Uleiurile medicinale

Rodica Demian
LEACURI din cămară

Faptul că oamenii care trăiesc în sudul Eu­ropei ating, uneori, vârste foarte îna­in­­tate se datorează - printre altele - ule­iului de măsline, care, în zona respectivă, are un loc bine stabilit în programul alimentar.
În general, uleiul se compune mai cu seamă din grăsimi, care sunt principalul nostru furnizor de energie. În societatea actuală, grăsimile sunt, însă, în mare măsură, dezavuate, pentru că îngrașă și pentru că provoacă afecțiuni cardiovasculare și multe alte boli. Ele nu trebuie, însă, apreciate "la grămadă". Pe de-o parte, este vorba de cantitatea pe care o asimilăm, iar pe de altă parte, de dife­rența ce trebuie făcută între grăsimile vegetale și cele animale. Grăsimile animale con­țin acizi grași saturați, nu prea sănătoși, în vreme ce ule­iurile din plante (grăsimile vegetale) conțin pre­dominant acizi grași nesaturați, extrem de necesari orga­nismului nostru, pe care nu-i poate pro­duce el în­suși. Alte substanțe componente sunt vitami­ne­le, sub­stanțele vegetale secundare și hor­monii ve­ge­­tali. Componența substanțelor active variază, fi­reș­te, în funcție de tipul uleiului - de măsline, de rapiță, de dovleac etc. Dar toate sub­stanțele com­po­nente ale uleiurilor, la un loc, au efect anti­in­fla­mator, hipotensor și protejează va­sele de sânge.

Tratamente interne și externe
Uleiurile din plante sunt inegalabile pentru menținerea sănătății și în profilaxia diverselor boli. Ameliorează irigarea sangvină, reduc valorile colesterolului dar și tensiunea arterială. Atenție, însă, la uleiurile pe care le consumați! Acestea trebuie să fie presate la rece și să conțină sub­stan­țele active intacte. Uleiurile vegetale sunt indis­pen­­sabile pentru alimentația de zi cu zi și ar trebui să existe în orice cămară. Extern, uleiurile vege­tale se folosesc, de asemenea, pentru tratarea a nu­meroase afecțiuni. Cu 2000 de ani în urmă, Plinius cel Bătrân recomanda vinul pentru utili­zarea in­ternă și uleiurile pentru cea externă.
În afara masajelor curente, uleiul turnat pe frunte, sub formă de jet subțire, creează o relaxare profundă. În ayurveda, medicina tradițională india­nă, această metodă este practicată de sute de ani. Firul de ulei încălzit, turnat încet, detensio­nează zona capului și a cefei și elimină stresul și ner­vozitatea.

EXTRACTE DE ULEI

Uleiurile sunt deosebit de eficiente pentru farmacia la domiciliu, atunci când este vorba de extracte, căci printr-un ex­tract, substanțele active ale diferitelor plan­te medicinale pot ajunge în ulei, acționând, astfel, în direcția dorită. Ele pot fi procurate din comerț sau preparate la domiciliu, din plante, flori și fructe puse la macerat și-apoi filtrate.

Concentrare rapidă
Puneți pe palme câteva picături de ulei de lămâie, frecați puțin palmele, acoperiți-vă apoi cu căușul lor nasul și gura și inspirați adânc. Aroma de lămâie înviorează simțurile și sporește puterea de concentrare.

DURERI MUSCULARE ȘI ARTICULARE

Uleiurile sunt deosebit de po­trivite pentru masaj. Pătrund bine în pie­le, care devine suplă și ca­tifelată. În plus, uleiul ser­vește ca "mijloc de trans­port" pentru com­ponentele plantelor medici­nale, care intră în piele și acțio­nează corespunzător. Prin ma­sa­re, se relaxează în special muș­chii, ceea ce produce o sen­zație deosebit de plăcută în cazul contracturilor. Dacă ule­iu­rile sunt folosite în caz de reu­matism sau de entorse, se recomandă fricțio­narea ușoară, nu masarea pielii.

Masaj cu ulei în caz de întinderi
Se amestecă 10 lingurițe de ulei de sânziene sau de roz­marin cu 100 ml ulei de floarea-soa­relui. Înainte de masaj, se încălzesc ușor palmele, după care se picură puțin ulei pe pielea din zona de tratat și se lasă uleiul să pătrundă, masând și tapotând, astfel ca pielea să se încălzească bine. După masaje, se acoperă zona cu un fular, ca să rămână caldă, și pentru ca astfel mușchii să nu se re-contracteze imediat.

COMBATEREA RĂCELILOR

Împotriva răcelii există o mulțime de remedii "de casă" eficiente. De pildă, pot fi foarte folo­sitoare uleiul sub for­mă de balsam (un amestec de miere, ulei și ou). Pentru stimularea unui somn bun și odihnitor, se poate plasa în ca­mera de dormit un vas cu puțină apă clo­cotită și 10 pi­cături de ulei de eu­calipt. Aburii calzi sporesc umiditatea ae­rului, potolesc tu­sea și cal­mează.

Răgușeală
Amestec de miere, ulei și ou - este foarte eficient împotriva răgușelii. Se amestecă 2 linguri de miere lichidă, 2 linguri de ulei și 1 gălbenuș, până ce se obține o pastă omogenă, din care se ia câte o linguriță de câteva ori pe zi. Este reco­mandabil ca preparatul să fie mereu proaspăt și să se folosească neapărat ouă eco­lo­gice.

Balsam rapid anti-răceală
Preparați un "balsam" din ulei de floarea-soa­relui, ulei de rapiță, ulei de an­gelică, cimbru, anason, măghiran, mentă și salvie, amestecând 40 ml din fiecare ulei cu 9 g de ceară de albine. Puneți preparatul într-un bor­can termorezistent și încălziți-l în baia de apă, până ce se to­pește mie­rea (maximum 70°), amestecând în­continuu. Tur­nați apoi conținutul li­chid în cutii de cremă și acoperiți-le cu un șervet. Cutiile se închid abia după ce s-a răcit bal­samul. Acesta poa­te fi păstrat la întuneric și ră­coa­re circa un an.

Uleiul de ricin

Este cunoscut ca remediu verificat împotriva consti­pa­ției. Se găsește la farmacie, dar trebuie dozat cu atenție (eventual întrebat un medic). Uleiul extras din arborele de ricin poate fi utilizat și extern, în cazul pielii iritate, al eczemelor și al urciorului. În acest ultim caz, se tamponează zona respectivă, de câteva ori pe zi, cu ulei de ricin. Cel mai bine cu un bețișor cu vată. Iritația cedează foarte repede, dar urciorul în sine trebuie tratat câteva zile, înainte să dispară.

Întrebuințarea uleiurilor comestibile
* Ulei de floarea-soa­­relui: este un ulei ușor, recomandat pentru ma­sajul tuturor tipu­ri­lor de piele.
* Ulei de rapiță - se recomandă pentru masaj, în cazul pielii mixte și grase.
* Ulei de migdale - plăcut la gust și miros, pătrunde ușor în piele. Se recomandă în cazul epidermei sensibile.
* Ulei de măsline - bun ca ulei de masaj și ca bază de preparate cosmetice, pentru toate tipurile de piele.
* Ulei de dovleac - ideal pentru masajul pielii uscate, al zonelor cornoase de pe coate și călcâie.