Victima umezelii și-a frigului - VEZICA URINARĂ

Rodica Demian
Niciun organ nu suferă cu atâta inten­si­tate de pe urma temperaturilor reci.

Cis­titele și incontinențele urinare par in­ventate de inchiziție, prin durerile lor cumplite. Dar în ciuda chinului pe care îl îndură, numeroși pa­cienți șovăie îndelung, înainte de a merge la medic. De jenă sau neștiință, își acceptă calvarul, trans­for­mându-și viața în iad. Greu de crezut, dar ade­vărat: una dintre cauzele majore ale bolilor vezicii uri­nare este... rușinea. Femeile, mai cu seamă, sunt con­vinse că împotriva incontinenței nu se poate face nimic. O mare eroare, deoarece medicina dis­pu­ne de o serie întreagă de me­to­de pentru a ține vezica sub con­trol: de la gimnastica specia­lă pentru abdo­menul inferior, electrostimulare, biofeedback și tablete, până la intervențiile mi­nore, ambulatorii, ori operațiile mai importante. Lucru valabil atât pen­­­tru incontinența de soli­citare, la care este sufi­cientă, une­ori, o tuse sau un strănut, pen­tru ca să se declanșeze urina­rea, dar și pentru incontinența de pre­siune, care se caracterizează printr-o nevoie de uri­nare extre­mă. Dar atâta vreme cât micul organ con­cav, situat în spatele pubisului, rămâne un su­biect tabu, multe persoane se vor chinui să găsească o re­zol­vare. Deși vezica urinară este, de fapt, un organ genial. Când e goală, ea seamănă cu un vas, în care - prin canalul urinar - picură permanent urină. Pe măsură ce se umple, vezica se întinde ca un balon, atingând un volum de până la 500 de mili­litri.
Dar nevoia de urinare se face simțită mai devre­me, astfel că organismul ne dă posibilitatea de a scăpa de "apa uzată" la momentul potrivit. Uneori, însă, în sistem se strecoară erori, de pildă, când la bărbați, prostata nu mai funcționează corect, sau la femei, ligamentele au slăbit prea mult, în urma unor sarcini sau nașteri repetate. Nimeni nu este ferit de asta.
Printre afecțiunile vezicii, cu care se confruntă mai cu seamă femeile, se numără și cistita. Din punct de vedere statistic, fiecare femeie face cistită cel puțin o dată în viață, dar sunt cazuri în care afec­țiunea revine tot timpul. Simptomele tipice sunt usturimea dureroasă la urinare, junghiurile ascuțite în partea inferioară a abdomenului, nevoia perma­nentă de a urina (mai ales noaptea, ocazie cu care somnul este distrus) și urina tulbure.
Nici bărbații nu sunt scutiți de o asemenea in­fecție, dar anatomia femeilor sporește predispoziția lor la această afecțiune: uretra este mult mai scurtă decât cea a bărbaților, cu circa 4 cm, iar distanța dintre anus și vagin este atât de mică, încât bacte­riile nu au nicio problemă să o parcurgă. Pentru ele, uretra este un fel de tunel care duce direct în vezică.
Există, totuși, și "vești" bune: în mod normal, cis­tita nu e o boală periculoasă, spun experții. Con­trolul medical este necesar doar dacă apar simpto­me asemănătoare cu cele ale gripei, febră și dureri puternice în zona rinichilor. În acest caz, ame­nin­țarea ar putea fi o eventuală nefrită. Dar, de regulă, boala se tratează simplu, fără intervenția medicu­lui. Pentru a o ține sub control, cei în cauză trebuie să se odihnească, să stea la căldură, gros îmbrăcați și cu ciorapi de lână în picioare, să bea lichide multe și să se trateze cu remedii pe bază de plante. Lichidele sunt foarte importante pentru a elimina bacteriile din vezică și din căile urinare.
Dacă problemele nu se ameliorează sau se agra­vează, se recomandă consultul medical. Dar, aten­ție: nu acceptați din capul locului tratamentul cu antibiotice. Zeci de ani, acestea au fost prima op­țiune în tratarea cistitelor, dar între timp, această terapie nu mai este justificată în toate cazurile. Adeseori, antibioticele fac mai mult rău decât bine, pentru că produc rezistență și modifică flora intes­tinală. Efectiv, studiile dovedesc faptul că flora intestinală mai prezintă modificări și după 3 luni de la un tratament de o săptămână cu antibiotice. 80% dintre pacienți se vindecă fără administrarea aces­tora. Dar, pentru asta este necesară, to­tuși, și schimbarea modului de a gândi. Mulți le iau doar pentru a reîncepe cât mai repede să funcțio­neze. Dar o solu­ție durabilă arată cu totul altfel. Mai ales în cazul infec­țiilor care se repetă, este nevoie de multă răb­dare. În asemenea cazuri, cea mai indicată este o combinație de diverse tratamente: vaccin, auto­vac­cin, probiotice, creme cu estro­geni și antibac­te­rie­ne, remedii pe bază de plante și o înlocuire a anti­con­cepționalelor, de pildă. Spermi­cidele și spiralele hormonale pot favoriza, și ele, ce-i drept, infecțiile vezicii urinare, dar problema mare o reprezintă, adeseori, pilulele anti­con­cepționale. De curând, cercetătorii danezi au des­coperit faptul că unele bacterii își schim­bă for­ma, pentru a se fixa mai bine pe pere­tele vezicii, unde sunt "ferite" de antibiotice. Din păcate, oame­nii de știință nu știu încă cum se poate contracara, dar presupun că tehnica inteligentă de adap­tare a bateriilor ar putea fi cauza infecțiilor repetate.
Pentru a nu se ajunge acolo, femeile ar trebui să prevină boala: să bea lichide multe, să facă gimnas­tică specială pentru abdomen, să evite frigul și să respecte igiena potrivită: după folosirea toaletei să se șteargă întotdeauna dinspre vagin înspre anus, pentru a ține la distanță de uretră bacteriile.
Pe de altă parte, n-ar trebui să exagereze nici cu igiena. Loțiunile pentru spălare distrug mediul acid al vaginului, accentuând predispoziția acestuia la infecții. Și încă o recomandare: după contactul sexual, femeile să meargă imediat la toaletă, pentru a elimina bacteriile din uretră. Iar cele care au pro­bleme frecvente, să-și convingă partenerul să mear­gă la medic pentru analize. Bărbații pot suferi de o infecție nedescoperită a prostatei și de aceea pot transmite bacteriile în timpul contactului sexual. Mediul bazic al spermei mărește - și el - sensibi­litatea, iar schimbarea frecventă a partenerilor de sex acutizează problema.
Toate acestea i-au adus cistitei "porecla" de "boală a lunii de miere". Dar neajunsurile nu tre­buie să afecteze plăcerea. Cu puțină "pedan­terie", boala poate fi ținută, aproape întotdeauna, sub control.


Remedii puternice oferite de natură

Studiile arată că preparatele pe bază de plante au un efect deosebit, atât preventiv, cât și tămăduitor, împotriva cistitei.

Inflamații purulente
Rezultate sigure se obțin cu infuzii pre­parate din frunzele plantei stru­gu­rii-ursului, o plantă înrudită cu afi­nul, care crește spontan în apropierea pădu­rilor de brad și pin. Se face o cură din aceste ceaiuri, fie singure, fie în ames­­­tec, câte 2-3 părți de plante, din care se folosesc 2 linguri la un sfert de litru de apă. Infuzia se prepară turnând apă clocotită peste plante, se acoperă cu un ca­pac și se strecoară după 10-15 minute. Se utili­zează în stare caldă înaintea meselor principale, câte o ceașcă. Durata unei cure este de 15-21 zile, după care se face o pauză de 10 zile, iar la nevoie se poate repeta.

Cistite

* Regim de viață: Repaus la pat, cu evitarea efortului fizic, a frigului și umezelii.

* Dietoterapie: Repaus alimentar 2-3 zile, cu ceaiuri de plante pentru decongestionare și purifi­care digestivă.

* Apiterapie:
* De 5-10 ori pe zi se țin sub limbă gra­nule de propolis și se sug până la dizol­vare.
* Se mestecă ceară de propolis (la in­terval de 2-3 ore).
* Se iau 3-5 linguri de miere polifloră pe zi, în amestec cu suc de lămâie sau de morcovi.

* Fitoterapie:
* Mătase de porumb și cozi de cireșe, 2 linguri la 250 ml de apă, infuzate 2 minute. Se beau 3 căni pe zi.
* Coada-șoricelului și urzică-moartă (Lamium album), 2 lingurițe amestec la 250 ml apă infuzate 5 minute. Se beau 2 căni pe zi.
* Teci de fasole, decoct din 20 g teci la 1 litru de apă, fiert 15 minute. Se bea fracționat pe parcur­sul zilei.
* Coada-calului (Equisetum ar­ven­se) decoct din 5 g plantă la 300 ml apă, fiert 10 minute. Trei căni de ceai pe zi.

* Împachetări calde (înfășurare parțială în­tr-un prosop fierbinte) cu durata de 10-15 minute.

* Cataplasmă cu semințe de in zdrobite sau cu piure de cartofi (fierbinte) pe zona vezicii și în cea lombară.

* Hidroterapie:
* Băi parțiale (până la mijloc) ascendente, înce­pând de la 35 grade Celsius, urcându-se tempera­tura apei cât se suportă.
* Pentru copii și bătrâni, băile de șezut cât mai calde au efect imediat. Într-un lighean de 7-8 litri se pun 2 linguri de sare de bucătărie și 50 g ceai ames­te­cat din coada-calului și traista-ciobanului și apoi, peste acest amestec, se toarnă 5 litri de apă fierbinte. Încercați apa cu cotul și când este suportabilă, așe­zați bol­navul în li­ghean (numai cu șezutul, nu și cu picioa­rele). Va sta în această po­ziție 20-30 mi­nute. Efectul acestei băi poate fi îmbună­tățit dacă se con­sumă 2 cești pe zi de ceai de crețișoară.