Supa fierbinte cu carne de pui se numără printre antidoturile clasice contra răcelii, care și-au dovedit eficacitatea în timp. Mai ales atunci când răceala s-a instalat deja, bolnavul refuză de regulă mâncarea, fiindcă își pierde apetitul, de foame nici nu mai poate fi vorba, iar înghițitul îi provoacă dureri. În astfel de situații, o zeamă caldă este bine-venită. Supa conține cantități mari de sodiu, magneziu și zinc, minerale care sunt eliminate prin traspirațiile abundente ce se produc cu prilejul unei viroze (îndeosebi dacă apare și febra). În timpul preparării supei, carnea de pui eliberează aminoacizii prezenți în ea. Dintre aceștia, histidina îmbunătățește considerabil biodisponibilitatea zincului, care este un adevărat ucigaș al răcelii, ajutându-l să fie rapid asimilat în organism și să consolideze sistemul imunitar. Un alt efect pozitiv al supei de pui este acela că vă dă posibilitatea să ingerați automat mai mult lichid. Așadar, la primele semne ale răcelii, ar trebui să fierbeți o oală mare de supă, care vă va ajuta să rezistați în următoarele zile de boală.
13. Ghimbirul
Ghimbirul (Zingiber officinale) face parte din familia Zingiberaceae. Părțile utilizabile ale plantei sunt frunzele și rizomul, care se poate întrebuința fie ca atare, fie sub formă de pulbere. Ghimbirul este originar din sud-estul Asiei. Jumătate din recolta scoasă pe piață provine din culturile indiene, iar restul din China, Indonezia, Japonia, Australia, Brazilia, Jamaica și din unele regiuni ale Africii. Rizomul cu gust iute poate servi ca aliment, pentru condimentarea mâncărurilor, dar și în scopuri terapeutice, mai ales împotriva senzațiilor de greață și a indispozițiilor. Specialiștii i-au constatat proprietățile de antioxidant, datorate principiilor sale active: gingerol, shogaol și zingeron. Gingerolul este un antidot eficient contra răcelii. Rădăcina de ghimbir are o ușoară acțiune antibacteriană. Pentru a beneficia de efectele ei, tăiați-o în rondele subțiri, turnați peste ea apă fierbinte (nu clocotită) și lăsați-o să infuzeze câteva minute. Apoi strecurați și beți ceaiul, cât timp e cald. Ghimbirul proaspăt ras poate fi pus și în supa de pui sau presărat pe alte feluri de mâncare, chiar și pe deserturi.
14. Oul de găină
Oul de găină este un antidot cu totul special contra răcelii. De fapt, am putea să-l considerăm unul dintre alimentele cele mai valoroase, deoarece ne pune la dispoziție numeroși nutrienți importanți. Niciun alt aliment nu ne aduce o combinație atât de echilibrată de vitamine și minerale. Totodată, el conține și proteine de calitate superioară, iar proteinele și componentele lor, aminoacizii, au o însemnătate vitală pentru autoapărarea organismului. De asemenea, în ou se găsesc și prețioșii acizi grași polinesaturați.
Un ou de mărime medie acoperă:
* peste 10% din necesarul de proteine
* 10% din necesarul de zinc
* 8% din necesarul de fier
* 40% din necesarul de vitamină E
* 28% din necesarul de biotină
* 33% din necesarul de vitamină B12
* 20% din necesarul de vitamină D.
Prin urmare, delectați-vă zilnic la micul dejun, fără sentimente de vinovăție, cu oul care vă face atâta plăcere. El stimulează apărarea naturală a organismului și îl aprovizionează cu vitamine și minerale mai bine decât ar putea s-o facă orice supliment nutrițional.
15. Chefirul
Se crede că prezența chefirului în alimentație ar explica longevitatea locuitorilor din Bulgaria și din alte țări, unde el este consumat frecvent. Responsabilă pentru efectul menționat mai sus ar fi în primul rând, se pare, acțiunea lui probiotică. Acest derivat al laptelui acru stimulează acea parte a sistemului imunitar care este asociată cu intestinul și astfel joacă un rol deloc neglijabil în ansamblul mecanismelor de apărare ale organismului. Este recomandabil să-l beți zilnic. Nu va fi nevoie să vă pierdeți prea mult timp căutându-l, căci se găsește în rafturile oricărui supermarket. Deja 100 g de kefir pe zi contribuie în mare măsură la acoperirea necesarului dvs. de nutrienți. Dar vă sfătuim să alegeți un produs cu procent redus de grăsimi și fără adaos de zahăr.
16. Limetele
Lămâia este un remediu cunoscut de toată lumea. Cei mai mulți dintre noi au băut măcar o dată o "lămâie fierbinte", atunci când au fost răciți. Însă zeama de lămâie pusă în apă fierbinte nu poate fi socotită un adevărat antidot contra răcelii. Limetele sunt net superioare lămâilor, în ceea ce privește conținutul de vitamină C. De aceea, consumatorii renunță din ce în ce mai des la lămâi în favoarea acestor citrice de dimensiuni ceva mai mici, cu coaja colorată într-un verde-gălbui. Ele au o aromă mai puternică și sunt eficiente nu doar în prevenirea virozelor și a gripei, ci și a cancerului. Pe lângă vitamina deja amintită, mai conțin și alte substanțe bioactive: flavonoide (hesperidină, rutin), limonoide, cumarine și fitosteroli. Asimilată în acest mod, împreună cu celelalte principii active, vitamina C poate fi valorificată optim de către organism.
17. Colostrul
Colostrul sau "primul lapte" apare la finalul sarcinii, însă multe dintre femeile gravide îl observă abia la naștere. Este un lichid gălbui, puțin tulbure, semitransparent, care precede lactația efectivă, fiind util pentru hrănirea și protejarea optimă a noului născut în primele zile după venirea lui pe lume. În acest scurt interval are loc așa-numita "pierdere fiziologică în greutate" a bebelușului, recuperată ulterior, însă ea poate fi evitată complet prin hrănirea copilului cu "primul lapte", la sânul mamei. Colostrul are un conținut foarte bogat de proteine, enzime, vitamine, minerale și factori de creștere, dar și de imunoglobuline și anticorpi. Aceștia din urmă, împreună cu aminoacizii din componența proteinelor, consolidează sistemul imunitar în lupta împotriva agenților patogeni de diverse tipuri. De avantajele "primului lapte" pot profita și adulții, nu numai copiii. Acțiunea lui a fost confirmată de o serie întreagă de studii științifice, care au demonstrat că el influențează imunoglobulinele, favorizează cicatrizarea mai rapidă a rănilor și regenerarea mucoaselor intestinale și, nu în ultimul rând, asigură și protecție împotriva gripei. Cu toate acestea, colostrul se bucură de prea puțină atenție din partea medicinei clasice, fiind utilizat mai curând de terapeuții naturiști.
Nu este permisă comercializarea lui ca lapte sau ca produs lactat, ceea ce înseamnă că nu-l veți găsi în magazinele alimentare, ci doar în cele naturiste, eventual și în farmacii, sub forma unor suplimente care prelucrează colostrul de origine bovină. Este unul dintre puținele antidoturi contra răcelii pe care trebuie să vi-l procurați sub formă de supliment alimentar. Înainte de a vi-l administra, discutați însă cu terapeutul sau medicul dvs. Persoanele cu alergie la lapte sau intoleranță la lactoză nu trebuie să ia deloc colostru, ci să se orienteze spre alte antidoturi contra răcelii.
18. Hreanul
Glicozizii sulfurați care dau rădăcinii de hrean gustul ei iute stimulează digestia, activează sistemul circulator în ansamblul său, în special microcirculația la nivelul pielii și al mucoaselor, și scad tensiunea arterială.
Dar hreanul este și un bun antidot contra răcelii - nu numai datorită glicozizilor sulfurați. Mai există în el mari cantități de vitamină C cu biodisponibilitate ridicată, care protejează celulele împotriva acțiunii agresive a radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar. Alături de ea sunt prezente și alte vitamine în doze mai mici (A, B1, B2, niacină), dar și zinc, potasiu, calciu, fier, precum și atât de folositoarele fibre alimentare. Acțiunea antivirală, antibacteriană și antifungică a hreanului a fost atestată de numeroase studii clinice. Luând în considerare aceste observații științifice, industria farmaceutică a inclus ingrediente extrase din hrean în multe preparate pentru tratarea răcelilor, ca și în medicamente destinate combaterii infecțiilor urinare.
Multitudinea și diversitatea substanțelor bioactive pe care le conține fac din hrean un aliment ce ar trebui să se regăsească zilnic (sau cel puțin regulat) în meniul nostru - de preferință, proaspăt ras. În magazinele naturiste există și sucuri de hrean sau alte produse similare. Cine suferă de guturai va putea să constate cât de intens acționează aroma iute din rădăcina acestei plante: ea eliberează imediat căile respiratorii. Suferinzilor de gripă, bronșită și chiar congestie pulmonară li se recomandă utilizarea externă: o cataplasmă cu hrean aplicată pe piept (sau în jurul gâtului, în cazul durerilor în gât) le va aduce o ușurare enormă.