Peste două milioane de oameni au beneficiat de sfaturile sale de sănătate: Prof. univ. dr. CONSTANTIN MILICĂ

Otilia Teposu
- Facultatea de Agronomie și Medicină Veterinară din Iași -

A publicat până acum 252 de lucrări știin­țifice, 36 de tratate și monografii, 803 lucrări de specialitate, a înregistrat 170 de emisiuni pentru radio și televiziune, are 8 cursuri universitare, a obținut împreună cu colec­tivele în care a muncit 6 brevete OSIM pentru pro­duse alimentare, cosmetice și soiuri de grâu. A fost căutat până acum de peste 2 milioane și jumătate de persoane pentru sfaturi de sănătate. Cererile, în­trebările și solicitările de tratament au venit din 169 de țări, din cele mai îndepărtate locuri de pe glob, din America, până în Australia, din Qatar, până în Filipine, din Republica Dominicană, până în Surinam, Martinica, Burkina Faso, Insulele Fe­roe, Nepal, Congo, Guinea, ca să dăm doar câteva din cele mai exotice destinații. Prezentarea acestei cărți de vizită ar putea continua, pentru că dl prof. universitar Dr. Constantin Milică, de la Uni­versi­ta­tea de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iași este un mare sa­vant, o personalitate excepțională a științei româ­nești, care de mai bine de o jumătate de veac se ocupă de cercetarea plantelor medicina­le și de ela­borarea unor tratamente pentru cele mai dificile boli și afecțiuni. "Doctor Honoris Cau­sa" al Uni­ver­­sității "Ovidius" din Constanța, specialist în fito­terapie, autor al unor scheme de tratament cu pre­pa­rate complexe din plante, obținute în labora­tor prin metode științifice, dl. Prof. Dr. Constantin Mi­lică este, practic, un cunoscător genial al me­ca­nismelor prin care plantele îi pot fi omului de folos. Două lumi diferite, dar solidare în a salva sănă­ta­tea.

"Am avut o pasiune pentru învățătură"

- Aveți o carte de vizită impresionantă, care în­curcă reporterul... De unde să începi? De la pre­zența dvs. activă în cercetarea științifică în do­meniul fiziologiei plantelor și fitoterapiei, de la realizarea a peste opt sute de produse care au vin­decat și salvat oameni... Cum ați ajuns la acest destin fabulos, nedrept de puțin cunoscut la noi în țară. A existat o întâmplare "începătoare"?

- La început a fost o pasiune a mea pentru învă­țătură. Am înțeles că este singura cale pe care pot s-o apuc spre a ieși la lumină, iar ceea ce fac să fie fără cusur. Și asta, începând cu primele clase de școa­lă primară, când am fost ales șef de clasă, dato­rită rezultatelor bune. Tatăl meu a fost funcționar, dar pentru că eram șase copii în familie, când am ajuns în clasa a șasea de liceu (a zecea, după numă­rătoarea de acum) mi-a spus că nu mai are posibi­litatea să mă țină la gazdă, ca să-mi pot termina școala. Erau vremuri grele, familia era la Nicorești, eu, în gazdă la Tecuci, de-abia se încheiase războiul și era seceta aceea care a ajuns de pomină, mureau oamenii pe trenuri mergând să caute de mâncare. Am fost foarte supărat, am plâns, dar nu m-am lă­sat. O vreme am dat meditații unor copii mai mici decât mine, care erau fiii unui proprietar de restau­rant. Aveam asigurată astfel măcar masa de prânz, dar îmi rămânea prea puțin timp pentru lecții. Mi-am dat seama că nu voi putea continua multă vreme așa, și atunci am făcut cerere la Consiliul profesoral al școlii, să îmi aprobe să fac doi ani de studii într-un an. Cererea a fost apro­bată de minister și tare m-am bucurat când direc­torul școlii, profe­sorul Solomon, m-a chemat și mi-a anunțat acest lu­cru oficial. Am învățat ca turbat toată vara, în con­diții foarte grele de trai. Am avut mare voință, am știut că e singura mea salvare, ca să pot rămâne la liceu. Am dat examenele în două sesiuni. Le-am tre­cut. Probleme am avut nu­mai la Germană, unde am învățat lecțiile pe de rost, după manual. Țin minte că subiectul a fost "Cân­te­cul Nibelungilor" și eu l-am scris tot, ca în carte. Am luat nota doi, la prima sesiune, profesoara a cre­zut că am copiat. La a doua sesiune a stat lângă mine cu cartea deschisă și nu i-a venit să creadă că știu și toată lecția despre Schil­ler pe de rost. Con­frunta mereu ceea ce scriam cu ceea ce era în ma­nual. Mi-a pus zece, și așa am încheiat exame­nele de absolvire a doi ani de școală într-un an. Aveam memorie bună și mare dragoste pentru în­vățătură și, pe deasupra, a mai fost și dis­perarea că dacă nu reușeam, ar fi trebuit să întrerup școala.

"Copilul minune" de la Balul Bobocilor

- Râvna de a izbuti prin învățătură v-a însoțit și mai departe?

- Drumul meu în viață a fost croit numai prin studiu și învățătură. N-am avut niciun alt ajutor. Am intrat la Timișoara, la facul­tatea de horticultură, și da­torită mediilor mari, am fost declarat "bursier al de­ca­nului". El selecta primii cinci studenți din fiecare an și le asigura casă, masă și cursurile bătute la mașină. Poate că n-a fost prea co­rect cum a pro­ce­dat, că ne-a asigurat condiții nu­mai nouă, celor mai buni, în vreme ce ceilalți colegi s-au descurcat cum au pu­tut, dar nu vreau să insist pe asta. Vreau să vă semnalez un alt as­pect ce ținea de școala de altădată, de atmosfera în care trăiau stu­denții de atunci. "Balul Bobocilor" era o manifes­tație desfă­șu­rată după mo­delul univer­sității din Heidelberg. In­trarea stu­denților de anul întâi în rândul celorlalți se făcea cu mare fast. Studen­ții mai mari erau în­șirați pe două coloane, care tre­ceau de o jumătate de kilometru. Printre aceste rânduri tre­ceau cei proas­păt admiși, prilej de în­ghiontiri, glu­me, din par­tea celor mari. Când ajun­geai la capătul rându­lui, te așteptau decanul, recto­rul și prefectul de Timi­șoa­ra, dar și alte per­sona­lități din oraș. De­canul Con­stantinescu pu­nea mâ­na pe capul "bobocu­lui" și îl "boteza"cu un nume, o poreclă pe care i-o dă­dea după ce în prea­labil a studiat dosarul fiecăruia. Mie mi-a zis "Puști ge­nial", "Copil minune", pentru că a văzut din do­sar că am învățat singur, în condiții foarte grele, ca să pot ab­solvi două clase într-un an. Parcă mi-e și jenă de po­recla asta, care astăzi se dă pentru alte în­sușiri. Mai vreau să spun că în vremea aceea, deși erau condiții foarte grele după război, învățământul era foarte respectat și cei care studiau erau prețuiți, li se dădea importanța me­ritată, erau băgați în sea­­mă și făcuți să simtă că fac parte dintr-o elită. Elita culturii. Acolo, la Timișoara, s-a schim­­bat via­ța mea. Am înțeles profund care este drumul pe care trebuie să rămân. Acela al studiului și al învățăturii, al cerce­tării tainelor vieții. M-am trans­fe­rat la Bucu­rești, la Horticultură, și m-am specia­lizat în Fiziolo­gie și Biochimie. Din anul trei de studii, am fost nu­mit și asistent. A fost o mare res­ponsabilitate pentru mine, să fac lucrări practice și de laborator cu stu­denți care erau doar cu un an mai mici decât mine. Pot să spun că n-am avut copilărie, din cauza condițiilor grele de acasă, dar, în același timp, pot să spun și că n-am avut o viață de student obișnuită, ca ceilalți. Eu nu-mi permi­team să mă plimb cu o studentă de mână, să merg cu ea de gât, cum făceau colegii mei. Eu eram de-acum cadru didactic și umblam la costum și la cravată. După ab­solvire, am rămas mai departe asis­tent la Facul­tate, apoi m-am înscris și la doctorat, la Academia Română, și am susținut exa­me­nul cu aca­de­micianul Traian Săvu­les­cu. Am fost singurul doc­to­rand pe care l-a avut Traian Săvules­cu. M-a ales din­tr-un grup de zece candi­dați și apoi m-a oprit la Aca­de­mie. La 25 de ani, am fost numit di­rec­torul Institu­tu­lui de docu­mentare științifică și reprezentantul României la Institutul In­ternațional de la Roma și apoi de la Ber­lin. În 1973, la solici­tarea Rectora­tului Universității Agronomice din Iași, m-am trans­ferat aici, unde, după un concurs serios, am ocupat postul de pro­fesor la Horticultură și Agronomie. Mă întorceam cumva pe plaiuri na­tale, la 42 de ani, cu 216 lucrări științifice publicate. De atunci lucrez aici, unde m-ați găsit și dvs.

Taina vieții

- V-ați născut la țară, într-o familie nume­roa­să. Ce v-a atras către biologie, o știință fru­moasă, dar atât de grea...

- Studiul biologiei mi-a dat posibilitatea de a pă­trun­de în procesele care transformă organismele, clipă de clipă, prin inter­me­diul enzimelor. M-au fas­cinat aceste transformări continue și am vrut să le înțeleg, să le cunosc până în cele mai mici amănun­te. Taina vieții se ascunde în ele. Vedeți dumnea­voastră, cel mai important proces din natură este fo­tosinteza. Orice plantă este capabilă, prin acest pro­ces, să transforme bioxidul de carbon în combinație cu apa, sub influența razelor solare, în zahăr. Un tros­­cot amărât, ținut la soare, în 9 secunde face za­hăr. Dar pentru asta au loc mai mul­te trepte de reac­ții enzimatice. Cum să nu fii fasci­nat de așa ceva? Câte laboratoare s-au străduit să facă ce fac plan­tele și n-au reușit! Misterul acesta al transfor­mărilor enzi­matice m-a preocupat, și pen­tru a-l elucida, am por­nit de la ideea că fiecare plan­tă sintetizează ceva unic. Așa cum nu sunt doi oa­meni la fel, așa și plantele sunt diferite. În unele se sintetizează alca­loizii, în altele glucozele, taninurile sau uleiurile eterice. Sub același soare cresc plante care dau une­le zahăr, altele ulei, altele proteine. Stu­diindu-le, am înțeles că în lumea în care trăim totul se diferenția­ză pe căi foarte clare, bine delimitate. Plante, oa­meni, animale au garnituri enzimatice diferite, dar care sunt legate totuși între ele. Iar de aici până la a înțelege că leacurile, medicamentele sunt lângă noi n-a mai fost decât un pas. Studiul plantelor mi-a demonstrat că fitoterapia este cea mai simplă și sigură cale de tratare a dezechili­brelor din orga­nism, a bolilor mai mult sau mai pu­țin grave. De aceea, trebuie să vedem în plante atât hrană, cât și medicament. Știți foarte bine că există în Biblie pa­sa­jul în care, în ziua a șasea a Facerii, ni se spune foarte clar care este hrana cea mai po­trivită pentru noi, oamenii. Cunoașteți sfatul lui Hipocrate care ne-a spus că hrana noastră să fie și me­dicamentul nostru, așa că nu inventăm noi acuma roata. Dar trebuie să și înțelegem de ce sunt mai potrivite plantele decât alte preparate.

- Dezvăluiți-ne și nouă câteva dintre secretele vin­­decării bolilor cu ajutorul plantelor, ca să înțe­legem mai bine ceea ce ați spus.

- Trebuie să înțelegeți de la început că nu tratăm cu buruieni, ci cu principiile active din acestea. Cu alte cuvinte, este foarte important să cunoaștem mo­mentul în care aceste principii active sunt la cel mai înalt nivel al lor prezente într-o plantă anume. Exis­tă anumite reguli de recoltare a plantelor, de păstra­re a lor, de dozare în preparatele pe care le folosim. Țăranii le cunoșteau. În orice sat existau bătrâne culegătoare de plante care știau cum să le prepare pentru a fi bune de leac. Experiența vindecătorilor s-a bazat pe moștenirea străveche a înaintașilor (vă spun, dacă nu știți, că medicina naturistă se practică de mai bine de 7000 de ani), dar și pe observațiile directe luate din natură. Oamenii au învățat și de la animale. Rândunicile, de exemplu, pun suc de ros­topască în ochii puișorilor, pentru a nu se îmbol­năvi, urșii fac primăvara, după ieșirea din hibernare, o cură de leurdă, care le detoxifiază organismul. Pe de altă parte, chiar dacă leacurile băbești se mai po­trivesc într-un caz sau altul, de multe ori, ele pot deveni adevărată otravă, dacă nu se bazează pe mi­ni­mum de cunoștințe, informații științifice despre comportamentul plantelor, despre asocierea dintre ele. Toate preparatele noastre sunt realizate în labo­rator, prin metode științifice și după o experiență de mai bine de o jumătate de secol de studiere a plan­telor.

"Fiecare plantă ascunde un strop de sănătate"

- De ce sunt plantele mai bune vindecătoare decât preparatele farmaceutice de sinteză?

- Am studiat, de-a lungul anilor, zeci, sute de plante, care pot fi încadrate în categoria de plante aro­matice și medicinale. Fiecare plantă ascunde un strop de sănătate. Am cercetat și compoziția chimi­că a medicamentelor. Multe din substanțele folosite la prepararea lor nu pot fi metabolizate de organis­mul uman, din lipsa enzimelor corespunzătoare. Organismul omului nu are enzime corespunzătoare pentru asimilarea tuturor substanțelor chimice pre­zente în medicamente. În acest fel produsele de sin­teză chimică rămân depozitate în ficat, rinichi, creier, provocând grave tulburări. Sigur că e mult mai comod să iei niște pastile de câteva ori pe zi și gata, să crezi că te vei vindeca. Plantele conțin prin­cipii active asemănătoare cu cele prezente în celu­lele omului, ceea ce le face perfect asimilabile și fără efecte secundare. Insist să reamintesc faptul că fitoterapia este tratarea științifică cu principii active din plante, adică, săruri minerale, vitamine, acizi organici, uleiuri eterice. Nu folosim plantele la mo­dul empiric. În alcătuirea rețetelor și a preparatelor mele m-am orientat și după informații luate din experiența altor popoare. Pentru a trata o anumită afecțiune am ales doar acele specii de plante care se regăsesc în cel puțin 4 rețete similare din 4 țări diferite. În acest mod, am selectat foarte serios speciile de plante pe care le folosesc, bazându-mă și pe experiența altor culturi.

"Avem cazuri de leucemii și cancere vindecate doar prin preparate fitoterapeutice, și după ele, nimănui nu-i cade părul"

- De când stăm împreună în cabinet, au intrat și-au ieșit o mulțime de oameni. Vă caută din toată lumea pentru tot felul de boli, chiar și pentru boli grave, can­cere, leucemii. Ați obținut în multe ca­zuri vindecări pe care unii le-au considerat mi­ra­cole, în situația în care medicina alopată nu mai avea soluții. Care este mecanismul prin care plan­tele reușesc să vindece?

- Să luăm cazul bolnavilor de cancer. Se știe că în această situație are loc o înmulțire haotică a celu­lelor. În anumite condiții o celulă umană adună sub­stanțe fosfolipoproteice și formează o membrană protectoare care acoperă cele două jumătăți în care se divide. Din acest moment, avem două celule și acest proces de diviziune (înmulțire necontrolată a celulelor) poate dura. Unele celule trăiesc șapte zile, altele șapte luni, nu putem ști exact. Important este să acționăm asupra formării membranelor, pentru că în acest fel împiedicăm diviziunea celulară și înmulțirea necontrolată. Substanțele citostatice fo­lo­site în medicina actuală au fost sintetizate mai în­tâi din plante (colchicina din brândușa de toam­nă). Tratamentul citostatic chimic se face, în mod uzual, la două sau trei săptămâni. Dar nimeni nu știe exact când se înmulțesc aceste ce­lule, unele azi, altele mâine, poimâine. Pe de altă parte, nu toate celulele devin can­ce­rigene, și de aceea este mult mai potrivit un trata­ment care se administrează continuu și care sprijină ce­lulele în derularea feno­me­nelor naturale, fără a fi no­civ, așa cum sunt cito­stati­cele chimice. Avem cazuri de leuce­mii și cancere vin­de­cate doar prin preparate fitotera­peutice (ceaiuri, tinc­turi, ulei), și după ele, ni­mănui nu-i cade părul și nu are stări de greață și de rău cum se întâmplă în cazul pre­paratelor chimice. Eu nu vreau să intru în conflict cu cei care propun chi­miote­ra­pia ca metodă de tratament. Rezultatele vor­besc de la sine. Tratarea cu plante se face de peste șapte mii de ani, cea cu produse chimice doar din 1905, când a apărut primul produs de sinteză chi­mică - Sal­varsanul. Cei care ajung să fie bolnavi să decidă singuri pe ce căi de vindecare se înscriu. Dar înainte de a decide, să se informeze bine. Așa fac și eu îna­inte de a reco­manda un tratament, vor­besc cu bol­navul, întreb, analizez, până când ajung la cauza care a declanșat boala. Din acel moment, e simplu să decid trata­mentul care se potrivește.

Regimul alimentar anti-cancer

- Care ar fi cele mai întâlnite cauze care pro­voacă bolile? De ce anume să ne ferim? Cum să prevenim îmbolnăvirile?

- Cred că spațiul interviului dvs. a expirat, așa că o să vorbesc în trecere doar despre alimentație. E foarte bine dacă adoptăm un regim preventiv care presupune, în primul rând, un regim alimentar adec­vat, anticancer. Am să enumăr câteva reguli pe care ar trebui să și le însușească și să le urmeze cei care doresc să rămână sănătoși până la vârste înaintate. O alimentație corectă devine o condiție esențială a existenței umane și asigură starea de sănătate, ener­gia și viața. Atenție, așadar, la ce mâncăm! Reco­man­dările nutriționiștilor, bazate pe cercetări înde­lungate, care au avut în vedere și tradiții și obiceiuri culinare din trecut, sunt orientate spre o alimentație cât mai naturală, cu cereale integrale, legume și fructe netratate termic și chimic, care provin din zone cât mai curate și nepoluate. Aceste substanțe dau energie, întăresc imunitatea și capacitatea de apărare a organismului în caz de îmbolnăvire și sunt remedii excelente pentru prevenirea bolilor și pentru eliminarea radicalilor liberi care provoacă îmbolnăvirea. Alimentația predominant vegetală poate înlocui parțial sau total consumul de carne și grăsimi animale, care sunt periculoase pentru sănă­tate. Alimentația bătrânilor noștri era formată din produsele obținute în grădinile proprii, carnea pro­venea de la animalele crescute în gospodărie, lac­tatele, de asemenea, erau naturale. Carnea, de obi­cei, se mânca doar de săr­bători și duminica, în rest, legume și legumi­noa­se, cereale și fructe. Pâi­nea era din făină in­tegrală. Acuma punem făi­nă ce se cheamă "trei nule", care nu mai con­ține nimic hrănitor din bo­bul de grâu. E doar un bulgăre de amidon în alua­tul acela care ajunge în stomac și rămâne aco­lo, blocând buna digestie. Tărâțele care asigură bu­na digestie, vitaminele și mineralele prezente în coa­ja cerealelor sunt a­cum înlăturate. Cel mai mare rău! Pâinea neagră, intermediară, graham, acestea sunt bune. Din pă­cate, schimbarea stilu­lui de viață, modernismul au influențat și ali­men­tația, gusturile alimen­ta­re. Din lipsă de timp, omul modern alege în gra­bă alimentele proce­sate in­dustrial, bazate pe carne, fast-food-uri, hambur­geri, grăsimi animale, con­ser­ve, mezeluri, produse zaharoase rafinate, răcori­toa­re și alcooluri sintetice. Acestea sunt intens proce­sate termic și chimic, ul­trarafinate, prea mult sărate și îndulcite. Cele mai intens procesate sunt produ­sele din carne provenite de la animalele cres­cute în ferme închise, îngrășate cu nutrețuri mo­dificate și sti­mulente de creștere. Dăunătoare sunt și îngrășă­mintele chimice, pesticidele, folosirea aditivilor sintetici (a acelor E-uri, cum sunt cunos­cute) care modifică proprietățile și calitățile orga­noleptice ale alimentelor. S-ar putea vorbi mult pe această temă, le putem lua pe rând, ca să intrăm în detalii care să îi ajute pe cititori să-și alcătuiască un regim ali­mentar potrivit cu vârsta, afecțiunile de ca­re suferă, stilul de viață etc. Trebuie neapărat să vor­bim des­pre postul alimentar, care sprijină vindeca­rea, des­pre apa pe care o bem, des­pre rolul vitami­nelor, al carotenoizilor, al antocia­nilor în prelun­girea vieții. Eu pot doar să vă mai spun că în fiecare zi am pe masă ceea ce am numit "Salata curcubeu" - o salată din legume și fructe crude, de toate culo­rile. Cu siguranță, și asta mă ajută ca la peste opt­zeci de ani să fiu încă activ, neobosit, să țin con­ferințe publice, consultații, să pot primi bolnavi și să reușesc să aduc vindecare în multe cazuri foarte grave. V-o recomand din inimă!

Dl prof. dr. Constantin Milică poate fi găsit la Centrul de Medicină Naturistă AROMA, Aleea Mihail Sadoveanu, nr 3, Iași, la parterul Univer­sității de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", tel. 0232/40.74.68