Rețete contra petelor pe obraz

Iulia Vlad
Nesuferitele pete maronii care ne apar, uneori, pe obraz, fă­cându-l să semene cu oul de bibilică, nu sunt tocmai întâmplătoare.

Apa­riția lor are cauze fixe: înaintarea în vârstă ("pete de bătrânețe"), expu­nerea prelungită la soare, adminis­trarea de contraceptive orale, trata­mente cu anumite medicamente, sar­cină etc.
Chiar dacă nu rezolvă întotdea­una problema în mod radical, rețetele pe care vi le oferim în continuare elimină petele de pe față, albesc și uni­formizează tenul. Ele se pot apli­ca cu același succes și pe gât, de­colteu sau mâini. Vă recomandăm să testați mai multe preparate, pentru a vedea care funcționează mai bine.

Cremă de albire cu lămâie și apă oxigenată
Ingrediente: 2 linguri de lapte praf, o jumătate de linguriță de suc de lămâie, 3-4 picături de peroxid de hidrogen (apă oxigenată), 3-4 pică­turi de glicerină vegetală.
Se amestecă bine ingredientele până se formează o pastă, care se apli­­că pe față, cu masaj ușor. Se lasă să acționeze o oră, apoi se clătește cu apă călduță. Se aplică de 3 ori pe săp­tămână, de preferat seara.

Mască cu castravete
Ingrediente: un castravete proas­păt.
Aplicați dimineața și seara, pe zonele cu pete, felii subțiri de cas­travete proaspăt tăiate, sau un cas­tra­vete dat pe răzătoare. Lăsați să acțio­neze o jumătate de oră, apoi clă­tiți cu apă călduță. Se aplică zilnic, cel puțin 3 săptămâni.

Loțiune cu mesteacăn
Ingrediente: 3 linguri frunze de mesteacăn uscate sau 2 linguri de frun­ze proaspete, o cană de apă.
Se mărunțesc frunzele de mestea­căn și se opăresc cu apa dată în clocot. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se loțio­nea­ză de mai multe ori obrazul, în zo­nele cu pete.

Loțiune cu hrean și oțet de mere
Ingrediente: 250 g hrean ras, 250 ml oțet de mere.
Se pune hreanul ras într-o sticlă de jumătate de litru și se toarnă peste el oțetul. Se închide ermetic și se lasă la macerat 5 zile, scuturând energic recipientul de mai multe ori pe zi. În final, preparatul se strecoară, și se loționează, dimineața și seara, zonele cu pete. Se păstrează la rece.

Loțiune cu pătrunjel
Ingrediente: 4 linguri de frunze proaspete de pătrunjel, o cană de apă.
Se toacă mărunt frunzele de pă­trunjel și se opăresc cu o cană de apă. Se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se loționează di­mi­neața și seara zonele cu pete.
În toate cazurile, rezultatul dorit se obține prin perseverență. Prepara­tele trebuie folosite zilnic.