* Beția - poate lua forme foarte grave, excesul de alcool ducând la stări de intoxicație acută, manifestată prin stare de rău general, pierderea echilibrului și a simțului orientării, manifestări violente, paroxistice etc. Mulți bețivi de toate vârstele, profesioniști sau începători, ajung la spital cu salvarea, din cauza pierderii măsurii la băuturi alcoolice. Ce e de făcut, dacă deja dezastrul s-a produs? Să împiedicăm amplificarea lui. În primul rând, va fi provocată voma prin administrarea unui ceai obținut prin opărirea a patru linguri de sunătoare cu un litru de apă, vreme de zece minute, după care se adaugă o lingură de sare. De regulă, reflexul vomitiv apare imediat ce a fost administrat acest preparat (în doză unică). Alcoolul din stomac se elimină împiedicând o intoxicare mai puternică. Odată rezolvată această problemă, se va administra ceai verde fierbinte și tinctură de propolis (50 de picături) pe puțină pâine uscată - ambele grăbesc trezirea din beție.
* Mahmureala - pentru a o trata, în nici un caz să nu vă "dregeți" cu vreo băutură alcoolică, deoarece puteți ajunge la spital cu probleme nervoase și vegetative grave. (Mahmureala avansată se manifestă la fel ca boala Alzheimer.) Apoi, aplicați trei remedii românești tradiționale: beți borș cât de mult, pentru eliminarea stării de greață, de sete și a durerii de cap; consumați 1-2 lingurițe de drojdie de bere, pentru a lua o doză zdravănă de vitamine din complexul B; luați 1-2 lingurițe de pulbere de țintaură sau de anghinare, pentru a ajuta ficatul să-și revină după acțiunea ucigașă a alcoolului în exces.
* Supraîncărcarea stomacului, indigestia - primul pas este același de la intoxicația alcoolică: vomați, folosind un litru de infuzie de sunătoare, la care s-a adăugat o lingură de sare. Odată ce ați eliminat toate resturile alimentare nedigerate din stomac (proces pe cât de neplăcut, pe atât de necesar), așteptați vreme de jumătate de oră, apoi beți un pahar de limonadă preparată din sucul a jumătate de lămâie și două lingurițe de miere lichidă.
* Criza biliară - se manifestă prin stare continuă de greață, senzație de presiune sau de greutate în zona ficatului, inapetență, uneori și prin dureri de cap greu de suportat. Se tratează cu un macerat obținut dintr-o lămâie cu tot cu coajă, tăiată în felii cât mai fine și lăsată într-o jumătate de litru de apă, vreme de 2 ore. Se mai iau 1-2 lingurițe de bitter suedez (care trebuie să fie foarte amar), diluate într-un pahar de apă.
* Arsuri stomacale, criză de gastrită - odată ce ați digerat alimentele care au provocat aceste probleme, intrați rapid la regim alimentar, pentru câteva zile, oricât v-ar da ghes bunătățile de pe masă. Mâncați cu predilecție alimentele care știți că vă fac bine la stomac și care sunt diferite de la un om la altul. De regulă, cel mai bine sunt tolerate de stomac: laptele, mămăliga, pâinea prăjită și, în general, făinoasele uscate (gen covrigi, sticks-uri cu puțină sare), brânza de vaci, iaurtul bifidus, piureurile de cartofi, supele de legume (morcov, pătrunjel, țelină, cartofi) pasate, orezul fiert simplu. Bolnavii de ulcer ar fi bine să aibă la îndemână câteva plante pe care să le ia sub formă de pulbere, câte un gram de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Aceste plante care protejează stomacul sunt: obligeana, teiul, lemnul-dulce.