E important să se știe că boala interstițială pulmonară (fibroza pulmonară) se referă la un grup mare de afecțiuni cronice, dar care nu au la origine vreun proces patologic malign sau de natură infecțioasă. Aceste boli se caracterizează prin infiltrarea unor celule inflamatoare la nivelul alveolelor pulmonare (granuloame), proces patologic care are drept consecință formarea de țesut de cicatrizare în țesuturile conjunctive care susțin alveolele, cu afectarea transferului oxigenului în sânge. Afecțiunile pulmonare interstițiale apar cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, iar evoluția lor depinde de tipul patologic (fibroză idiopatică, interstițială, sarcoidoză etc.). Astfel, dacă unele sunt progresive și în final fatale, altele se vindecă spontan sau se stabilizează.
Indiferent de forma patologică, semnele și simptomele fibrozei pulmonare includ, în general, dispneea (mai ales la efort), tusea neproductivă cu disconfort toracic, oboseală și starea de rău general, scăderea apetitului și a greutății, uneori febră și erupții proeminente pe piele.
Din păcate, cauzele care determină apariția acestui grup de afecțiuni pulmonare rămân, deocamdată, necunoscute, iar tratamentele uzuale nu pot decât să oprească temporar evoluția, chiar dacă mai există și situații fericite în care bolile interstițiale pulmonare se vindecă de la sine sau determină unele sechele minore (chiar în absența tratamentului).
În privința tratamentului, acesta poate include administrarea de corticosteroizi (utilă doar la un număr mic de indivizi), imunosupresoare sau colchicină, folosită de obicei pentru tratarea gutei.
În concluzie, putem spune că cicatricele parenchimului pulmonar nu pot fi vindecate, însă unele terapii pot să anuleze temporar evoluția bolii, iar altele pot contribui la ameliorarea calității vieții.
Dintre metodele care pot contribui la ameliorarea calității vieții, aș menționa terapia cu oxigen care, deși nu vindecă leziunile pulmonare, contribuie la realizarea procesului de respirație, previne și reduce complicațiile (în cazul unui nivel scăzut de oxigen în sânge), și programul de reabilitare pulmonară care se concentrează asupra tehnicilor de învățare a respirației eficiente sau suportul emoțional și consilierea nutrițională.
Medicina naturistă poate veni în ajutor prin câteva remedii cu proprietăți antisclerotice și antiinflamatoare la nivel pulmonar. Dintre acestea, recomand extractul de mlădițe de Mur (3 x 50 picături pe zi), remediu util în fibroscleroza organelor la persoanele vârstnice, cu tropism (afinitate) pe aparatul respirator, și Astragalus, remediu cu proprietăți protectoare la nivel pulmonar, indicat în fibroze, bronșite și astm bronșic. Totodată, remediile care au la bază extracte de iarbă-mare, lichen de piatră sau sevă de mesteacăn sunt utile în managementul fibrozei pulmonare, prin calitățile lor antitusive expectorante, antiinflamatoare și regeneratoare, mai ales dacă se asociază cu administrarea ubiquinonei (coenzima Q10).
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37
"La doar 22 de ani sufăr de colon iritabil"
(Răspuns pentru BIANCA V. - București, F. AS nr. 1288)
Colonul iritabil este o suferință ce poate fi corectată cu multă disciplină. Această disciplină se referă la un regim de viață fără excese și, în același timp, la o cunoaștere a intoleranțelor corpului tău. Este absolut necesar să îți determini aceste intoleranțe, pentru a le evita pe viitor și a le exclude din dietă.
Printre intoleranțele cel mai des întâlnite se numără cele la lactoză și la gluten. La început, trebuie evitate lactatele de orice fel. După un timp, pot fi introduse doar lactate fermentate și maturate, dar nu zilnic, și nu în exces. Acum există pe piață lapte fără lactoză (produs de o firmă românească), dar și lactate din soia, migdale, ovăz etc. Când ne referim la gluten, trebuie să fim foarte atenți. În mod normal, ar trebui excluse toate făinoasele, ca să fim siguri că nu aducem gluten în dietă. Există totuși făinoase cu zero gluten, ce pot fi folosite pentru un sandwich sau ca să îți pregătești o clătită.
Mai sunt multe alte intoleranțe, dar trebuie găsite prin testări repetitive. O altă regulă importantă constă în scăderea cantității de mâncare la o masă. Cu siguranță, etajul superior digestiv, în cazul tău, este deficitar la capitolul enzime și este depășit în urma unei mese copioase. Urmează partea de aport nutrițional necesar, atât pentru a susține sănătatea colonului, cât și pentru a corecta anumite deficiențe. Este foarte important să corectezi compoziția florei intestinale și, totodată, să ajuți enterocitele să fie mult mai active. S-a observat că fitosterolii sunt absolut utili în refacerea mucoasei colonului. Mai sunt extrem de utile și alte tipuri de nutrienți precum: vitamina E naturală (cu toți cei 8 tocoferoli și tocotrienoli), cruciferele, sucul de aloe (cel fără fibră în exces). Există și ceaiuri care calmează mult iritabilitatea colonului și îi scad spasticitatea: ceaiul de fenicul, mușețel, sunătoare.
Pentru o identificare mai bună a intoleranțelor și pentru un program nutrițional coerent mă poți găsi la Clinica "Armonia Center", str. Popa Savu nr. 3A, București, sector 1, tel: 0723/51.07.37.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Caut un tratament naturist pentru spondilită anchilozantă"
(Răspuns pentru DANIELA, F. AS nr. 905)
Caracterizată drept artrită sero-negativă în care factorul reumatoid este absent, spondilita anchilozantă afectează articulațiile sinoviale ale coloanei vertebrale, ligamentele și tendoanele, cu predilecție la nivelul sacroiliac, capsula articulară și articulațiile intervertebrale, producând dureri și restricționarea mișcărilor. În spondilita anchilozantă cea mai grav afectată este capsula articulară, unde ambele straturi ce o compun (intern - cu celule care produc lichidul sinovial și extern - format din fibre elastice, colagen, vase de sânge și nervi) sunt puternic atinse, limitând mobilitatea. Presiunea creată asupra nervilor intercostali produce dureri musculare și limitarea mișcărilor, care "nu trec de la sine" niciodată. Fără medicație sau masaj terapeutic, boala intră în remisiune un timp, apoi apare într-o formă cronică cu crize dureroase mai puternice. Orice efort neadecvat sau mișcare incomodă poate duce la blocarea unor segmente ale coloanei vertebrale, cu dureri accentuate în regiunea lombo-sacrală și tulburări senzitive (furnicături, amorțeli ușoare ale unor grupe de mușchi, ale degetelor de la mâini etc.).
Boala apare mai frecvent la bărbații tineri, în a doua sau a treia decadă de viață, asociată cu antigenul "HLA-B27", manifestându-se deseori prin dureri articulare periferice (la nivelul șoldului), durere toracică, inflamații la nivelul tendoanelor și ligamentelor, dureri la nivelul coloanei vertebrale noaptea și mai ales dimineața.
Boala poate fi însoțită de febră, scăderea ponderală, tulburări cardiace, fibroză pulmonară a lobilor superiori, amiloidoză, uveită.
VSH și proteina C-reactivă sunt crescute. În timp, bolnavul va prezenta o coloană fixă, cifotică, cu modificări ale formei vertebrelor (anchiloză spinală). Tratamentul general cuprinde unguente, creme și geluri cu proprietăți antiinflamatoare și revulsive, gimnastică pasivă și activă, masaj executat de maseur cu experiență, băi de plante, automasaj, magnetoterapie.
Ergoterapia, gimnastica medicală de întindere a coloanei și articulațiilor costale, dormitul pe abdomen pe un pat tare (saltea Dormeo), căldura administrată cu perna electrică - constituie terapiile ce se folosesc frecvent. Menținerea mobilității coloanei și ameliorarea durerilor matinale se mai pot obține folosind "AINS" (Indometacin cu eliberare prelungită, sulfasalazină, cremă cu capsaicină de uz topic), radioterapie, terapie fizică cu ultrasunete și în stadii foarte avansate - operații de corecție a coloanei vertebrale.
Medicina naturistă folosește frecvent următoarele produse: S.O.D. 2000 Plus, Myti Qondria, MSM, Kalsis Capsule, Pomegranate, Harpagophytum, Fitoreuma, The Ultimate Joint Formula, extract gemoderivat din scoarță de salcie sau pin.
Multă sănătate!