- Pe cât de "populare" sunt bolile de stomac, ușor de localizat prin durerile pe care le provoacă, pe atât de "misterioasă" este pancreatita, o suferință temută, despre care se știe mai ales că, netratată rapid, provoacă decesul. În primul rând: ce-ar trebui să știm despre pancreas?
- Pancreasul este o glandă anexă a tubului digestiv, lungă de 3 cm și cu greutatea de 70-80 grame, situată orizontal în spatele stomacului. Capul pancreasului este în contact direct cu duodenul, iar coada pancreasului ajunge până la nivelul splinei. Dereglarea funcțională a pancreasului, mai frecvent la persoanele vârstnice, constă din incapacitatea pancreasului de a sintetiza fie enzimele digestive, fie insulina, ceea ce poate duce la pancreatită sau la diabet zaharat.
- Ce cauze duc la pancreatită?
- Cea mai frecventă cauză este alcoolismul cronic, cu consum exagerat de alcooluri tari și bere. Alți factori sunt: bolile hepatobiliare (hepatita epidemică, icter, litiaza biliară, colecistita), ulcerele gastrointestinale penetrante, unele boli infecțioase (febra tifoidă, parotidită epidemică, oreion), tulburări în circulația sângelui, traumatisme abdominale cu comprimări externe (la box), alimentația cu mese copioase, încărcate cu grăsimi animale și mezeluri, consum exagerat de medicamente de sinteză chimică (sulfamide, diuretice tiazide) etc.
- Ce analize de laborator indică pancreatita?
- Analizele de laborator constată o hipercalcemie, hiperglicemie până la diabet zaharat, leucocitoză (creșterea numărului de leucocite peste 10.000), valori ridicate ale colesterolului, trigliceridelor, lipaza serică și amilaza plasmatică, precum și infecțiile secundare ale canalelor pancreatice. Toate acestea provoacă leziuni anatomo-patologice ale pancreasului care duc la edeme (inflamații), hemoragii, supurații de suc pancreatic și necrozări până la distrugerea țesutului parenchimatic al pancreasului.
- Există diferite stadii ale bolii care o pot agrava?
- Frecvente sunt două forme ale bolii. Pancreatita acută este o suferință digestivă dramatică, ce poate evolua rapid spre fibroză pancreatică și spre decesul bolnavilor, în 20% din cazuri. Frecvența medie a bolii pe plan mondial a crescut în ultimii 20 de ani, fiind de 60-2000 de cazuri la un milion de locuitori, mult mai ridicată la bolnavii de SIDA (peste 40.000 de cazuri la un milion). La nivel mondial, frecvența pancreatitei acute variază în funcție de zona geografică, de la 100/milion de locuitori în SUA, până la 280/milion de locuitori în Danemarca. În ultimii 20 de ani, frecvența bolii a crescut mai mult în țările din Europa de vest, din cauza consumului exagerat de grăsimi, fripturi, alcool și tutun. În India și în unele țări din Africa, pancreatita este declanșată de malnutriție. În România, frecvența este mică (77 cazuri la un milion de locuitori), dar mortalitatea este destul de ridicată, cu pondere maximă peste vârsta de 40 ani la bărbați și 55 de ani la femei. Forma acută a bolii poate fi catarală (pancreas infecțios Klippel), care apare în cursul bolilor infecțioase, sau hemoragică, o afecțiune foarte gravă, cu o declanșare bruscă, dureri violente epigastrice, supraombilicale, grețuri, vărsături, balonări, gaze.
Cei mai importanți factori favorizanți ai pancreatitei acute sunt litiaza biliară (40-50% din cazuri), mai ales la femei, datorită blocării unui calcul migrat pe canalul coledoc, alcoolismul (peste 100 ml zilnic pe perioade lungi), intoxicațiile cu insecticide organo-fosforice, infecțiile cu unele bacterii, virusuri și ascaroizi, lupusul eritematos și excesul unor medicamente de sinteză chimică (cortizon, nitrofurantoină, nefrix, furosemid, paracetamol, sulfamide, tetraciclină, eritromicină, barbiturice, contraceptive, anticoagulante). Mai influențează negativ traumatismele abdominale și intervențiile chirurgicale ratate. La partidele de box au fost constatate, frecvent, efectele loviturilor directe aplicate de adversar în zona pancreasului. Dar, cel mai frecvent, pancreatita acută este declanșată după mese copioase, cu alimente grase și exces de băuturi alcoolice, tutun, droguri și cafea. La analize se constată creșterea grăsimilor și a leucocitelor din sânge (circa 15.000-20.000/ mmc).
- Cum putem ști că avem pancreatită acută?
- Simptomele pancreatitei acute sunt foarte grave, cu dureri epigastrice violente în primele 6 ore după declanșare, care pot să dureze 12-40 ore, cu iradieri posterioare și spre stânga. Bolnavul prezintă un abdomen sensibil la palpare, scaune cu diaree uleioasă, greață, vărsături, indigestii, distensie abdominală cu balonări, febră cu temperaturi de 38-39°C, transpirații abundente, anorexie (respingere față de pâine, grăsimi și carne). Încă din primele zile, se instalează o stare de șoc cu amețeli profunde, puls crescut (tahicardie), tensiune arterială scăzută, respirație greoaie, agitație, stări de neliniște sau apatie, tremurături, confuzii generale și tendință de leșin. Bolnavul are ochii încercănați și nasul subțire. De asemenea, se constată o slăbiciune generală, cu slăbirea rapidă a corpului și topirea musculaturii membrelor. În timpul crizelor dureroase, pot să apară senzații de foame, tulburări neuropsihice, stări de neliniște, anxietate, astenie, convulsii, tremurături, insuficiență renală acută, paloare cu piele rece și umedă și tentă icterică a feței. În unele cazuri, boala evoluează prin insuficiență respiratorie, insuficiență renală acută, encefalopatie și stare de șoc. Dacă nu se iau măsuri imediate, boala evoluează rapid, până la stare de colaps, și se termină uneori cu deces, după 1-3 zile. Există și cazuri fericite când boala cedează spontan după câteva zile.
Din statistici rezultă că pancreatita acută este mai frecventă la bărbații alcoolici cu vârste între 35-50 de ani, și la femei cu vârste de 50-60 de ani.
Cea de a doua formă a bolii este pancreatita cronică, o boală inflamatorie, cu evoluție prelungită, mai frecventă la bărbații cu vârsta medie de 45 de ani și la femei în vârstă de circa 38-40 de ani. O creștere ușoară se constată în țările cu consum mare de băuturi alcoolice. După 10-20 de ani de evoluție, este posibilă incidența cancerului pancreatic. La fel ca și în pancreatita acută, cauza principală a bolii se află în consumul exagerat de alcool (peste 180 ml pe zi) și consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi animale, care declanșează crizele brutale. Simptomele pancreatitei cronice constau din dureri de epigastru, până la umăr, grețuri, vărsături, balonări, flatulență, diaree în alternanță cu constipație, anorexie față de grăsimi, transpirații reci, paloare, amețeli, anxietate, senzație de foame. Pe lângă aceste două tipuri de boală mai există pancreatita ereditară, care apare de foarte timpuriu, la vârsta de 10-12 ani, în mod egal la ambele sexe, fiind transmisă de o anumită genă. Se asociază cu o incidență crescută a carcinomului pancreatic.
- Pancreatita poate fi gestionată acasă, cu medicația potrivită, sau necesită internare în spital?
- Boala poate fi foarte periculoasă, cu evoluție rapidă, și necesită internare obligatorie în spital, chiar la secția de terapie intensivă, pentru a evita complicațiile severe: necroză pancreatică septică sau aseptică, ciroză, splenomegalie, hemoragii gastrointestinale, litiază pancreatică, diabet zaharat, slăbirea accentuată a organismului, pneumonie, insuficiență renală, osteoporoză, polinevrite, stări de agitație, tulburări psihice cu depresii, abces pancreatic cu apariția unei formațiuni tumorale epigastrice și pseudochisturi pancreatice lichidiene încapsulate cu enzime pancreatice.
Remedii cu plante
- Tratamentele naturale cu plante au vreo putere în stoparea acestor boli?
- Pentru stimularea secrețiilor pancreatice și combaterea pancreatitei în faze necomplicate sunt recomandate plante cu proprietăți colagoge, antiinflamatoare, antispasmodice și regenerante. În literatura de specialitate se găsesc multe rețete cu plante separate sau în amestecuri.
Tratamente de uz intern
* Infuzie din amestecuri de plante: semințe de anason, chimion și mărar, frunze de mentă și urzică vie, sânziene, păpădie, coada-calului și sunătoare, rădăcini de valeriană și obligeană. Se bea înainte de mese. Durata tratamentului este de două luni consecutiv, cu repetare de 2-3 ori, în cursul anului.
* Decoctul din lichen de piatră (Cetraria islandica), foarte eficient în stimularea secrețiilor pancreatice. Se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu și se beau 3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
În uz extern, pe zona pancreasului și a abdomenului, se aplică alifie de gălbenele și apoi se pune o cataplasmă cu coada-racului uscată și mărunțită.
Regimul alimentar
- Ca boală legată de alimentație, cu siguranță că pancreatita necesită și un regim alimentar sever.
- Pancreatitele pot fi evitate complet dacă se elimină consumul excesiv de alcool și tutun, consumul de grăsimi animale și mesele copioase, cu cantități mari de alimente greu digerabile. Și după declanșarea bolii, alimentația are rolul cel mai important. Întrucât bolnavii sunt expuși la diferite dereglări metabolice, este necesară stabilirea unei diete adecvate, care să prevină scăderea energiei și a masei corporale.
Tratamentul dietetic la pancreatita acută va debuta printr-un repaus alimentar total, pe o durată de 24 ore. În următoarele 2-3 zile, se interzice orice alimentație care ar putea accentua durerile. Pentru echilibrarea necesarului de lichide din organism se va recurge la un regim hidric cu soluții nutritive, în care se introduc glucoză și aminoacizi (30 cal/kg corp), administrate prin perfuzii în cateterul venos central, tratamentul fiind strict supravegheat în spital.
După 4-5 zile, se poate trece la o dietă orală semilichidă (300-400 ml pe zi), formată din ceaiuri medicinale calde, apă plată și sucuri nesărate din tomate, castraveți, ridichi, cireșe, portocale, lămâi și coacăze, cu adaus de fermenți pancreatici, vitamine liposolubile (A, D, K), vitamine cu proprietăți antioxidante (C, E) și vitamine din grupul B.
Din momentul în care au trecut 7-10 zile după declanșarea crizei dureroase acute, se recomandă o dietă ușoară, cu supe de legume, pesmeți, brânză proaspătă de vaci, lapte degresat și iaurt, ulei de măsline presat la rece, pus în salate, omletă din albuș de ou, rasol din carne de pui și pește slab, miere de albine, puțină pâine și biscuiți. Pancreasul va fi dezintoxicat printr-un consum sporit de legume proaspete sau bine fierte, care au capacitatea de a stimula funcțiile pancreatice. Sunt recomandate spanac, urzici tinere, morcov, tomate, sfeclă roșie, varză roșie, conopidă, praz, fasole verde, castravete și castravete amar (Momordica charantia). Sunt eficiente și fructele (cireșe, caise, piersici, mere, pere curățate, prune, gutui, pepeni, coacăze negre și roșii, lămâi, portocale, mandarine, cătină albă) consumate proaspete sau în sucuri și compoturi, băute pe stomacul gol, în cure de câte 8 zile, având rol în drenarea lichidului pancreatic.
După dispariția totală a durerilor, se poate relua alimentația cu un regim dietetic complet, hiperproteic și hiperglucidic, dar sărac în grăsimi.
Iată un model de meniu zilnic:
* Micul dejun: omletă din albuș de ou pregătită în aburi, pâine prăjită, lapte cu orez fără zahăr, peltea din gutui.
* Ora 11: brânză de vaci proaspătă, iaurt, măr fără coajă.
* Prânz: supă de legume cu fidea, rasol de pui cu garnitură din morcov piure, salate de sfeclă roșie și tomate, cremă de fructe.
* Ora 17: decoct de măceșe cu pesmet.
* Cină: piftele de pui la grătar, pește fiert cu garnitură de cartofi fierți, lapte cu fulgi de ovăz fără zahăr, cremă din brânză de vaci.
Dacă există probleme de diabet zaharat, dieta va fi hipoglucidică și hipolipidică.
Trebuie să se știe că pancreasul nu suportă o alimentație excesivă în mâncăruri gătite cu grăsimi animale, carne roșie, vânat, produse zaharoase rafinate, sucuri sintetice, băuturi carbogazoase, ciocolată și, mai ales, băuturi alcoolice care intensifică durerile abdominale și dau complicații grave. Chiar și berea este dăunătoare, întrucât poate accentua pancreatita, ducând la formarea de calculi biliari.
Dintre legume, se vor evita cele care fermentează și produc balonări: fasole boabe, mazăre, varză albă, ridichi.
Se reduce consumul de sare întrucât diminuează cantitatea de potasiu din organism și provoacă un dezechilibru acido-bazic.
În toate afecțiunile pancreatice, rația alimentară se fracționează zilnic, în 5-6 mese mici, ușor digerabile, pentru a nu suprasolicita funcțiile pancreasului bolnav. Pe cât posibil, hrana să nu fie prelucrată termic și să se mestece foarte bine, pentru a stimula salivația.
În timpul meselor, nu se beau lichide pentru a nu dilua enzimele digestive.
În cazul când pancreatita acută sau cronică nu e tratată corespunzător și nu se respectă regimul optim de alimentație și de viață este posibilă evoluția spre cancerul pancreatic, o boală foarte riscantă.
Cancerul pancreatic
- Este una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rată a mortalității foarte ridicată, chiar 98%. Conform statisticilor, frecvența bolii pe plan mondial nu este alarmantă (200.000 de cazuri noi), dar mortalitatea produsă devine destul de mare (4,2% dintre decesele provocate de cancere, mai ales între vârstele 50-70 de ani, cu predominanță la bărbați). Care e situația în România?
- În România, boala reprezintă doar 1-2 % din toate cancerele, dar este a 4-a cauză de deces prin cancer, din cauza diagnosticării tardive și a evoluției rapide. Întrucât pancreasul este localizat în spatele altor organe din abdomen, devine dificilă detectarea unui nodul prin palpare în zona respectivă. Boala apare mai frecvent la persoanele care lucrează în industria și manipularea insecticidelor, în prelucrarea petrolului și în fabricarea aluminiului.
- Există simptome de recunoaștere?
- Boala se prezintă sub formă de carcinom, care se dezvoltă în pancreasul exocrin și are localizare gravă în capul pancreasului și mai puțin gravă la mijlocul sau la coada pancreasului. La început este o afecțiune silențioasă, fără dureri, dar evoluează lent și este diagnosticată prea târziu, chiar într-o fază terminală. Ca simptome specifice apar: anorexie progresivă, grețuri, vărsături, meteorism abdominal, constipație în alternanță cu diaree, dureri epigastrice. Evoluția este foarte rapidă, ducând la icter obstructiv cu dureri foarte intense, ascită, vezică biliară mult mărită datorită blocării canalului coledoc pentru evacuarea bilei, prurit tegumentar, tromboflebită, paliditate, slăbire generală rapidă, anemie extremă, metastaze și deznodământ letal, de la 6 luni până la 3 ani. Statisticile arată că 95% dintre cancerele de pancreas sunt adenocarcinoame care se dezvoltă din stratul intern al canalului pancreatic și pot crește ani de zile fără a fi detectate.
- Ce duce la această acutizare dramatică a bolii?
- Așa cum am arătat, o cauză principală a cancerului de pancreas este pancreatita, acută sau cronică, și pancreatita ereditară, ce pot evolua foarte ușor spre malignizare, într-o strânsă corelație cu alimentația greșită și cu nivelul de glucide și colesterol din sânge.
Printre alți factori de risc sunt menționați:
* antecedentele familiale, la persoane care moștenesc genetic de la ascendenți mutația genei BRAC-2, cu leziuni la nivelul ADN-ului, mai frecvent la persoanele de culoare;
* vârsta (mai ales între 50-70 de ani) și sexul (frecvența mai mare cu 30% la bărbați decât la femei);
* prezența cancerului mamar sau a cancerului ovarian;
* obezitatea și diabetul zaharat (de tip 1 și 2);
* contactul cu unele substanțe chimice (pesticide, coloranți sintetici etc.);
* consumul în alimentație de carne roșie (porc, vită, oaie, vânat), inclusiv afumături;
* alcoolul în exces și obiceiul fumatului care mărește riscul îmbolnăvirii de 2-3 ori comparativ cu persoanele nefumătoare.
Riscul îmbolnăvirii este mai ridicat la persoanele care consumă, în exces, băuturi dulci și alte tipuri de dulciuri, datorită aportului sporit de zahăr în sânge. Riscul este și mai mare la tinerii fumători, alcoolici, mari consumatori de dulciuri, dar care nu fac nici un fel de sport.
Alte studii au demonstrat că riscul îmbolnăvirii cu cancer pancreatic este mai redus la persoanele cu grupa sanguină O și mai ridicat cu 32% la grupa sanguină A, cu 51% la grupa sanguină AB și cu 72% la grupa sanguină B.
- Simptomele sunt diferite de cele ale pancreatitei?
- Ca simptome specifice ale cancerului de pancreas apar: anorexia progresivă, grețuri, vărsături, meteorism abdominal, constipație în alternanță cu diaree, dureri epigastrice. Alte simptome caracteristice sunt durerile periombilicale violente, semne dispeptice, arsuri și balonări abdominale, îngălbenirea pielii și a ochilor și scădere rapidă în greutate. Dacă afecțiunea este localizată la capul pancreasului va fi însoțită de subicter sau icter mecanic, scaune deschise la culoare și cu exces de grăsime (steatoree), iar urina închisă.
- Există prognostic favorabil de vindecare?
- Nu. Evoluția bolii este destul de rapidă, astfel că mai puțin de 5% dintre pacienți reușesc să mai trăiască 5 ani după diagnosticare. În acest interval, are loc metastazarea în ganglionii limfatici zonali, în vasele de sânge și în alte organe la distanță. Dacă leziunea este localizată la coada pancreasului, operațiile chirurgicale pot înlătura zonele afectate, asigurând supraviețuirea pe o durată ceva mai mare.
Tratamentele naturiste ale cancerului pancreatic
- Dar tratamentele naturiste? N-au putere, nici ele, asupra bolii?
- Se recomandă tratamentele cu ceaiuri și tincturi preparate cu plante medicinale, dovedite a avea proprietăți anticancerigene și citostatice.
* Infuzie din amestec cu frunze de salvie, năpraznic și flori de gălbenele și coada-șoricelului (în părți egale), din care se pun 2 linguri la 250 ml apă clocotită, se infuzează 10 minute și se beau 2-3 căni pe zi, înainte de mese. Se adaugă o lingură de Bitter suedez la cană și o înghițitură cu decoct de obligeană, preparat prin macerarea rizomilor (3 linguri la un litru apă rece), timp de 1-2 zile, după care se încălzește și se strecoară. Se constată că, după câteva zile, dispar edemele la picioare, sunt calmate durerile și se îmbunătățesc datele analizelor de sânge și urină.
* Infuzie din sânziene galbene (Galium verum) sau sânziene albe (Galium mollugo) preparată din 3 lingurițe de plantă la 500 ml apă clocotită. Se consumă în cursul zilei, prin înghițituri rare.
* Macerat din frunze de vâsc de stejar (pentru bărbați) și vâsc de măr (pentru femei) din care se bea câte o cană pe zi, împărțită în 3-4 reprize.
* Extract antitumoral preparat din:
- macerat de tătăneasă (2 linguri rădăcini uscate se macerează 12 ore în 250 ml apă rece); se fierbe la foc mic timp de 20 de minute și se infuzează 15 minute;
- macerat din frunze de năpraznic, rostopască, nuc, salvie și coada-calului (câte o linguriță la 250 ml apă). Se amestecă cele două macerate și se consumă întreaga cantitate în cursul zilei, cu fracționare în 3 reprize. Plantele rămase după strecurare se aplică sub formă de cataplasmă, împreună cu frunze de varză, pe zona pancreasului.
* Tinctură (10%) din amestec de flori de trifoi roșu, frunze de tuia, rostopască, lichen de piatră, rizom de obligeană și fructe de fenicul (în părți egale) din care se iau 10-20 picături de 3 ori pe zi, după mesele principale, într-o cură de 1-2 luni pe trimestru.
* Pentru creșterea imunității organismului se prepară o tinctură din frunze de echinacea și propolis, în alcool de 40%, din care se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi.
Regimul alimentar
- Un proverb românesc spune "cui pe cui se scoate". Oare o boală provocată în mare măsură printr-o proastă alimentație, nu poate fi ameliorată, măcar, cu alimente bune?
- Alimentația este o metodă de mare importanță, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea cancerului de pancreas, asigurând distrugerea celulelor maligne, revigorarea sistemului imunitar și mărirea capacității de apărare antitumorală și antibacteriană.
În primul rând, sunt recomandate salatele din legume colorate, bogate în antocianidine, substanțe puternic antioxidante și anticancerigene (morcov, sfeclă roșie, varză roșie, ceapă roșie, ardei capia, broccoli, spanac, salată verde, tarhon, pătrunjel frunze, mazăre, conopidă, fasole verde și usturoi), bogate în vitamine și oligoelemente. Foarte eficiente se dovedesc tomatele, care, prin bogăția în licopen (substanță antioxidantă și anticancerigenă), pot preveni agravarea bolii.
Sunt benefice amestecurile de sucuri de legume: sfeclă roșie (300 ml), morcov (200 ml), varză albă (100 ml), țelină (50 ml) și cartofi cruzi (20 ml); se adaugă 25-30 g drojdie de bere și se consumă prin fracționare în 3 reprize pe zi. Sucurile de legume se alternează cu sucuri de fructe proaspete (mere, gutui, struguri roșii, citrice, dovleac, cătină albă, afine, căpșuni, fragi, zmeură).
Necesarul proteic se asigură cu rasol din carne de pasăre și pește (3 mese pe săptămânâ).
Efecte excelente se obțin prin Consumul de ulei de pește (somon, heringi, scrumbie, sardine, ton), bogat în acizi grași polinesaturați de tip omega-3, care are capacitatea de a distruge anumite tipuri de celule canceroase.
La mese, se consumă ulei de măsline și ulei de floarea-soarelui presate la rece, lapte, brânzeturi, albuș de ou bătut spumă, zeamă de lămâie, condimente din plante aromate (chimion, anason, dafin, fenicul, ienupăr, leuștean, mărar, busuioc, țelină). Legumele și fructele vor asigura necesarul de fibre vegetale care protejează mucoasa intestinală.
Ca desert, se pot mânca fructe proaspete și fructe uscate (nuci și arahide, nesărate și neprăjite).
Un regim de cruțare digestivă, ținut la intervale de 2 luni, prevede:
* ziua 1 - repaus alimentar cu apă și ceaiuri;
* zilele 2-6 - ceaiuri și sucuri de legume și fructe;
* în zilele următoare, se consumă 40-50% crudități, apoi sucuri naturale, lapte crud, iaurt (750 g/zi) cu fulgi de cereale, pâine integrală sau graham (200 g/zi), cartofi copți, morcov, sfeclă roșie, broccoli, varză roșie, ceapă roșie, usturoi, miez de nucă măcinat, miere polifloră.
O dietă greșită poate declanșa și grăbi carcinogeneza în cazul consumului exagerat de alimente (mai ales la persoane supraponderale), cu raport anormal între principiile nutritive (proteine, glucide, lipide). Se va evita consumul de carne roșie (porc, vită, oaie, vânat) și grăsimile animale, prăjelile și, îndeosebi, afumăturile, precum și unele substanțe cancerigene ingerate prin alimente (nitrați, nitriți, erbicide, fungicide, insecticide).
Regimul de viață
O importanță deosebită este acordată activității fizice, înlocuind sedentarismul cu mișcare fizică zilnică, respectiv mersul pe jos și gimnastica medicală.
Centrul de Tratamente Naturiste "Aroma", Iași, tel 0232/40.74.68