câștigul per ansamblu, pentru vizi­ta­tori și expozanți?

- Expozanții au ocazia să se adreseze unui pu­blic extrem de nișat, deja deschis către ceea ce ofe­ră ei, munca lor de a convinge pe cineva să-i as­culte fiind făcută deja. Odată intrat în cadrul expo­ziției, publicul se bucură de o atmosferă relaxantă, cu o energie pozitivă, care se simte până și de către cel mai sceptic dintre vizitatori. De asemenea, pu­blicul are ocazia să culeagă informații benefice de care este direct interesat, poate încerca produ­sele și serviciile oferite și se convinge singur dacă îi sunt sau nu de ajutor.

- Care sunt atracțiile principale ale târgului?

- Evenimentul nostru este structurat pe trei paliere: conferințe, demonstrații și expoziție cu vân­zare. Nu am patentat această modalitate de a structura un eveniment, iar acum toți organizatorii ne-au copiat, indiferent de domeniu, dar nu ne pare rău. Puțini știu că Body Mind Spirit Festival (așa cum se numea până am preluat noi evenimentul) a fost primul de acest gen din România. 
Cei care aleg să treacă pragul următoarei ediții, ce va avea loc la Sala Palatului din București, zilele vii­toare, între 9 și 11 februarie 2018, se vor bucura de cărți și servicii de dezvoltare personală, supli­men­te nutritive naturale și bio, mâncare vegană bio, cosmetice naturale, terapii complementare din cele mai diverse pentru toate afecțiunile, astrolo­gie, spiritualitate, psihologie, yoga etc. Pentru o listă completă, puteti vizita site-ul evenimentului: www.bmse.ro

- Body Mind Spirit Expo se întâmplă și în alte orașe din România?

- Da, pe lângă cele do­uă ediții anuale din Bucu­rești, în fiecare an încercăm să vedem ce alte orașe din provincie s-ar preta la o ediție. Până acum am avut ediții în Iași, Constanța și Bra­șov. Lucrurile merg bine!

- Care e cea mai mare reușită la orga­ni­za­rea Body Mind Spirit Expo?

- În cele din urmă, cred că sunt consecvența și predictibilitatea. Pu­bli­cul s-a obișnuit cu cele do­uă ediții anuale ale eve­nimentului, care în­ce­pând din 2007, s-a orga­ni­zat în fiecare an, negreșit.

- Cum mă convingeți să vin la târg?

- Merită să vii doar și pentru a lua un borcan de miere naturală de la api­cultori de încredere. Da­că nu-ți place mierea sau ești diabetic, ți-aș zice să vii să testezi niște produse cosmetice foarte bune și sănătoase. Atâta timp cât mama mea vine ediție de ediție, și încă găsește lucruri interesante de aflat și cumpărat, care îi îmbunătățesc viața, eu consider că fac un lucru bun cu acest eveniment.