Întărirea imunității: Echinacea
Conține principii active care stimulează sistemul imunitar și ne ajută să luptăm împotriva afecțiunilor iernii. O cură completă durează de la începutul toamnei și până la sfârșitul lui martie. Nici acum nu este prea târziu. Luați câte 3 gelule a câte 300 de miligrame de pulbere sau o pastilă de 200 de miligrame de extract sec pe zi, timp de 10 zile pe lună.
Dinamizare: Ulei de măghiran
Dacă simțiți că vă pândește o răceală, luați 2 picături de ulei esențial de măghiran într-o linguriță cu miere. Repetați tratamentul timp de 3-4 zile, dimineața, la prânz și seara.
Campionul stimulării: Ginsengul siberian
Stimulează sistemul nervos central, combătând atât oboseala fizică, cât și pe cea intelectuală. Rețeta: fierbeți 3-4 lingurițe de rădăcină uscată de plantă într-un litru de apă. Lăsați la macerat toată noaptea și apoi filtrați. Beți de 2-3 ori pe zi, dar nu seara, pentru că poate provoca insomnii.
Bine de știut
O portocală proaspătă în fiecare dimineață
Portocala este o sursă foarte bună de vitamina C și de fibre, dar și de tiamină (un acid aminat), de folați, vitamine din grupa B, potasiu și zahăr, care dau energie pentru a începe ziua în forță.
Faceți mișcare
Un exercițiu moderat (între 30 și 60 de minute de mers pe zi) practicat în fiecare zi a săptămânii este cel mai bun imunostimulent. El reduce riscul de infecții respiratorii cu 40%. În schimb, exercițiile fizice intense și prelungite în anotimpul rece pot slăbi sistemul imunitar, facilitând pătrunderea și multiplicarea virușilor în organism.
Putere supremă: Lăptișorul de matcă
Acest lichid lăptos, de culoarea sidefului, secretat de albinele tinere pentru a-și hrăni regina, este un revitalizant foarte puternic în caz de oboseală. El întărește apărarea organismului și sporește rezistența la frig. Ca prevenție, este indicată o cură de 3 săptămâni în care se ia câte 1 gram de lăptișor de matcă pe zi. În caz de convalescență, se poate merge până la două grame pe zi, timp de o săptămână.
Măriți aportul de zinc
Se vorbește mult despre fier, foarte bun pentru a evita anemiile, ignorându-se zincul, un mineral esențial în combaterea radicalilor liberi. Specialiștii recomandă între 10 și 12 miligrame de zinc pe zi.
Magneziu, pentru formă maximă
Deficitul de magneziu riscă să sporească vulnerabilitatea la stres. În caz de oboseală, de tremurat spontan al buzelor, obrajilor sau pleoapelor ori în caz de crampe nocturne, faceți o cură de 2 luni, de câte 600 de miligrame pe zi.
Propolis, pentru a trece iarna fără probleme
Proprietățile sale anti-infecțioase și imunostimulente sunt legate de prezența flavonoizilor și a acizilor fenolici. Țineți o cură continuă până la începutul primăverii: câte 800 de miligrame pe zi, în două reprize, dimineața și seara, sau 20-25 de picături de tinctură, diluate într-un pahar de apă, de câte 3 ori pe zi.
Ajutor oriental: Ciuperca Shiitake
Originară din Asia, conține polizaharide care "excită" celulele imunocompetente ale intestinului. Ideal este să le luați sub formă de gelule, câte 600 de miligrame pe zi, timp de 3 săptămâni.
Faceți plinul de vitamina D
Activează globulele albe (limfocitele T) necesare pentru a fabrica anticorpi și a distruge microbii. În alimentație, o găsim mai ales în peștele gras: morunul, heringul afumat, macroul, sardinele, anchois-ul. Ca pastile, se iau 8 miligrame pe zi.
După efort, reconfort
Uleiurile esențiale de pin, de cimbru și de rozmarin sunt tonice și stimulente. Ele activează glandele supra-renale, importante pentru un echilibru hormonal. După un efort fizic mai puternic: amestecați câte două picături din fiecare ulei cu o linguriță de ulei de migdale. Dimineața, masați-vă regiunea lombară de la ultimele coaste până în dreptul șoldurilor.
Bine de știut
Dacă vă pierdeți apetitul, luați 5 mese mici pe zi. Vor fi mai ușor de înghițit, decât trei.
Rezistență cu Ginseng
Conține vitamine multiple (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C și E) și niște produși activi specifici, numiți ginsenoizi. Ginsengul este folosit pentru a preveni și a restaura capacitățile mentale și fizice, în caz de oboseală, scădere a concentrării și pe perioada de convalescență. Această plantă adaptogenă este utilă și pentru a activa organismul epuizat de stres. Țineți o cură de trei săptămâni, luând dimineața când vă treziți câte 2 pastile a câte 200 de miligrame pe zi.
Dopați-vă cu spirulină
Conține atât micronutrienți, fier, vitaminele B9 și B12, cât și acizi aminați, necesari mușchilor. Un stimulent natural, ea poate fi cuplată la vitamina C, care îi lipsește. Doza recomandată: câte 5 grame pe zi, adică echivalentul unei lingurițe de granule sau pulbere.
Pauze pentru a alunga stresul
Yoga, grădinărit, lectură, cinematograf, ieșiri cu prietenii... Natura activității nu contează așa de mult. Ceea ce contează este să vă destindeți, pentru că stresul și oboseala slăbesc sistemul imunitar.
Un super-energizant: Sucul de cătină
Efectul tonic al cătinei este legat de conținutul său foarte mare de vitamina C (între 0,2 și 0,6 grame la 100 de grame de fructe!). Vitamina E, fierul și provitamina A participă, de asemenea, la tonificare. Când vă simțiți în lipsă de formă, țineți o cură de 15 zile, vreme de trei luni, luând câte o lingură de suc de cătină diluat într-un pahar de apă, de 2-3 ori pe zi.
Bine de știut
Drojdia de bere este bogată în vitamina B9. Folosiți-o proaspătă, fărâmițată, în salate, în lactate, în supe (fără să o fierbeți). Vitamina B9 este indispensabilă creșterii celulelor.
Hrana memoriei: Ginkgo biloba
Facilitează oxigenarea creierului și ameliorează găurile de memorie și tulburările de concentrare. Alegeți extracte uscate. Faceți o cură de 3 luni, luând câte 600 de miligrame de extract pe zi.
O cură de vitamina C este mereu binevenită
Nu ezitați să sporiți aportul în vitamina C, imunostimulentă și împotriva oboselii, de preferat prin alimentație, dar și prin suplimente alimentare. Consumată în timpul bolii, ea reduce severitatea și durata infecției cu până la o zi.
Dormiți suficient
O noapte albă este suficientă pentru a slăbi sistemul imunitar, pentru că reduce numărul celulelor albe. Chiar dacă durata somnului este proprie fiecăruia dintre noi, doctorii recomandă să dormim cel puțin 7-8 ore pe noapte.
Recuperați cu un pui de somn
O siestă de 30 de minute permite restabilirea echilibrului hormonal și a bunei funcționări imunitare, pentru a compensa efectele unei nopți prea scurte. Nivelul de noradrenalină, hormonul care asigură ritmul cardiac și tensiunea arterială, revine la normal.
Bine de știut
Baia de rozmarin
Este ideală în timpul unei convalescențe: puneți 200 de grame de plantă întreagă într-un litru de apă. Lăsați să fiarbă timp de zece minute, strecurați și apoi vărsați lichidul în apa din baie.