1. Anemia - se tratează foarte eficient cu două leacuri simple: urzicile și gălbenușul de ou. Primele, adică urzicile, se folosesc în alimentație în cure de minimum două săptămâni, perioadă de timp în care se consumă zilnic, de preferință fierte, pentru a fi ușor de digerat. Ideal ar fi ca în fiecare zi să se mănânce măcar 150 de grame de urzici. În paralel, se consumă gălbenușuri de ou crude (separate doar de albuș, care nu se mănâncă), câte două pe zi. Cura cu gălbenuș de ou crud, care este bine să provină de la ouăle de casă sau ecologice, durează vreme de minimum două săptămâni, timp în care se mănâncă câte două gălbenușuri de ou dimineața, de preferință împreună cu urzicile.
2. Astenia de primăvară - are multiple cauze, motiv pentru care și tratamentul nu este întotdeauna foarte ușor de ales. Principala problemă este că în apariția acestei astenii sunt implicate mai mereu două categorii de factori: fizici și psihici. Există, oare, un remediu cu o acțiune atât de cuprinzătoare, încât să rezolve simultan ambele categorii de probleme? Ei bine, există și, mai mult, acest remediu are o eficiență aproape imediată, deși este... invizibil. El se numește "cură de altitudine", fiind foarte simplu de aplicat. Pur și simplu, pentru o perioadă de timp de minimum 3 zile, mergem într-o zonă montană și ne petrecem cea mai mare parte din timp cu lungi plimbări la altitudini care să depășească 1000 de metri. Cinci kilometri parcurși în pas vioi în acest mediu ard surplusul de calorii, ne pun sângele în mișcare, ajută plămânii eliberați de poluarea orașelor și șoselelor să se dilate și să lase să pătrundă un aer mult mai pur, cu efecte tonice psihice remarcabile. Apoi, ionii negativi din pădurile de conifere situate pe vârfurile versanților muntoși sunt un excepțional echilibrant emoțional și, totodată, un stimulent al proceselor de regenerare din organism. Aveți curiozitatea să faceți o cură de altitudine și veți vedea că efectele sale asupra tonusului fizic și psihic sau chiar asupra aspectului dvs. sunt cu adevărat alchimice.
3. Avitaminoza - este una dintre problemele "clasice" care apar la ieșirea din iarnă, anotimpul cu cea mai săracă alimentație. Pentru a compensa deficitul vitaminelor A, C, E, PP și din complexul B, vă propunem un mic cocktail de sănătate care se obține foarte ușor: într-un borcan punem de seara trei lingurițe de cătină și trei lingurițe de măceșe măcinate, peste care adăugăm jumătate de litru de apă de izvor. Se lasă acest amestec să macereze la temperatura camerei de seara și până dimineața, când se adaugă miere după gust și apoi se bea ca aperitiv. Important este să se consume și pulberea rămasă pe fundul vasului, nu doar lichidul limpede obținut după macerare, întrucât sedimentele sunt de asemenea foarte bogate în vitamine.
4. Boli vasculare - deși bolile vasculare se agravează odată cu venirea primelor călduri de vară, primăvara este anotimpul în care este necesar să începem lupta cu ele. Și tot primăvara este momentul când avem un aliat foarte puternic contra bolilor cardiovasculare: leurda. Se consumă frunzele sale crude, ca atare sau în salate, cantitatea recomandată zilnic fiind de minimum 50 de grame. O cură de o lună cu leurdă reduce colesterolul, previne scleroza vaselor de sânge, normalizează tensiunea, tonifică venele și capilarele. Leurda este, de altfel, una din plantele cele mai complexe și puternice ca acțiune terapeutică împotriva afecțiunilor vaselor de sânge.
5. Cistita - se reactivează frecvent în zilele răcoroase și umede de primăvară, pe fondul scăderii imunității. Se tratează foarte eficient cu rășina care, primăvara, începe să curgă din nou peste țesuturile cicatriceale ale coniferelor. Din trei linguri de rășină de brad amestecate cu un pahar (200 ml) de alcool de 90 de grade se obține o tinctură cu efecte antiinfecțioase urinare și cicatrizante foarte intense. Se administrează din această tinctură câte o linguriță diluată în puțină apă de 4-6 ori pe zi, tratamentul durând vreme de 10 zile.
6. Dischinezia biliară - apare mai ales în primele săptămâni de primăvară, când sistemul digestiv obosit de excesul de grăsimi și de proteine din alimentație, precum și de traiul sedentar din timpul iernii, dă semnele cele mai evidente de boală. Fierea leneșă se tratează cel mai simplu și eficient cu un leac de primăvară: frunzele de păpădie. Se consumă proaspete, pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Se recoltează frunzele de păpădie prin tăiere din rozeta bazală a plantei, se spală bine și se păstrează la frigider într-o pungă de plastic (dar nu mai mult de 3 zile). Cu jumătate de oră înainte de a mânca se mestecă 2-3 frunze de păpădie și apoi se înghit. Mai ales la început de primăvară, aceste frunze - veți vedea - au un gust amar teribil, dar efectul lor asupra ficatului și a vezicii biliare merită din plin efortul de voință de a le consuma. O cură cu păpădie durează minimum 21 de zile pentru întreținerea sănătății vezicii biliare și minimum 45 de zile pentru tratarea unei afecțiuni deja existente.
7. Eczemele alergice - apar primăvara, odată cu pornirea vegetației, cu încălzirea aerului și cu apariția diferiților alergeni. Se tratează atât intern, cât și extern, cu o plantă excepțională: trei-frați-pătați. Pulberea obținută prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a părților aeriene ale plantei se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriță. Cura durează 3-4 luni și începe la sfârșitul lui martie, continuând până în miezul verii. Extern, se pun cataplasme pe zonele afectate. Pulberea de trei-frați-pătați se amestecă bine cu apă, până când se formează o pastă. Această pastă se aplică pe piele printr-un tifon subțire și se ține vreme de 2 ore.
8. Gastrita - este una din marile probleme neplăcute ale venirii primăverii, pe care, din păcate, mai mult de 10% dintre noi o simt și în... stomac. Din fericire, contra arsurilor și durerilor gastrice, natura are multiple mijloace de combatere. Și printre cele mai sigure soluții naturale este rădăcina de obligeană, un inamic redutabil al gastritei. Această plantă nu doar reglează secreția de sucuri gastrice și distruge bacteriile nocive din stomac, ci acționează chiar ca echilibrant la nivel emoțional. Aceasta, în condițiile în care este demonstrată influența clară a dezechilibrelor emoționale (traduse în special prin furie, iritare, frustrare) în declanșarea și în menținerea acestei afecțiuni. Se administrează pulberea de rădăcină de obligeană, câte o jumătate de linguriță de patru ori pe zi, în cure de minimum 45 de zile.
9. Guta - este o afecțiune extrem de dureroasă, care se manifestă mai ales la sfârșitul sezonului rece, când hrana este foarte bogată în carne și în proteine animale în general. Se folosesc împotriva gutei leacuri cu efect depurativ, care se găsesc din belșug primăvara. Dintre acestea, cea mai eficientă este seva de mesteacăn, care se obține în primele săptămâni de la pornirea vegetației, prin incizarea arborelui. Se beau 2-3 pahare pe zi de sevă de mesteacăn, în cură de minimum 2 săptămâni. Se ține și un regim lacto-vegetarian strict, cu multe legume crude și cu sucuri de legume, pe o perioadă de trei luni.
10. Hipocalcemia (lipsa de calciu) - se recomandă o cură de primăvară cu lapte crud. Primăvara, când majoritatea animalelor au fătat de curând, laptele are cel mai bogat conținut de calciu, întrucât puii în primele luni de viață au creștere accelerată, iar calciul din laptele de mamă susține impresionanta dezvoltare a sistemului lor osos. Așadar, consumați câte un litru de lapte (obținut în gospodăriile țărănești) crud pe zi, în cure de minimum 30 de zile. Iar dacă aveți probleme cu asimilarea calciului, atunci adăugați la tratamentul dvs. cât mai multe băi de soare, pentru că stimulat de razele solare, corpul va sintetiza foarte multă vitamina D, esențială pentru fixarea calciului.
11. Imunitatea - este serios încercată în primele două luni de primăvară. Din cauza scăderii imunității în această perioadă, când organismul este obosit de ieșirea din iarnă, apar mai multe infecții respiratorii în timpul primăverii decât în lunile reci de iarnă. Pentru a vă întări rapid imunitatea, vă recomandăm din nou un leac de sezon: mugurii și mlădițele de mesteacăn. Din aceste țesuturi tinere se obține un macerat în glicerină și alcool, pe care îl găsim acum în farmaciile specializate, după denumirea științifică a plantei: Betula alba sau Betula pubescens. Se iau de trei ori pe zi câte 30-40 de picături din maceratul glicerinat de mlădițe de mesteacăn, în cure de minimum o lună.
12. Rinita alergică și catarul alergic - de la începutul polenizării, în luna aprilie, și până vara, alergia dă bătăi de cap tot mai multor persoane. Nasul înfundat, strănutul, accesele de febră sunt doar câteva din simptomele alergiei respiratorii. Cum o combatem? Tot cu un leac de primăvară: mugurii de coacăz negru (Ribes nigrum). Maceratul glicerinat din acești muguri îl găsim în Plafarurile și farmaciile naturiste. Se administrează câte 30 de picături de patru ori pe zi, în cure de patru săptămâni, cu două săptămâni de pauză. Are puternica acțiune a unui cortizon natural (însă fără efecte adverse), diminuând efectele nocive ale reacției alergice.