CAPRICORNUL și sănătatea

Tana Rosca
În trecut

Capricornul este semnul zodiacal care leagă sfârșitul și începutul. Sfârșitul unui an și începu­tul celuilalt. E o misiune grea și sin­guratică, pe care capra neagră, simbolul Capricornului, o întruchipează. Ea urcă înspre culme, călcând cu prudență dar și cu siguranță pe poteci înguste și tăpșane stâncoase, fără a pierde din vedere vârful muntelui. Zodia începe îndată după solstițiul de iarnă, adică ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă a anului. După această zi, acest punct zero, Soarele își începe urcușul anevoios, de dificultatea căruia Capricornul este instinctiv conștient încă din fragedă copilărie. Și așa cum Soarele își începe noua ascensiune pe boltă după cea mai lungă noapte a anului, puțin câte puțin, ezitant, parcă, la început, la fel își începe Ca­pricornul viața. Planeta care i s-a atribuit, Saturn (Chronos la greci) e însuși timpul. În cazul Capri­cornului, timpul pare a se deplasa în di­recție inversă, căci zodia începe cu un sfârșit de an, de unde dezvoltă un început. Acesta este motivul pentru care Capricornul-copil e mult mai rezervat, precaut, da, am putea spune chiar bătrânicios, în comparație cu ceilalți copii, ca­re-și trăiesc începutul de viață fără temeri și lipsiți de responsabilități. Acest copil sobru are, de cele mai multe ori, o sănătate precară, o structură fragilă, și pare copleșit de toate provocările pe care le prezintă viața. Dar, pentru că, de obicei, are de dus o sumedenie de responsabilități sau de deschis calea pentru alții, își croiește drumul atent, fără grabă. Pe măsură ce progresează pe calea sa, rareori ușoară, devine tot mai rezistent, iar viața i se pare mai ușoară după ce a depășit vârsta de patruzeci de ani. Iar dacă facem soco­teala, la sfârșitul suișului, constatăm adesea că, în număr de ani, Capricornul a întrecut zodii în­zestrate cu o vitalitate mult mai mare.
Dacă privim tipologia celor trei decanate ale zodiei, după cum sunt ele consemnate în as­trologia cabalistică, vom vedea o diferențiere ne­tă între Capricornii născuți în primul decan (pri­mele zece zile ale zodiei, adică până la Anul Nou) și cel de-al doi­lea decan, adică în­ceputul anului următor.
Caracteristici generale: Ca­pri­cornul va avea obraji proeminenți, o ținută dreaptă și un corp atră­gă­tor; va fi bine-crescut dar înșelător, aus­ter, irascibil și adesea distruc­tiv; lipsa de ener­gie va face ca acțiunile sale să nu se finalizeze. Semn deosebit de senzual, Capri­cornul va face copii, care vor fi mari la naștere și adesea ge­meni. Capricornul va acumula bogății cu aju­torul potentaților zilei, dar va putea eșua din pricina preocupării față de sexul opus.
Primul decan: Capricornul năs­cut în acest de­can va avea pieptul lat și un corp plăcut vederii; va fi inteligent, mo­dest, rafinat și mă­rinimos.
Al doilea decan: Acest Capricorn va avea nări mari, ochi frumoși și un fel de-a fi impozant. Dar, atenție, deși va ști să flateze, intențiile sale vor fi negative, iar acest tip de Capricorn va de­veni irascibil.
Al treilea decan: Va avea un corp frumos și un ten luminos, care îl va face irezistibil sexului opus, de care este dependent; este, de asemenea, sociabil și rafinat și se ține departe de rele.
Controlează: aparatul genital extern.
Boli: Scabie, prurit, lepră, afazie și hipoacuzie, febră, ambliopie și he­mo­ragii.
(după "Kabbalistic Astrology", autor Rabbi Joel C. Dobin D.D.)

Capricornul în astrologia modernă

Tipul de vitalitate și morfologia

Capra neagră (Capricornul) re­pre­zintă în regnul animal unele din­tre trăsăturile distinctive ale zodiei, cum ar fi constanța, rezistența fizică, vo­ința de a ajunge pe culmi și capa­citatea de concentrare. Dar în cercul zodiacal, Capricornul este repre­zentat cel mai adesea sub forma unei ființe mitologice, jumătate capră, jumătate pește, imagine care datează taman din mijlocul epocii de bronz. Este firesc să avem o imagine cu o ase­menea vechime, pentru un semn zodiacal care re­prezintă însuși timpul.
Grecii asociau constelația Capricornului, fie cu Amalteea, capra care l-a alăptat pe Zeus/Ju­piter și al cărei corn, când s-a frânt, a devenit cornul abundenței, fie cu zeul Pan, cel cu cap de țap, care s-a salvat de atacul mostrului Typhon, transformându-și partea de jos a corpului într-una de pește și sărind într-un râu. Ambele ima­gini reprezintă resurse nebănuite: cornul de ca­pră, din care se revarsă belșug și inventivitatea și adaptabilitatea zeului Pan, care schimbă însuși mediul în care obișnuia să trăiască, pâmântul, cu cel acvatic, pentru a supraviețui.
Cele două ima­gini pot fi derutante pentru cei care sunt familiari cu Capricornul. Cornul abun­den­ței, simbol al unei zodii atât de chibzuite, ca­re detestă risipa, sub oricare dintre formele ei? Ri­­giditatea Capri­cornului, reprezentată sub for­ma unei făpturi care se schimbă radical, de la o cli­pă la alta, pen­tru a face față unui pericol imi­nent? Și totuși, am­bele reprezintă un adevăr fun­da­mental, care descrie esența acestei zodii, greu de descifrat. Nu întâmplător, simbolul esoteric al Capricornului este Magul, cu capacitatea sa de a transforma ce­va, pe neașteptate, în cu totul altceva.
În astrologia modernă ni se spune că înfăți­șarea Capricornului poate aparține unuia dintre două tipuri radical diferite. Cel predominat se prezintă cu o înălțime peste medie, longilin, cu brațe și picioare lungi. Cea de-a doua tipologie reflectă în mai mare măsură caracteristicile ele­mentului pământ, de care ține zodia, având o struc­tură masivă, solidă, robustă. Chipul este alun­git, cu partea de jos a ovalului mai îngustă, oasele feței bine reliefate, mai ales arcadele. Pri­vi­rea este intensă și ade­sea tristă. Capri­cor­nul pășește aparent fă­ră grabă, dar ritmul pa­șilor săi este egal, mo­tiv pentru care rezistă mai ușor pe distanțe lungi. Gesturile sale sunt măsurate, uneori marcate de rigi­ditate sau stângace, atunci când se simte cuprins de timiditate. În ciuda fap­tului că fața Capri­cornului nu este prea mo­­bilă și că prin na­tu­ra sa e mai de­grabă în­clinat să-și con­tro­leze emoțiile, atunci când ele transpar, în ciuda mi­micii minima­liste, chi­­pul său este ex­pre­siv.
Capricornul este un semn care nu dispune de multă energie fizică (cel puțin, nu în aparență), dar care este un ade­vă­rat ma­estru în a o folosi pe cea de care dis­pune cu efi­cien­ță maximă.
Acestea sunt carac­teristicile ce se regăsesc la ma­joritatea celor născuți între 21 decem­brie și 19 ianuarie, cât timp Soa­rele traversează bolta ce­rească, având în fundal constelația Ca­pri­conului.

Bolile cele mai frecvente

O definiție glumeață a studenților de la medicină suna cam așa: "Medicina este știința care se ocupă de întărirea sănătății omului, până la înțepenirea lui definitivă". Este o definiție cum nu se poate mai potrivită pentru a descrie ce se întâmplă cu Capricornii, care sunt pândiți de de toate afecțiunile sclerotice, pornind de la reu­matism și cuprinzând mai toate bolile care afectează scheletul. Nervul auditiv este, la rân­dul său, supus sclerozei, motiv pentru care un număr mare de Capricorni sunt predispuși la surzenie. Potrivit unor autori, bolile de rinichi ar fi frecvente în rândul persoanelor cu ascen­dentul în Capricorn. Renumitul astrolog francez André Barbault vorbește și despre afec­țiu­nile glan­dulare care apar adesea la Ca­pri­corn, afec­țiuni care vi­zea­ză timusul, hipofiza, dar mai ales paratiroidele, glan­de res­pon­sabile în mare mă­sură de absorbția și reparti­zarea cal­ciu­lui în organism. Disfuncția aces­tor glan­de foarte mici poate duce la neasimilarea calciului sau, dim­po­trivă, a acumulării de calciu în puncte nedo­rite din organism, cum ar fi mon­turile sau ciocu­rile formate pe coloana verte­bra­lă. Se men­ționează și scolioza, pso­­riazisul (precum și alte tipuri de der­matoze uscate), dar și afecțiuni cir­culatorii, re­zultate ale de­punerilor pe artere și vene, care pot duce cu ușu­rință la fragili­zarea pe­reților vascu­lari. Rezis­tența la diferite boli crește în timp la cei mai mulți dintre Capricorni, iar mulți dintre aceștia ajung să se bucure de o sănătate mai bună după vârsta de 40 de ani (unii autori men­ționează chiar vârsta de 50 de ani). Capri­cor­nul este considerat sem­nul cel mai lon­ge­viv din întreg cercul zodia­cal, dar pentru ca bătrâ­nețile să-i fie sprintene și lucide, e nevoie să-și ia câteva mijloace de pre­cauție din punct de ve­dere al mișcării și ali­men­tației.

Sănătatea mentală

După cum o arată numele de "senex", vârsta pe care o guvernează planeta este senectutea. Și cu­vântul "senior" are o conotație saturniană, de­no­tând o persoană care a beneficiat de o expe­rien­­ță considerabilă și poate fi de un real fo­los celor mai tineri. Acei Capricorni care nu s-au dat bătuți până la mijlocul vieții pot descoperi o profundă bucurie de a trăi în cea de-a doua parte. E mai adevărat pentru Capricorn decât pen­tru ori­ce alt semn zodiacal că viața începe la 40 de ani, și adesea și dragostea. Dar este o bucu­rie cal­mă, pornită din știință, din experiență și din ac­cep­tare. Această bucurie nu apare la toți Capricornii.
Astrologul francez André Barbault îl con­sideră pe Capricorn un flegmatic, o personalitate rece și ambițioasă, dar capabilă, tocmai din pri­cina acestor însușiri, să-și asume și să ducă până la capăt responsabilități foarte grele. În ciuda unui temperament sobru, adesea chinuit de stări depresive, mintea Capricornului își păstrează agerimea până la adânci bătrâneți, dacă se mișcă suficient și știe să prevină procesele sclerotice. Medicamentul care-l ajută să străpungă vălul des al melancoliei e un umor sec, englezesc.

Remedii potrivite din fitoterapie

Negrilica (în limbaj popular, iarba de făcut co­pii) se folosește mai mult în aromatizarea unor brânzeturi decât ca plantă medicinală, dar se pare că ea poate combate sterilitatea de care nu pu­­țini Capricorni suferă. Acest lucru pare a fi mai bine cunoscut în Franța, unde planta este cu­nos­­cută sub numele "l'herbe de Saturn". Altă plan­tă strâns asociată cu Capricornul este tă­tă­nea­sa, care are proprietăți deosebite în a re­ge­ne­ra țesuturile, ligamentele și tegumentele osoase.
Alte plante amintite în legătură cu Ca­pri­cor­nul sunt țintaura, cânepa, temuta mătră­gu­nă, prie­tenoasele panseluțe și ama­­ranthus.

Regimul alimentar

Alimentele bogate în ami­don par să le priască cel mai mult Capri­cor­ni­lor, iar dintre ele, pe pri­mul loc se situează car­toful. Sfecla îi primenește sân­gele, la fel ca și spa­nacul. Acesta din urmă îl ajută să com­bată constipația de care poate fi afec­tat destul de frecvent. Gustul astringent al gutuii acționează ca un tonic asupra întregului său sistem digestiv. Orzul, la noi consumat de des­tul de puțină lume, se potrivește de asemenea ener­giei sale.

Aromoterapia

Se pare că arborii maiestuoși - iar nu florile - produc esențele înmiresmate care au un efect liniștitor și regenerator asupra Capricornului. Chiparosul cel cu miros îmbătător și cedrul, cu nota sa distinctă, se alătură tămâiei, în topul ce­lor mai potrivite remedii pentru cel de-al zecelea semn zodiacal.

Pietrele prețioase și semiprețioase

Negrul și culorile de pământ sunt definitorii pentru Capricorn. Alături de ele, regăsim indi­goul și nuanțele de verde închis, saturat. În mod tradițional, onixul, care poate fi găsit în varianta neagră, dar și verde, e piatra reprezentativă pen­tru Capricorn. Dar oricare dintre pietrele care se regăsesc în gama coloristică a zodiei poate fi purtată, dacă nativul simte o afinitate față de ea.
În decursul istoriei și la diferite civilizații, atribuirea unor pietre prețioase și semiprețioase unei zodii sau alteia a suferit modificări. Astfel, la egipteni și la greci, topazul era considerat pia­tra norocoasă a Capricornului. La bizantini, aceasta devenea opalul, în timp ce evreii men­țio­nau rubinul ca fiind în legătură cu zodia. În as­trologia medievală, granatul se menține, dar i se adaugă și cuarțul roz, în timp ce în astrologia modernă sunt menționate onixul, diamantul, opalul și safirul.
Și-acum, că le știți pe toate, noi vă urăm "Sănătate!".