Consiliul Europei a spus "NU"!

Ion Longin Popescu
Zilele acestea, în preajma împlinirii a 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Con­si­liul Europei a respins solicitarea de autonomie a așa-zi­sului "Ținut secuiesc".

Considerată o de­cizie deosebit de importantă, respingerea de la Strasbourg va intra în manualele de istorie ale românilor, după părerea jurnalistului basarabean Valeriu Dulgheru.
Cererea de arbitraj pentru autonomia "Ținutului secuiesc", solicitată de mai multe consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș, a fost respinsă, în ziua de 20 noiembrie, la Strasbourg, de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei. Delegația României, condusă de Ludmila Sfârloagă, a declarat pentru Agerpres că cererea a fost respinsă pentru că "nu este de competența Congresului și a Consiliului Europei". Potrivit agenției Active News, te­ma în cauză face subiectul unei dezbateri politice inter­ne, prin urmare, trebuie dezbătută în țară și nu la instan­țele europene. Amăgite de liderii organizațiilor secuiești, consiliile populare ale unui număr de 47 de comune și orașe din județele Covasna, Harghita și Mureș au cerut vehement, într-un act de presiune politică, sprijinul Con­siliului Europei, în vederea obținerii autonomiei nu­mitului "Ținut Secuiesc". Un grup de lideri, "aprinși" de extremismul naționalist, cunoscuți pentru vehemența cu care se bat pentru cauza pierdută a așa-zisului "Ți­nut...", au condus un grup de 20 de persoane de na­țio­nalitate maghiară, din care a făcut parte șefa delegației Ungariei la Congresul Puterilor Locale. Grupul a făcut presiune asupra membrilor Comisiei, la îndemnul și după știința extremiștilor Tamas Sandor, președintele Consiliului Județean Covasna, și Antal Arpad, eternul primar al municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit unei relatări de presă, dezbaterea a fost una foarte aprin­să, la ea participând membri din Franța, Italia, Fin­landa, Portugalia și Republica Moldova. Cu toată presiunea maghiară, arbitrajul cerut de reprezentanții "Ținutului secuiesc" a fost respins. Dând o replică mo­derată, dar hotărâtă, Ludmila Sfârloagă a avut o intervenție argumentată, care a convins audiența cu ușurință, mai ales că întreaga delegație a României a susținut această poziție. Iar presiunea directă a Un­gariei, susținută de aceea a Rusiei, a determinat Con­siliul, o dată mai mult, să respingă pretențiile de au­to­nomie teritorială, care contravin Constituției Ro­mâniei. Un omagiu adus sărbătorii naționale a Marii Uniri.