În medicina naturistă se știe că starea de sănătate a trupului și a sufletului se bazează într-o foarte mare măsură pe echilibrul între două procese fundamentale ale ființei noastre: asimilarea și eliminarea. Cel mai adesea, boala apare atunci când, într-o formă sau alta, asimilăm mai multe toxine decât putem elimina. Dacă, de pildă, trăim într-o aglomerație urbană și inspirăm zilnic noxele a mii de țevi de eșapament, bem o apă de calitate îndoielnică și ne hrănim cu alimente "presărate" cu tot felul de aditivi chimici, la un moment dat organismul nostru va fi împovărat de substanțe nocive. Aceasta va duce la o scădere a capacității naturale de apărare, iar de aici până la boală nu mai este decât un singur pas. Din fericire, medicina naturii ne pune la îndemână mijloace de purificare cât se poate de eficiente. Pentru că întărirea imunității nu se poate face decât pe un organism spălat de zgure și de toxine, astăzi ne vom referi la detoxifierea cu ajutorul plantelor depurative și amare.
Plantele depurative
Rolul lor este să facă o "curățenie generală" a organismului, determinând intensificarea eliminării reziduurilor pe toate căile principale: transpirație, urină și fecale. Purificarea determinată de ele este atât de intensă, încât la persoanele foarte intoxicate pot apărea într-o primă fază fenomene derutante și nu întotdeauna foarte plăcute, cum ar fi: transpirația abundentă și cu un miros mai neplăcut ca de obicei (după care se reduce cantitativ și devine inodoră), urinarea frecventă, mici erupții tegumentare (care se vindecă extrem de rapid, fiind vorba de o reacție de vindecare). În flora noastră sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca acțiune, altele mai blânde. Dintre acestea, am selectat câteva cu efecte puternice, dar în același timp neagresive și pe care le puteți găsi cu ușurință:
* Iarba de trei-frați-pătați (Viola tricolor) - are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obțin în cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (în special la guturai și bronșită), precum și în cazul celor care deja suferă de afecțiuni cronicizate cum ar fi bronșita, astmul, reumatismul etc. Recomandăm administrarea acestei plante sub formă de ceai preparat astfel: se pun într-un vas de porțelan sau sticlă 2-3 linguri de iarbă de trei-frați-pătați mărunțită, într-o jumătate de litru de apă de izvor sau plată. Planta se lasă să macereze la temperatura camerei, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se va opări vreme de jumătate de oră cu o jumătate de litru de apă clocotită, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină maceratul cu extractul obținut prin opărire, iar preparatul va fi băut pe parcursul unei zile întregi.
* Boabele de ienupăr (Juniperus communis) - sunt un remediu foarte eficient mai ales pentru persoanele care au tendința de a acumula foarte multă apă în țesuturi, care au probleme cu rinichii și căile urinare. Se ia sub formă de tinctură: o linguriță de tinctură de ienupăr se bea diluată în jumătate de pahar de apă, de trei ori pe zi. Tinctura se prepară prin punerea într-un borcan cu apă a 15 lingurițe de boabe de ienupăr măcinate cu râșnița electrică de cafea, după care se adaugă un pahar de alcool alimentar de 70°; se închide ermetic borcanul și se lasă la macerat vreme de 10 zile, după care se filtrează prin tifon, preparatul obținut păstrându-se în sticluțe închise la culoare. (Preparatul se găsește și în farmacii.)
* Fructele de soc (Sambucus nigra) - le-am lăsat în mod intenționat ultimele, pentru că sunt probabil cele mai puternice și mai complexe depurative din flora noastră medicinală. Se folosește tinctura obținută din fructe proaspete, tinctură pe care în prezent o găsiți în mai toate magazinele naturiste de la noi. Care sunt efectele acestei tincturi? În primul rând, ea deblochează tranzitul intestinal, fiind de un imens ajutor pe termen lung persoanelor constipate sau cu o eliminare leneșă. Apoi, tinctura de fructe de soc mobilizează toxinele din organism și intensifică eliminarea lichidelor din corp prin diureză și prin transpirație. Cel mai spectaculos efect al acestui remediu este reglarea rapidă a greutății corporale, ducând în mod reflex la mult dorita pierdere a kilogramelor în plus. Mai ales la debutul sezonului rece, perioadă în care kilogramele se depun cu ușurință, este extrem de benefică această ușurare a organismului de surplusurile de greutate. Aceasta pentru că este știut că persoanele supraponderale, la fel ca și cele extrem de slabe, au problemele de imunitate cele mai mari și sunt cele mai vulnerabile la bolile sezonului rece. Se administrează 1-2 linguri de tinctură de fructe de soc pe zi, dimineața pe nemâncate. Pentru persoanele cu probleme ceva mai serioase de greutate se recomandă o schemă de tratament mai complexă: în prima zi se ia o linguriță, la ora 18; a doua zi se iau două lingurițe la aceeași oră ș.a.m.d., până în ziua a șaptea, când se ajunge la 7 lingurițe luate o dată. Se menține această doză vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un șoc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca și diureza și procesele de eliminare pe ansamblu.
Cât timp durează o cură
Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinată în primul rând de gravitatea problemelor cu care ne confruntăm. Pentru o persoană sănătoasă, cu un regim de viață moderat și fără vicii majore, două săptămâni de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunități pe perioada sezonului rece. Persoanele foarte sensibile la răceli, care au eventual afecțiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine să facă minimum o lună de tratament cu una din aceste plante depurative, cura putând fi prelungită atât cât simt nevoia.
PLANTELE AMARE
Ocupă un loc cu totul aparte, fiind considerate adevărați catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite și tonice amare, pentru că majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se suprapune cura cu plante depurative cu cea cu plante amare (vom vedea la modul de administrare în ce fel), așa încât efectele de dezintoxicare să fie cât mai puternice, într-un timp cât mai scurt. Apoi, plantele și remediile amare pot fi luate și în afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci când există probleme cu ficatul, cu bila sau cu constipația, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. Iată în continuare câteva plante amare cu efect extrem de puternic:
* Pelinul (Artemisia absinthum) - este un stimulent general extraordinar, indicat în curele de purificare mai ales persoanelor cu un trai sedentar, care prezintă o anumită lentoare a proceselor de digestie ori se confruntă frecvent cu stări de astenie. Pentru că este destul de greu de suportat altfel (din cauza gustului extrem de amar), se recomandă să fie administrat sub formă de tinctură, care se prepară întocmai ca cea de ienupăr, descrisă mai sus. Se iau 3 lingurițe de tinctură pe zi, diluate în puțină apă, de regulă câte una înainte de masă. O cură cu tinctură de pelin durează maximum două săptămâni, urmată de o pauză de 10 zile, după care tratamentul se poate relua. Dacă nu se respectă timpul de pauză, pelinul poate da un gen de dependență nedorită.
* Rostopasca (Chelidonium majus) - este o plantă destul de toxică, dar cu efecte asupra ficatului și bilei extraordinar de puternice, fiind un drenor și regenerator neîntrecut. Este recomandată persoanelor care suferă de dischinezie biliară (fiere leneșă), pentru cele care au avut sau au hepatită (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicații majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. Se ia sub formă de pulbere, obținută prin măcinare cu râșnița electrică de cafea - un vârf de cuțit (aproximativ 0,25 grame) de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
* Bitterul suedez - este un remediu pe care îl găsiți în orice magazin naturist și care are la bază plante amare. De altfel, una dintre denumirile sale este aceea de tonic amar suedez. Se administrează câte o jumătate de lingură - o lingură, înainte de fiecare masă, puse în apă sau ceai.
Cum și cât timp se administrează plantele amare
De regulă, depurativele se iau primele, cu minimum jumătate de oră înainte de a mânca, în timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute înainte de masă. Pentru ca efectul plantelor amare să fie complet, ele se iau încă o săptămână după ce tratamentul cu depurative s-a încheiat. Mai mult, în cazul în care există anumite perturbări hepatice sau digestive, tratamentul cu tonice amare va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordinul lunilor), în caz contrar, acumulările de toxine reapărând într-un timp foarte scurt și anulând practic eforturile făcute în cadrul tratamentului de dezintoxicare.
Contraindicații la plantele amare
Plantele amare nu vor fi folosite de persoanele extrem de slăbite, care sunt într-o perioadă în care se confruntă cu surmenajul fizic sau psihic. În mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate în perioada de graviditate și de persoanele care suferă de gastrită hiperacidă în fază acută.