Faptul că oamenii care trăiesc în sudul Europei ating, uneori, vârste foarte înaintate se datorează - printre altele - uleiului de măsline, care, în zona respectivă, are un loc bine stabilit în programul alimentar.
În general, uleiul se compune mai cu seamă din grăsimi, care sunt principalul nostru furnizor de energie. În societatea actuală, grăsimile sunt, însă, în mare măsură, dezavuate, pentru că îngrașă și pentru că provoacă afecțiuni cardiovasculare și multe alte boli. Ele nu trebuie, însă, apreciate "la grămadă". Pe de-o parte, este vorba de cantitatea pe care o asimilăm, iar pe de altă parte, de diferența ce trebuie făcută între grăsimile vegetale și cele animale. Grăsimile animale conțin acizi grași saturați, nu prea sănătoși, în vreme ce uleiurile din plante (grăsimile vegetale) conțin predominant acizi grași nesaturați, extrem de necesari organismului nostru, pe care nu-i poate produce el însuși. Alte substanțe componente sunt vitaminele, substanțele vegetale secundare și hormonii vegetali. Componența substanțelor active variază, firește, în funcție de tipul uleiului - de măsline, de rapiță, de dovleac etc. Dar toate substanțele componente ale uleiurilor, la un loc, au efect antiinflamator, hipotensor și protejează vasele de sânge.
Tratamente interne și externe
Uleiurile din plante sunt inegalabile pentru menținerea sănătății și în profilaxia diverselor boli. Ameliorează irigarea sangvină, reduc valorile colesterolului dar și tensiunea arterială. Atenție, însă, la uleiurile pe care le consumați! Acestea trebuie să fie presate la rece și să conțină substanțele active intacte. Uleiurile vegetale sunt indispensabile pentru alimentația de zi cu zi și ar trebui să existe în orice cămară. Extern, uleiurile vegetale se folosesc, de asemenea, pentru tratarea a numeroase afecțiuni. Cu 2000 de ani în urmă, Plinius cel Bătrân recomanda vinul pentru utilizarea internă și uleiurile pentru cea externă.
În afara masajelor curente, uleiul turnat pe frunte, sub formă de jet subțire, creează o relaxare profundă. În ayurveda, medicina tradițională indiană, această metodă este practicată de sute de ani. Firul de ulei încălzit, turnat încet, detensionează zona capului și a cefei și elimină stresul și nervozitatea.
EXTRACTE DE ULEI
Uleiurile sunt deosebit de eficiente pentru farmacia la domiciliu, atunci când este vorba de extracte, căci printr-un extract, substanțele active ale diferitelor plante medicinale pot ajunge în ulei, acționând, astfel, în direcția dorită. Ele pot fi procurate din comerț sau preparate la domiciliu, din plante, flori și fructe puse la macerat și-apoi filtrate.
Concentrare rapidă
Puneți pe palme câteva picături de ulei de lămâie, frecați puțin palmele, acoperiți-vă apoi cu căușul lor nasul și gura și inspirați adânc. Aroma de lămâie înviorează simțurile și sporește puterea de concentrare.
DURERI MUSCULARE ȘI ARTICULARE
Uleiurile sunt deosebit de potrivite pentru masaj. Pătrund bine în piele, care devine suplă și catifelată. În plus, uleiul servește ca "mijloc de transport" pentru componentele plantelor medicinale, care intră în piele și acționează corespunzător. Prin masare, se relaxează în special mușchii, ceea ce produce o senzație deosebit de plăcută în cazul contracturilor. Dacă uleiurile sunt folosite în caz de reumatism sau de entorse, se recomandă fricționarea ușoară, nu masarea pielii.
Masaj cu ulei în caz de întinderi
Se amestecă 10 lingurițe de ulei de sânziene sau de rozmarin cu 100 ml ulei de floarea-soarelui. Înainte de masaj, se încălzesc ușor palmele, după care se picură puțin ulei pe pielea din zona de tratat și se lasă uleiul să pătrundă, masând și tapotând, astfel ca pielea să se încălzească bine. După masaje, se acoperă zona cu un fular, ca să rămână caldă, și pentru ca astfel mușchii să nu se re-contracteze imediat.
COMBATEREA RĂCELILOR
Împotriva răcelii există o mulțime de remedii "de casă" eficiente. De pildă, pot fi foarte folositoare uleiul sub formă de balsam (un amestec de miere, ulei și ou). Pentru stimularea unui somn bun și odihnitor, se poate plasa în camera de dormit un vas cu puțină apă clocotită și 10 picături de ulei de eucalipt. Aburii calzi sporesc umiditatea aerului, potolesc tusea și calmează.
Răgușeală
Amestec de miere, ulei și ou - este foarte eficient împotriva răgușelii. Se amestecă 2 linguri de miere lichidă, 2 linguri de ulei și 1 gălbenuș, până ce se obține o pastă omogenă, din care se ia câte o linguriță de câteva ori pe zi. Este recomandabil ca preparatul să fie mereu proaspăt și să se folosească neapărat ouă ecologice.
Balsam rapid anti-răceală
Preparați un "balsam" din ulei de floarea-soarelui, ulei de rapiță, ulei de angelică, cimbru, anason, măghiran, mentă și salvie, amestecând 40 ml din fiecare ulei cu 9 g de ceară de albine. Puneți preparatul într-un borcan termorezistent și încălziți-l în baia de apă, până ce se topește mierea (maximum 70°), amestecând încontinuu. Turnați apoi conținutul lichid în cutii de cremă și acoperiți-le cu un șervet. Cutiile se închid abia după ce s-a răcit balsamul. Acesta poate fi păstrat la întuneric și răcoare circa un an.
Uleiul de ricin
Este cunoscut ca remediu verificat împotriva constipației. Se găsește la farmacie, dar trebuie dozat cu atenție (eventual întrebat un medic). Uleiul extras din arborele de ricin poate fi utilizat și extern, în cazul pielii iritate, al eczemelor și al urciorului. În acest ultim caz, se tamponează zona respectivă, de câteva ori pe zi, cu ulei de ricin. Cel mai bine cu un bețișor cu vată. Iritația cedează foarte repede, dar urciorul în sine trebuie tratat câteva zile, înainte să dispară.
Întrebuințarea uleiurilor comestibile
* Ulei de floarea-soarelui: este un ulei ușor, recomandat pentru masajul tuturor tipurilor de piele.
* Ulei de rapiță - se recomandă pentru masaj, în cazul pielii mixte și grase.
* Ulei de migdale - plăcut la gust și miros, pătrunde ușor în piele. Se recomandă în cazul epidermei sensibile.
* Ulei de măsline - bun ca ulei de masaj și ca bază de preparate cosmetice, pentru toate tipurile de piele.
* Ulei de dovleac - ideal pentru masajul pielii uscate, al zonelor cornoase de pe coate și călcâie.