RODICA CULCER despre... Așteptând reinventarea lui Klaus Iohannis

Redactia
- Președintele Iohannis pare să-și fi pierdut din popularitate, în urma deciziei de a o desemna pe fa­vorita lui Liviu Dragnea în funcția de premier. Ce șan­se are să recâștige sprijinul pierdut, având în ve­dere că alegerile prezidențiale au loc anul viitor?

- Pentru a se reabilita în ochii electoratului său, Klaus Iohannis ar trebui să se reinventeze, să redevină cel de la începutul anului 2017, care se ducea la ședința de guvern și scotea lumea în stradă împotriva OUG 13, nu politicianul lipsit de viziune și curaj, cinic și calculat de azi, care o desemnează premier pe Vio­rică Dăncilă, deși în 2016, o respingea pe Sevil Shhai­deh. Mulți co­mentatori ex­plică non-com­ba­tul președintelui printr-un calcul cinic, potrivit căruia coa­liția PSD-ALDE ar trebui lă­sată să se compromită în asemenea măsură, în­cât să nu poată prezenta un can­didat credibil la alegerile din 2019, ceea ce i-ar garanta domnului Iohannis un al doilea mandat. Dar mai este domnul Iohannis un can­didat anti-PSD autentic, de vreme ce a capitulat în fața celei mai corupte, incom­petente și cinice echipe pe care acest partid a avut-o vreodată la conducere? Atunci când a decis "să mai dea o șansă PSD" la gu­vernare, el a anulat, de fapt, o șansă de dezvoltare și pro­gres a Ro­mâ­niei, pentru că însuși domnul Iohannis a criticat ulte­rior, dur, guvernele PSD. Totodată, a dat impresia că se teme că PSD va declanșa procedura de suspendare, dacă Pre­ședinția nu-i face pe plac. Dar dacă domnul Io­hannis refuză o confruntare deschisă cu PSD, ce le­gitimitate mai are el în ochii celor care au sperat că se va lupta cu "ciuma roșie"? Lăsând Ro­mâ­nia la che­remul baronilor PSD, șeful statului și-a pierdut cre­dibilitatea ca apărător al statului de drept, al demo­crației și prosperității românilor. Calculul po­li­tic al președintelui se dovedește așadar lipsit de inte­li­gență și contraproductiv, în cazul în care nu ascunde cumva o complicitate subterană odioasă cu adversarul. Dacă ne gândim bine, Klaus Iohannis nu a fost nicio­dată, nici un om politic cu substanță și viziune, nici un adversar al "sistemului ticăloșit". Poate ar fi mo­men­tul să ne gândim serios la un alt candidat la președinție pentru 2019.

- Liviu Dragnea a justificat prezența în guvernul Dăncilă a unor miniștri cu probleme penale, invo­când votul românilor, care ar permite coaliției PSD-ALDE să numească guvernul după bunul său plac. Cât de corect e acest raționament?

- În tot cazul este greu de contrazis. Din moment ce românii care s-au prezentat la urne au votat un partid ai cărui lideri au dosare penale și chiar condamnări, înseamnă că ei nu sunt sensibili la chestiunile morale și acceptă corupția ca sistem de guvernare, poate chiar ca mod de viață propriu. Unii au complicități pro­fi­ta­bile cu PSD, alții sunt ușor de manipulat de televiziuni ca Antena3 și RomâniaTV. În sfârșit, o bună parte a cre­zut în promisiunile fără acoperire făcute de Liviu Dragnea în campanie și a sperat că o va duce mai bine sub un guvern PSD. Aceste așteptări au fost însă în­șelate, căci o parte din salariile bugetarilor scad, în loc să crească, iar prețurile cresc deja, în loc să scadă, căci leul slăbește, și inflația erodează progresiv puterea de cumpărare. Ceea ce spune însă implicit Liviu Dragnea este că restul elec­toratului, cei 60% care nu s-au pre­zentat la vot, au ab­dicat de la responsabilitatea lor ci­vică și au permis in­direct PSD și ALDE să obțină o majoritate categorică. Nici în această privință nu poate fi contrazis. Rațio­na­mentul domnilor Dragnea și Tă­riceanu devine in­corect când se raportează la demo­crație pentru a justi­fica promovarea penalilor și in­com­petenților în guvern, pentru că democrația nu există fără statul de drept. Poziționându-se împotriva statului de drept și a crite­riilor de integritate, de partea co­rupților, liderii PSD-ALDE subminează de fapt de­mocrația, promovând pe față un sistem ostil cetățenilor, care vor fi furați în continuare de clica aflată la putere. Avem de a face cu rodul unei men­talități de tip co­mu­nist, care susține primatul vo­inței politice în fața le­gii, im­punând in­te­resul politic în dauna legalității, mo­ra­lității și com­petenței. De aceea avem un premier total ne­pregătit să conducă guvernul, un agramat ca ministru al educației și un ageamiu ca ministru al economiei. Iar faptul că Liviu Dragnea își permite să fie atât de cinic, încât să-i spună poporului în față că a optat pentru un astfel de sistem, nu este altceva decât o dovadă a falimentului democrației "originale" din România.