Răspuns pentru MARIANA - Italia, F. AS nr. 1296 - "Îmi puteți recomanda un leac pentru hipotiroidie?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Semnele și simptomele hipotiroidiei variază foarte mult, în funcție de severitatea deficitului hormonal. La adulți, a­ceastă afecțiune apare gradat, pe parcursul mai multor luni sau ani, simptomele (astenie, bradicardie, constipație, creștere în greutate, sen­sibilitate la frig, piele uscată, ră­gușeală, hipercolesterolemie, dere­glări de ciclu etc.), devenind din ce în ce mai evidente, pe măsură ce activitatea meta­bo­lică a organismului încetinește. Ade­seori, primele simptome sunt o oboseală constantă, cram­pe musculare și senzație perma­nen­tă de frig, atunci când tem­peratura este rece sau mode­rată, constipație, uscarea tegu­mentelor, răgușeală și creștere în greutate. Trata­men­tul uzual pentru cazurile în care glanda tiroidă nu reușește să producă și să elibereze cantități adec­vate de tiroxină constă în ad­mi­nistrarea hormonului ti­roi­­dian sintetic levotiroxina (Le­­vothroid, Levoxyl), medi­ca­­ment oral, care restaurează cantitățile adecvate de hor­moni endogeni. După înce­pe­rea tratamen­tului, simptome de genul asteniei ar trebui în mod normal să cedeze, deși este posibil ca nu toate simp­tomele să se amelioreze timp de mai multe luni. În mod gradat, medica­mentele pot scădea ni­velul de colesterol și pot face să retrocedeze orice creștere în greutate determinată de boală. Trata­mentul hormonal de substituție este de obicei insti­tuit pe tot parcursul vieții și poate fi urmat de teste periodice de sânge, deoarece nece­sarul organismu­lui în hormoni tiroi­dieni se poate ușor modifica pe parcursul timpului. Cred că nu este lipsit de im­portanță să știți că, în cazul hipo­tiroidiei, analiza sângelui pune în evi­dență o scă­dere a globulelor albe și roșii, a hemo­globinei, a iodului, legat de proteine, o creștere a euzinofilelor, limfocitelor, VSH-ului, colesterolului și triglice­ridelor. Enzi­mele serice (creatin-fosfo­kinaza, lactat dehidro­genaza, transaminaza gluta­mat oxalacetica - TGO) prezintă o activitate cres­cută, albuminele din ser au valori ridicate, în timp ce globulinele au valori scă­zute. În urină se con­stată o scădere a concentrației de substanțe azotate (uree, creatinină, acid uric) și hormoni cetosteroizi, dar o creștere considerabilă a iodului eliminat.
Tratamentul naturist complementar al hipotiroi­diei poate veni în ajutorul persoanelor care dezvoltă această afecțiune, prin următoarele remedii:
* Laminare - alge brune din speciile Laminaria flexicaulis și Laminaria cloustoni, bogate în iod, săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, siliciu, mag­neziu), vitaminele A, B, C, D, E, clorofilă, cu pro­prietăți tonifiante stimulante ale glandelor endo­crine, folosite în astenie, surmenaj, tulburări endo­crine, hipotiroidie, mixedem, obezitate, hiper­coles­terolemie, arterioscleroză etc. Se adminis­trează sub formă de decoct sau capsule de 0,50 g, până la 5 g pe zi, în timpul meselor. Se asociază foarte bine cu Fucus vesiculosus (o altă algă brună), remediu analog tiroidinei, însă mult mai inofensiv, care se administrează la fel ca Laminaria. În formă externă, aceste alge se pot utiliza sub formă de cataplasmă emolientă, aplicată direct pe zona tiroidiană.
* Uleiuri esențiale de levănțică și rozmarin - au proprietăți similare hormonilor și completează efectele algelor, utilizate pe cale externă. Datorită puterii de penetrație prin pereții tegumentari, joacă un rol de suport pentru principiile terapeutice ale algelor. Se utilizează, atât în formă externă, prin aplicare de cataplasme (în combinație cu algele brune), cât și în formă internă - 3-4 picături din fiecare, dizolvate în puțină apă caldă, miere sau ulei neutru, cu 20-30 minute înaintea meselor prin­cipale. Acest remediu combate anumite tulburări specifice hipotiroidiei, cum sunt neurastenia, dis­funcțiile renale sau tulburările de apetit.
* Polen și păstură - aceste produse apicole sunt bogate în iod, tirozină și metionină, triadă care controlează buna funcționare a glandei tiroide. Tirozina este aminoacidul utilizat de glanda tiroidă pentru biosinteza hormonilor specifici ce guver­nează importante funcții metabolice. Tirozina este și precursorul a doi importanți neuromediatori - dopamina și noradrenalina, a căror absență stă la baza instalării fenomenului de depresie.
Se administrează 1-2 linguri de polen măcinat, la care se adaugă o linguriță de păstură, zilnic, în cure de 4-6 săptămâni, cu 2 săptămâni pauză între ele.
* Gențiana - puternic sti­mulant metabolic, care favo­rizează secreția normală de hormoni tiroidieni și acțio­nează ca reechilibrant psiho-emoțional, pentru for­mele de hipotiroidism sever, asociat cu mixedem. Se ad­ministrează sub formă de tinc­tură - 3x20 picături, diluate în 100 ml apă, zilnic, înainte de mese, în cure de 3 luni, cu 15-30 zile pauză între ele. Se mai pot utiliza remedii precum decoctul de ghimpe, infuzia de drobiță (Ge­nista tinctoria) sau ex­tractele din frunze de nuc, foarte bogate în iod. Să auzim numai de bine!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77 (pt. comenzi), 0788/23.38.73

"Caut un remediu eficient pentru ulcer duodenal"
(Răspuns pentru MIRUNA, F. AS nr. 1296)


Cititorii fideli ai revistei "Formula AS" știu că afecțiunile digestive se vindecă printr-o cură cu doze mari de argilă. Cura se ține timp de maximum 6-8 săptămâni, până la vindecarea completă. Argila ALGO are un puternic efect bactericid, cicatrizant, fiind totodată și un foarte bun pan­sament gastric. Argila nu prezintă contraindicații sau efecte secun­dare și nu afectează flora digesti­vă, fiind net superioară, din acest punct de vedere, antibioticelor. Este foarte utilă și în cazul persoa­nelor care consumă medicamente de sinteză pentru diverse afecțiuni cronice, pentru că le potențează efectul și le reduce semnificativ efectele secundare. După vindecarea ulcerului, vă recomand să consumați cantități nor­male de argilă pe toată durata tratamentului alopat. Multă sănătate!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Acufenele nu mă lasă să dorm"
(Răspuns pentru VALENTINA G. - Galați, F. AS nr. 1297) 


Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore care nu-și găsesc origi­nea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătă­toare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcțio­nale de diferite tipuri și localizari, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxie­tate, depresie etc).  Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermi­tente, ega­le sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat, etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stre­sul, hipertensiunea arterială, insufi­cien­ța circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intem­perii pot fi cauza sau factorul favo­rizant în declan­șarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Cu tratament, prognosticul acufenelor simp­tomatice în cazul unui sindrom de coloană cer­vicală este bun (dispariția sau atenuarea zgomo­telor), însă fără tra­tament, cu cât perioada de evolu­ție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat și se poate schema­tiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lu­mi­na infraroșie tip Solux), unde scur­te, masaj cer­vical. Terapia medicamentoasă con­stă în perfuzii cu lidocaina/procaine, pentoxi­fi­lina/oxybral, vita­mi­ne B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, admi­nistrare orală de Ginkgo Biloba ("Circulație cere­brală" Fares) și Passiflora sau Se­datif PC. Este utilă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Oc­­na­sept spray (aerosol salin 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). "Oc­nasept" poate fi comandat la tel./fax: 0269/21.78.61, tel: 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"De 4 ani, soțul meu se scarpină întruna"
(Răspuns pentru FLOAREA NICULIȚA, F. AS nr. 1295)


Urticaria este o afecțiune a pielii necontagioasă, asociată în principal cu mâncărime, nevoia impe­ri­oasă de a te scărpina permanent. Poate fi indusă de consumul unor alimente sau medica­men­te cu po­tențial alergen, contactul cu substanțe alergene (parfumuri, soluții de cură­țat, detergenți, săpu­nuri), urticarii produse de praf sau polen, prezența unor animale, dar poa­te apărea și asociată consumului redus de lichide, când pielea este des­hidratată, în urma expunerii excesive la soare, ori pe fond imunitar scăzut, în stări de stres prelungit, în afecțiuni hepatice sau intestinale.
Pe lângă tratamentul clasic cu antihistaminice sub formă de comprimate, sau geluri pentru apli­care locală, se recomandă o alimentație bogată în vitamine, compuse din legume și fructe în stare proaspătă, aport hidric de minimum 2 l apă pe zi, evitarea alimentelor cu potențial alergen, a conser­velor sau mâncărurilor semipreparate (mezeluri), calmarea sistemului nervos prin combinații de cea­iuri din plante (valeriană, sunătoare, roiniță, tei etc), uleiuri pentru aromaterapie sau suplimente cu efect de relaxare, cum este Stress Manager, care nu in­duce stări de moleșeală sau somnolență.
Încercați să urmăriți în ce perioade se acutizează afecțiunea, la ce alimente, detergenți sau medica­mente. Urticariile pot ascunde o afecțiune hepatică, apărută în urma unei intoxicații hepatice sau siste­mice, iar în acest sens, formula brevetată din Ino­cell susține protejarea și regenerarea funcției hepa­tice, concomintent cu o bună detoxifiere a între­gu­lui organism. Vă recomand, de asemenea, să vă clătiți, după fiecare baie, cu o soluție preparată din 1-2 l apă, în care ați pus o mână de tărâțe, aceasta hidratând foarte bine pielea; aplicați o cremă hidra­tantă pe corp și folosiți un gel de duș dermatologic, ce nu usucă pielea, produse pe care le găsiți cu ușurință în orice farmacie. O loțiune de Malavit, ce conține 27 de extracte din plante selecționate din zone ecologic pure, fără conservanți, coloranți sau alcool, poate fi adăugată (câte 2 lingurițe) în cada în care facem baie. Extractele din loțiunea Malavit sunt folosite pentru acțiunea lor antivirală, antisep­tică, antifungică, dezinfectantă, dezodorizantă, la nivelul pielii și nu numai. În cazul dvs. ele au rolul de a reduce mâncărimea, hidratează și curăță pie­lea, calmează iritația și generează un efect de rela­xare. Multă sănătate!