Din punct de vedere histopatologic, polipii colonici sunt de mai multe tipuri, însă cel mai frecvent întâlniți sunt cei adenomatoși, care reprezintă așa-numitele leziuni premaligne și pot evolua către cancer colorectal, într-un interval de la 5 la 10 ani. Atunci când sunt depistați, cel mai probabil în cursul unei colonoscopii, ei trebuie rezecați și supuși biopsiei, examenul histopatologic fiind esențial în cazul tuturor polipilor rezecați și, mai ales, în cazul celor care depășesc 2,5 cm. Examenul histopatologic permite examinarea unor eșantioane limitate de țesut, ariile de displazie severă sau carcinom in situ putând fi în afara biopsiei prelevate. În consecință, doar examinarea polipului în totalitate poate exclude constatarea de malignizare sau poate arăta că este vorba de un adenocarcinom.
În privința cauzelor care stau la baza formării polipilor colonici, trebuie menționat că aceștia sunt mai des întâlniți la persoanele cu dietă hipercalorică, bogată în lipide și proteine, dar săracă în fibre alinentare. Totodată, studiile epidemiologice au arătat o corelație directă între fumat și consumul de alcool, cu apariția și dezvoltarea polipilor adenomatoși colonici. În același timp, vârsta înaintată reprezintă un alt factor care influențează incidența polipilor, cu excepția unor sindroame de polipoză familială, manifestă chiar sub 30 de ani. În sfârșit, factorii genetici pot sta la baza apariției polipilor colonici, fiind demonstrată incidența crescută la persoanele care sunt rude de gradul I ale pacienților cu cancer colorectal.
În ceea ce privește conduita terapeutică, sunt de părere că polipii depistați trebuie rezecați, știut fiind faptul că neoplasmele colorectale se dezvoltă din adenoame preexistente, mai ales la persoanele care au refuzat rezecția (polipectomie). Mai mult (și asta se referă și la faptul că dvs. nu doriți o intervenție chirurgicală invazivă), în funcție de rezultatul investigației și examenului histopatologic, dacă situația riscă să se complice prin afectarea malignă a porțiunii colonice în care s-a depistat polipul adenomatos, medicul gastro-enterolog va hotărî dacă e cazul să vă îndrume spre chirurgul generalist și, ulterior, spre oncolog, sau, dimpotrivă, vă propune efectuarea de colonoscopii de control ulterioare.
Din punct de vedere naturist, polipii colonici pot beneficia de anumite tratamente, mai ales dacă apar sângerări în scaun, diaree sau constipație, dar și în cazul în care sunt asimptomatici. Maceratul de Obligeană, tinctura de Propolis sau microclismele cu decoct de Mărul-lupului sunt remedii consacrate în tratamentul polipilor colonici. Totuși, Rostopasca este planta cea mai indicată pentru resorbția polipilor colonici, fiind un remediu vindecător, atât în medicina naturistă, cât și în cea convențională. Rețeta: se prepară un decoct din 4 linguri de rostopască, lăsate la înmuiat 24 de ore, în jumătate de litru de apă rece. Se face o clismă cu decoct de rostopască (reîncălzit), cu ajutorul unui irigator, după ce, în prealabil, s-a efectuat o clismă cu apă caldă sau infuzie de Mușețel. Tratamentul se face încet, în decurs de o oră.
Nu este de neglijat nici beneficiul pe care îl poate aduce uleiul de cocos (2-3 lingurițe pe zi) în profilaxia cancerului colorectal, cunoscute fiind proprietățile sale antitumorale, antimitotice și regeneratoare, la nivelul mucoasei intestinale.
Să auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut un remediu pentru hipoacuzie neurosenzorială bilaterală"
(Răspuns pentru Marian S. - Ploiești, F. AS nr. 1292)
Scăderea acuității auditive este cunoscută sub denumirea de surditate sau hipoacuzie. Hipoacuzia neurosenzorială este provocată de leziuni ale urechii interne (organul lui Corti) sau ale căilor neurale auditive, și se clasifică în: senzorială (cohleară), neurală (retrocohleară) și neurosenzorială.
În cazul pacientului cu hipoacuzie neurosenzorială, acesta nu aude vocea șoptită, sunetele ascutițe și înalte sunt auzite mai prost decât cele joase, iar cele peste o anumită intensitate îl deranjează. Hipoacuzia neurosenzorială este însoțită adesea de zgomote în urechi (acufene) și amețeli (vertij).
Tratamentul surdității neurosenzoriale este definit în raport cu diversele cauze care îl produc, și rezultatele sunt variabile de la caz la caz. În situația dvs., recomand administrarea a 10 perfuzii cu: vitaminele B1, B6, Pentoxifilin/Oxybral, Piracetam, tratament repetat de 2 ori pe an (pentru a preveni agravarea hipoacuziei). Perfuzia se administrează lent, intravenos, 20 picături/minut. Se continuă tratamentul cu: Circulație Cerebrală Ceai (Ginkgo Biloba), Vitamax (extract din lăptișor de matcă și ginseng), Gerovital tablete și Ascolecitină 2 x 1 tabletă/zi, repetat în 2-3 cure/an.
Tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale este dificil și adeseori este nevoie și de protezare auditivă.
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"La doar 26 de ani, fratele meu a fost diagnosticat cu gonartroză"
(Răspuns pentru ANA-MARIA - Sibiu, F. AS nr. 1291)
După cum îi spune și numele, gonartroza este o afecțiune a genunchiului, caracterizată printr-o degradare a cartilajului articular, fenomen asociat de cele mai multe ori cu cracmente (trosnituri), apariția durerii și reducerea mobilității, când pacientului îi este dificil, uneori, să urce câteva trepte. Este întâlnită frecvent în rândul persoanelor vârstnice, dar nu numai, putând apărea chiar și în rândul tinerilor sau sportivilor, în urma unor traumatisme sau suprasolicitări ale articulațiilor genunchiului. Reducerea greutății excesive poate avea de asemenea un rol important în menținerea sănătății articulațiilor genunchilor, deoarece surplusul de kilograme poate accelera procesul de degradare a cartilajului. Lăsate netratate, leziunile cartilajului pot duce la modificări ireversibile, forme severe de artroze cu distrugerea completă a cartilajului, frecarea "os pe os" sau apariția osteofitelor (ciocuri). Este recomandată menținerea greutății corporale în limite normale, iar pentru a ușura procesul de mișcare, de deplasare, puteți face ședinte de fizioterapie sau să reduceți presiunea asupra piciorului afectat, prin folosirea unui baston sau a unor orteze. Pentru a evita numeroasele efecte adverse ce însoțesc tratamentul cu antiinflamatoare de sinteză, resursele naturale sunt din nou la dispoziția noastră: uleiuri, tincturi, comprimate din plante. Astfel, avem la dispoziție: gheara-diavolului, gheara-mâței, ghimbir, turmeric, salcie, aloe, miere cu scorțișoară (cu rol esențial în reducerea inflamației), glucozamină (a demonstrat în numeroase studii efectul de reducere a progresiei bolii articulare). Printr-o formulă inovatoare, Cartimix reunește 8 superingrediente cu rol în protejarea cartilajului articular, menținerea mobilității și reducerea disconfortului articular. Afecțiunile cronice persistente sunt combătute prin asocierea efectului antiinflamator al extractelor vegetale din Celadrin Extract Forte cu rol în refacerea membranei sinoviale și lubrifierea permanentă a articulațiilor.
Multă sănătate!