Unii dintre ei nu-și mai simt deloc degetele, care se albesc și înțepenesc, de parcă ar fi moarte. Medical, fenomenul acesta se numește "sindromul Raynaud". Este o supra-reacție a nervilor la frig. Vasele de sânge se comprimă în exces, împiedicând circulația sângelui.
De unde pornește această reacție nu este prea clar. Cert este că femeile sunt mai expuse decât bărbații (între 20 și 50 de ani). Majoritatea lor au, și așa, o vascularizare redusă în mâini și picioare. Totuși, medicamentele nu intră în joc decât în cazul bolii Raynaud (când durerile sunt foarte mari), tratată, cel mai adesea, cu alifii pe bază de nitrați sau tablete cu Nifedipină. Există însă și metode mai simple de tratament.
Mai bine să previi decât să vindeci
Întărirea venelor prin metoda Kneipp
Se fac zilnic băi alternative, fierbinte-rece, la mâini și picioare. Mai întâi se țin membrele 2 minute în apă caldă, apoi se înmoaie în apă rece, vreme de 5-15 secunde. Se repetă de trei ori, sfârșindu-se totdeauna cu apă rece. Apoi se îmbracă șosete de lână și un pulover gros și se face o pauză de odihnă de 20 de minute sau se merge la plimbare.
Evitarea frigului puternic
* În zilele umede sau foarte reci, trebuie purtate mănuși și încălțăminte solidă și călduroasă.
* Obiectele și vasele reci de la frigider nu trebuie apucate cu mâna goală.
Creme cu rozmarin sau camfor
Dacă nu le găsiți în comerț, amestecați crema dvs. obișnuită de mâini cu tinctură sau ulei aromat de rozmarin. Camforul e conținut în cremele vietnameze și chinezești pentru desfundat nasul. Diluate cu glicerină sau o alifie neutră, devin un mijloc de protecție ideal pentru mâinile înghețate.
Renunțați la fumat
Fumul de țigară conține gudroane care se depun pe vene și le îngustează, accentuând efectul frigului.
Dacă mâinile și picioarele sunt deja "înghețate"
Mișcați-vă!
Activați circulația sângelui în picioare, prin exerciții de mișcare: - alergați pe loc - ridicați-vă de pe călcâie pe vârfuri de 20 de ori.
Stând așezați: învârtiți de mai multe ori labele picioarelor; strângeți și relaxați degetele de mai multe ori.
Faceți băi de picioare cu temperatură crescândă
Băgați picioarele mai întâi într-un lighean umplut cu apă la 20 de grade. Adăugați, puțin câte puțin, apă fierbinte, până ce temperatura crește la 38 de grade. Temperatura trebuie luată cu un termometru. Pielea prin care sângele nu mai circulă normal nu mai simte fierbințeala apei și se poate ajunge ușor la arsuri.
Băi cu hrean
Mare eficiență au și băile cu hrean. Rețetă: 2 linguri de hrean ras proaspăt se opăresc cu un litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi conținutul se varsă cu totul într-un lighean. Se fac băi de 15 minute. Cu cât mai des, cu atât mai bine.
Dragostea încălzește picioarele reci
Deși sindromul Reynaud nu a fost dezlegat pe deplin, cercetări recente afirmă că senzația de răceală în picioare dispare la multe femei dacă au o viață sexuală împlinită.