Metode de prim ajutor pentru mâncăcioși și însetați

Ilie Tudor
Cele mai multe deranjamente di­gestive, cele mai multe (re)activări ale unor boli care afectează stomacul, intes­tinele, vezica biliară, ficatul sau pancreasul apar de sărbători. Așa ajung foarte mulți oameni, de la întâl­nirile și mesele festive, direct la spi­tal. Dacă știm, însă, să recunoaștem simptomele, și avem câteva leacuri simple la îndemână, putem să evităm neplăceri foarte mari, intervenind la timp. Iată câteva informații în acest sens:

* Beția - poate lua forme foarte gra­­ve, excesul de alcool ducând la stări de into­xicație acută, manifestată prin stare de rău general, pierderea echili­brului și a simțului orientării, ma­nifestări violen­te, paroxistice etc. Mulți bețivi de toate vârstele, profe­sio­­niști sau începători, ajung la spital cu salvarea, din cauza pierderii mă­surii la băuturi alcoolice. Ce e de făcut, dacă deja dezastrul s-a produs? Să împiedicăm amplificarea lui. În pri­mul rând, va fi provocată voma prin administrarea unui ceai obținut prin opărirea a patru linguri de sunătoare cu un litru de apă, vreme de zece minute, după care se adaugă o lingură de sare. De regulă, reflexul vo­mitiv apare imediat ce a fost admi­nistrat acest preparat (în doză unică). Alcoolul din stomac se elimină îm­pie­­dicând o intoxicare mai puternică. Odată rezolvată această problemă, se va administra ceai verde fierbinte și tinctură de propolis (50 de picături) pe puțină pâine uscată - ambele gră­besc trezirea din beție.
* Mahmureala - pen­tru a o trata, în nici un caz să nu vă "dregeți" cu vreo băutură alcoolică, deoarece pu­teți ajunge la spital cu probleme ner­voase și vegetative grave. (Mahmu­reala avansată se manifestă la fel ca boala Alzhei­mer.) Apoi, aplicați trei remedii ro­mâ­nești tradiționale: beți borș cât de mult, pentru eliminarea stării de grea­ță, de sete și a durerii de cap; consumați 1-2 lin­gurițe de drojdie de bere, pentru a lua o doză zdravănă de vitamine din complexul B; luați 1-2 lingurițe de pulbere de țin­taură sau de anghinare, pentru a aju­ta ficatul să-și revină după acțiunea ucigașă a alcoolului în exces.
* Supraîncărcarea stomacului, indi­gestia - primul pas este același de la intoxicația alcoolică: vomați, folosind un litru de infuzie de sunătoare, la ca­re s-a adăugat o lingură de sare. Oda­tă ce ați eliminat toate resturile ali­men­tare nedigerate din stomac (pro­ces pe cât de neplăcut, pe atât de nece­sar), așteptați vreme de jumătate de oră, apoi beți un pahar de limo­nadă pre­­parată din sucul a jumătate de lă­mâie și două lingurițe de miere lichi­dă.
* Criza biliară - se manifestă prin stare continuă de greață, senzație de pre­siune sau de greutate în zona fi­catului, inapetență, uneori și prin du­reri de cap greu de suportat. Se tra­tea­ză cu un macerat obți­nut dintr-o lămâie cu tot cu coajă, tăiată în felii cât mai fine și lăsată într-o jumătate de litru de apă, vreme de 2 ore. Se mai iau 1-2 lingurițe de bitter sue­dez (care trebuie să fie foar­te amar), diluate într-un pahar de apă.
* Arsuri stomacale, criză de gastrită - odată ce ați digerat alimentele care au provocat aceste probleme, intrați rapid la regim alimentar, pentru câ­te­­va zile, oricât v-ar da ghes bună­tă­țile de pe masă. Mâncați cu predilecție ali­mentele care știți că vă fac bine la sto­mac și care sunt di­fe­rite de la un om la altul. De regulă, cel mai bine sunt tolerate de stomac: laptele, mă­măliga, pâi­nea prăjită și, în general, făinoa­sele uscate (gen covrigi, sticks-uri cu puțină sare), brânza de vaci, iaurtul bifidus, piureurile de cartofi, supele de legume (morcov, pătrunjel, țelină, cartofi) pasate, orezul fiert simplu. Bolnavii de ulcer ar fi bine să aibă la îndemână câteva plante pe care să le ia sub formă de pulbere, câte un gram de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Aceste plante care pro­tejează sto­ma­cul sunt: obligeana, teiul, lemnul-dul­ce.