Prof. univ. dr. CONSTANTIN MILICĂ - "Posturile creștine reprezintă cea mai eficientă metodă de vindecare a bolilor grave"

Otilia Teposu
- Facultatea de Agronomie și Medicină Veterinară din Iași -

Detoxifierea organismului

- În ultima vreme, postul alimentar a fost preluat de medicina științifică drept tratament de bază în multe boli. Ce-l desparte de postul creștin? În luna asta, ne aflăm în postul Crăciunului. Ce-ar trebui să mâncăm, ca pe lângă valoarea lui de abținere și înfrânare, postul să însemne și să­nă­tate?

- Din punct de vedere religios, posturile sunt con­siderate perioade mai lungi sau mai scurte de pocăință și rugăciune pentru iertarea păcatelor, de su­punere ne­condiționată față de voința lui Dumne­zeu, de la care se așteaptă îndurare, sprijin în viață și mântuirea sufle­telor. Postul alimentar, în care se înlocuiesc alimen­tele de origine animală cu alimen­te vegetale, pe lângă semnificația lui spirituală, de "post al Crăciunului", constituie și un mijloc de detoxificare a organismu­lui, și implicit a sângelui, cu rol foarte important pen­tru sănătate. Prin cură­țirea corpului are loc re­glarea tranzitului intesti­nal, facilitarea activității fi­catului și a vezicii biliare, reechilibrarea profilului aci­do-bazic, încetinirea oxi­­dării țesuturilor, întărirea imunității, tonifierea func­țiilor fiziologice vitale și sporirea vitalității or­ganis­mului în lupta cu bolile în continuă extindere. Deci, paralel cu zidirea curată a trupului și zidirea spi­rituală a sufletului, postul are un impact pozitiv asupra îmbunătățirii sănătății depline.

"Nu toți oamenii pot să postească la fel"

- Există mai multe feluri de post (negru, par­țial). Pe care-l recomandați?

- Considerate ca înfometări absolut necesare, bine gândite și organizate pe perioade limitate, pos­turile alimentare pot avea fie un caracter total (post negru - în care se acceptă numai consumul de apă) fie un caracter parțial (în care se elimină anumite alimente "de dulce"). Ca formă interme­diară de post cu lungă durată este "postul uscat", în care se acceptă consumul spre seară numai a mâncărurilor uscate, fără untdelemn, cu pâine, apă, fructe uscate și semințe uscate. Dar nu toți oamenii pot să pos­tească la fel.
Suntem datori să subliniem simptomele care pot să apară la persoanele ce adoptă postul alimentar total sau de lungă durată, dar care nu au un orga­nism suficient de puternic, astfel încât să poată rezista cerințelor postului. În primele zile simt sen­zații puternice de foame, eventual dureri de cap, vertij, insomnii și grețuri (mai rar întâlnite la femei decât la bărbați). Aceste reacții sunt datorate cata­bolizării aminoacizilor, în urma degradării unei părți din proteinele organismului. În continuare apare o scădere progresivă a forței musculare, stări de somnolență, constipații, diminuarea accentuată a diurezei și reducerea substanțială a randamentului în activitatea fizică și intelectuală. Aceste reacții sunt datorate unei carențe de proteine, care deter­mină ca organismul să-și digere propriile țesuturi, începând cu cele bolnave și îmbătrânite și ulterior cu țesuturile sănă­toa­se. Din aceste consi­derente, sunt scutiți de post "ne­gru", cu a­proba­rea preotului, co­piii, lăuzele, conva­les­cenții după operații sau bol­navii cronic. Postul creștinesc de 6 săptă­mâni ar putea fi trecut în condiții foarte bune de către persoanele sănătoase dacă, prin alimentele de post, se asigură to­talitatea principiilor nutritive și energetice necesare orga­nis­mu­lui: carbohidrați (prin pâine integrală, ce­rea­le integrale, orez, pas­te, mămăligă), protei­ne și aminoacizi (prin soia, fasole, linte, alte legume și fructe), ule­iuri vegetale, miere și produse apicole.

"Prin post, creștem rezistența în fața bolilor"

- Care sunt beneficiile imediate ale postului pentru starea de sănătate?

- Din punct de vedere medical, posturile reco­mandate de religia creștină se țin, după o ali­men­tație necorespunzătoare, adesea excesiv car­nară. Astfel, se va asigura o curățire (depurare) a corpului de impuritățile, grăsimile și toxinele care se acu­mu­lează, treptat, în ficat, rinichi și, mai ales, în colon, unde blochează procesele de autoînnoire perma­nentă. Prin post, creștem rezistența în fața bolilor. Posturile alimentare din tot cursul anului, atât postul de Crăciun cât și postul Paștelui, constituie cele mai eficiente metode de vindecare a unor boli grave declanșate, în principal, de un regim nutritiv necorespunzător, alături de alți factori de risc. În afară de purificarea și dezintoxicarea organismului, alimentația "de post" contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a țesuturilor, o intensificare a vitalității și o mărire a rezistenței la boli, infecții și la alți factori nefavorabili de viață. Totodată, scade concentrația în proteine și lipide din creier, precum și doza de zaharuri din sânge și urină. Acestea explică efectul favorabil al posturilor în remedierea principalelor boli ale civilizației, respectiv cancere, cardiopatii, artrite, scleroză în plăci și îmbătrânire prematură. De asemenea, are efecte favorabile în unele boli cronicizate ca: diabetul zaharat, ulcerul gas­tric și duodenal, ateroscleroza, forme de obezi­tate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, senilitate precoce, intoxi­cații alimentare și medicamentoase, gută, unele afecțiuni dermatologice.

- Cum se explică aceste modificări spectacu­loase?

- Alimentele de origine animală sunt greu dige­ra­­bile și lasă cantități mari de toxine în mucoasa gas­trică și intestinală. Elimi­narea din consum a acestor alimente în timpul postu­rilor stă la baza reducerii treptate a intoxicațiilor, in­clusiv a cancere­lor hepa­tice, gastrice și de colon. Indiferent de vâr­stă, postul devine o metodă sigură și eficientă care ajută la cură­țirea sângelui, ficatului și rinichilor. Includerea zilelor de post în regimul alimentar in­fluențează reacțiile de dezintoxicare a organismului, reduce inflamațiile pe tractul digestiv, asigură circu­lația normală a sângelui și degradarea lipidelor se­rice. Energia necesară digestiei va fi folosită la puri­fi­carea corpului și la îndepărtarea toxinelor și a sub­stanțelor reziduale din colon. Îmbunătățind funcțiile digestive, se evită intoxicațiile ușoare sau grave la nivelul ficatului, vezicii biliare, stomacului și intes­tinelor. Un colon încărcat este însoțit de dureri de cap, amețeli, iritabilitate, senzație de oboseală, tris­tețe, insomnii, confuzii mentale, chiar dureri mus­cu­lare și probleme de auz și de vedere.

"Pentru distrugerea celulelor maligne se recomandă un post de lungă durată"

- Cum ajută postul în bolile grave, cum ar fi cancerul, leucemiile?

- În cazurile disperate de cancer, indiferent de localizare, înfometarea dirijată a corpului prin pos­turi reprezintă una dintre metodele eficiente de sal­vare a vieții și de recăpătare a sănătății. Postul de auto­vindecare se face prin restricție calorică, per­soanele respective chiar refuză hrana din instinct de autoconservare. Prin această restricție, atât întregul organism cât și țesuturile atinse de cancer vor fi înfometate, celulele bolnave fiind cele care dispar. Pentru distrugerea celulelor maligne se recomandă un post de lungă durată în care să se consume numai apă, legume, fructe crude și sucuri naturale. O altă alternativă constă din adoptarea unui post negru, numai cu apă plată, ținut timp de 3 zile neconse­cutive pe săptămână (luni, miercuri, vineri), în alternanță cu 4 zile de post hidric (cu apă, supe și sucuri), care va hrăni organismul, menținând func­țiile digestive în limite normale.

- Ce să mâncăm pentru ca postul să fie în­tr-ade­văr o cale spre detoxifiere și însănătoșire?

- Așa cum am spus, unele recomandări se limi­tează numai la apă băută din abundență, even­tual cu puțină miere și câteva picături de suc de lămâie, din care se beau circa 1,5-2 litri pe zi. Pe toată durata postului, se vor înlocui produsele dăunătoare (cărnuri și grăsimi animale) cu fructe în stare proas­pătă și legume (salate sau sucuri) care furnizează necesarul de enzime, vitamine, minerale și fibre ce absorb și elimină cantități mari de deșeuri pentru depurarea ideală a organismului. Salatele de crudi­tăți, servite cu ulei nerafinat și oțet de mere sau lă­mâie, precum și legumele proaspete care includ morcov, sfeclă roșie, țelină (rădăcină și frunze), păstârnac, ridichi, gulii, varză (albă și roșie), pă­trunjel, spanac, salată verde, ceapă, usturoi, tăiate mărunt sau rase, își păstrează conținutul în vita­mine, iar celuloza, ca fibră vegetală, ușurează diges­tia, fiind un bun laxativ natural și stimulent al tran­zi­tu­lui intestinal, cu efecte bune pentru orice vârstă, în­cepând cu sugarii, în cazuri de anemii, avita­mi­noze, intoxicații, tulburări gas­trice, hepatobiliare, stoma­cale și cardiace. Consuma­torii de varză, conopidă și to­mate reduc riscul îmbolnăvirii de cancere (la sto­mac, plămâni și prostată).
Mult indicată este cura de fructe proaspete (mere, pere, pru­ne, struguri, cireșe, caise, pier­sici, pepene, afine, coacăze, mă­ceșe, zmeură etc). În completa­rea meniului zilnic se pot adăuga fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune) și semințe de in, ca surse excelente de fibre, după care se bea multă apă. În afară de salate și fructe, se mai consumă: supe sau ciorbe de legume (cu dovle­cei, morcov, țelină, varză, cono­pidă, fasole verde), supă de roșii, fasole iahnie, soia, mâncare de cartofi, varză, ma­zăre, fasole păs­tăi și ciuperci, ghiveci, ardei umpluți cu orez, sarmale de post, pilaf cu orez, macaroane, mămă­ligă, pâine neagră și graham, plăcinte cu nuci și miere, rulade cu gemuri, compoturi și ceaiuri aromate.
Având o valoare energetică mai redusă, alimen­tația cu le­gume și fructe proaspete favori­zea­ză și curele de slăbire, în caz de obezitate și celulită. În sânge creează un mediu alcalin, care elimină otră­vurile toxice, acidul uric și alți acizi organici și mi­nerali.

- Ați vorbit despre alimentele bune. Care sunt cele rele și de ce trebuie să le evi­tăm?

- Carnea consumată în exces, în timpul iernii, devine o otravă pentru organism. În general, cine mă­nâncă multă carne trăiește puțin sau se îmbol­năvește de afecțiuni grave, întrucât componentele din carne se digeră greu și rămân mult timp în stomac și intestine. Efecte similare au și grăsimile animale, mezelurile (cu conservant - glutamat de sodiu), șunca, afumăturile, vânatul și margarina. Alimentele de tip "fast-food", "hot-dog", conser­vanții și aditivii alimentari măresc în mod semnifi­cativ incidența cancerelor digestive. Această ali­mentație greoaie, într-o perioadă cu consum ener­getic redus, slăbește organismul, care devine obosit, uzat, incapabil să asimileze corect hrana. Unele margarine sunt periculoase datorită conți­nutului ridicat în grăsimi sintetice, care nu pot fi "arse" de organism. Acestea au în componența lor o serie de aditivi alimentari simbolizați prin litera E, unele având efecte cancerigene, provocând îndeosebi cancere gastrice.
Dar consumul zilnic de alimente gătite ori de con­serve de carne nu duce doar la degenerarea celu­­lelor, ci și la apariția ridurilor (pielea devine flască), a durerilor artrozice la încheieturi și, ast­fel, se gră­bește îmbătrânirea generală.

Fără pâine albă și sucuri sintetice

- Mulți oameni postesc doar cu pâine și apă. Este recomandată o asemenea metodă?

- Trebuie să spun, din păcate, că în zilele noas­tre, unul dintre cele mai consumate alimente pe perioada postului, și anume pâinea (mă refer la pâi­nea albă), provoacă tulburări foarte mari pentru sănă­tate. Grâul nu mai este ce-a fost odată. Puțini oa­meni cunosc efectele negative ale consumului de pâine albă. Preparată din făină de trei nule, este lip­sită total de vitamine, enzime, săruri minerale și fibre alimentare, conținând numai amidon, bun pentru "apretarea stomacului". Adesea, ea, este "albită" de unii brutari prin adaus de E-uri, vita­mine sintetice, minerale, conservanți și alte sub­stanțe dăunătoare.
Implicațiile consumului permanent de pâine albă constau în declanșarea unor afecțiuni cardio­vasculare, inclusiv a unui posibil infarct cardiac, creșterea glicemiei și formarea de calculi biliari și ateroscleroză, deoarece glucidele din pâinea albă (amidonul) pot fi rapid trans­formate în glucoză, colesterol, lipide și trigliceride. Mai indicată este pâinea inter­mediară, neagră sau grahamul ca­re, prin tărâțe și germeni, aduc organismului mul­te vitamine ne­al­­terate.
Multe persoane s-au obișnuit să consume can­tități mari de sucuri răcoritoare sintetice, înlo­cuin­du-le pe cele naturale, făcute din fructe de sezon. Multe din aceste sucuri industriale sunt, însă, dău­nă­toare pentru sănătate, ducând spre leucemie sau cancer de colon, întrucât conțin colo­ranți sintetici, aromatizanți prefă­cuți, aspartam (înlocuitor de za­hăr) și amelioratori de gust și miros. Colorantul sintetic galben, tartrazina (E-102), interzis pentru produsele alimentare din Nor­vegia, Suedia, Olanda, Elveția, Austria și Marea Britanie, este acceptat în România, provocând unele reacții caracteristice: ede­me ale buzelor, urticarie, rinite, astm bronșic, purpură, șoc ana­filactic și dereglări ireversibile ale ficatului, uneori extrem de grave, mai ales la copii. În mod similar, colorantul galben-apus de soare (E-110), utilizat frecvent în băuturile răcoritoare, poate da alergii, indigestii, dureri abdo­mi­nale și chiar tumori.
Este demn de menționat fap­tul că postul ali­mentar cu legume și fructe proaspete era cunoscut încă din vremuri îndepărtate, fiind recomandat într-un cunoscut argu­ment biblic, în care Dumnezeu le spunea primilor oameni: "Iată, vă dau vouă toată iarba ce face să­mânță și tot pomul ce are rod cu sămânță în el; aceas­ta va fi hrana voastră" (Ge­neza I-29-30). Cei care au respectat Scriptura au ajuns la vârste matu­sa­lemice, de sute de ani. Nerespectarea acestor pre­cepte au constituit abateri care, prin repetare, au dus la "Păcatul lăcomiei".
În plus, pe toată durata postului este binevenită o cură sistematică cu vitamine (A, C, E și com­plexul B), care intră în compoziția unor enzime ce inactivează o serie de compuși cancerigeni și prote­jează organismul de efectele nocive ale radiațiilor.

- Dar ceaiurile din plante medicinale au vreun rol în perioadele de post?

- În strategia apărării sănătății din perioadele de post se recomandă a se consuma, zilnic, câte 2-3 căni cu ceaiuri luate prin înghițituri rare, din care să nu lipsească florile de arnică, coada-șoricelului, gălbenele, mușețel, soc, trifoi roșu, frunze de salvie, anghinare, urzică, afin, mentă, mesteacăn, iarba de busuioc, coada-calului, rostopască, sânziene gal­bene și sulfină. În consum se mai includ fructele de ienupăr, afin, măceș și păducel, muguri de plop negru și rădăcini de valeriană, obligeană, păpădie, tătăneasă.
În cazul bolnavilor de diabet zaharat, cu exces de zahăr în sânge și urină, precum și la hipertensivii obezi, care necesită o purificare a sângelui de de­șeuri metabolice (toxine, otrăvuri), este indicat un post alimentar de 7-8 zile în care, pe lângă restricția alimentară, se vor consuma ceaiuri medicinale de afin, salvie, nuc, mentă, dud, fasole (teci).
În bolile de circulație periferică (hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană, ulcere vari­coase, flebite, tromboze), în zilele de post se bea ceai de trifoi roșu, un excelent purificator al sânge­lui și detoxifiant al organismului. În paralel se vor face și câteva băi locale sau aplicații de cataplasme, comprese și frecții cu infuzii sau decocturi din plan­te care favorizează circulația normală a sângelui și au proprietăți antiseptice și cicatrizante.

- Cum să ne adaptăm stilul de viață la perioada posturilor?

- În timpul posturilor, de lungă sau de scurtă du­rată, este binevenită mișcarea în aer liber (in­clusiv mersul pe jos), făcută dimineața, pentru oxigenarea normală a creierului și pentru instalarea unei bune dispoziții ce va permite trecerea la o muncă plăcută, fără a exagera efortul fizic sau intelectual.
Atât pentru persoanele sănătoase cât și pentru cele bolnave este indicat ca, pe toată durata postu­lui, să se facă zilnic un masaj uscat, prin periere pe piele, în direcția inimii, pentru intensificarea cir­culației sângelui, deschiderea porilor, eliminarea toxinelor și îndepărtarea celulelor moarte.
Prin această activitate fizică și printr-un regim alimentar adecvat se asigură o stare de bine sub aspect fizic și psihic. Pe toată durata postului, res­pec­tând o moderație în regimul alimentar, se vor cunoaște efectele benefice prin mai multă energie vitală, creatoare, emoțională și spirituală, o sănătate mult îmbunătățită și creșterea dorinței de viață lungă.
La sfârșitul postului pe care-l străbatem, care pre­­merge Nașterea Domnului Iisus Hristos, vom avea un organism sănătos și curat, atât fizic cât și sufletesc, și vom putea aștepta cu încredere venirea Sărbătorilor.