Răspuns pentru BOGDAN VASILE - Baia Mare, F. AS nr.1284 - "Sufăr de fibroză pulmonară"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

E important să se știe că boala interstițială pul­monară (fibroza pulmonară) se referă la un grup mare de afecțiuni cronice, dar care nu au la origine vreun proces patologic malign sau de natură infecțioasă. Aceste boli se caracterizează prin infiltrarea unor celule inflamatoare la nivelul alveolelor pulmonare (granuloa­me), proces patologic care are drept consecință for­marea de țesut de cicatrizare în țesuturile conjunc­tive care susțin alveolele, cu afectarea transferului oxigenului în sânge. Afecțiunile pulmonare intersti­țiale apar cel mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, iar evoluția lor depinde de tipul patologic (fibroză idiopatică, interstițială, sar­coi­doză etc.). Astfel, dacă unele sunt progresive și în final fatale, altele se vindecă spontan sau se stabilizează.
Indiferent de forma pato­lo­gică, semnele și simp­to­me­le fibrozei pulmonare in­clud, în general, dispneea (mai ales la efort), tusea neproductivă cu disconfort toracic, obo­seală și starea de rău general, scăderea apetitului și a greu­tății, uneori febră și erupții proeminente pe piele.
Din păcate, cauzele care de­termină apariția aces­tui grup de afecțiuni pul­monare rămân, deo­cam­dată, necu­nos­cute, iar trata­mentele u­zua­le nu pot decât să opreas­că temporar evoluția, chiar dacă mai există și situații fericite în care bolile intersti­țiale pulmonare se vindecă de la sine sau determină unele sechele minore (chiar în absența tratamentu­lui).
În privința tratamentului, acesta poate include administrarea de corticosteroizi (utilă doar la un nu­măr mic de indivizi), imunosupresoare sau col­chicină, folosită de obicei pentru tratarea gutei.
În concluzie, putem spune că cicatricele pa­renchimului pulmonar nu pot fi vindecate, însă unele terapii pot să anuleze temporar evoluția bolii, iar altele pot contribui la ameliorarea calității vieții.
Dintre metodele care pot contribui la amelio­rarea calității vieții, aș menționa terapia cu oxigen care, deși nu vindecă leziunile pulmonare, contri­buie la realizarea procesului de respirație, previne și reduce complicațiile (în cazul unui nivel scăzut de oxigen în sânge), și programul de reabilitare pulmonară care se concentrează asupra tehnicilor de învățare a respirației eficiente sau suportul emo­țional și consilierea nutrițională.
Medicina naturistă poate veni în ajutor prin câteva remedii cu proprietăți antisclerotice și anti­inflamatoare la nivel pulmonar. Dintre acestea, re­comand extractul de mlădițe de Mur (3 x 50 pică­turi pe zi), remediu util în fibroscleroza organelor la persoanele vârstnice, cu tropism (afinitate) pe apa­ratul respirator, și Astragalus, remediu cu pro­prietăți protectoare la nivel pulmonar, indicat în fibroze, bronșite și astm bronșic. Totodată, reme­diile care au la bază extracte de iarbă-mare, lichen de piatră sau sevă de mesteacăn sunt utile în ma­nagementul fibrozei pulmonare, prin calitățile lor antitusive expectorante, antiinflamatoare și regene­ra­toare, mai ales dacă se asociază cu administrarea ubiquinonei (coenzima Q10).
Să auzim numai de bine!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37


"La doar 22 de ani sufăr de colon iritabil"
(Răspuns pentru BIANCA V. - București, F. AS nr. 1288)


Colonul iritabil este o suferință ce poate fi co­rectată cu multă disciplină. Această disciplină se referă la un regim de viață fără excese și, în același timp, la o cunoaștere a intoleranțelor cor­pului tău. Este absolut necesar să îți determini aceste into­leranțe, pentru a le evita pe viitor și a le exclude din dietă.
Printre intoleranțele cel mai des întâlnite se nu­mără cele la lactoză și la gluten. La început, trebuie evitate lactatele de orice fel. După un timp, pot fi introduse doar lactate fermentate și maturate, dar nu zilnic, și nu în exces. Acum există pe piață lapte fără lactoză (produs de o firmă românească), dar și lactate din soia, migdale, ovăz etc. Când ne referim la gluten, trebuie să fim foarte atenți. În mod nor­mal, ar trebui excluse toate făinoasele, ca să fim siguri că nu aducem gluten în dietă. Există totuși făinoase cu zero gluten, ce pot fi folosite pentru un sandwich sau ca să îți pregătești o clătită.
Mai sunt multe alte into­leranțe, dar trebuie gă­site prin testări repetitive. O altă regu­lă importantă constă în scă­derea cantității de mâncare la o masă. Cu siguranță, etajul superior digestiv, în cazul tău, este deficitar la capitolul enzime și este depășit în ur­ma unei mese copioase. Ur­mează partea de aport nutri­țio­nal necesar, atât pentru a susține sănătatea colonului, cât și pentru a corecta anumite defi­ciențe. Este foarte important să corectezi compozi­ția florei intestinale și, totodată, să ajuți enterocitele să fie mult mai active. S-a observat că fitosterolii sunt absolut utili în refacerea mucoasei colonului. Mai sunt extrem de utile și alte tipuri de nutrienți pre­cum: vitamina E na­turală (cu toți cei 8 tocofe­roli și toco­trienoli), crucife­rele, sucul de aloe (cel fără fibră în ex­ces). Există și cea­iuri care cal­mea­ză mult iritabilitatea colonului și îi scad spasticitatea: cea­iul de fenicul, mu­șețel, sună­toare.
Pentru o identi­fi­care mai bună a into­leranțelor și pentru un program nutrițional coerent mă poți găsi la Clinica "Armonia Center", str. Popa Savu nr. 3A, București, sector 1, tel: 0723/51.07.37.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut un tratament naturist pentru spondilită anchilozantă"
(Răspuns pentru DANIELA, F. AS nr. 905)


Caracterizată drept artrită sero-negativă în care factorul reumatoid este absent, spondilita anchi­lozantă afectează articulațiile sinoviale ale coloanei vertebrale, ligamentele și tendoanele, cu predilecție la nivelul sacroiliac, capsula articulară și articu­la­țiile intervertebrale, producând dureri și restricțio­narea mișcărilor. În spondilita anchilozantă cea mai grav afectată este capsula articulară, unde ambele straturi ce o compun (intern - cu celule care produc lichidul sinovial și extern - format din fibre elas­tice, colagen, vase de sânge și nervi) sunt puternic atinse, limitând mobilitatea. Presiunea creată asu­pra nervilor intercostali produce dureri musculare și limitarea mișcărilor, care "nu trec de la sine" ni­ciodată. Fără medicație sau masaj terapeutic, boala intră în remisiune un timp, apoi apare într-o formă cronică cu crize dureroase mai puternice. Orice efort neadecvat sau mișcare incomodă poate duce la blocarea unor segmente ale coloanei verte­brale, cu dureri accentuate în regiunea lombo-sa­crală și tul­burări senzitive (furnicături, amorțeli ușoare ale unor grupe de mușchi, ale degetelor de la mâini etc.).
Boala apare mai frecvent la bărbații tineri, în a doua sau a treia decadă de viață, asociată cu anti­genul "HLA-B27", manifestându-se deseori prin dureri articulare periferice (la nivelul șoldului), du­rere toracică, inflamații la nivelul tendoanelor și li­gamentelor, dureri la nivelul coloanei vertebrale noaptea și mai ales dimineața.
Boala poate fi însoțită de febră, scăderea ponde­rală, tulburări cardiace, fibroză pulmonară a lobilor superiori, amiloidoză, uveită.
VSH și proteina C-reactivă sunt cres­cute. În timp, bolnavul va pre­zen­ta o coloană fixă, cifotică, cu mo­di­fi­cări ale formei vertebrelor (anchiloză spi­nală). Tratamentul general cuprin­de unguente, cre­me și geluri cu pro­prie­tăți antiinflamatoare și re­vulsive, gimnastică pasivă și activă, masaj executat de ma­seur cu experiență, băi de plante, automasaj, mag­ne­toterapie.
Ergoterapia, gimnastica medicală de întindere a co­loanei și articulațiilor costale, dor­mi­tul pe abdo­men pe un pat tare (sal­tea Dormeo), căldura admi­nis­tra­tă cu perna elec­trică - consti­tuie te­rapiile ce se fo­lo­sesc frecvent. Men­ținerea mobi­li­tății coloa­nei și ameliorarea durerilor matinale se mai pot obține folosind "AINS" (Indo­me­tacin cu eliberare prelungită, sulfasalazină, cremă cu capsaicină de uz topic), radioterapie, terapie fizică cu ultrasunete și în stadii foarte avansate - operații de corecție a coloanei vertebrale.
Medicina naturistă folosește frec­vent următoa­rele produse: S.O.D. 2000 Plus, Myti Qondria, MSM, Kalsis Capsule, Pomegranate, Harpago­phy­tum, Fitoreuma, The Ulti­mate Joint Formula, ex­tract gemoderivat din scoarță de salcie sau pin.
Multă sănătate!