Funcția aceasta o îndeplinește laptele demachiant. Așezat pe palme, apoi întins pe obraz și șters bine cu ajutorul unor dischete de vată, rostul lui este de a scoate fardul și murdăria din profunzimea porilor. Laptele demachiant se recomandă în toate tipurile de ten, chiar și celor acneice. De unde ni-l procurăm? Dacă veniturile ne permit, printre produsele cosmetice aduse din Occident, se află și diferite tipuri de lapte demachiant, pe bază de plante, cu randament excepțional. În cazul când prețul lor este peste posibilitățile dvs., vă recomandăm câteva remedii aflate la îndemâna oricui:
a) Smântâna - lăsată la temperatura camerei, apoi așezată pe un tampon de vată cu care ne ștergem bine pe gât și pe față, este un demachiant excelent.
b) Laptele ecremat (din care nu s-a scos grăsimea) se găsește în comerț și e la fel de bun, indiferent de proveniență. Procedeul este același. Așezat pe o dischetă, va scoate toată murdăria din obraz.
c) Vaselina pură (se găsește la farmacie) - întinsă bine cu degetele pe obraz, apoi ștearsă cu ajutorul unui tampon de vată sau cu hârtie igienică.
Nu uitați: laptele demachiant se folosește seara, pentru curățirea fardului și a murdăriei, dar și dimineața, fiind primul produs cosmetic pe care îl așezăm pe obraz. Important: după folosire, obrazul se clătește bine de tot, de trei-patru ori, cu ajutorul unor comprese mari, de tifon, cu care ne frecăm ușor pielea.