ZODIACUL ANULUI 2018

Tana Rosca
- Cel mai greu e să ai răbdare, dar tocmai de această rară virtute avem nevoie pentru a trece cu bine de primele luni ale anului 2018 marcat de energia războinică a anului 2017. Odată cu echinocțiul de primăvară vom trece (cu ajutorul zisei răbdări) sub razele dulci ale planetei Venus. În fine, energia feminină va avea un cuvânt de spus, iar valori ca amabilitatea, prietenia, frumosul vor fi mai prezente în preocupările noastre. Din punct de vedere al vremii, anul venusian se anunță a fi mai degrabă călduros, cu ploi din belșug, o primăvară destul de târzie, vară caniculară, toamnă prietenoasă și o iarnă bogată în precipitații. În luna mai, Marte în Vărsător poate provoca mișcări sociale, care să afecteze statutul material al unor grupuri mari de oameni. Iunie, în schimb, este o lună a romantismului, iar nunțile celebrate între 1 și 5 se bucură de binecuvântarea unei configurații astrale numite "zmeu". Anul acesta se vor petrece 5 eclipse, trei de Soare și două de Lună - ultimele două vor fi eclipse totale (cea din 31 ianuarie, din Leu și cea din 27 iulie din Vărsător), iar ambele ar putea afecta în mod special populația țării noastre -

BERBEC
Cariera, pe primul loc


Doar o dată la doi ani se în­tâm­plă ca planeta dvs., Mar­te, să intre în mișcare retro­gra­dă. 2018 este un asemenea an, iar retrogradația se întâmplă între 27 iunie și 28 august. În această pe­rioadă va fi probabil necesar să luați decizii în legătură cu implicarea dvs. în viața de grup. Eclipsa totală de Lună ce se petrece pe 27 iulie în Rac vă poate determina să vedeți alt­fel relațiile de familie sau con­dițiile dvs. de locuit.
BANI: Chiar din ziua în care Uranus intră în semnul Taurului, respectiv pe 16 mai, so­co­telile dvs. pot fi date peste cap. Marte vă poate împinge către ac­țiuni impulsive. Riscul ar fi să vă lă­sați influențați de prieteni în pro­blemele bănești. Soluții salvatoare pot apărea în jurul datelor de 25 mai și 19 august.
CARIERĂ: A început deja pe­rioada care va dura până în martie 2020, când energiile dvs. vor fi focusate în primul rând asupra carierei. Cele mai neplăcute lucruri se pot petrece la început și sfârșit de aprilie.
DRAGOSTE: Cei cărora le-au re­zistat relațiile până acum încep să se liniștească. Pri­vind înapoi, s-ar putea să vă dați seama când și cum ați exagerat.
SĂNĂTATE: Picioarele, sis­temul limfatic-gan­gli­onar și tiroida ar trebui ținute sub su­pra­veghere. Mai ales între iunie și no­iembrie.


TAUR
Altă filosofie de viață


Multe dintre con­cep­țiile dvs. conservatoare pot exploda, pur și simplu, sub in­flu­ența trecerii revoluționarului Uranus prin zodia dvs. Acesta intră în Taur pe 16 mai, susținut de Mercur și de Mar­te. Că vă treziți în situații șo­cante e una, dar vă puteți surprinde pe dvs. în­șivă prin ceea ce spuneți și ce faceți. Încercați să rămâneți calmi pe perioa­da primelor solicitări, pentru că va trebui să conviețuiți cu năstrușnicul Uranus timp de șapte ani. Filosofia dvs. de viață se schimbă. Vă lămuriți care dintre concepțiile dvs. vechi me­rită să fie păstrate și care schimbate.
BANI: Cei mai mulți dintre dvs. ați depășit o perioadă criti­că de circa trei ani, iar acum se în­tâm­plă o reconsolidare. Un interval deo­sebit de bun este 25 aprilie-19 mai.
CARIERĂ: Ianuarie poate fi o lună dificilă, în special data de 6, când nu prea aveți libertate de mișcare, poate din pricina unor gre­utăți familiale. O perioadă solicitantă începe pe 16 mai și durează până la în­ceputul lui septembrie. Sunteți ten­tați să acționați impulsiv și să nu puteți reveni asupra deciziilor.
DRAGOSTE: Aceeași impulsivitate se face simțită și în viața dvs. de cuplu, cu precădere în mai. Începutul de iunie poate aduce reconcilieri spectaculoase.
SĂNĂTATE: Somnul e mai odih­nitor din mijlocul lui mai, gambele, mai ușoare.


GEMENI
Marea întrebare: încotro?


Încă de la începutul anului, simțiți nevoia să vă faceți un examen serios al vieții, să treceți în revistă trau­mele suferite. Se poate ca o pier­dere per­sonală să de­clan­șeze aceste întrebări sau ca cineva mai în vârstă să vă deschidă ochii asupra unor subiecte profunde, ca­re încep să vă fascineze. Re­­velațiile de la început de iune v-ar putea determina să vă dedicați o parte semnificativă a timpului și re­surselor, pentru a stu­dia în profun­zi­me misterele psi­hicului sau științele oculte. Cei care fac deja acest lucru (unii, încă din 2009) ar putea deveni ghizi pentru alții.
BANI: În privința veniturilor salariale, s-ar putea să tre­ceți prin niște frământări, ca ur­mare a eclipsei de Soare din 12 iulie, dar nu vă îngrijorați, grosul banilor vin din investiții bine plasate.
CARIERĂ: Ar fi bine să pre­ve­niți sur­pri­­zele neplă­cute care vă pot afecta la mij­locul lui mai, ne­dis­cutând vru­te și nevrute cu colegii pe ca­re-i credeți prie­teni și care, în secret, vă sapă.
DRAGOSTE: Ați scăpat, în fine, de atitu­di­nea "totul sau nimic" și de exi­gen­țele impuse de un partener neîn­țe­legător. Capacitatea dvs. de seduc­ție atinge apogeul între 26 octom­brie și 6 noiembrie.
SĂNĂTATE: Nu ignorați tulbu­rările de somn ce apar în mai și nici deficiențele circu­lației venoase.


RAC
Racii singuri o duc bine


Cei din jur încep să aibă mai multe pretenții de la dvs., în special din mai, și vă vine greu să vă ocupați de nevoile tuturor. Veniți-le în întâm­pi­nare și rudelor, și vecinilor, dar doar în măsura în care asta nu vă dă pe dvs. peste cap. Via­­­ța de zi cu zi se um­ple de întâl­niri ne­șteptate și de per­soa­ne ex­cen­­trice. Eclipsa to­tală de Lună din 15 fe­brua­rie vă poate trezi niște an­goase vechi, re­pri­mate, probabil, de o vre­me. A ve­nit vremea să le lăsați să iasă la lu­mină și să vă confruntați cu ele. Lu­mină se poate face după eclipsa de Soare din 12 iulie, care se întâmplă în semnul dvs. Între 20 mai și 12 iunie, Venus, pa­troana acestui an, vine să vă bucu­re și să vă des­tin­dă.
BANI: Tot eclipsa din 15 fe­brua­rie vă poate trezi te­meri exagerate în privința unor re­surse de care nu sunteți siguri. Aveți însă suficientă creativitate pentru a rezolva problema.
CARIERĂ: Agitația din ultimii șapte ani ia sfârșit în mai. Mai durează o lună și ceva pâ­nă când vă stabilizați și vă gă­siți direcția care vă exprimă mai bine. Una mai conser­va­toare.
DRAGOSTE: Relațiile asu­mate vă pun la încercare simțul res­pon­sa­bi­lității. Dar Racii singuri o duc bine. Nu vă lansați însă în ceva nou după 6 octombrie, s-ar putea ca sentimentele dvs. să se schimbe.
SĂNĂTATE: E mult mai bine ca în ultimii trei ani, pâ­nă și în privința afecțiunilor cronice.


LEU
Întrebări cruciale


Eclipsa din 31 ianuarie, ca și cea din 11 august, se petrec în semnul dvs. și vă fac să vă puneți în­tre­bări serioase legate de ci­ne sunteți dvs. ca per­soa­nă și ce ați dori să schim­bați. Pro­ble­mele legate de destin și in­divi­dua­li­tate vă ur­mă­resc până la mij­locul lui de­cem­brie, când Nodul Nord (sen­­sul vieții) iese din semnul dvs. În familie găsiți su­portul afec­tiv de care aveți nevoie pentru a face față nume­roa­selor so­lici­tări din viața dvs. și s-ar putea să constatați că rudele prin alianță vă sunt la fel de loiale ca cele de sânge. Lu­crările de extindere sau renovare a casei se în­făp­tuiesc cu suc­ces în octombrie.
BANI: Aveți tendința de a ig­no­ra, în afaceri, unele amă­nunte care pot face diferența între succes și eșec. Cu puțină vigilență însă, puteți înregistra câștiguri între 11 februarie și 6 martie. În perioada 11 iunie - 6 iulie, pot crește ve­niturile salariale.
CARIERĂ: Uranus cel im­pre­vizibil vă poa­te bul­versa viața profe­sio­nală din mijlocul lui mai. Vă e tot mai greu să suportați rutina și autoritatea.
DRAGOSTE: Patru dintre cele cinci e­clip­­se din 2018 vă ridică sem­ne de întrebare cu privire la relații și la nevoile dvs. emoționale.
SĂNĂTATE: Marele disciplinator Saturn vă pune la în­cercare rezistența sistemului osos și a dinților, sensibilitatea pielii, dar și capacitatea de-a vă administra energia destul de redusă.


FECIOARĂ
Călătorii și amici noi


Veți avea parte de călătorii și discuții provocatoare des­tu­le în 2018, ceea ce vă face plăcere. Doar că unele dintre călătorii vă pot schimba radical viziunea asupra lu­mii. Sau intrați în contact cu oameni ie­șiți din comun pe parcursul că­lă­toriilor. Între 27 iulie și 20 august vacanțele în străinătate nu se anunță grozave. Chiar dacă rămâneți pe loc, relațiile cu străinătatea pot deveni ten­sionate sau se pot rupe brusc. Sfâr­șitul lui mai și perioada din jurul datei de 19 august vă aduc bucurii în privința relațiilor de prietenie.
BANI: De șapte ani vă vine greu să vă gestionați re­sur­sele, pentru că tot tim­­pul intervine ceva. Dar din 16 ianuarie, mai scă­pați de turbulențe și vă veți putea face pla­nuri.
CARIERĂ: De patru ori pot in­ter­veni schimbări sem­­ni­ficative în viața dvs. pro­fe­sio­nală, provocate de eclipsele din 31 ianuarie, 11 februarie, 27 iulie și 11 august. S-ar putea să fiți tentați să faceți schimbări bruște, ca urmare a sfaturilor unor prieteni falși.
DRAGOSTE: Saturn vă transmite tendința de-a vă asu­ma responsabilități excesive în rela­țiile amoroase. În jurul datei de 17 februarie s-ar putea să săriți să salvați o presupusă victimă.
SĂNĂTATE: Riscul de a dobândi obiceiuri nesă­nă­toa­se e mare în 2018, mai ales în preaj­ma eclipselor.


BALANȚĂ
Familia, mai presus de orice


Familia începe să joace un rol și mai im­por­tant în viața dvs., căci în acest domeniu își spune cuvântul marele disciplinator Saturn, pe lân­gă Pluton, care din 2008 vă testează cu privire la felul în care lucrați cu resursele familiale. V-ar prin­de bine un ajutor mai concret, dar rolul lui Saturn este să ne învețe să ne descurcăm singuri. Pe sfa­tu­rile unor persoane experimentate vă puteți însă ba­za. Eclipsele din 31 ianuarie, 15 februarie, 27 iulie și 11 august vă pot schimba drastic cercul de prie­teni și preocupările. Uneori, obligațiile legate de co­pii vă pot împiedica să vă dedicați noilor dvs. interese.
BANI: Din cea de-a doua jumătate a lui mai ar fi indicat să nu vă lăsați influențați de prieteni în privința afacerilor. Căutați să rămâneți pe căile bătătorite.
CARIERĂ: Perioade potrivite îmbunătățirii relațiilor colegiale sunt finele lui mai și ultima parte a lui august. Eclipsa de Soare din 12 iulie poate schimba relațiile cu autoritățile.
DRAGOSTE: Până la jumătatea lui mai mai trebuie să aveți puțintică răbdare, cu un partener imprevizil. Ca urmare a eclipselor din 31 ianuarie, 15 februarie, 27 iulie și 11 august veți ajunge la concluzia că și dvs. puteți să vă luați libertăți.
SĂNĂTATE: Se poate să simțiți nevoia să dor­miți mai mult ca de obicei. Labele picioarelor sunt sensibile, la fel și ficatul.


SCORPION
Dragostea, zona cea mai febrilă


Cu tot sprijinul marelui Ju­piter, până pe 8 noiembrie, în 2018 nu veți fi scu­tiți de surprize. Unele plăcute, altele mai puțin. Combinația planetară din 6 ianuarie vă poate obli­ga să alegeți ce are prioritate: statutul dvs. social și profesional sau viața de familie. După eclipsa din 15 februarie, accentul se poate muta asu­­pra casei - pot fi necesare renovări. Se poate pro­duce de asemenea o îndepărtare de cei cu care vă vedeați frecvent, vecini sau rude sau poate de vină e un domeniu de studiu, care vă răpește mai tot timpul.
BANI: Probleme familiale sau legate de lo­cuința dvs. care apar, după cum am văzut, pe nepusă masă, pot necesita cheltuieli mai mari decât v-ar conveni. Însă, per total, situația dvs. materială se stabilizează.
CARIERĂ: Între 24 martie și 16 aprilie ar fi bine să nu vă certați cu cola­bo­ratorii dvs., cu privire la chestiuni din trecut, ci să încercați să ajungeți cu ei la o soluție amiabilă. În felul acesta, intrați într-o perioadă mai liniștită, după 15 mai.
DRAGOSTE: Partenerul dvs. poate deveni im­previzibil, din mai încolo. Fertili­tatea crescută vă poate face părinți. Romantica Ve­nus vă poate readuce în viață pe cineva din trecut, după 6 octombrie.
SĂNĂTATE: Tulburările de somn și cele ale cir­culației venoase, mai ales în zona gleznelor și a gambelor, tind să se amelioreze după 15 mai.


SĂGETĂTOR
Marea eliberare


Vreme de trei ani, Sa­turn v-a ținut pe tușă, dar acum sunteți gata să treceți la acțiune, ceea ce veți face negreșit, începând din 27 ianuarie și până pe 17 martie. Cu ocazia aceas­ta veți putea vedea dacă, și în ce măsură, v-au fost de folos lecțiile saturniene de răbdare și auto­con­trol. Dacă nu le-ați învățat bine, vă puteți atrage antipatii. Ma­joritatea eclipselor sunt me­nite să vă direc­țio­neze către domenii de studiu complet noi și să vă facă să renunțați la prieteniile cu oameni cu care nu mai aveți în comun decât amintiri dintr-un tre­cut pe care dvs. l-ați depășit.
BANI: N-ar trebui să încercați să transpuneți pe plan financiar eliberarea psiho­lo­gică pe care o trăiți. La capitolul bani, s-a apucat Saturn să vă învețe chibzuiala și moderația - până în 2020. Și nu va îngădui excese.
CARIERĂ: Cineva binevoitor și influent vă poate susține discret, iar șansele ca asta să ducă la o promovare sunt mari la sfârșit de mai și de august.
DRAGOSTE: Între 6 și 30 octombrie, puteți face sacrificii pentru persoana iubită sau, dimpotrivă, vă puteți lăsa tentați să căl­cați pe de lături. Între 1 și 17 noiembrie, ci­ne­va din grupul dvs. de prieteni vă poate părea se­ducător.
Excesele nu se transformă doar în kg în plus, ci și în probleme hepato-biliare. După 16 mai, pot apărea insomnii, iar gambele vă pot amorți des.


CAPRICORN
Bine temperați de Saturn


Planeta dvs, guvernatoare, Saturn v-a constrâns, în ultimii doi ani și ju­mătate, să duceți o viață izolată. Nici acum, când venerabilul senior a in­trat în semnul dvs., nu veți de­veni sufletul pe­tre­cerilor. Ca întotdeauna, Saturn vine și acum cu un bilanț privind viața dvs. din ulti­mii paisprezece ani, în care v-ați privit mai mult prin ochii alora. Dacă e necesar să păstrați o ati­tu­dine retrasă acum, e pentru a vă desprinde de acele reprezentări și de-a vă face singuri o părere despre cine ați devenit în tot acest timp. Planurile am­bițioase pe termen lung ar trebui însă să mai aștepte.
BANI: Unul dintre motivele pentru care e bine să așteptați este acela că eclipsele din 31 ianuarie, 15 februarie, 27 iulie și 11 august vă pot răsturna sistemul de valori și probabil va trebui să vă reconsiderați și atitudinea față de bani.
CARIERĂ: Fiți flexibili și adaptați-vă ce­rin­țelor diverse, până la jumătatea lui mai. După aceea veți intra în linie dreaptă, pentru prima oară în ultimii șapte ani.
DRAGOSTE: Viața dvs. emoțională poate lua o tur­nură neobișnuită, din 16 mai încolo.
SĂNĂTATE: De la sfârșitul lui ianuarie și până la mijlocul lui martie, afecțiunile dvs. vizând zona capului, tensiunea arterială și in­traoculară pot intra în fază acută.


VĂRSĂTOR
Unde să fugiți de acasă?


Bine ați venit în caruselul lui 2018! Puteți să vă faceți o idee cam cum o să fie, dacă vă gândiți la Alice în țara minunilor. Sau că nimic nu e ce pare a fi. Practic, se petrec două procese pa­ra­lele. Unul lent, de închidere în sine, pentru a vă separa de vechea dvs. identitate, pe cale să se schim­be, și unul de deschidere bruscă a unor noi posibilități. Pe acesta din urmă îl veți simți în preajma eclipselor din 15 februarie și 27 iulie. Ura­nus cel năstrușnic vă poate inspira, în urma unor revelații despre trecut, să vă mutați de-acasă ori să vă schimbați complet comportamentul față de cei din familie. Fiți însă atenți, căci relațiile rupte acum nu mai pot fi resuscitate.
BANI: Ar fi bine dacă v-ați putea consulta cu cineva competent și obiectiv asupra miș­cărilor financiare importate pe care le plănuiți, inclusiv în perioadele optime pentru câștig, res­pectiv finele de mai și de august.
CARIERĂ: Bunăvoința șefilor se revarsă în continuare asupra dvs., până pe 8 noiembrie, dar pe 6 ianuarie se poate să aveți de fă­cut un pas decisiv. Nu vă grăbiți cu decizia.
DRAGOSTE: De un lucru puteți fi siguri: nu pu­teți fi siguri de nimic. Asta pentru că patru din cinci eclipse, respectiv cele din 31 ia­nua­rie, 15 februarie, 27 iulie și 11 august vă dau viața peste cap.
SĂNĂTATE: E important să vă gestionați ener­gia cu multă chibzuială.


PEȘTI
În țara viselor


Visele dvs. pot fi de-a dreptul șocante, unii dintre dvs. pot avea chiar vise profetice. Ghidați-vă după ele, pentru că ele conțin cel mai probabil un adevăr. Sub formă simbolică sau explicită. Și nu le păstrați pentru dvs. Prietenii dvs., mai ales cei mai vechi dintre ei, vă pot pune la încercare. Dacă nu răspundeți cerințelor lor s-ar putea să vă bată obrazul aducându-vă aminte ce au făcut ei pentru dvs. Noi și neașteptate pri­e­tenii se pot lega începând din a doua jumătate a lui mai.
BANI: Tot din a doua jumătate a lui mai, situația veniturilor dvs. devine mai previzibilă, după cei șapte ani de imprevizibilitate uraniană.
CARIERĂ: Și din acest punct de vedere in­tervine un factor de stabilizare. Pu­teți porni de la ideea că în ultimii trei ani s-a dovedit de câtă motivație și capacitate dispuneți.
DRAGOSTE: Cu ocazia eclipsei de Soare din Rac, din 12 iulie, puteți să vă dați seama de realismul așteptărilor dvs. în privința iubirilor. Pe final de mai și de august, dorințele dvs. v-ar putea determina să transformați o per­soană obișnuită într-un ideal, cu dezamăgirile de rigoare.
SĂNĂTATE: E bine să acordați atenția și în­grijirea necesară circulației pe­riferice, mai ales la nivel de gambe. V-am sfătui să vă menajați și inima, mai ales în perioada eclip­selor, exceptând-o pe cea din 12 iulie.