"Acasă" la Maria
- Într-un interviu de acum mai mulți ani, afirmai că jurnalismul a fost visul vieții tale, că e meseria fără de care nu ai putea trăi. Și totuși, după ce ne-ai obișnuit cu prezența ta plină de farmec de pe micul ecran, într-o zi, cu totul surprinzător, te-ai retras...
- E adevărat, jurnalismul e meseria la care am visat de foarte, foarte mică, încă de când decupam cutii de carton și mă băgam în ele, pretinzând că sunt la televizor. Avantajul e că n-am fost obligată niciodată să-mi caut drumul profesional. Știam dintotdeauna ce vreau să fac. Dezavantajul e că atunci când faci doar asta de la început uiți că mai există și altceva pe lume. Și riști ca, la 35-40 de ani, să te uiți în jur și să zici: "Bine, și dacă mâine s-ar închide toate televiziunile, ce-aș face?". Eu n-am mai apucat să-mi pun întrebarea asta, fiindcă în cazul meu s-au înlocuit două iubiri fără niciun fel de regret, au trecut natural una în cealaltă. Televiziunea a rămas o etapă închisă temporar, pentru că sufletul meu e acum în proiectul "Magicamp".
- Ce s-a întâmplat în viața ta, Melania? De unde până unde această turnură spre facerea de bine?
- Eu sunt norocoasa căreia i s-au întâmplat numai lucruri bune. Dacă viața a fost generoasă cu mine, e de datoria mea să dau ceva înapoi. Sentimentul datoriei s-a transformat însă în dependență în momentul în care i-am întâlnit pe copiii de la orfelinatul din Domnești. Acum șapte, opt ani, strânsesem foarte multe hăinuțe și jucării și am vrut să le dau cuiva din satul în care locuiesc. Așa am ajuns la școala din Clinceni și i-am rugat pe profesori să mă ajute să găsesc un copil care are nevoie de toate lucrurile astea. Mi-au adus-o pe Maria, care era în clasa întâi atunci și pe care am ajutat-o să ajungă acasă, fiindcă nu avea cum să transporte toate pachetele. Pentru ea, acasă era însă un centru de plasament. Cât timp am petrecut acolo, am fost uluită de felul în care se agățau copiii ăia de mine, de foamea lor uriașă de iubire, de faptul că puteai să le dăruiești enorm cu atât de puțin. Așa că am continuat să mă întorc, să mă împrietenesc cu ei. Îi aduceam la mine în curte, făceam petreceri pentru ei, îi duceam la doctor când aveau nevoie. Când am descoperit că aveau probleme de vorbire, fiindcă nu fuseseră suficient stimulați, cum nu reușeam să găsesc un logoped bun pe care să-l duc acolo ca voluntar, mi-am amintit că am terminat facultatea de psihologie. Așa că m-am înscris eu însămi la un master în logopedie, și tot ce învățam seara mergeam și aplicam cu ei dimineața. După o vreme, am început să văd și lucruri neplăcute: cum mâncarea pe care le-o duceam era dusă acasă de îngrijitori, cum hăinuțele pe care le cumpăram dispăreau. Atunci am hotărât să fac un parteneriat cu Protecția Copilului, care a organizat cursuri de asistență maternală pentru câteva doamne din sat, care apoi au luat copiii din centru și i-au crescut la ele acasă. Maria și sora ei sunt în continuare în aceeași familie, au crescut și sunt foarte iubite. Ieri s-a întâmplat s-o duc pe Maria la liceu. Mi-a povestit cu pasiune despre proiectele ei de viitor, despre faptul că e bună la învățătură, că vrea să ajungă la Cambridge și că îi place să danseze. Am fost foarte bucuroasă pentru ea. O iubesc mult și simt că-i datorez enorm, ea este cea care m-a schimbat.
"Sunteți mama lui Magicamp!"
- Ai făcut un pas în spate, ca să te dedici unei cauze nobile, dar una care pune în umbră celelalte talente ale tale. Nu-ți pare rău?
- Nici nu mă interesează să-mi scot în evidență alte talente. Dacă ele au existat, au avut șansa lor să se vadă cât am făcut presă. De altfel, cei 22 de ani în lumina reflectoarelor mi se pare că au fost doar o pregătire pentru ceea ce sunt azi, un antrenament pentru ca acum să pot comunica despre proiectele sociale sau să-i învăț pe alții ce înseamnă să fii în fața camerei de filmat. Pasul ăsta în spate de care vorbești e un pas înainte, de fapt. N-am sacrificat nimic, ci am ales să fiu unde e și inima mea. Într-o zi, m-a oprit o fată pe stradă și mi-a zis: "Dar eu vă știu, sunteți, sunteți...". Și eu eram convinsă că vrea să spună "...de la televizor". Și ea a zis: "Sunteți mama lui Magicamp". A fost cel mai fain compliment pe care putea să mi-l facă cineva!
- Pentru cei care o fac cu pasiune, televiziunea e un mic drog. Chiar nu ți-e dor să mai fii în platou?
- E un drog, dar și de droguri se mai scapă. (râde) Am fost invitată recent în platou de foștii mei colegi de la Prima TV, sărbătoreau 20 de ani de existență. Prima mea tentație a fost să caut prompterul, să văd cum e aranjarea în studio, unde sunt luminile, toate lucrurile de altădată pe care le simțeam ca fiind naturale. Până mi-am dat seama că, de fapt, nu trebuie să pun nicio întrebare nimănui, că trebuie doar să răspund. Mi-a fost drag să fiu în platou doar ca invitat și mi s-a părut că în momentul ăsta e postura potrivită.
- După atâția ani de televiziune, domeniu înșelător în care succesul te poate fura cu ușurință, tu nu doar că ți-ai păstrat picioarele pe pământ, dar ești de-o modestie și de-o discreție rare. De unde vine acest bun simț, Melania?
- Cred că au contat enorm oamenii pe care i-am întâlnit, care nu m-au lăsat nicio clipă să o iau razna. Când lumea te recunoaște pe stradă și-ți spune numele, ar putea exista această tentație să te crezi mai mult decât ești. Dar dacă ai lângă tine oameni care la cel mai mic semn că te pierzi știu să tragă de tine și să-ți spună: "Atenție, nu e ok!", atunci te salvezi. Pe de altă parte, eu n-am ajuns niciodată la genul acela de recunoaștere publică încât să mi-o iau în cap cu purtarea mea. Nu sunt chiar atât de celebră, pe mine nu mă recunoaște toată lumea când ies pe stradă și sunt fericită cu asta.
- Ați ales să numiți proiectul acesta de binefacere "Magicamp". Crezi în magie, Melania? Și dacă da, ce mai înseamnă magia, când știi că lupți cu un diagnostic necruțător?
- Da, cred în magie și-mi place să cred că am construit un tărâm magic pentru copiii ăștia, un tărâm în care nu mai există branule și citostatice, ci doar iubire, bucurie, prieteni, piscină și parc de aventură, care te fac să uiți de perioada pe care o traversezi. Pentru o săptămână cât sunt în tabără, copiii își amintesc să fie doar copii. Magia înseamnă în primul rând iubire, cel mai bun medicament dintre toate. Cancerul nu e o boală ușoară. Dar iubirea ajută, iubirea încălzește, îți dă încredere, speranță și putere să lupți mai departe.
"Când pierdem un copil, câteva zile nu mai suntem oameni"
- Ce culoare are bucuria, Melania?
- Bucuria e un curcubeu. Și azi, când se întâmplă să văd unul, trăiesc aceeași uriașă bucurie din copilărie, chiar dacă noi, la "Magicamp", am dat altă conotație acestui cuvânt. Copiii curcubeu sunt cei care se duc dintre noi.
- Cum funcționează sistemul pus la cale de voi? Cum îi alegeți pe cei care vor beneficia de tabere?
- Copiii pe care îi aducem la "Magicamp" trebuie să fie într-o stare de sănătate suficient de stabilă încât să poată participa la activități, chiar dacă diagnosticul e dur sau faza destul de avansată. De obicei, mergem în spitale, medicii ne recomandă niște cazuri, iar noi îi contactăm pe părinți. În ultima vreme, a fost chiar mai simplu, copiii se întorc din tabără direct în spital, povestesc mai departe și sunt părinți care ne sună direct. Dar în toate cazurile, avem nevoie de acordul medicului oncolog, fără de care o astfel de tabără n-ar putea să existe.
- Gesturile voastre aduc multă bucurie, dar te și pun față în față cu lipsa de speranță, cu diagnostice necruțătoare. Cum faci față, Melania? Cum te protejezi? Nu e greu să fii înconjurat în permanență de nefericire?
- Ba da, uneori e. Nu prea reușim să ne protejăm emoțional. La început, când copiii noștri nu mai erau, colegii din echipă mergeau și la înmormântări. Sufeream îngrozitor, cu toții, după fiecare copil pierdut. Și acum, când vine o asemenea veste, câteva zile nu mai suntem oameni. Dar am învățat să acceptăm că treaba noastră e doar să facem bucățica asta de viață, câtă o avem, mai frumoasă și mai bună. Mai departe e de la Doamne Doamne.
- Faceți lucruri absolut remarcabile, dar pentru toate astea e nevoie de bani. Și vorbim de sume uriașe, de sute de mii de euro. E greu să faci rost de finanțări?
- Întotdeauna e greu să strângi bani. Ca să reușești, îți trebuie două ingrediente importante. Întâi și-ntâi, o cauză bună, a cărei importanță oamenii să o înțeleagă. Apoi, să-ți păstrezi credibilitatea în timp. Oamenii care au contribuit au dreptul să vadă ce s-a întâmplat cu banii lor. Și noi le arătăm. În 2015, am avut 32 de copii bolnavi în două săptămâni de tabără, într-o casă, dar în 2017, cu sprijinul lor, am avut 11 serii de tabără cu 220 de copii. Între timp, am construit o casă pentru copiii bolnavi de cancer și pentru cei cu arsuri grave, o piscină și un parc de aventură. Din banii primiți, trimitem lunar câte 100 de pachete către familiile cu copii cu afecțiuni oncologice, în care punem alimente neperisabile, detergenți și tot felul de alte lucruri de trebuință. "MagicHOME", refugiul părinților din provincie care au copii internați la București, e aproape gata de lansare. În curând, acolo se vor putea odihni, vor putea face duș, ba chiar vor putea locui cu copiii bolnavi, ca să evite drumurile cu trenul, atunci când tratamentul se face doar o dată la câteva zile și nu e nevoie să rămână în spital. Iar peste toate acestea, mai există și "MagicTICKET", un parteneriat pe care l-am făcut cu mai multe pensiuni din țară. De cele mai multe ori, când un diagnostic necruțător intervine în viața unui copil, întreaga familie se focalizează pe copilul bolnav, iar ceilalți frați se simt dați la o parte. Cu "MagicTICKET", îi trimitem cu toată familia într-o vacanță, timp de câteva zile, așa cum nu au mai avut de mult. Când sponsorii noștri văd toate lucrurile astea, capătă încredere și rămân aproape de cauza noastră. Cei mai mulți din cei care au pornit cu noi în 2014 ne sunt încă alături.
- "Magicamp" nu e doar un gest de generozitate, ci și o mare structură care cere un lider. Cum se împacă asta cu delicatețea și vulnerabilitatea ta?
- Nu m-am gândit niciodată la asta. Pur și simplu, suntem o echipă în care fiecare are un rol foarte clar și-și duce treaba la bun sfârșit. Un proiect de genul acesta nu poate fi făcut fără dragoste și fără atenție la detalii. În rest, sunt ca toți ceilalți, am și forță, și slăbiciune în mine. Am și eu momentele mele când plâng și când mi se pare că nu pot să merg mai departe. Cad și mă ridic, nu sunt superwoman. Dar când cad, mă uit tot la acești copii și-mi aduc aminte cu cât curaj luptă ei și mi se pare jenant să mă dau bătută. Și adevărul este că ei sunt un așa exemplu pentru noi încât rareori ne permitem momente de slăbiciune.
"Actele de binefacere te fac fericit"
- Te vindecă și pe tine binele pe care-l faci altora?
- Sigur, noi ne adunăm acolo și vrem să facem ceva frumos pentru copii, dar eu nu mai cred că taberele astea sunt doar pentru ei. Când în ultima zi îi vezi pe oamenii mari în jurul focului de tabără spunând cu lacrimi în ochi că săptămâna asta le-a schimbat viața și că perspectiva lor asupra existenței e alta, poți fi sigur că a reparat ceva profund în ei. S-a dovedit și științific că oamenii care fac acte de binefacere sunt mai fericiți. Poate și pentru că, fără să ceri, ți se întoarce foarte mult înapoi. Copiii aceștia sunt capabili de o iubire necondiționată, care e foarte vindecătoare. E o experiență care te calibrează mai bine și-ți arată ce e cu adevărat important în viața ta.
- Tu cât te-ai schimbat în anii ăștia? Te recunoști când te uiți în urmă?
- Simt că am mai mult sens. Simt că nu trăiesc degeaba. Înainte, senzația pe care o aveam era de foarte mult gol. Sigur, e plăcut când te recunosc oamenii pe stradă. Faima poate să deschidă niște uși. Dar felul în care intri pe ușile alea e al tău. Faima nu-ți umple viața. Când nu mai e nimeni să te adore și să te admire, când închizi ușa la tine acasă și ești doar tu cu oglinda din baie, faima nu mai înseamnă nimic.
- La "Magicamp" ești mereu înconjurată de copii. Tu ce fel de copil erai, Melania?
- Am fost foarte băiețoaică, mi-am petrecut copilăria jucând tenis de picior, cățărându-mă în copaci și trăgând cu praștia. Am fost copilul rebel care bătea cu pumnul în masă pentru ce-și dorea, dar una peste alta aș spune că am fost mai degrabă un copil cuminte, cererile pe care le aveam nu erau chiar absurde.
- Și sensibilitatea, dorința ta de a ajuta s-au simțit încă de atunci?
- Cred că în mine a existat dintotdeauna ceva care aștepta momentul potrivit să iasă la suprafață. Am în minte o scenă de când aveam 13 ani și mă uitam pe fereastră la o ploaie puternică. Mi se părea că ploaia aia e un plânset nesfârșit. Și mi-am dorit atunci o super-putere, să reușesc să șterg altora lacrimi.
"Nu mai încape nimic în această viață a mea"
- La "Magicamp" nu ești singură, sunteți, de fapt, doi. Cum e să te întâlnești cu persoana iubită în chiar gestul facerii de bine?
- Ei, uite, despre lucrurile astea private nu prea-mi place să vorbesc. Când eram tânără, n-aveam nicio reținere, vorbeam cu mare ușurință, până într-o zi, când m-am trezit că ziarele sunt pline de tot felul de prostii și invenții. A fost un șoc. Am decis atunci că viața personală e ceva ce o să țin doar pentru mine și pentru cei apropiați. E felul meu de a mă apăra și de a mi-o apăra. Și recunosc, sunt foarte vehementă în direcția asta. (râde)
- Și totuși, cine e în spatele omului care face bine? Când luminile se sting aici, la "Magicamp", ce mai rămâne și pentru tine?
- Toate astea sunt pentru mine, sunt și pentru sufletul meu, mă hrănesc din ele. Și cu toate astea, am constatat de curând cu tristețe că nu mai încape nimic în această viață a mea. Îmi place la nebunie ce fac, dar uite că până și bucățelele de respiro au fost ocupate. Au fost luni întregi în care n-am avut nici măcar o zi liberă. De atâtea ori m-am auzit spunând: "Nu am timp! Îmi pare rău, dar chiar nu am timp!". Până când cineva mi-a atras atenția: "Cred că folosești greșit sintagma. Timpul e același pentru toți. Tu «îți faci» timp?". Ei bine, anul ăsta mi-am propus să-mi fac timp. Pentru că mi-am dat seama că locuiesc cu părinții mei în același oraș și, cu toate astea, ajung să îi văd o dată la trei luni. Pe cei apropiați avem mereu tendința să-i punem la coada listei, fiindcă știm că ei ne iartă întotdeauna. Uităm că va veni o zi în care nu vor mai fi acolo.
- Dacă ai avea jumătate de zi liberă azi, cu ce ai umple-o, Melania?
- Într-o jumătate de zi n-aș apuca să mă plimb într-un oraș străin, dar pare un interval rezonabil să-mi curăț florile, să văd dacă nu cumva sunt omizi, să citesc câteva pagini dintr-o carte și chiar să gătesc ceva bun. Am avut câteva zile libere la începutul anului, în care mi-a ieșit performanța asta. A fost prima oară când am gătit în ultimii trei ani. Uneori, mi-e suficient și mai puțin de o jumătate de zi. Azi-dimineață, când m-am trezit, am ieșit în curte și am văzut un ghiocel. Cred că am stat zece minute uitându-mă la el, era chiar lângă tulpina unei magnolii care se pregătea și ea să îmbobocească. M-am hrănit atât de mult din bucata asta de minune, că mi s-a înseninat cerul pentru toată ziua.
Foto: ANDREEA GRIGORESCU