Tocăniță cu sos electro - CARO EMERALD: "Nu am crezut niciodată că voi putea concura cu regele muzicii pop!"

Dana Ene
- regina electroswing-ului olandez -

Rețetele de tocană au avut totdeauna suc­ces. Puțin din aia, puțin din ailaltă, până la urmă iese ceva bun de mâncat. Ei bine, și în muzică se întâmplă câteodată la fel. Puțin swing și grooving jazz, puțin cinematic tango și mam­bo, toate asezonate cu muzică electro, și suc­ce­sul e gata. Așa s-a întâmplat și cu solista olandeză Caro Emerald (35 ani) care a cucerit, chiar de la primul ei album ("Deleted Scenes from the Cutting Room Floor", 2010), nu doar țara ei natală, ci în­treaga Europă. A câștigat zeci de pre­mii, printre care și un Edison Award - una dintre cele mai vechi distincții muzicale din lume, oferită artiștilor cu rezultate remar­cabile în industria muzicală din Olanda, încă din 1960. Mândria ei sunt însă două dis­tincții ger­mane mult râvnite, și anume premiul "Ca­mera de aur", pentru "Cea mai bună muzică internațională" și "Echo" - pentru "Cel mai bun artist in­ternațional debu­tant" (2012).

"Prințesa" cântăreață

Caroline Esmeralda van der Leeuw s-a născut pe 26 aprilie 1981, în Amster­dam. Mama ei provenea din Aruba, iar tatăl era olandez. "Când eram mică, visam că atunci când o să mă fac mare, o să mă fac prințesă. Apoi, pe la 11 ani, am descoperit că pot să cânt și nu mi-am mai dorit să devin altceva decât cântăreață", mărturisea cu umor, într-un interviu. Convinși de talentul fiicei lor, părinții au înscris-o la cursuri de canto. La 12 ani, Caro devenea membră a unei trupe de fete intitulate Les Elles.
În 2007, înregistrează melodia "Back It Up" și se prezintă cu ea în cadrul unei emisiuni TV, în cău­tare de noi talente. A fost suficient ca tânăra olan­deză să cucerească inimile mul­tora dintre compa­trio­ții ei. Aceștia au început să scrie e-mailuri postu­lui de televiziune și să se inte­reseze de ea. Un videoclip cu buget redus al aceleiași melodii, lan­sat pe You Tube, și care s-a bucurat la rându-i de un succes nebun, i-a con­vins pe pro­ducătorii de la casa de dis­curi Grand­­mono să-și asume riscul de-a lan­sa un album cu tânăra speranță. Așa a luat naș­tere "Dele­ted Scenes From The Cut­ting Room Floor", lansat în 2010. Al­bumul ei de debut a stat în topurile din Olan­da 30 de săptămâni, detro­nân­du-l ast­fel pe regele muzicii pop, Mi­chael Jackson, care fusese timp de 28 de săp­tămâni în fruntea vânză­rilor și topu­rilor din Olanda, cu "Thriller"-ul său. "Da­că vă uitați la industria muzicală olan­deză, reușitele mele sunt extraordinare. Și spun asta fără a mă umfla în pene. Am fost cu adevărat binecu­vântată. Însă nu am crezut niciodată că voi putea concura cu regele muzicii pop în topuri", se con­fesa Caro într-un interviu.
Discul ei a răsturnat toate clasamentele și i-a adus un braț de premii. În 2012, o "bătea" pe ame­ri­canca Lana Del Rey, su­­flându-i "Premiul Echo" pentru "Cel mai bun debut", la care și aceasta fusese no­minalizată.
Și cel de-al doi­lea al­bum al ei, intitulat "The Shocking Miss Emerald" (2013) s-a bucu­rat de un mare succes și a intrat di­rect pe prima poziție în cla­samentul din Marea Bri­tanie. Concertele ei live i-au adus și mai mulți fani, căci e o adevărată plăcere s-o vezi și s-o as­culți cântând. "Cel mai important lucru pentru mine e să creez un sunet unic pentru fiecare dintre discu­rile mele. Îmi doresc ca atunci când fanii mei aud o melodie să-și dea seama imediat de pe ce disc este. În ziua de azi, este extrem de important să vii cu ceva nou, să ai un «ceva» al tău, ca să te distingi din ma­rea masă de muzicieni. Și mai tre­buie să știți ceva: dacă vrei să reușești în meseria asta de mu­zician, trebuie să fii, în primul rând, foarte sincer cu tine însuți. Mie, de exem­plu, îmi place să compun melodii, însă nu sunt cea mai bună compo­zitoare, așa că ac­cept nu doar ajutorul altora, dar îmi pla­ce să cânt melodiile unor compo­zitori mult mai talentați de­cât mine", spunea ea.
Caro a lansat în 2017 și un EP "Eme­­rald Island". Adică un disc mai mic, cu doar 6 melodii. Acest EP dă și numele celui mai nou turneu al artis­tei, turneu ce include și concertul de la București. "E drept că discurile mele au apărut cu o oarecare distanță între ele, însă nu vreau să ajung să mă repet. Aș putea să umplu mai repede un disc cu melodii și să ies pe piață, dar încerc să mă remarc de fiecare dată cu ceva nou. Acest nou EP, Emerald Island, conține, de exem­plu, melodii in­spirate dintr-un gen mis­terios și exotic, în vogă prin anii '50-'60, un gen numit - exotica. La vremea aceea, oamenii încer­cau să surprindă și să creeze muzică inspirată din insule exotice, fără a fi pus piciorul pe acolo. Deci, era mai degrabă fantezia lor despre cum își închipuiau ei că sună muzica în insu­le... Veți auzi și dvs. o astfel de muzică, poate stranie, cu multe tobe, sunete din junglă și tot felul de alte surprize. A fost o adevărată provocare pen­tru mine și echipa mea tehnică".
Pe Caro o puteți asculta pe 28 februa­rie, la Sala Palatului. Concertul din Capi­tală nu este însă pri­mul ei spectacol în Ro­mânia. Artista a mai cântat pe scena B'ESTFEST în anul 2012, când a și fost cap de afiș.
(Pentru spectacolul solistei olandeze puteți găsi bilete în rețeaua Eventim cu prețuri cuprinse între 146 și 276 lei.)