Guturaiul de primăvară

Rodica Demian
- Crezi că ai scăpat, când, hop!, îți pune piedică pe la spate. Taxă de sănătate pentru primăvara pe care o aștepți -

Tipic, pentru răcelile de primăvară, este că toate pornesc de la nas, motiv pentru care sunt confundate, adesea, cu alergia. Mu­coasa nazală se inflamează și împiedică res­pirația. Se formează o secreție, "nasul curge", apoi "ți-l tragi", cum se spune, sunt afectate simțul mirosului și al gustului. Alteori nici nu mai vezi, pentru că din ochi începe să se prelingă ceva ase­mă­nător cu pu­roiul. La toate acestea se adaugă o stare de obo­seală și de ușoară depresie și, uneori, în ca­zuri mai rare, febra. Spre final, secreția care curge din nas devine groa­să, verzuie și vâscoasă, iar contururile nărilor se înroșesc și se inflamea­ză de la atâta suflat.

Primele măsuri

Există o vorbă populară care spu­ne că răceala netra­tată durează o săptămână, iar tratată, șapte zile. Afirmația este corectă, dar tre­buie, totuși, să încer­cați să ușurați pe­rioa­da până la vindecare, folosind diverse meto­de alternative, rapid de a­plicat.
* Terapia cu apă - în­tărește sistemul imunitar și aju­tă la prevenirea bolii. La prima senzație de furni­cătură în nas, băile calde la brațe și la picioare pot stopa, uneori, instalarea guturaiului. Același lucru îl puteți obține efectuând exerciții ușoare de gim­nastică, pentru a îmbunătăți irigarea sangvină a mușchilor (dar numai dacă nu aveți febră!), iar prin masarea nasului (pe toată lungimea lui), ameliorați irigarea cu sânge a mucoasei. Și nu în ultimul rând, apelând la periajul uscat, puteți ameliora funcțiile pielii.
Dacă răceala și-a atins, însă, punctul culminant, încercați s-o "îmblânziți" cu următoarele trucuri:
- periajul limbii, de 2-3 ori pe zi
- gargară cu ceai de salvie
- spălături nazale cu apă rece
- aburi la față cu adaos de mușețel.
Pe sinusurile nazale colaterale și pe ceafă puteți aplica cataplasme fierbinți sau călduțe cu argilă, terci de cartofi, semințe de in sau nămol.
* Cataplasme cu semințe de in
Ingrediente: 200-500 g semințe de in (în funcție de mărimea suprafeței ce urmează a fi tratată), un săculeț de tifon, apă.
Mod de folosire: semințele fierbinți de in se pun în săculețul de tifon și se aplică 5 minute pe locul bolnav (nasul și rădăcina nasului).
* În această perioadă, puteți apela și la prepa­rate naturale dezinflamante și mucolitice, folosite fie local, ca picături, spray-uri și alifie pentru nas, fie intern, sub formă de cașete, tablete sau sirop. În stadiul de guturai "fluid", trebuie să intensi­ficați scurgerea secreției. Remediile dezinflamante nu mai sunt suficiente și va trebui să apelați la uleiuri eterice, sub formă de picături, frecții și in­ha­lații. În perioada aceasta e necesar să beți cât mai multe lichide. Ideale sunt ceaiurile de plante și sucurile de fructe, îmbogățite, eventual, cu vita­mina C. Contribuie la menținerea în stare lichidă a secreției nazale. Nasul este acum într-o stare pre­cară - din cauza ștersului și suflatului, și are ne­voie de ajutor. Există un tratament special pen­tru mucoasa afec­tată și pentru marginile nărilor: alifii speciale pen­tru nas răcoritoare și vindecătoare. În plus, aveți grijă ca aerul din casă să fie mereu proas­păt și sufi­cient de umed. O plimbare pe ploa­ie sau pe ceață poate fi o adevărată binefacere.

La medic

De obicei, guturaiul trece fără să producă "dau­ne". Dacă vreți să-i faceți un bine organis­mului dvs., în această perioadă odihniți-vă mai mult decât o faceți de obicei. Dar dacă proble­mele nu dispar la timp (în 7 zile), dacă faceți și febră și dacă infec­ția amenință să se extindă pe toată zona gâtului și a faringelui, sau dacă simțiți o apăsare dureroasă pe ochi și pe frunte (sinuzită), trebuie neapărat să con­sultați me­dicul de familie.

Dacă boala s-a instalat

* Inhalații. Ar fi bine să faceți de câte 3 ori pe zi, vreme de 10 minute, o baie de aburi la cap - cu uleiuri eterice sau apă cu sare. Fiți atenți ca apa să nu fie prea fierbinte, pentru că in­halațiile cu apă cloco­tită pot fi dăunătoare pentru mucoasă. Foar­te simplă și eficientă este folosirea unui amestec de uleiuri - de mentă, eucalipt, cimbru și pin, din care puneți 5 picături într-un vas cu apă. Vă acoperiți capul cu un prosop și inhalați aburul circa 2 minute. Există și aparate inhalatoare, extrem de practice, mai ales pentru copii.
* Spălăturile nazale cu apă sărată (circa 1 g de sare la 100 ml de apă) sau doar cu apă rece, simplă, ușurează respirația. Apa poate fi trasă în nas din căușul palmei sau se poate picura în nări cu ajutorul unei pipete.
* Alifie cu măghiran - este un remediu vechi și eficient pentru nasul cu guturai (in­clusiv pentru sugari). Se ung cu ea nările și nasul.
* Periajul uscat - începeți cu o perie cu fi­bre naturale sau cu o mă­nușă de sisal pe par­tea su­perioară a labei picio­rului drept și apoi periați spatele picio­rului, până sus la șezut, executând mișcări cir­culare - întâi pe exte­rior, apoi pe inte­riorul piciorului.
- Proce­dați la fel cu piciorul stâng.
- Urmează fesele, trunchiul, cu ambele bra­țe, în același fel: exterior, interior, brațul drept, brațul stâng.
- Continuați periajul înspre stern, apoi periați abdomenul, în sensul acelor de ceasornic, la fel și ceafa în direcția umerilor. La sfârșit, vine rândul spatelui.
- Evitați periajul feței sau folosiți în loc de perie o mănușă de frotir.
* Baia cu periaj - Preferați ceva mai blând? Dacă periajul uscat vi se pare prea intens, practicați periajul în cadă. Faceți o baie totală, cu sau fără adaosuri, și procedați ca la periajul uscat, dar sub apă, cu o mănușă de lufar sau cu o perie. Efectul este același, doar că pielea sensibilă nu va fi așa de iritată.

Sus imunitatea!

Căliți-vă, pentru ca la următorul val de răceli să fiți cât mai rezistenți. Cele mai recomandate metode sunt: sauna, jeturile de apă pe genunchi și călcatul apei. Sistemul imunitar poate fi întărit și cu preparate pe bază de echinacea. Dacă suferiți mereu de răceli primăvara, gândiți-vă la o cură de oxigen într-o zonă de munte. Încercați și băile cu sare, în propria cadă!

Remedii anti-guturai, sub formă de tablete
Dacă vă hotărâți să înlocuiți picăturile pentru nas cu un remediu de administrat pe gură, ar trebui să știți că acesta este foarte puternic și se răspân­dește în tot organismul. Posibilitatea apa­riției unor efecte secundare este mai mare decât în cazul pică­turilor sau spray-urilor, care se pun direct pe mu­coasă. Pacienții cu hipertensiune, hipertiroidie și diabet ar trebui să evite asemenea preparate.

Important: sugarii și copiii mici nu trebuie tra­tați niciodată cu picături și spray-uri nazale pe­ntru adulți.
Copiii au o mai mare suprafață de resorbție în nas și folosind picături și spray-uri pentru adulți, apa­re riscul unei supradozări cu fenomene de into­xicație. În plus, la sugari și la copiii mici apar adesea reacții de hipersensibilitate la mentol și la uleiurile eterice care conțin mentă.
(Copiilor sub 2 ani li se recomandă preparate spe­ciale împotriva guturaiului, cu compoziția și con­centrația corespunzătoare vârstei.)