Eco Civica la un sfert de veac

Ion Longin Popescu
Pe 3 noiembrie s-a împlinit un sfert de veac de la înființarea fundației "Eco Civica", prima organizație de protecție a mediului din România.

Fon­dată de chimistul Nicolae Rădulescu Do­bro­gea, cercetător de elită, urmărit de Secu­ritate ani la rând, pentru atitudinea sa anti­comunistă, "săgeata verde" a Capitalei a reușit zeci de acțiuni importante, dedicate salvării parcurilor și arborilor monumentali. Din cele 50 de studii, procese, analize și probatorii în instanță, cei 25 de ani de activitate rămân în istoria demo­cra­tică a țării drept un exemplu de activism civic și de contribuție la evitarea multor dezastre ecologice. Astfel, în anii 1995-1996, Eco Civica și studenții Facultății de Ecologie au realizat analiza "Stării Me­diu­lui în Municipiul București", punând în lumină ca­tastrofa ce se pregătea în domeniul poluării și deter­minând Ministerul Mediului să declanșeze primul proces împotriva unui proiect ticălos, care blocase stația de epurare de la Glina. Argumentele Eco Civica au în­vins deseori. Așa a luat ființă Garda Națională de Mediu, în anul 1999, ale cărei victorii, presa vre­mii le-a reflectat nu o dată: remarcabila salvare a Parcu­lui Carol, prin procese câștigate împotriva Primăriei și a Bisericii Ortodoxe Române, care doreau ampla­sa­rea Catedralei Mântuirii Neamului în acest loc is­toric; efortul depus pentru salvarea unui stejar multi­secular, protejat pe Lista Academiei Române, din stra­da Horei 21, sector 2, sub coroana căruia fu­sese am­plasată, cu aprobarea municipalității, o benzi­nărie.
(Din păcate, sursa de poluare nu s-a închis, iar mă­rețul arbore moare, paralizat de noxele gazelor.) Orga­nizația are multe lupte de dus, se bate cu avariția și ten­tația crimei de mediu, deschide procese după pro­cese, unele durând mai bine de zece ani. Frații Negoiță construiesc fără aprobările nece­sare, arhi­tectul Dumitrașcu acordă generos autorizații în locul primăriei generale. Parcul Tineretului, Parcul Emil Gârleanu, Parcul Prisaca Dornei și multe alte zone verzi au suferit și suferă zi de zi. Eco Civica nu se lasă. Organizația se mândrește și cu salvarea a peste 500 de hectare de zone verzi ale Bucureștiului. Lăco­mia unor edili lipsiți de cultură și sensibilitate a de­venit rușinoasă. La Bușteni, actualul senator PSD, Emanuel Savin, fost primar, a construit ilegal vile în Parcul Natural Bucegi, dorind apoi să defrișeze peste 40 de larice, care "obturau" vederea spre Castelul Can­­­ta­cuzino. Eco Civica a oprit crima. Exemplele sunt multe. Ne dorim ca, în următorii 25 de ani, orga­nizația bucureșteană să rămână la fel de vigilentă și de activă. Avem nevoie de natură și aer curat. Bucu­reștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Eu­ropa. Întrucât averea și politica nu țin seama de să­nătatea locuitorilor lui, speranța noastră rămâne Eco Civica! La mulți ani!