Natura și istoria dărâmate cu drujba și cu buldozerul - Sarmizegetusa Regia la un pas de dezastru

Catalin Manole
Există o mai veche controversă legată de situl arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care se află nu doar urme de locuire da­cică, ci și o splendidă pădure virgină, ve­che de sute de ani. Pentru ca lucrările arheo­lo­gice să poată continua, e necesar ca o parte din ea să fie tăiată. Înarmați cu toate aprobările, adminis­tra­torii sitului arheologic, monument UNESCO, s-au grăbit, ca prim pas, să atace problema cu druj­ba, motivând că unii dintre arborii seculari sunt un pericol pentru turiști și pentru monumente. Am stat de vorbă cu doi specialiști, reprezentanți ai socie­tății civile, pentru a vedea cum poate fi rezolvată dilema: istorie sau natură? Au răspuns întrebărilor noastre GABRIEL PĂUN, Președintele Asociației de mediu "Agent Green", și istoricul AURORA PE­ȚAN, președintele Fundației "Dacica".

Istoria răscolită cu TAF-ul

GABRIEL PĂUN
"Ancheta procurorilor va decide dacă a fost prostie sau crimă cu premeditare"


- În jurul templelor dacice de la Sarmizegetusa există aproximativ șapte sute de hectare de pă­duri virgine. Merită, oa­re, să fie sacrificate, de dra­gul istoriei? Sub aces­te păduri se pot afla multe adevăruri legate de daci...

- Sigur, doar că pă­du­rile de la cetățile da­ci­ce din Munții Orăștiei sunt, și ele, istorice, au ră­mas neatinse de când s-au format natural, după ultima eră glaciară. Este foarte probabil că dacii au tăiat atât cât le-a tre­buit, lăsând cea mai ma­re parte a pădurii ca­re le-a oferit hrană și adă­post. Mai mult, pădurea susține terasele pe care da­cii le-au construit, ca­re s-au păstrat până as­tăzi, tocmai fiind aco­pe­rite de pădure. Între timp, mulți copaci s-au pră­bușit în mod natural, dar ruinele sunt încă acolo. Cred, de fapt, că pădurea este cel mai bun paznic al cetăților dacice și nu cred că este nevoie să ale­gem între natură și istorie. Ele merg mână în mână. Din păcate, în acest moment, pădurea de la Regia a fost maltratată, nu mai este virgină și nu mai poate fi inclusă în Catalogul Național. Sperăm, totuși, că alte 700 de hectare, răsfirate în mai multe trupuri prin Munții Orăștiei, vor fi strict protejate de orice administrator sau ministru incompetent.

- Administratorii de la Sarmizegetusa s-au apucat deja să taie peste o sută de arbori, unii din­tre ei seculari, motivând că sunt un pericol pentru vizitatori și pentru monumente. Ce părere aveți despre acțiunea lor?

- Tocmai am fost la Sarmizegetuza Regia să văd ce se petrece acolo. Sincer, nu am crezut că vor îndrăzni să taie pădurea. Imediat după ce am ajuns, am văzut camioanele care coborau de la cetate și trosneau sub greutatea fagilor uriași tăiați, cu dia­metrul de peste un metru. Mulți dintre ei nici măcar nu erau uscați. Bariera era pusă departe de locul faptei, că să nu putem vedea ce se întâmplă acolo. Am fost întâmpinați de o firmă privată de pază, deși cred că acest sit UNESCO ar trebui păzit de Stat. La scurt timp, au sosit și reprezentantul administrației de la Consiliul Județean, însoțit de oficialul spe­cialist în arheologie, care supra­ve­ghează lucrările. Erau foarte încordați și nu ne-au permis accesul în cetate sub nicio formă, deși nu se lucra în acel moment, și ne-am arătat dispuși să intrăm pe propria răspundere. Din discuțiile pe care le-am purtat cu cei doi oficiali, am re­ținut că administrația sitului nu are niciun fel de plan pe termen lung, pentru pro­tejarea zonei istorice, și că ideea cu tăierea arbo­rilor este mai degrabă una alea­to­rie. Vor să taie 103 ar­bori, deși nu s-au gândit nicio clipă ce im­pact va avea o ase­me­nea acțiu­ne pentru apa freatică, care, în lipsa vegetației, ar putea să își ridice ni­velul, cu poten­țialul de a afecta vesti­giile. Am mai încercat să aflăm ce soluții au gă­sit pentru protecția so­lului care a fost sta­bi­lizat de rădă­cinile arbo­rilor, mii de ani. Mi s-a răspuns că rădăcinile arborilor tă­iați vor asi­gu­ra protec­ția solului la fel ca și până acum, du­pă care... alți bani și alte proiecte, ca­re să în­drep­te ce se dis­truge acum. Oficialii au insistat că nu este vorba de o defrișare, deși superiorii lor au declarat în presă că vor să taie toți arborii și să nu mai planteze nimic înapoi. Cu atâta încordare (eram ca pe un ring de box), am decis să ne retragem, cu "ochiul din cer", apelând la drona pe care o avem în dotare și care a putut zbura suficient de aproape pen­tru a aduce dovezi că lucrările începute la ca­pitala lui Decebal sunt criminale: arbori monu­men­tali uriași au fost tăiați și s-au prăbușit pe zidurile dacice. Drumurile de scoatere a trun­chiu­rilor și crengilor au răscolit și ele istoria, lăsând răni adânci în sit, pentru că solul era dezghețat și îm­bibat cu apă. Au in­trat în zona mo­nu­men­te­lor cu TAF-ul, adică cel mai mare și mai odi­os utilaj po­sibil, care ine­vi­tabil distru­ge solul. Nu înțeleg cum este posibil așa ceva, în­tr-un sit UNESCO...

- Consiliul jude­țean Hunedoara a anun­țat că vrea să taie întreaga pădure aflată pe situl Sar­mizegetusa, peste 18 hectare de păduri vir­gine, sus­ținând că are toate aprobările. Cum este po­sibil să razi un asemenea tezaur, în mod legal?

- Din declarațiile oficialilor reiese că planurile de defrișare sunt supreme, adică tăierea celor 103 arbori este doar începutul sfârșitului. 17 din cele 18 hectare ale sitului urmează să fie golite complet de pă­dure. Sunt șocat de ușurința cu care aceste pla­nuri se pun în aplicare și surprins că niciun procu­ror nu a sărit încă pe acest caz, în care adminis­tratorul lipsit de viziune a cerut defrișarea, iar mi­nistrul pădurilor le-a oferit o derogare, înarmat cu avizele oferite într-o singură săptămână de Garda Forestieră, Agenția de Protecția Mediului Hune­doa­ra și de Romsilva. Prin această oroare, guvernul de astăzi are șansa să intre în memoria generațiilor viitoare ca autor al distrugerii ruinelor dacice de la Sarmizegetusa. Pădurea a fost și a rămas cea mai bună protecție. Nu este nevoie să o tăiem ca să pro­tejăm oamenii și situl. Acolo unde este nevoie, ea poate fi toaletată cu echipe de alpiniști utilitari, pen­tru a evita dărâmarea neprevăzută a trunchiu­ri­lor și ramurilor mari. Pădurea trebuie să rămână per­manent cu arborii ei de toate vârstele. În gene­ral, ar trebui să fie un caz penal scăderea consis­ten­ței pădurii la mai puțin de 60% din suprafață. Tre­buie păstrat fagul ca specie dominantă, în ames­tec cu paltinul de munte și laricea, așa acum era pe vre­mea dacilor.

- Se mai poate face ceva pentru oprirea dezas­trului ecologic preconizat la Sarmizegetusa?

- Prostia a lăsat deja urme definitive în sit, dar nu este prea târziu. Facem toate sesizările necesare, la cel mai înalt nivel, pentru a sista lucrările și a si­gila situl. Nu vrem să cadă un cap, vrem să cadă în­treaga rețea. Rămâne să vedem din ancheta procu­rorilor dacă a fost vorba de prostie sau de crimă cu premeditare și care a fost motivul sau planul care a început cu defrișarea.

AURORA PEȚAN
"Este absurd să ne imaginăm că dacii au ales acel loc splendid, în munți, în mijlocul unor păduri seculare, pentru a-l goli de arbori și a-și construi capitala într-un gol de vegetație"


- La Sarmizegetusa Regia autoritățile au pus în balanță istoria și natura. Cum ar trebui să alegem?

- Eu cred că o pădure seculară este ea însăși is­torie. Sigur, nu în sensul în care înțelege istoria un istoric de meserie, care cercetează urmele unor comunități umane, dar având sute de ani de exis­tență, pădurea face parte din trecutul nostru. Nu cred că trebuie să ale­gem între istorie și natură în acest caz, câtă vreme acel loc este de două mii de ani acoperit de pădure: cetatea și pădurea au supra­viețuit și s-au protejat împre­u­nă, de-a lungul a două milenii. Pe de altă parte, ideea că ar trebui să facem acest sit să arate ca pe vremea dacilor, asta însem­nând să îl curățăm com­plet de pădure, cred că este o idee greșită. Aceasta este perspectiva omului mo­dern, care trăiește într-un oraș fără vegetație, între betoane. Este absurd să ne imaginăm că dacii au ales acel loc splendid, în munți, în mijlocul unor păduri seculare, pentru a-l goli de arbori și a-și construi capitala într-un gol de vegetație. Erau niște oameni prea înțelepți și atașați de natură ca să facă asta, aveau și ei nevoie de um­bră, de verdeață, ca să nu mai vorbesc de aspectul estetic. Cu siguranță, au înlăturat copacii în anumite zone, pentru a-și am­plasa construcțiile și pentru a-și asigura vizibilitate spre anumite puncte, dar mai mult de atât nu era necesar. În plus, situl de astăzi nu mai este în starea inițială, ca să înlăturăm toată pădurea de pe el, fără să existe consecințe. În urmă cu două mii de ani terasele erau protejate de ziduri din piatră, existau canalizări, drenaje, exista o în­treagă infrastructură care ținea situl în funcțiune, pe când astăzi, el este o ruină. Nu avem cum să îl mai aducem la starea de acum două mii de ani, chiar dacă am presupune, prin absurd, că dacii tăiaseră toată pădurea de acolo. Deci, pentru siguranța situ­lui, în mod cert este mai bine să se păstreze vege­tația, altfel vor fi o mulțime de obiective afectate de dispariția pădurii, fiind ex­puse direct intemperiilor. Pentru siguranța vizita­to­rilor este bine să se înlăture fagii cu probleme și care le pot periclita viața, la fel și pentru facilitarea cercetărilor arheologice în anumite zone, dar în ansamblu pădurea cred că face sitului mai mult bine decât rău.

Nici austriecii, nici ungurii, nici măcar comuniștii nu s-au atins de zona templelor dacice

- Există o poveste a pădurii din zona templelor dacice? A avut această pădure un destin?

- Da, această pădure se pare că a avut un destin al ei și noi îl putem reconstitui pentru ultimii două mii de ani, când dacii au venit și s-au instalat aici, într-o zonă care nu era foarte propice locuirii. Locul era acoperit de această pădure seculară și ei au fost nevoiți să facă amenajări de anvergură, în sensul că s-au făcut foarte multe terasări: în toată așezarea exis­tă aproximativ 260 de terase! În aceste zone au fost înlăturați o parte dintre copaci și au fost ampla­sate gospodării, ateliere... un fel de mini-cartiere. După cucerirea romană, pădurea și-a intrat încet-încet înapoi, în drepturi, timp de sute de ani. În mo­mentul în care au fost redescoperite ruinele, mărtu­riile arată că acolo era o pădure foarte bătrână, spec­taculoasă. Primii oameni care au ajuns din nou în această zonă, în secolul al XIX-lea, descriu cu mare uimire și emoție un loc magic, cu fagi de 400 de ani, cu mulți copaci bătrâni prăbușiți, totul fiind în­vă­luit într-un aer de poveste. În aceeași perioadă, fiscul austriac a inițiat exploatări forestiere masive în zonă, pentru că luase avânt în Transilvania ex­ploatarea fierului și era nevoie de man­gal pentru fie­răriile din comitatul Hune­doarei. S-au făcut ex­ploa­tări intense pe­ valea Grădiștei, dar s-a interzis atunci exploatarea pădurii în zona ruinelor da­cice, pentru a se proteja acest sit. Deci, nu s-a tăiat în zona templelor da­cice, deși în apropiere s-au făcut defrișări. La începutul secolului XX, cercetătorii maghiari care au venit de la Budapesta, pentru a evalua importanța acestor ce­tăți, au convins Ministerul Agricul­turii să de­clare rezervație acest sit. Și pădu­rea a ră­mas în continuare protejată. Mai târziu, în pe­rioada comunistă, s-a de­fri­­șat din nou în zona dea­lului Gră­diște, dar 35 de hectare în zona Sarmize­ge­tusa au rămas ne­atin­se, în ace­lași scop: pentru a se pro­teja ruinele și pentru a păstra aspectul istoric al zonei. Totuși, în timpul lucrărilor de conser­vare și restaurare din anii 80, au fost înlăturați mai mulți fagi care creșteau pe monumente, pentru a se pune în valoare situl și a se facilita vizitarea lui. După cum putem să vedem, inter­ven­ția nu a fost de anvergură, destinul pădurii seculare a mers mai departe până astăzi.

- Tăierile actuale au ca scop de­cla­rat protejarea monumentelor și a turiștilor. Cum vi se pare această mo­tiva­re ofi­cială?

- Din declarațiile în presă ale adminis­tratorilor am înțeles că, de fapt, se inten­ționează înlăturarea totală a pădurii din sit, tăierile actuale fiind doar un prim pas. Un pas bizar, în general fiind puși la pământ copaci din afara zonelor vizitabile. Nu i-ar fi afectat pe turiști decât în măsura în care administrația se gândește să deschidă spre vizitare și acele zone. E adevărat că de-a lungul timpului au fost copaci care au căzut peste ziduri și au afectat monu­men­tul, dar dacă mai există un astfel de pe­ricol, copacii respectivi ar trebui scoși cu foarte mare grijă, pentru a proteja vesti­giile, în niciun caz cu utilaje grele, cum se procedează acum. În ultimii ani, vizitatorii au luat amenzi usturătoare doar pentru sim­plul fapt că se așezau pe iarbă în interiorul sitului, și acum, o parte din sit arată ca un câmp de război, din cauza mașinilor grele cu care s-a lucrat în solul moale! Asta, în condițiile în care se știe că eventuale vestigii arheologice se află la doar câțiva centimetri adâncime în pă­mânt. În plus, din fotografiile și filmările pe care le-am văzut, înțeleg că anumiți copaci doborâți de actuala administrație au căzut tocmai pe zidul cetății! Nu îmi este clar rostul acestor lucrări, dacă ele au produs exact pagubele pe care au încercat să le evite?!

- Fiind monument UNESCO, Sarmizegetusa Regia nu trebuia să beneficieze de un tratament special din partea autorităților?

- Titulatura aceasta de Monument UNESCO este una onorifică, în primul rând: există doar în jur de o mie de monumente în întreaga lume ce poartă acest statut, și printre ele se numără și cetățile dacice. Fiind un sit de importanță mondială, care se remarcă prin unicitate, prin originalitate, prin stare de conservare, sigur că el trebuia pus în valoare și tratat în mod special. În același timp, monumentele UNESCO sunt supuse unei legislații speciale. Orice fel de lucrări sau intervenții în sit trebuie făcute numai în baza unui plan anual de gestiune, aprobat de Ministerul Culturii. Or, la Sarmizegetusa Regia nu există un asemenea plan, totul se face "la im­provizație". Ce se întâmplă acum la Sarmizegetusa, tăierea și extragerea a peste o sută de copaci, ar fi trebuit să fie condiționat drastic, fiind vorba de un monument UNESCO de importanță mondială. Este inadmisibil să se acționeze în acest sit ca într-o pă­dure oarecare! Din păcate, nemaiexistând un con­trol direct din partea Ministerului Culturii asupra monumentului și în lipsa unui plan de management, asistăm la astfel de acțiuni făcute în mod nepro­fesionist de administrația locală.

"Primii păzitori ai acestor vestigii ar trebui să fie arheologii!"

- Din punctul dvs. de vedere ce autorități ar trebui să intervină și ce măsuri ar trebui să ia ele pentru a salva ce se mai poate salva?

- Există două direcții care ar trebui să fie active în asemenea situații. Una ar trebui să fie reprezentată de arheologii care cercetează acest sit și care ar tre­bui să interzică orice fel de lucrare care ar afecta si­tul. Ei ar trebui să fie primii păzitori ai acestor ves­tigii! Pe de altă parte, Ministerul Culturii ar trebui să se implice în supravegherea atentă a tot ce se în­tâm­plă cu un monument UNESCO. În nicio țară din Eu­ropa (și cunosc legislația europeană), nu se în­tâm­plă ce se întâmplă la noi: Ministerul Culturii să re­nunțe la orice fel de control asupra unui sit UNESCO, lă­sân­du-l doar în seama Consiliului Județean. Prin in­ter­mediul Institutului Național al Patrimoniului, sau prin alte pârghii, Ministerul Culturii trebuie să su­pra­vegheze permanent ce se întâmplă acolo și să ceară rapoarte periodice detaliate, nu doar să dea niște avize, fără să controleze rezultatele acestor acțiuni. Din păcate, ultimul control de care știu eu s-a făcut la Sarmizegetusa... din birou. Am citit acel raport, din care reieșea clar că reprezentanții Insti­tutului Na­țio­nal al Patrimoniului nici măcar nu fuseseră pe teren...