E bine să slăbești, dar și mai bine să te menții

Gilda Fildan
Vă sfătuim să reconsiderați modul cum vă raportați la mâncare. Faceți din principiile alimentației sănătoase o deprindere cotidiană. De exemplu, beți mereu ceaiul fără zahăr, mâncați în fiecare zi câte o porție de müsli și cel puțin un fruct, introduceți în meniu pește o dată pe săptămână, pre­parați-vă sendvișurile cu salată, nu cu unt, iar dacă vă plac chiflele albe și pufoase, rezervați-le doar pen­tru ziua de sâmbătă. Aplicând aceste sugestii cu răbdare și calm, totodată ghidându-vă și după cele 10 reguli pe care vi le prezentăm mai jos, veți reuși fără dificultate să vă mențineți greutatea corporală la un nivel optim.

Regula 1 - Nu luați niciodată masa stând în picioare, de pildă la un fast-food sau la o tejghea. Ceea ce mâncăm stând în această poziție nu este perceput de organismul nostru ca o masă completă. Mai târziu ni se va face foame și va trebui să mân­căm din nou. De aceea, așezați-vă de fiecare dată co­mod, cu farfuria în față.

Regula 2 - Nu înghițiți în grabă! Mușcați și mestecați bine fiecare îmbucătură. Mestecatul în cavitatea bucală este important, deoarece realizează o predigerare a alimentelor și astfel influențează pozitiv metabolismul. În același timp, dacă meste­cați intens fiecare îmbucătură în parte, nu veți mai putea să mâncați atât de mult. Porțiile vor deveni treptat tot mai mici și, cu toate acestea, veți fi sătui. Mestecând orice îmbucătură de 50-60 de ori, veți termina un sendviș în tot atâta timp cât vă trebuia înainte ca să mâncați patru. În acest fel, puteți slăbi până la 8 kilograme în decurs de un an, fără să vă forțați organismul.

Regula 3 - Nu vorbiți prea mult în vreme ce mâncați, fiindcă vă intră aer în stomac. Consecința: eructații sau chiar balonări. Mai bine concentrați-vă asupra mâncării din farfurie și mestecați pe înde­lete. Așa, foamea nu va mai reveni atât de repede.

Regula 4 - Mâncărurile - în special supele, sosurile și legumele fierte - nu trebuie să fie prea fier­binți, deoarece vă vor leza mucoasa bucală, slă­bind sistemul imunitar în zona cavității bucale și a faringelui, ceea ce va permite o pătrundere mai ușoa­ră a virușilor și a bacteriilor. Totodată, veți avea tendința de a înghiți alimentele parțial nemestecate și le veți gusta mai puțin savoarea.

Regula 5 - Nu folosiți prea multă sare. Nece­sarul nostru zilnic este de trei grame, dar noi consu­măm în medie până la 17 grame. Excesul de sare reține apa în țesuturi, dezechilibrând balanța lichi­delor din organism.

Regula 6 - Nu exagerați cu dulciurile. Cantită­țile mari de zahăr rafinat alterează simțul gustativ, vă aduc prea multe calorii care măresc depozitele de grăsime și împiedică formarea fibrelor de cola­gen, favorizând astfel apariția ridurilor. De aseme­nea, va crește riscul de diabet.

Regula 7 - Nu luați masa de seară la o oră prea târzie. Aceasta obosește ficatul, stomacul și in­tes­tinul și sporește producția de colesterol. Veți dormi prost, vi se va accelera procesul de îmbătrâ­nire și, în timp, valorile colestero­lului dvs. vor depăși limita admi­să.

Regula 8 - Concentrați-vă în totalitate asupra mâncării și, pe cât se poate, nu mâncați cu gân­durile în altă parte. Aceasta este premisa necesară pen­tru ca diges­tia să se desfășoare fără probleme, iar semnalele sație­tății să funcțio­neze perfect. Dacă doriți să mai pierdeți din greutate, evitați mu­zica vioaie în timpul meselor, fiincă ea vă face să mâncați mai mult, fără să vă dați seama. Și atunci când urmăriți un film polițist la televizor, de exem­plu, mâncați de două ori mai mult decât v-ar trebui.

Regula 9 - Nu mâncați doar din obișnuință. Deseori la serviciu, în pauza de prânz, mâncați ali­mente prea grase, numai fiindcă vă antrenați cu co­legii. Observați-vă cu atenție, ca să vedeți dacă vă este într-adevăr foame. Dacă nu, ieșiți mai bine la o plimbare. Nu mergeți la masă decât atunci când simțiți nevoia - și nu confundați niciodată foamea cu apetitul.

Regula 10 - Hidratați-vă suficient. Un aport consistent de lichide, mai ales în zilele fierbinți de vară, este important pentru sănătatea rinichilor, păs­trarea aspectului tineresc al pielii și, nu în ultimul rând, pentru echilibrul psihic. Cele mai sănătoa­se sunt apa plată și ceaiul de plante neîndulcit, un litru și jumătate până la doi pe zi. Și pepenii, castraveții, strugurii și roșiile coapte conțin mult lichid. Evitați însă băuturile foarte reci, deoarece ele vă vor provoca transpirații abundente. Chinezii beau ceai verde călduț și, bine­înțeles, neîndulcit. În țările arabe se preferă ceaiul de mentă, de ase­me­nea călduț. Dacă nu a­greați ceaiul, îl puteți înlo­cui cu apă plată și suc de mere diluat.
Un sfat pentru cei ce uită mereu să bea: puneți de dimineață cantitatea de apă necesară în două sau trei sticle. Seara, sticlele tre­buie să fie goale!