1. Dificultate bruscă de a mișca brațul
Dacă este însoțită și de dificultăți de vorbire, poate fi vorba despre un accident cerebral. Acesta este unul dintre coșmarurile medicilor de urgență. Accidentele cerebrale sunt prima cauză de handicap și de moarte. Ele reprezintă aproximativ 20% din totalul deceselor înregistrate într-un an. Sunt provocate fie de obturarea unei artere a creierului cu un cheag de sânge, fie prin ruperea unui vas sanguin. Acest accident provoacă moartea neuronilor în zona care nu mai este irigată. Astfel mor peste 200 de milioane de neuroni în fiecare minut, de la începutul simptomelor. De unde și nevoia de tratament urgent.
Sugestii: Notați simptomele și ora exactă a apariției lor. * Strângeți toate rețetele și analizele pacientului, dacă există. * Lăsați persoana respectivă să stea întinsă, cu o pernă sub cap, până la venirea medicului.
Ce e de făcut? Chemați salvarea.
2. O durere violentă în piept
Dacă este foarte bruscă, iar persoana respectivă are senzația că o bară de fier îi comprimă pieptul, este fără îndoială vorba despre un infarct, o altă obsesie a doctorilor de la urgență. Mai ales dacă durerea iradiază în maxilar, brațe sau în mâini. Ucigând aproximativ 20% dintre victime, infarctul de miocard (mușchiul cardiac) apare după înfundarea uneia dintre artere cu un cheag de sânge sau o placă de colesterol. Accidentul duce la distrugerea unei părți mai mari sau mai mici din mușchiul cardiac.
Sugestii: În așteptarea salvării, persoana respectivă trebuie să evite orice fel de efort și este bine să i se administreze între 250-500 mg de aspirină. * În caz de stop cardiac, trebuie utilizat un defibrilator, dacă este la îndemână. Dacă nu, este nevoie de un masaj cardiac și de respirație gură la gură. * Ele trebuie să dureze 10 secunde.
Ce e de făcut? Chemați urgent salvarea.
3. Greutăți mari la respirat
Dacă nu este legat de un efort sau o sperietură puternică, acest lucru poate reflecta mai multe situații ce necesită intervenția de urgență a medicilor.
O embolie pulmonară (obturarea unei artere a plămânilor) ce are ca rezultat între 10 și 20% decese.
O criză puternică de astm; este manifestarea cea mai severă a astmului, o maladie ce vizează între 5 și 7% din populație.
O bronșiolită severă la un copil. Ea se deosebește de bronșiolita simplă printr-o puternică jenă de a respira, o tuse agresivă și șuierături.
Sugestii: Dacă persoana se simte rău, trebuie împiedicată să se miște. * Dacă este vorba despre o criză de astm, trebuie respectată poziția aleasă în mod spontan de către pacient. Așa respiră cel mai bine.
Ce e de făcut? Chemați salvarea.
4. Cădere urmată de un traumatism
Survenind mai ales la copiii mici și la persoanele în vârstă, căderile sunt, în marea lor majoritate, puțin grave. Dar atenție, dacă sunt urmate de dureri: poate fi semn de fractură osoasă, ceea ce reprezintă 40% dintre leziunile legate de o cădere la persoanele în vârstă. Atenție mai ales la căderile în cap, urmate de o somnolență anormală, confuzie, tulburări de echilibru, o privire absentă sau vomitat în mod repetat, lucruri ce pot proveni dintr-un traumatism cranian.
Sugestii: dacă este vorba despre o cădere în cap fără semne îngrijorătoare, persoana respectivă trebuie supravegheată, totuși, 24 de ore, pentru a verifica dacă totul este bine. * În cursul nopții, ea trebuie trezită din 3 în 3 ore, pentru a se verifica dacă este lucidă și poate răspunde la întrebări simple.
Ce e de făcut? Se cheamă salvarea, dacă e vorba de un traumatism cranian sau se bănuiește o fractură.
5. Durere puternică de stomac
De cele mai multe ori, este vorba despre tulburări digestive benigne, ce reprezintă 40% dintre cauzele consultațiilor. Dar există și excepții.
Dacă durerea apare brusc, noaptea sau dimineața devreme, poate fi vorba despre o colică nefritică (obstrucția căilor urinare cu un calcul biliar) Ea atinge cam 10% din populație. Dacă este foarte intensă și este situată în partea de jos a abdomenului, la femei ea poate fi provocată de ruperea unui chist ovarian.
Dacă este localizată în partea din dreapta jos a abdomenului, însoțită de o febră moderată (37-38 de grade) și uneori de dureri de cap, poate fi vorba despre o apendicită. Atenție, ea poate să apară la orice vârstă și trebuie chemat de urgență medicul.
Sugestii: Așteptând avizul medicului, durerea poate fi calmată cu o pastilă de scobutil și una de papaverină. * Dacă febra depășește 39°C, se iau 1000 mg paracetamol.
Ce e de făcut? Se cheamă medicul de familie, dacă se bănuiește o criză nefritică. * Se cheamă salvarea, dacă simptomele anunță o criză de apendicită.
6. Pierderea cunoștinței
Dacă nu există alte simptome, ceea ce se întâmplă frecvent, poate fi vorba despre o simplă stare de amețeală datorate unei emoții puternice, căldurii sau unei schimbări bruște de poziție. Uneori, înaintea ei apar transpirații abundente, paloare, amețeli.
Dacă această pierdere de cunoștință s-a produs fără niciun semn premergător, poate fi vorba despre o sincopă de origine cardiacă, o urgență absolută datorată unei tulburări de ritm. Destul de frecventă la persoanele în vârstă, ea este responsabilă pentru 10% din căderile grave.
Sugestii: În caz de rău moderat, răcoriți persoana folosind un șervețel umed. * Dacă nu își revine, verificați-i respirația. * Dacă nu mai respiră sau începe să se sufoce, întindeți-o pe jos și ridicați-i picioarele. Dacă este posibil, practicați un masaj cardiac.
Ce e de făcut? Dacă persoana nu-și recapătă cunoștința, chemați salvarea!
7. Criză bruscă, însoțită de mișcări convulsive
De multe ori este vorba despre o criză de epilepsie. Datorată unor descărcări de influx nervos în creier, această afecțiune vizează între 0,6 și 0,7% din populație. Ea atinge în primul rând copiii, adolescenții și persoanele în vârstă. În general, criza nu durează decât câteva minute. Dar în unele cazuri, ea se poate prelungi peste o jumătate de oră și se poate repeta de mai multe ori, fără ca pacientul să devină conștient. În acest caz pot să apară leziuni neurologice, ba chiar decesul. Trebuie chemat de urgență doctorul.
Sugestii: Notați ora începerii crizei. * Luați toate obictele din jurul pacientului, pentru a nu se răni. * Puneți-i o pernă sau o haină sub cap pentru a-l proteja. * Nu îl atingeți încercând să limitați convulsiile sau să îl ajutați să respire. Vorbiți-i pentru a-i da încredere înainte de a ajunge medicul.
Ce e de făcut? Chemați salvarea!
8. Înghițirea unui obiect sau a unui lichid periculos
Nu trebuie să vă îngrijorați dacă este vorba despre un obiect mic și acesta nu a intrat pe căile respiratorii. Dar este cu totul altceva dacă intră pe trahee sau este tăios. La fel de gravă este și înghițirea accidentală a unui produs domestic, cum ar fi un detergent, urmată de arsuri ale gurii, stări de rău, dificultăți de a respira sau o salivație excesivă.
Sugestii:
* În cazul înghițirii unui obiect. Dacă persoana se sufocă, trebuie încurajată să tușească, pentru a expulza obiectul. * Dacă nu este suficient, bateți-o peste spate de cinci ori. * Ca ultimă soluție, folosiți metoda Heimlich, ce constă în expulzarea obiectului printr-o bruscă compresie a toracelui.
* În cazul ingerării unui produs toxic. Nu trebuie să îi dați nimic să bea sau să mănânce persoanei respective și nu încercați să o faceți să vomite.
Ce e de făcut? Chemați salvarea, dacă situația pare gravă.
Femeia gravidă sau aflată la începutul sarcinii
9. Dureri de burtă și sângerări ușoare
Dacă aceste lucruri se produc între a 2-a și a 7-a săptămână de amenoree (oprirea ciclului), iar sângerările vaginale sunt de culoare neagră și puțin abundente, pot anunța o sarcină extrauterină. Din fericire destul de rară (doar 2% din cazuri), ea poate duce totuși la o hemoragie mortală.
Sugestii: În caz de hemoragie, întindeți persoana respectivă pe jos și ridicați-i picioarele.
Ce e de făcut? Dacă nu sunt semne de hemoragie internă, pierdere de cunoștință, chemați medicul de familie. Dacă semnele există, chemați salvarea.
10. Sângerări abundente
Dacă sângerările sunt la fel de abundente ca ciclul și ele apar în primele trei luni de sarcină, însoțite de dureri, probabil că este vorba despre o sarcină extrauterină. Din nefericire destul de întâlnită (între 15 și 20% din cazuri), ea poate fi consecința unei malformații a fetusului sau a unei infecții uterine.
Sugestii: În așteptarea unui aviz medical, se iau două calmante ușoare.
Ce e de făcut? Trebuie consultat de urgență ginecologul.