Ucigașii răcelilor (4)

Gilda Fildan
- Lista lor, întinsă pe patru numere de revistă, se sfârșește aici. "Killerii" naturali pe care i-am prezentat reprezintă cea mai bună alternativă de vindecare a bolilor sezonului rece, fără medica­mente. Recomandările poartă girul unor specialiști în nutriție. Să vă fie de leac! -

19. Laptele cu miere

Cine nu cunoaște acest leac de pe vremea bu­nicii? Când te zgârie în gât, nu te mai oprești din tușit și îți curge nasul, tot ce ai de făcut este să bei o cană de lapte fierbinte cu miere. Ce poate fi mai simplu de atât? Simplu o fi, dar nu e bine. Laptele și mierea sunt într-adevăr alimente bo­gate în nu­trienți, care ne pot ajuta în lupta cu microor­ga­nismele ce provoacă viroza, însă în momentul când vom încălzi laptele prea tare, com­promitem numeroase vitamine și o serie de alte substanțe de care avem nevoie pentru a combate virușii. Așa­dar, este indicat ca temperatura laptelui să nu depășească 40°C. La rândul ei, și mierea trebuie să respecte regula de a nu fi fost încălzită în timpul recoltării, depozitării și punerii în bor­cane. În caz contrar, se pierde mult din proprietățile ei de antidot contra răcelii. Prin urmare, savurați cât mai des câte un pahar din această băutură dulce. Vă va ajuta la prevenirea răcelii, la ameliorarea unor simptome deja instalate - ba chiar și la tulburările de somn.

20. Propolisul

Este o substanță rășinoasă și aromată, ce are ca "materie primă" rășinile vegetale culese de albine, care apoi prepară din ele propolisul. Albinele îl întrebuințează ca material de construcție, întin­zându-l sub forma unei pelicule pe pereții interiori ai stupului, pentru a-i etanșa - dar, în primul rând, îl folosesc în scopuri de igienizare, valorificând în diverse moduri acțiunea lui bactericidă, antivirală și antifungică. De exemplu, protejează împotriva unor eventuali germeni patogeni celulele din faguri, unde matca urmează să depună ouăle, căp­tușindu-le cu un strat subțire de propolis. Sau mu­mifică în el intrușii pe care i-au omorât, însă nu reușesc să-i scoată din stup, cum sunt insectele mai mari, ori chiar șoarecii - și astfel îi împiedică să se descom­pună, devenind o sursă primejdioasă de infecții. Datorită proprietăților sale antiseptice, propolisul este unul dintre cele mai puternice anti­doturi contra răcelii. Cine îl ia cu regularitate își reduce sensibil riscul de îmbolnăvire.

21. Cătina albă

Fructele de cătină se recoltează toamna. Sunt relativ mici (6-8 mm în diametru), colorate într-un galben portocaliu, iar pulpa are o consistență păs­toasă. Cătina albă (numită și cătină ghimpoasă ori dracilă) ne furnizează multe principii active, mai ales vitamine și tananți, care combat eficient răce­lile. Ea conține o cantitate foarte mare de vitamină C, cu o biodisponibilitate extrem de ridicată, ceea ce îi conferă o capacitate deosebită de întărire a sis­temului imunitar. La fel ca măceșele, boabele de cătină și produsele obținute din ele sunt superioare suplimentelor nutriționale care au la bază extracte. Cei ce doresc să se protejeze eficient împotriva răcelii ar trebui să consume zilnic ulei, suc, sirop, pulbere, nectar sau pastă de cătină. Toate acestea se pot procura din magazinele naturiste.

22. Scoarța de salcie

Puține remedii naturale au o tradiție atât de îndelungată. Oamenii folosesc deja de milenii potențialul terapeutic al scoarței de salcie. Ea conține substanțe cu efect analgezic și antipiretic (de scădere a febrei), una din cele mai importante fiind salicina. În secolul XIX, industria farmaceutică a întrebuințat salicina în producția tabletelor de acid salicilic, devenite celebre sub denumirea lor comercială de "aspirină". Ponderea salicinei în extractele de scoarță de salcie este de minimum 1%. Ceea ce înseamnă că aspirina poate fi înlocuită oricând cu scoarța de sal­cie. Pe lângă salicină, aceasta conține și substanțe vegetale secundare, ca­pabile să acționeze ca antidoturi contra răcelii și să-i amelioreze simptomele. Gustul ei astringent provine de la ta­nanți. Cine refuză să-și încarce orga­nismul cu analgezice poate bea în schimb ceai din scoarță de salcie. El va avea un efect similar sau chiar mai bun decât me­dicamentele de sinteză, deoarece oferă și alte substanțe cu valoare terapeutică și, în același timp, asigură și un consum sporit de lichide.

23. Irigatorul nazal

Ați încercat vreodată metoda de curățare a nasului prin lavaj nazal? Se introduce în nări o so­luție salină călduță, și vă asigurăm că procedeul nu este nici pe departe atât de neplăcut cum poate părea la prima vedere. Efectuate consecvent, lava­jele contribuie la păstrarea umidității mucoasei nazale și susțin procesul ei de autopurificare. Așa poate fi prevenit guturaiul, deoarece microorga­nis­mele patogene nu mai au posibilitatea să pătrundă atât de ușor în organism. Dacă nasul este deja plin de mucozități vâscoase care vă îngreunează respi­rația, lavajul le fluidizează și le elimină fără difi­cultate, ajutând la o vindecare mai rapidă a gutu­raiului. Pentru executarea corectă a acestei proce­duri, puteți achiziționa de la farmacie un irigator nazal și o soluție salină izotonă, preparată cu o sare specială (ex. sare Emser). Instrucțiunile de dozare a sării trebuie respectate întocmai.

24. Somnul

Somnul are nu numai rolul de a înlătura obo­seala și de a da întregului organism șansa să se regenereze. El este important și pentru desfășurarea normală a metabolismului și reglarea greutății corporale. Totodată, exercită o influență de­cisivă chiar și asupra funcționării siste­mului imunitar, fapt dovedit de studiile științifice.
Sintagma "un somn sănătos" reflectă tocmai constatarea, făcută de-a lungul a nenumărate generații succesive, că în multe boli o bună odihnă nocturnă poate ajuta la însănătoșire. Specialiștii au explicat mecanismele acestui fenomen: activitatea sistemului imunitar este favorizată de pauzele de relaxare, care vin să întrerupă rutina stresantă a zilei, și mai ales de calitatea și durata satisfăcătoare a somnului - corespunzătoare vârstei, desigur. În condițiile în care organismul este su­prasolicitat (ex. de pe­ricolul unei conta­mi­nări sau de o răceală), odihna îi permite sis­temului imunitar să-și adune forțele, respec­tiv să formeze anticor­pii necesari pentru dis­trugerea agresori­lor.
Cu alte cuvinte, somnul constituie pre­misa unei apărări naturale mai eficiente (profilaxie), dar și un element de bază în tratarea oricărei infecții (tera­pie). Dacă doriți să nu contractați o viroză, este necesar să vă asigurați 6 până la 8 ore de somn pe noapte. Iar dacă v-ați îmbolnăvit, aveți nevoie de mai mult repaos la pat. Dormind suficient în fiecare zi, veți fi mai sănătoși și veți avea o condiție fizică mai bună. Știați că, printre altele, somnul vă ajută să nu deveniți supraponderali?

25. Activitatea fizică și sportul

Practicate regulat, sportul și, în general, miș­carea aduc o contribuție importantă la sănătatea sis­temului cardiovascular, la desfășurarea proceselor metabolice și dezvoltarea musculaturii, însă susțin de asemenea și capacitatea de autoapărare a orga­nismului. Așadar, ele reprezintă un antidot contra răcelii, demn de toată atenția. Cine vrea să aibă un sistem imunitar activ, ar trebui să facă destulă mișcare, zi de zi. Ieșiți la plimbare, folosiți bicicleta în locul mașinii, pentru drumurile prin oraș, și nu mai apelați la lift, ci obișnuiți-vă să ajungeți la etajul dvs. urcând voinicește pe scări. Antrena­mentul con­sec­vent și totodată moderat determină sistemul imunitar să se adapteze perfect nevoilor organis­mului. Celulele macrofage vor reac­ționa mai prompt impotriva inamicilor, iar numărul, ca și forța limfocitelor ucigașe vor crește.
Ca în multe alte domenii, și în sport exagerările sunt dăunătoare. Supraso­licitarea fizică provoacă apariția unor microleziuni în țesutul muscular, iar aceasta presupune eforturi suplimentare din partea sistemului imunitar, deoarece printre atribuțiile sale se numără, pe lângă funcția de pavăză a organis­mului împotriva bolilor, și aceea de înlăturare a celulelor îmbătrâ­nite sau distruse. În consecință, macrofagele se vor mobiliza imediat, ca să "debara­seze" celulele musculare lezate. Fiind ocupate cu lucrările ur­gente de reparații din țesu­tul muscular, capacitatea lor de luptă cu agenții pa­togeni va fi diminuată dra­matic - ceea ce va crește ris­cul declanșării unei viroze.
Dacă sunteți deja răciți, ar trebui să evitați programele sportive și, în ge­neral, activitățile so­licitante. Efortul fizic poate da naștere unor com­pli­cații, a căror gravitate n-ar trebui subestimată. În locul unei ture de jogging, v-am sfătui să alegeți o plimbare în pas de voie.

26. Reducerea stresului și relaxarea

Nu numai substanțele bioactive conținute în alimente sunt socotite pe bună dreptate antidoturi contra răcelii. Și măsurile care pot coborî nivelul stresului au darul de a spori potențialul de auto­apărare al organismului.
În zilele noastre, stresul se află în continuă creștere. El apare în numeroase situații și în diferite grade de intensitate. Nu avem în vedere în primul rând stresul provocat de noxele din mediu, ci mai degrabă, pe cel mental sau psihic, prezent în exis­tența cotidiană și în activitatea profesională. El determină adesea reacții cum sunt respirația super­ficială, încordarea involuntară a mușchilor sau mo­dificările hormonale. În esență, stresul reprezintă un comportament firesc al organis­mului, care îi per­mite să răspundă adecvat la influențele exterioa­re. Dar în prezent, avem de-a face cu atât de mulți factori stresori, încât organismului nostru îi este im­posibil să facă față acestui asalt. Consecința va fi una singură: boala. Hiper­tensiunea, supragreutatea, mi­grenele, durerile de spate, sindromul burnout și o multitudine de alte tulburări acute și cronice sunt cauzate, în parte - iar uneori, chiar în exclusivitate - de un stres ce depășește pragul nostru de supor­tabilitate. Stresul ne secătuiește forțele și, bineîn­țeles, are o influență nefastă asupra sistemului nos­tru imunitar, care devine ineficient în lupta cu agen­ții patogeni ai virozelor.
Înainte de toate, este extrem de important să vă dați seama dacă și în ce măsură sunteți stresați. Pen­tru aceasta, ascultați-vă cu atenție vocea interioară, căci ea vă va spune întotdeauna adevărul. Nu ascul­tați doar ce vorbesc șeful, colega sau partenerul dvs., ci concentrați-vă asupra propriei persoane, a propriului corp.
Oamenii care știu să-și descifreze semnalele or­ganismului se simt bine, sunt detensionați, își ges­tionează perfect stresul și nu se lasă atât de lesne învinși de boli. Ei reușesc să țină infecțiile mai multă vreme la distanță și le depășesc mai ușor. Dar în ce fel putem noi să eliminăm stresul și să ne în­cărcăm cu energie, pentru a ne asigura o imunitate mai bună? Ne stau la dispoziție numeroase modali­tăți. Fiți receptivi. Fiți dispuși să aflați lucruri pe care nu le-ați cunoscut până acum. Dacă n-ați mai experimentat vreodată o metodă de relaxare, hotărâți-vă eventual să frec­ventați un curs, de pildă unul de antrenament autogen. Exercițiile ne fac întotdeauna mai multă plăcere, atunci când sunt prac­ticate în grup. Și gân­diți-vă la fap­tul că meto­dele de relaxa­re nu vă întă­resc doar sistemul imunitar, ele previn totodată afecțiunile cardiovasculare, migrenele și cefaleea, durerile de spate și de ceafă, supraponderalitatea și tulburările de somn.
Antrenamentul autogen și yoga sunt cele mai potrivite căi de ieșire din ritmul trepidant al vieții cotidiene, de redobândire a calmului și echilibrului. Firește, nu veți obține nimic, dacă veți face antre­nament autogen numai o dată pe an. Aici sunt indis­pensabile continuitatea și consecvența. De un real folos vă poate fi și metoda relaxării musculare progresive. Fiecare om se deconectează și își reduce stresul în felul său. Unora le place să picteze, alții ascultă muzică simfonică sau meditează. Poate ar fi bine să testați diverse variante, căci în final veți descoperi cu siguranță metoda care vi se potrivește. Rezervați-vă minimum 20 de minute pe zi, pentru a vă relaxa și liniști - indiferent în ce formă. Iar atunci când vă aflați în criză de timp, chiar și un sim­plu exercițiu de respirație vă poate ajuta să eli­minați stresul.