- Teoretic, există încă posibilitatea de a bloca măcelărirea legislației care asigură independența justiției, echilibrul între puterile din stat și integritatea celor care ocupă funcții publice. Este de așteptat ca președintele Iohannis să retrimită legile în Parlament în termen de 20 de zile, dar PSD-ALDE-UDMR vor convoca la rândul lor o sesiune specială în ianuarie pentru a le retrimite la Cotroceni, probabil neschimbate. Ultima posibilitate rămâne atunci contestarea la CCR de către președinte, opoziție și Procurorul general. Dar CCR, condusă de un politruc apropiat de Ion Iliescu, s-a dovedit deja un organism politizat, iar discuția amicală, surprinsă de un fotograf între Florin Iordache și judecătorul CCR Daniel Morar au trezit temeri privind o posibilă complicitate între unii membri ai CCR și PSD, mai ales că parlamentarii majorității se pregătesc să voteze o superimunitate pentru membrii CCR. Realist vorbind, nu prea putem spera că majoritatea care decide la CCR va salva statul de drept, anticorupția și siguranța cetățeanului de zelul demolator al PSD, ALDE și UDMR, chiar dacă aceste partide propun modificări ale Codurilor penale, care vor face aproape imposibilă identificarea și pedepsirea tuturor infractorilor, inclusiv a celor de drept comun, pe care i-a revărsat deja asupra populației, deschizând larg porțile penitenciarelor. UE și SUA vor exercita probabil presiuni asupra guvernanților, dar șansele lor de succes sunt relative, atâta vreme cât aleșii PSD, ALDE și UDMR urmăresc să anuleze dosarele penale ale lor și ale colegilor lor de partid. Miza este prea mare pentru ei ca să cedeze, indiferent cine ar protesta. Mai rămâne deci arma protestelor masive de stradă, singurele care pot împiedica un dezastru, adică o restaurație. Așadar, exact ca în 1989, nu ne putem asigura "rația de libertate" decât ieșind în stradă cu sutele de mii, nu doar cu zecile de mii, ca până acum, și aceasta pentru că instituțiile menite să apere democrația, ca Parlamentul și CCR, de fapt au trădat-o.
- În plin sezon de comemorare a evenimentelor din decembrie 1989, Parchetul Militar a emis un comunicat bizar, care acreditează ideea unei lovituri de stat pregătită cu sprijinul armatei. Ce putem înțelege din acest demers?
- Demersul este într-adevăr bizar, pentru că Parchetului Militar nu a prezentat un document juridic. Rolul Parchetului este să instrumenteze dosare și să întocmească rechizitorii pe care apoi să le trimită în instanță, ceea ce nu s-a întâmplat în acest caz. În schimb, s-a reluat teoria loviturii de stat, susținută ani de zile de Corneliu Vadim Tudor. Este o teorie cu implicații politice serioase, care aruncă în derizoriu revolta populară și exonerează Securitatea lui Ceaușescu de orice răspundere pentru victimele din decembrie, pentru că, spun procurorii, diversiunea menită să creeze panică în rândul populației, începând cu ziua de 21 decembrie, ar fi fost opera armatei. Această teorie a fost respinsă, cu argumente, de fostul procuror militar Dan Voinea, care susține că abia după 22 decembrie poate fi vorba de o diversiune menită să creeze panică în rândul populației. Nu putem deci să evaluăm veridicitatea afirmațiilor din comunicatul Parchetului Militar, pentru că ele nu conțin nici o probă și nici un element concret. Putem însă să ne întrebăm de ce am așteptat 28 de ani pentru a primi doar un comunicat fără valoare juridică. Putem ghici și un răspuns: demersul Parchetului este de fapt o încercare inabilă de a masca lipsa de voință și de putință de a-i inculpa pe cei responsabili pentru morții din decembrie. Vom afla, probabil, adevărul după ce ei vor părăsi această lume, cu condiția să nu fie divinizați de urmașii pe care ni i-au lăsat plocon, așa cum s-a întâmplat cu fostul șef al Securității, Iulian Vlad, decedat de curând și transformat de unele televiziuni din călău al națiunii în erou național. Desigur, vechea gardă comunistă și susținătorii lor din actuala putere au tot interesul să-i convingă pe români că nu și-au dobândit libertatea ieșind în stradă, ci au primit-o în "dar" de la eșalonul doi al nomenklaturii și de la conspiraționiștii (KGB-iști?) din armată. Diversioniștii anului 2017 uită însă că românii și-au luat libertatea în serios, indiferent cum au primit-o, și nu vor s-o "înapoieze" noii nomenklaturi. Lupta pentru libertate și dreptate nu s-a terminat.