Au o carieră îndelungată! Încă în urmă cu 3500 de ani, egiptenii își vindecau durerile trupești cu cataplasme cu nămol fierbinte, extras din Nil. Dar terapia cu comprese și împachetări este o metodă naturală practicată pe scară largă și azi. Pe drept cuvânt! Tradiția populară arată că prișnițele nu dau greș niciodată, indiferent dacă suferințele sunt mărunte sau mari, dacă e vorba de boli interne sau de maladii ale epidermei. Cu o condiție! Prișnițele trebuie dublate de odihnă la pat, atât în timpul cât acționează, cât și după aceea. După înlăturarea lor, rămâneți cel puțin 15 minute culcați.
Fierbinte sau rece?
Prișnițele calde - au o acțiune calmantă, relaxantă, stimulează circulația sângelui. Limfa curge mai ușor, alimentarea organismului cu oxigen se îmbunătățește. Căldura se recomandă în caz de dureri cronice (artroze) și când trebuie eliminate mucozitățile (bronșită, sinuzită, nas înfundat). Verificați înainte temperatura compresei pe braț, pentru a nu vă arde.
Prișnițele reci - se recomandă în dureri acute (înțepături, arsuri, dureri de gât). Mulți oameni nu suportă recele, ei trebuie să simtă singuri ce le face mai bine, dacă durerile trec. În caz contrar, tratamentul trebuie întrerupt.
Comprese, cataplasme, împachetări
Pentru a nu suprasolicita organismul, limitați-vă la un singur fel de prișnițe pe zi și tratați mai întâi simptomul cel mai puternic.
Relaxare
Compresă cu ulei de levănțică
Planta cu floricele albastre, parfumate, conține uleiuri eterice cu efect relaxant, și vă ajută să dormiți bine, după o zi agitată.
Cum procedați: Înainte de-a vă culca, puneți 5 picături de ulei de levănțică (10%) pe un șervețel de hârtie sau pe o batistă de pânză, aplicați compresa pe piept și acoperiți-o cu un prosopel moale de frotir, încălzit în prealabil. Fixați-o pur și simplu cu un maieu mai strâmt și lăsați-o acolo chiar și peste noapte.
Dureri reumatice
Împachetări cu rozmarin și arnică
O soluție pe bază de rozmarin și arnică calmează durerile reumatice acute.
Cum procedați: Amestecați uleiurile și apa în părți egale, înmuiați în "loțiune" un prosop de in, stoarceți-l și împachetați strâns articulația dureroasă. Fixați compresa cu un șervet de bumbac și lăsați-o să acționeze 2 ore.
Arsuri și dureri în gât
Cataplasmă cu brânză de vaci
Răcorește articulațiile fierbinți, suprasolicitate, calmează durerile produse de traumatisme (contuzii) și face minuni în cazul durerilor de gât. Datorită umezelii, brânza de vaci stopează inflamația, absoarbe căldura excedentară și dezumflă țesutul.
Cum procedați: Întindeți un strat de brânză de vaci, nu prea rece, gros de circa 1/2 cm pe un șervet de bumbac, puneți-l pe zona dureroasă și înfășurați cataplasma cu un șal sau un ștergar de vase. Lăsați să acționeze 20-30 de minute. La nevoie, repetați procedeul de până la 3 ori pe zi.
Contra febrei
Comprese pe gambe
Este remediul "casnic" clasic, pentru scăderea febrei.
Cum procedați: Când vedeți că febra nu mai crește, întindeți un prosop mare sub gambe și înmuiați 2 șervete de vase în apă cu 10 grade mai rece decât temperatura corpului pacientului. Stoarceți-le bine, înfășurați câte un șervet în jurul fiecărei gambe și puneți deasupra ei câte un prosop de frotir. Când se încălzesc compresele, repetați procedura de 3-4 ori. Dacă persoana în cauză are picioarele reci, puneți-i întâi șosete de lână, ca să se încălzească.
Probleme intestinale
Compresă cu ghimbir
Uleiurile (iuți) de muștar din rădăcină combat problemele digestive.
Cum procedați: Turnați 150 ml de apă fierbinte peste 2 linguri de rădăcină rasă, lăsați să se pătrundă 10 minute și strecurați lichidul. Împăturiți un prosop de bumbac în așa fel încât să se "potrivească" pe abdomen, înmuiați-l în lichid (dacă e necesar, mai adăugați apă) și stoarceți-l bine (folosiți mănuși pentru menaj, ca să nu vă ardeți).
Puneți compresa pe abdomen, acoperiți-o cu un prosop de frotir și apoi cu un fular de lână și lăsați-o să acționeze câtă vreme durează senzația plăcută.
Eczeme
Cataplasmă cu argilă
Substanțele minerale din argilă (loess) și temperatura scăzută produsă prin uscarea cataplasmei vindecă eczemele.
Cum procedați: Amestecați 7 părți de argilă cu 2 părți de apă rece până ce obțineți o pastă. Întindeți un strat de pastă pe un șervet de bucătărie, pliați-l și aplicați-l cu partea unsă pe zona inflamată. Fixați cataplasma cu un prosop și lăsați-o să stea acolo câtă vreme durează senzația plăcută. La nevoie, repetați aplicarea de mai multe ori pe zi.
Dureri de spate
Cataplasmă cu cartofi
Mușchii contractați ai spatelui se relaxează cu ajutorul cartofilor calzi.
Cum procedați: Fierbeți - după nevoie - între 2 și 6 cartofi, până ce se înmoaie și înveliți-i mai întâi în hârtie și apoi într-un șervet de vase. Zdrobiți cartofii, până ce obțineți un strat de 2 cm și aplicați cataplasma pe locul dureros, fără să depășească temperatura suportabilă pentru piele. Fixați-o cu un șal de lână și lăsați-o să acționeze o oră.
Dureri de urechi
Compresă cu ceapă
Ceapa conține uleiuri eterice și substanțe sulfuroase, fiind un adevărat antibiotic natural. Vindecă durerile de urechi.
Cum procedați: Curățați ceapa, tăiați-o în patru, desfaceți sferturile în straturi și așezați-le cu partea bombată în sus, pe un șervet de bucătărie. Împăturiți șervetul ca un pachețel, apăsați-l ca să devină plat și să iasă zeama. Încălziți compresa ușor (de ex. între 2 buiote sau sticle cu apă fierbinte), aplicați-o pe ureche, acoperiți-o cu un prosop de frotir încălzit și fixați-o cu o căciulă. Lăsați-o să acționeze cel puțin 20 de minute.
Tuse, bronșită
Compresă cu cimbru
Bronșită sau tuse? Uleiurile eterice ale cimbrului au efect antiviral și calmează căile respiratorii.
Cum procedați: Opăriți 2 lingurițe de cimbru cu 1/2 l de apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Strecurați ceaiul și lăsați-l să se răcească până ce temperatura devine suportabilă pentru piele. Înmuiați un prosop de bumbac în ceai, stoarceți-l și aplicați-l pe piept. Puneți deasupra un prosop de frotir și peste el un șal de lână și lăsați compresa să acționeze, până ce se răcește.