ANDREI CIURCANU - Agent Green - "Austria și Germania consumă sute de milioane de euro încercând să revină la starea pădurilor din urmă cu un secol. Noi încă le avem și le putem

Catalin Manole
Masacrul din Parcurile Naționale

- Agent Green, ONG-ul specializat în proble­me de mediu în care activezi, a deschis un nou front de luptă pentru protejarea naturii în Ro­mânia: Parcurile Naționale. Având în vedere că aveți deja campanii pornite pentru salvarea pă­durilor virgine și împotriva tăierilor ilegale, nu devine un război prea mare? De ce ați considerat necesară această nouă direcție?

- A venit cumva de la sine, pentru că, de fapt, toa­te aceste trei fronturi sunt legate între ele: în parcurile naționale avem și păduri virgine și tăieri ilegale. Acum doar am delimitat mai exact o pro­blemă, ca să fie mai ușor de urmărit și eventual de rezolvat. Necesitatea acestei noi direcții vine din lip­sa de reacție a autorităților la mai multe petiții și demersuri pornite de noi, ultima având sprijinul a 60 de ONG-uri, pentru a trage un semnal de alarmă: dacă vor continua așa, fără să renunțe la tăierile co­merciale din parcurile naționale, în curând nu vom mai avea parcuri naționale! România este într-o po­ziție oarecum favorabilă față de celelalte țări euro­pene, pentru că încă are ce să protejeze, încă are par­curi naționale autentice, și asta este sin­gura veste bună. Noi încă mai avem păduri adevă­rate cu o bio­diver­sitate bună. Austria și Germania consumă sute de milioane de euro încercând să revină la starea pădu­rilor din urmă cu un secol. Noi încă le avem și le putem salva. Eu nu sunt silvicul­tor, sunt jurnalist și privesc aceste parcuri ca pe un tezaur, ca un nu­cleu cu ecosisteme incredibile, în care încă găsim și gân­gănii micuțe și carnivore mari. De-asta România încă mai are râși, urși sau lupi, pentru că încă mai avem câteva zone păstrate. Faptul că aceste zone se restrâng se vede și după apariția animalelor tot mai des în orașe. Dacă zona de locuire le-a fost limitată prin defrișări, dacă fructele de pădure le culegem pe toate și la fel fa­cem și cu ciupercile, dacă ele nu mai au nici hrană, nici spațiu pentru că oamenii au luat totul în stăpâ­nire, normal că bietele animale coboară în orașe sau în sate. Așadar trebuia tras un semnal de alar­mă, o campanie de investigație în care să ară­tăm ceea ce se întâmplă în parcurile naționale. Timp de un an, am luat la pas fiecare parc național și am descoperit că ce se întâmplă este un masacru.

- Cum ar fi trebuit să arate parcurile acestea și ce ai descoperit la fața locului?

- România, în momentul în care a intrat în Uniu­nea Europeană, a făcut niște promisiuni pe mai mul­te paliere, începând de la cele economice și finan­ciare, până la cele legate de natură și de pro­tejarea ei. Există la nivel internațional, o organi­zație de eli­tă, care se numește International Union for Conser­vation of Nature, IUCN, sau pe româ­nește "Uniu­nea Internațională pentru Conser­varea Naturii". Este făcută în 1948 în Elveția și România a aderat la ea. Ei spun că în Parcuri Națio­nale este interzisă exploatarea forestieră, acolo este necesară protecția și conservarea și omul nu are voie să intervină. Ei au spus că suprafața minimă în care să nu se inter­vină absolut deloc să fie de 75%, restul de 25% de­venind o zonă tampon, care să protejeze de jur-îm­prejur acest nucleu important și de neatins. România a fost de acord cu aceste principii, dar, cu toate astea, acum, din 13 parcuri naționale - Rodna, Căli­mani, Ceahlău, Buila-Vîn­turarița, Cozia, Cheile Bicazului, Măcin, Piatra Craiului, Retezat, Domo­gled, Semenic, Nera-Beușnița și Defileul Jiului, sin­gurul care respectă această idee este Parcul Național Defileul Jiului, pentru că versanții sunt atât de abrupți, încât acce­sul e foarte costisitor. Ne lăudăm cu el într-un mod destul de ipocrit, pentru că este bine conservat doar datori­tă accesului dificil. În rest, este o medie de conservare de 40-50% în cel mai fericit caz!

- Cine este prin­cipalul vinovat pentru acest dezastru?

- Ministerul Me­diu­lui. Pentru că a­tunci când România a acceptat condițiile UE, Ministerul Mediului trebuia să găsească soluții pentru protecție. Dacă tu nu oferi proprietarilor de păduri o compensație și doar le interzici să taie, nu rezolvi nimic. Dacă cine­va are o pădure de câteva hectare și întâmplător se află într-un parc național, îi încalci dreptul sacru de proprietate când tu nu îi dai voie să taie. Nu îl lași să taie, oferă-i o compensație! Ministerul nu a făcut asta. Atitudinea lor a fost de genul Noi nu avem de unde să dăm compensații, oferiți voi, societatea ci­vilă, o soluție. Numai că societatea civilă nu este obligată să facă treaba politicienilor din ministere. E rolul lor să administreze, că de-asta au fost aleși. Din păcate, interesul financiar uriaș în zona pădu­rilor nu i-a îndemnat pe politicieni prea tare să gă­sească o soluție. Tăierile ilegale și agresive din mun­ții României au finanțat toate campaniile elec­torale din ultimii 20 de ani. Asta e ceva transpar­tinic, indi­ferent de convingerile politice.

"În Maramureș au fost tăiate ilegal 12.000 de hectare de pădure"

- Cât de gravă este situația parcurilor națio­nale?

- Până acum nu s-a considerat că ar fi grav. Poa­te din cauza asta, nici funcționarii statului nu au fost foarte fermi, de la judecători la poli­țiști. Dar acum, această problemă a ajuns de curând în Con­siliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), deci, în­tr-un for important, care discută chiar siguranța noastră ca stat! Ăsta este un semnal de alarmă foarte grav, pe lângă atenționările tot mai apăsa­te ale UE. În Maramureș au fost tăiate ile­gal 12.000 de hectare de pă­dure și toa­te investigațiile pe acest caz au avut același răspuns: autor ne­cu­nos­cut. Cum să ai autor necu­nos­cut pen­tru o asemenea cantitate de lemn? Am făcut un calcul și ca­mioanele care au cărat acest lemn, puse unul lângă al­tul, formează un șir neîntrerupt de la București până în Las Vegas! Peste trei sute de milioane de euro pa­gubă. Unde au fost pro­curorii, jandarmii, polițiștii? Unde au fost sena­torii și deputații care ar trebui să apere interesele cetățenilor? În general, unde a fost statul român când s-au furat acele păduri? Poate oamenii se aș­teap­tă ca cineva de la conducerea UE să vină și să regle­menteze lu­crurile. Nu se va în­tâmpla! Pentru că ei ne atrag atenția, dar noi suntem cei care trebuie să acțio­năm, până la urmă este averea și bogăția noastră, noi trebuie să ne-o prote­jăm. Am fost în stare de acest lucru până acum: am primit de la stră­moșii noș­tri aceste pă­duri și ei au știut să le pro­tejeze indife­rent că au fost mo­narhiști sau comuniști. Acum ne revine nouă aceas­tă res­pon­sabilitate. Și se pare că noi suntem pe cale să fa­cem praf o moș­­te­nire im­portantă. Si­gur că trebuie să ex­ploa­tăm pădurea pen­tru lemn de foc sau pentru mobilă, dar în același timp, o foar­te mică zonă trebuie să rămână nea­tin­să: 1% din suprafața Ro­mâ­niei. Se pare că nu sun­tem în stare să protejăm de drujbe nici măcar acest minim 1%, cât reprezintă parcurile naționale din supra­fața țării.

- Îmi poți da un exemplu concret?

- Sigur că da. În Domogled s-a întâmplat exact așa. Au ales zonele de stâncărie și de goluri alpine că să le declare zone de protecție și au tăiat arborii seculari care le înconjurau. Pe hârtie reieșea o zonă de protecție de 50%, ca să ia ochii celor ce verifică, și în rest s-a exploatat fără milă exact ce era mai important. Totul legal, la lumina zilei. Fagi cu dia­me­trul de 5-6 metri puși la pământ, versanți dez­go­liți și cioate mari cât un camion, asta a rămas în zona de păduri virgine, protejată UNESCO. Te uiți și plângi de neputință.

"Plângeau lângă pădurea tăiată..."

- Cum a decurs această investigație de fapt? Cât de complicat a fost și cât de riscant?

- Noi la "Agent Green" suntem o echipă mică. Așa că de obicei eu îmi luam trepiedul, o cameră de fil­mat, camere de filmat ascunse și aparat de foto­grafiat, și cu rucsacul în spate, sub pretextul că sunt turist, am străbătut fiecare parc național la pi­cior. Fil­mam, fotografiam, notam. Ce este intere­sant, că dacă rămâi la simplul nivel de turist, întot­deauna în aceste parcuri vei găsi pe cineva să îți arate frumu­sețile naturii. Însă imediat ce te abați de la traseul marcat, vezi că în spatele acestor fru­museți există zone largi distruse, de care nimeni nu ți-ar fi vorbit. Din păcate, așa e la nivelul întregii țări: locurile frumoase sunt un bun paravan pentru exploatări hidoase și cata­stro­fale. Am avut norocul de a întâlni mereu oameni care chiar iubesc natura, iubesc locu­rile acelea pentru că au copilărit acolo, sunt legați de ele și sunt legați de natură. Acești oameni, care încă au suflet și își dau seama că odată pierdut acest echilibru al naturii, nu îl mai putem reinventa, m-au ajutat și mi-au dat de multe ori informații din inte­rio­rul ocoalelor silvice și din interiorul exploatărilor. Fără ei, adevărul ar fi ieșit mult mai greu la supra­față. Nu de puține ori, acești oameni mă duceau să îmi arate locul dezas­trelor și plângeau lângă pădurea tăiată.