TIPUL COLERIC
- Crudități și antistres -
În general, individul care corespunde acestui fel de temperament este bine făcut, musculos, pragmatic, un spirit concret, lucid, implicat, responsabil, curajos și foarte conștient de realitatea vieții. Vulnerabil la stres, se îngrijește de sănătatea sa. Organul său principal este ficatul, care joacă un rol important în imunitate. Este organul dorinței (uneori frustrat) și al acțiunii (uneori tăiată în plin elan). În medicina chinezească, este și acela al furiei. Sănătatea sa este strâns legată de sistemul osteo-muscular, pe care trebuie să îl protejeze cu mare grijă.
Ce vă recomandă specialiștii
* Alegeți în fiecare zi o alimentație crudă. Și, pe cât posibil, bio, pentru a vă proteja ficatul. De fiecare dată când aveți ocazia să mâncați fructe și legume crude, faceți-o.
* Adăugați curcuma în alimentația dumneavoastră. Ea poate fi găsită proaspătă (la fel ca ghimbirul) sub formă de pulbere de suplimente alimentare. Se iau între 2 și 4 gelule pe zi. Curcuma intervine în imunitate și protejează ficatul.
* Beți ceaiuri de rozmarin. Protector al ficatului, el stimulează vezica biliară. Are un efect benefic asupra imunității și o activitate antioxidantă.
* Privilegiați alimentele antistres, cum ar fi ciocolata neagră, oleaginoasele (nucile și alunele) și bananele. Dacă este nevoie, adăugați un supliment alimentar de magneziu, între 2 și 6 comprimate pe zi, într-o cură de 1-3 luni.
Alte sfaturi
* Fiind genul care se îngrijorează, indivizii colerici își epuizează repede energia organelor, precum stomacul, fierea și pancreasul. În plus, trebuie să își îngrijească vezica biliară, reducând grăsimile animale și excesul de proteine. Cel mai bine este să mâncați sfeclă de zahăr și ridichi crude.
* Imunitatea colericilor este fragilă, la fel ca și moralul. De aceea alimentația trebuie îmbogățită cu vitamina C naturală (pătrunjel verde, coacăze negre, ardei roșu) și cu Omega 3.
* Programul poate fi completat cu o frecție a coloanei vertebrale. Practicată frecvent în medicina chinezească, ea favorizează eliberarea toxinelor și eliberează emoțiile.
TIPUL SANGVIN
- Mai puține excese și o cură de detoxifiere -
Trăirist convins, tipul sangvin își refuză greu deliciile vieții și are tendința să ia în greutate, odată cu trecerea anilor. Entuziast, tonic, debordant, prietenos, expansiv, este totodată un mare afectiv, ce poate fi perturbat de dificultățile relaționale. În principiu, are o sănătate de fier, dar cum nu se poate abține de la excese, își solicită din plin sistemul hormonal. Drept rezultat, uneori se simte rău. Organele sale cheie sunt sistemul digestiv - uneori supraîncărcat de o alimentație nu foarte echilibrată, rinichii - uneori obosiți de prea multă muncă și, mai ales, inima - pusă din greu la încercare de excese și lipsă de mișcare.
Ce vă recomandă specialiștii
* Beți apă slab mineralizată. Este un mijloc bun de a drena și a alunga toxinele din organism. O hidratare bună liniștește și rinichii și vă ferește de oboseală.
* Dopați-vă cu vitamina C. Cele mai bune sunt coacăzele negre, ultraconcentrate, sub formă de suc, congelate sau chiar în dulceață. Dacă e nevoie, apelați la un supliment alimentar: Acerola 1000. Se ia un comprimat pe zi, fracționat.
* Faceți o cură detoxifiantă cu clorofilă. Sucul de ovăz verde are un efect foarte bun asupra vitalității: se ia câte o linguriță pe zi, diluată într-un pahar cu apă, înainte de micul dejun, cât timp doriți dumneavoastră. Se găsește în farmacii.
* Consumați ciuperci chinezești precum shiitake, reishi și maitake. Puteți să le luați sub formă de supliment alimentar, câte o gelulă pe zi, în timpul meselor, pe o durată de o lună, sau să le gătiți, proaspete sau uscate.
* Aveți grijă de inimă în fiecare zi. Fortificați-o în timpul perioadelor de oboseală sau de boală, cu uleiuri bune (de dovleac sau de nuci), bogate în Omega, cu usturoi (excelent pentru sănătatea cardiovasculară și apărarea organismului). Se recomandă Coenzima Q10, care întărește imunitatea și sistemul cardiac. Se ia câte o capsulă pe zi, timp de o lună.
Alte sfaturi
* Pentru că tipul sangvin își depășește limitele fizice, el își solicită glandele suprarenale, care ajută la înfruntarea stresului. De aceea, trebuie redus consumul de cafea, de alcool și de băuturi gazoase. Să se bea multă apă, pentru a curăța organismul.
* Capitalul său de sănătate are un potențial real și ar fi păcat să fie pierdut în mod iresponsabil. Învățând să îl gestionați mai bine, mai ales făcând sport, pentru a vă oxigena, veți putea trece iarna cu bine. O pauză de 20 de minute pe zi ajută mult în frânarea exceselor.
* Organismul trebuie stimulat cu blândețe, dar drenat cu grijă. Foarte eficienți, în acest scop, sunt mugurii de coacăze, câte 20 de picături diluate într-o jumătate de pahar cu apă, dimineața și seara.
* Altă recomandare importantă pentru sănătate: postiți câte o seară pe săptămână.
TIPUL MELANCOLIC
- Fără alimente fermentate și zahăr -
Longilini, cerebrali, prezenți și sensibili, indivizii tipului melancolic se închid uneori, în sine, din cauza stresului și a vârstei. Acest intelectual este dotat cu un bun spirit analitic și cu simț critic dezvoltat, dar marea sa emotivitate îl poate face susceptibil, iritabil, ba chiar anxios. Organul său cheie, sistemul nervos central (creierul), îl expune de multe ori la probleme de somn, ceea ce poate duce la tristețe și la depresie.
Ce vă recomandă specialiștii
* Renunțați la alimentele fermentate dacă vreți să vă îngrijiți intestinele fără medicamente. Introduceți în meniu supe, pâine cu drojdie, varză murată și măsline.
* Faceți o cură cu zinc - un oligoelement esențial pentru imunitate, prezent în pește și scoici, dar care se poate administra și ca supliment alimentar. Se ia un comprimat pe zi, dimineața, timp de trei luni.
* Reduceți zahărul, de cele mai multe ori consumat în exces. Puteți chiar să deveniți dependenți de el, creierul consumându-l și cerând din ce în ce mai mult. Dar zahărul prost ales îi accentuează tipului melancolic schimbările de stare sufletească. Eliminați ronțăitul dulciurilor în fiecare zi. Limitați-vă la fructe și potoliți-vă foamea cu un pumn de alune sau nuci.
* Faceți plinul de vitamina B, cu cereale integrale. Ele acționează atât asupra sistemului imunitar, cât și asupra celui nervos. Consumați cât mai mult musli, orez brun, cereale integrale.
* Luați propolis în mod regulat. Acest produs al stupului, proaspăt sau congelat, întărește sistemul imunitar și îl protejează pe cel digestiv. Luați câte o linguriță de tinctură pe zi, dimineața, pe stomacul gol.
* Faceți sport, pentru a vă împăca cu corpul dumneavoastră. Melancolicii sunt mai mult cerebrali, decât fizici. O activitate fizică moderată alungă stresul și tensiunile.
* Dormiți suficient. Patru ore de somn în minus reduc cu 30% numărul de celule "ucigașe", care distrug celulele străine organismului. Somnul complet e foarte important pentru imunitate. De aceea, cina trebuie să fie ușoară, limitând proteinele (au tendința să vă țină treji), pentru a adormi mai ușor. Sportul permite, de asemenea, instalarea unei oboseli fizice, care o elimină pe cea cerebrală.
Alte sfaturi
* Tipul melancolic, căruia nu îi e foame foarte des, are nevoie de o alimentație energetică și reconfortantă. Din meniu trebuie să facă parte oleaginoasele, ghimbirul proaspăt ras pus peste felurile principale de mâncare și crustaceele, pentru iod.
* Luați magneziu, pentru a vă echilibra sistemul nervos central: două sau trei smochine uscate pe zi asigură cantitatea necesară.
TIPUL FLEGMATIC
- Are nevoie de rezerve de energie -
Calmi, ponderați, uneori indolenți, flegmaticii se lasă purtați de viață. Apatici, când e vorba de sport sau de poftă de a mânca, introvertiți, foarte puțin emotivi, organizați și răbdători, își păstrează sângele rece, cu prețul nervilor la stomac. Sănătatea lor e strâns legată de sistemul digestiv.
Ce vă recomandă specialiștii
* Îmbogățiți-vă alimentația cu ghimbir, polen proaspăt, grâu încolțit și alge. Conțin vitamine, proteine și minerale benefice.
* Stimulați-vă vivacitatea cu vitamina C și Spirulină. Această algă de apă dulce dinamizează organismul, îl îmbogățește cu proteine și fier. Se găsește în farmacii, sub formă de pulbere sau pastile.
* Faceți sport. Nu exagerat, dar constant. El este indispensabil pentru acest tip de caracter, leneș de la natură. O activitate benefică: bicicleta de apartament.
* Ajutați-vă imunitatea cu o cură de germaniu. Este un oligoelement antiviral și antifungic, care accelerează metabolismul, ameliorează oxigenarea organismului, activează celulele imunitare și crește producția de interferon (o proteină antivirală). Se ia o pastilă dimineața, pe stomacul gol, în cure de trei luni.
* Sporiți-vă căldura corpului și vitalitatea. Nenumărate metode vă stau la îndemână - masaje, fricțiuni pe piele, sejururi cât mai dese la munte.
Alte sfaturi
* Tipul flegmatic suferă adesea de dezechilibre ale florei intestinale și de dureri abdominale. Sistemul imunitar e pus la încercare datorită fragilității intestinale.
* Plantele care fac bine mental și psihic - Rhodiola (o gelulă de 600 mg dimineața), Ashwagada (două gelule, seara), roiniță (este antispasmodică), în caz de dureri de burtă. Se administrează sub formă de infuzie, înainte de masă.
* Alimentația trebuie îmbogățită cu condimente, bune pentru digestie, pentru flora intestinală și pentru starea psihică. Folosiți curcuma, chimen, anason și mărar.
* Ghimbirul este foarte stimulent. Beți-l sub formă de ceai proaspăt, preparat din rădăcina plantei (se găsește la supermarket). Se spală bine, se taie 2-3 feliuțe, se opăresc cu 250 ml apă și se lasă 5 minute la infuzat. Ghimbirul se poate consuma și ras, în mâncăruri.