Vremea prișnițelor

Rodica Demian
- Când bunica îi învață pe doctori -

Au o carieră îndelungată! Încă în urmă cu 3500 de ani, egiptenii își vindecau durerile trupești cu cataplasme cu nămol fierbinte, extras din Nil. Dar terapia cu comprese și împachetări este o metodă naturală practicată pe scară largă și azi. Pe drept cuvânt! Tradiția populară arată că prișnițele nu dau greș niciodată, indiferent dacă suferințele sunt mărunte sau mari, dacă e vorba de boli interne sau de ma­ladii ale epidermei. Cu o condiție! Prișnițele trebuie du­blate de odih­nă la pat, atât în timpul cât acțio­nează, cât și după aceea. După în­lăturarea lor, ră­mâneți cel puțin 15 minute culcați.

Fierbinte sau rece?

Prișnițele calde - au o ac­țiune calmantă, relaxantă, stimu­lează circulația sângelui. Limfa curge mai ușor, alimentarea or­ga­nis­mului cu oxigen se îmbu­nătățește. Căldura se recomandă în caz de dureri cronice (artroze) și când tre­­buie eliminate mucozitățile (bron­­șită, sinuzită, nas în­fundat). Veri­fi­cați înainte tempe­ratura com­presei pe braț, pentru a nu vă arde.
Prișnițele reci - se recomandă în dureri acute (înțepături, arsuri, dureri de gât). Mulți oameni nu suportă recele, ei trebuie să simtă singuri ce le face mai bine, dacă durerile trec. În caz contrar, tra­tamentul trebuie întrerupt.

Comprese, cataplasme, împachetări

Pentru a nu suprasolicita organismul, limitați-vă la un singur fel de prișnițe pe zi și tratați mai întâi simptomul cel mai puternic.

Relaxare
Compresă cu ulei de levănțică

Planta cu floricele albastre, parfumate, conține uleiuri eterice cu efect relaxant, și vă ajută să dor­miți bine, după o zi agitată.
Cum procedați: Înainte de-a vă culca, puneți 5 picături de ulei de levănțică (10%) pe un șervețel de hârtie sau pe o batistă de pânză, aplicați compresa pe piept și aco­periți-o cu un prosopel moale de frotir, încălzit în prealabil. Fi­xați-o pur și simplu cu un maieu mai strâmt și lăsați-o acolo chiar și peste noapte.

Dureri reumatice
Împachetări cu rozmarin și arnică

O soluție pe bază de rozmarin și arnică cal­mea­ză durerile reumatice acute.
Cum procedați: Amestecați uleiurile și apa în părți egale, înmuiați în "loțiune" un prosop de in, stoarceți-l și împachetați strâns articulația dureroasă. Fi­xați compresa cu un șervet de bum­bac și lăsați-o să acționeze 2 ore.

Arsuri și dureri în gât
Cataplasmă cu brânză de vaci

Răcorește articulațiile fierbinți, suprasolicitate, calmează durerile produse de traumatisme (contu­zii) și face minuni în cazul durerilor de gât. Dato­rită umezelii, brânza de vaci stopează infla­mația, absoarbe căldura excedentară și dezumflă țesutul.
Cum procedați: Întindeți un strat de brânză de vaci, nu prea rece, gros de circa 1/2 cm pe un șervet de bumbac, puneți-l pe zona dureroasă și înfășurați cataplasma cu un șal sau un ștergar de vase. Lăsați să acționeze 20-30 de minute. La nevoie, repetați procedeul de până la 3 ori pe zi.

Contra febrei
Comprese pe gambe

Este remediul "casnic" clasic, pentru scăderea febrei.
Cum procedați: Când vedeți că febra nu mai creș­te, întindeți un prosop mare sub gambe și în­muiați 2 șervete de vase în apă cu 10 grade mai rece decât tempera­tura corpului pacientului. Stoar­ceți-le bine, înfășurați câte un șer­vet în jurul fiecărei gambe și pu­neți deasupra ei câte un prosop de frotir. Când se încălzesc compre­sele, repetați procedura de 3-4 ori. Dacă persoana în cauză are picioa­rele reci, puneți-i întâi șosete de lână, ca să se încălzească.

Probleme intestinale
Compresă cu ghimbir

Uleiurile (iuți) de muștar din ră­dăcină combat problemele diges­tive.
Cum procedați: Turnați 150 ml de apă fierbinte peste 2 linguri de ră­dăcină rasă, lăsați să se pătrundă 10 minute și strecurați lichidul. Împă­turiți un prosop de bum­bac în așa fel încât să se "potri­vească" pe ab­domen, înmuiați-l în lichid (dacă e necesar, mai adăugați apă) și stoar­ceți-l bine (fo­lo­siți mănuși pentru menaj, ca să nu vă ardeți).
Puneți compresa pe ab­do­men, acoperiți-o cu un prosop de frotir și apoi cu un fular de lână și lăsați-o să acționeze câtă vreme du­rează senzația plă­cută.

Eczeme
Cataplasmă cu argilă

Substanțele minerale din argilă (loess) și tem­pe­ratura scă­zută produsă prin uscarea cataplasmei vinde­că eczemele.
Cum procedați: Amestecați 7 părți de argilă cu 2 părți de apă rece până ce obțineți o pastă. Întindeți un strat de pastă pe un șervet de bucătărie, pliați-l și apli­cați-l cu partea unsă pe zona inflamată. Fixați cata­plasma cu un prosop și lăsați-o să stea acolo câtă vreme durează senzația plăcută. La nevoie, repetați aplicarea de mai multe ori pe zi.

Dureri de spate
Cataplasmă cu cartofi

Mușchii contractați ai spatelui se relaxează cu ajutorul cartofilor calzi.
Cum procedați: Fierbeți - după nevoie - între 2 și 6 cartofi, până ce se înmoaie și înveliți-i mai întâi în hârtie și apoi într-un șervet de vase. Zdrobiți cartofii, până ce obțineți un strat de 2 cm și aplicați cata­plasma pe locul dureros, fără să depășească tempe­ratura su­por­tabilă pentru piele. Fixați-o cu un șal de lână și lăsați-o să acționeze o oră.

Dureri de urechi
Compresă cu ceapă

Ceapa conține uleiuri eterice și substanțe sul­furoase, fiind un ade­vărat antibiotic natural. Vin­decă durerile de urechi.
Cum procedați: Curățați ceapa, tăiați-o în patru, desfaceți sfertu­rile în straturi și așezați-le cu par­tea bombată în sus, pe un șervet de bucătărie. Împă­tu­riți șervetul ca un pachețel, apăsați-l ca să devină plat și să iasă zeama. Încălziți com­presa ușor (de ex. între 2 buiote sau sticle cu apă fierbinte), aplicați-o pe ureche, acoperiți-o cu un prosop de frotir încălzit și fixați-o cu o căciulă. Lăsați-o să acționeze cel puțin 20 de minute.

Tuse, bronșită
Compresă cu cimbru

Bronșită sau tuse? Uleiurile eterice ale cim­brului au efect antiviral și calmează căile respira­torii.
Cum procedați: Opăriți 2 lingurițe de cimbru cu 1/2 l de apă clocotită și lăsați să se infuzeze 10 minute. Strecurați ceaiul și lăsați-l să se răcească pâ­nă ce temperatura devine su­por­tabilă pentru piele. În­muiați un prosop de bumbac în ceai, stoarceți-l și aplicați-l pe piept. Puneți deasupra un prosop de frotir și peste el un șal de lână și lăsați compresa să acționeze, până ce se răcește.