Luminația

Otilia Teposu
E o toamnă blândă, încă, în București, astăzi e soare.

Ploile de ieri au spulberat norii și cenușiul care a ținut captiv ora­șul câteva zile la rând. Nimic nu-mi dă de înțeles că am fi la începutul iernii, în grădină încă mai sunt câțiva boboci de trandafiri, unele crizanteme de-abia s-au deschis, iedera pare mai verde ca oricând. Dar poate că doar mie mi se pare că toamna e încă în toi, mai ales acum, după ce m-am întors dintr-o iarnă. O zi de iarnă în Ardeal, în Maramureș, pe­trecută pe vârful unui deal, acolo unde se află ci­mitirul în care sunt îngropați strămoșii mei. Nea­mul meu din ceea lume, care acum este mult mai mare decât acela care-a rămas pe pământ.
Am fost de Ziua tuturor sfinților, de Ziua mor­ților, numită și Luminația, să-mi regăsesc rădă­cinile și să le cinstesc. Întotdeauna începutul de noiembrie, în acel colț de țară, este dedicat lumi­nilor care încearcă să străpungă întunericul, în­ghe­țul și singurătatea, aflate pe drumul către cei duși dintre noi. Dacă ne-am gândit la ei de-a lungul anilor, de când nu mai sunt cu noi în lumea aceasta, sau doar dacă i-am vi­sat ori dacă ni s-a părut, în cine știe ce împrejurare, că le ve­dem chipurile de departe în mul­ți­me, dacă i-am sim­țit doar în preaj­ma noastră, ca pe-un par­fum de demult, ca pe-o străful­gerare de lumină, ori ca pe o umbră pie­zișă ce trece printre pomi, este numai și numai pen­tru că n-avem cum să despărțim cele ale lumii acesteia de cele ale lumii lor. Cine a văzut cum iese sufletul dintr-un om înțele­ge acest lucru, știe cât de sub­țire și diafană e limita, mai bine ca alții pentru care moartea a rămas încă o spaimă tulburătoare.
Luminația este singura sărbătoare dintre lumi, când granița dintre noi și cei duși aproape că dis­pare, se face subțire, subțire și aproape străvezie. Dacă pornești pe calea întâlnirii cu ei, dacă intri în ritualul străvechi al pomenirii lor, este posibil ca la întoarcerea spre casă să nu ți se pară întunericul atât de nepătruns, înghețul atât de tulburător în măreția lui și singurătatea atât de fără de speranță. Dar pentru asta sunt câțiva pași pe care trebuie să-i faci, așa cum au făcut-o și cei de dinainte și cum o să facă și cei care vor veni și care vor fi însetați de dorul nostru. Asta numai dacă îi vom învăța să ne vadă și după ce nu vom mai fi aici. Primul pas este să aprinzi o lumânare. Să stai în fața ei și să te gân­dești la cei care nu mai sunt. Lumina ei va îm­prăștia cu siguranță întunericul, pustiul absenței lor, va încălzi și va topi înghețul pogorât în inimi și va alunga singurătatea. În fața unei lumânări aprinse n-ai cum să fii singur, pentru că la lumina și la căl­dura ei vin toți să se lumi­neze și să se încăl­zească la bucuria de a fi îm­preună, ori de care parte a lumii s-ar afla. Săr­bătoarea întâlnirii începe în fla­că­ra unei lumânări.

Puntea de lumină

Luminația e ziua luminii pe care o întindem către cei care nu mai sunt aici, ca să le luminăm ca­lea întoar­ce­rii către casă, către ceea ce au lăsat în urmă. Dar Lu­minația este și ziua luminii menite să ne lumineze nouă drumul, să ne facă mai pe înțeles ros­tul și me­ni­rea, să ne ajute să des­câlcim căile atât de întortocheate, une­ori, ale zilelor. Mai presus de toate, Lu­mi­nația ne arată Începutul și Sfârșitul între care încap toate cu­noscutele și ne­cu­noscutele alfa­be­tului vieții: bucu­rii și tristeți, păreri de rău și jubilări, izbânzi ori întâr­zieri. La cimitir te duci cu flori și cu lumâ­nări. Cureți și împo­do­bești mor­mintele și-apoi aprinzi lumâ­nările ca să se vadă din orice parte le-ai privi că acolo e un început de săr­bătoare. Sărbătoarea în ca­re cei duși dintre noi, cei plecați se întorc din um­bra uitării noastre, în lumi­na aducerilor aminte.
Sunt morminte pe care se aprind zeci de lu­mânări, altele pe care ard doar câteva, sunt altele care s-au pierdut și-au scăzut printre ier­buri, ajungând doar niște movile nu mai mari decât un mușuroi. Unele s-au șters cu totul, odată ce crucile de lemn au putrezit și neamul s-a oprit, a dispărut, s-a mutat cu to­tul de cealaltă parte a lumii. Pentru aceș­tia, și preotul are o rugăciune de pomenire. Nu poți să n-o asculți, nu poți să nu aprinzi apoi o lumânare cu gândul la ei, nu poți să-i lași la gardul cimitirului fără să-i chemi la căldura unei lumânări. Că o pui pe un mușuroi, la rădăcina unui brad, la ca­pătul unui drum, pe o masă în grădină, lân­gă un pahar cu vin, ori­unde ar fi, de Lu­minație ea îi aduce și pe cei ră­mași orfani de lumea asta în locurile în care au viețuit. Și morții fără morminte au dreptul să se întoarcă, și flacăra lumânării îi ajută să nu se rătăcească, să le fie ușor să recunoască dru­mul, chiar dacă nu mai e ni­meni din neamul lor în partea vie a lumii.
Sunt morminte care de Luminație sunt în­con­jurate de mulți oameni, altele la care nu vine ni­meni din lu­mea de aici. Dar cei de din­colo nu în­târzie niciodată. Ei vin totdeauna de Ziua Mor­ți­lor, ei sunt prezenți mereu și așteaptă un semn din care să înțeleagă că nu s-au șters de tot din cartea vieții. Câtă vreme măcar o lumânare arde și la căpătâiul lor, în amintirtea lor, ori doar în pome­nirea gene­roasă a altora, pe care nici măcar nu i-au cunoscut, mai păstrează și ei legătura cu lumea din care au plecat. Flacăra lumâ­nărilor este în această zi a Lu­mi­nației puntea pe care ne întâlnim vii și morți, puntea dintre lumi. Nu știm și poate nu vom ști ni­cio­dată a cui inimă sfârâie mai tare de dor, în lu­mina lumână­rilor aprinse, a noastră, a celor care am rămas, ori a celor care au plecat, cel mai adesea, fără voia lor.

Calea de vorbe

De Luminație, te duci la cimitir cu flori, cu lu­mânări și cu aduceri aminte, pe care le scoți din uitare cu grijă față de adevăr. Povestești despre cei care nu mai sunt și cuvintele au puterea de a-i aduce înapoi. Spui întâmplări pe care le-au trăit și, dintr-odată, îi simți mai aproape. Îți amintești în­tâlnirile cu ei în pe­te­cul de viață petrecut împreună, și atunci te apucă dorul. E o me­lan­colie aparte, care se manifestă de Lu­mi­nație. Un amestec de dor și căință, de drag și regrete, pe care vor­bele încearcă să le um­ple. Prin pu­terea lor uriașă, cu­vintele, vorbele, spu­sele, au darul de-a trece din­colo de vămi, dincolo de timp. La flacăra lu­mânărilor povestim despre cei care nu mai sunt, îi înviem prin cuvintele spuse despre ei, îi adu­cem aproape și, dintr-odată, poți să simți că tim­pul parcă se oprește în loc, se rupe cum­­va din timpul acela pe care l-ai lăsat dincolo de gardul ci­miti­rului, dincolo de poarta pe care ai intrat cu sfia­lă, ca întotdeauna. Acolo, în cimitir, între crucile celor duși nu mai este azi și mâine, ci doar un timp al amintirii, care se naște prin povești. Acela e tim­pul morților și al viilor laolaltă, e timpul sărbătorii dintre două lumi. Sărbătoare pe care trebuie s-o pregătești ca pe oricare alta, ca și cum cei pe care-i pomenești n-ar fi plecat niciodată din lumea asta în aceea a florilor, și-ar fi duși numai dincolo de gard, să culeagă un măr de pe o creangă.
Puntea de lumină și calea de vorbe ne ajută să ne întâlnim morții. Uneori primim semne de la ei și nu e de mirare că se întâmplă așa. Ele pot să vină pe calea visului, sau a unor gânduri și întâmplări care par banale la o primă vedere. Nu poate fi de mi­rare câtă vreme am împărțit bucuria acelorași ră­să­rituri sau apusuri, câtă vreme ne-am rugat sub ace­lași cer, câtă vreme am împărțit aceleași dimi­neți, aceleași speranțe și aceleași povești. Este atât de subtilă această comuniune între cei care aparțin unei familii, unui neam, și atât de puternică în rea­litate, încât nu poate fi distrusă de despărțirea adusă de moarte. Fiecare are locul lui în acest șir, în acest lanț, chiar dacă nu știm niciodată câte verigi au fost în urma noastră și câte se vor naște în viitor. Faptul că același sânge tre­ce, a trecut sau va tre­ce prin inimile noas­tre este suficient ca să ne ți­nă împreună. Une­ori, această legă­tură se atenu­ează, ca o cea­­ță care se lasă pes­­­te lucruri și oa­meni, dar care nu te împiedică totuși să vezi. Alteori, simți cum ea crește și pu­ne stăpânire peste toate gândurile, cum se în­firipă ca o iu­bi­re de care te îngri­jești să nu scadă, să nu se piar­dă.
A trecut Lu­mi­nația, și mă bucur că și în această toam­nă i-am întâlnit pe cei duși ai mei, pe pun­tea de lumină și pe calea vorbelor. Ori­cât de mare va fi iar­na care va veni, ori­cât de ne­sfârșit ge­rul, visele trimise de ei drept mulțumire îmi vor ține de cald.