5. Ardeii și alte alimente iuți
Când auzim vorbindu-se de ardeii iuți, ne gândim imediat la mâncăruri picante. Dar ce legătură are asta cu sistemul imunitar? Ei bine, are, căci alimentele iuți ne întăresc capacitatea de autoapărare. De pildă, condimentele iuți conțin capsaicină, o substanță care stimulează microcirculația, ceea ce contribuie la prevenirea răcelii. Numeroase principii active prezente în alimentele cu gust iute au acțiune antibacteriană, antivirală sau accelerează formarea de celule imunitare. Ardeii iuți conțin substanțe care determină creșterea temperaturii corpului, iar aceasta ajută la combaterea microorganismelor care deja au pătruns în organism. Nu numai ardeii iuți constituie un antidot pentru răceală. Un efect similar au și boabele de piper, boiaua de ardei și muștarul. Așadar, cei ce doresc să aibă un sistem imunitar eficient ar trebui să reducă din cantitatea de sare întrebuințată la prepararea mâncării, înlocuind-o cu verdețuri și condimente iuți.
6. Ceaiul verde
Vă oferă sănătate, relaxare și o stare de bine. Aproape că nu există un alt aliment ale cărui efecte prielnice sănătății să fie confirmate de un număr atât de mare de studii. Specialiștii spun că ar putea asigura protecție chiar și împotriva cancerului. În orice caz, este cunoscut ca un antidot puternic contra răcelii.
Ceaiul verde se numără printre băuturile cel mai frecvent consumate în lume. Asiaticii beau litri întregi, în schimb, europenii îl apreciază mai puțin, preferând din păcate ceaiul negru. Spre deosebire de acesta, ceaiul verde nu este supus vreunui proces de fermentare. Există, de asemenea, diferențe și în ceea ce privește gustul, aroma și culoarea.
Cea mai importantă substanță din compoziția lui este, desigur, cofeina. Se adaugă numeroase substanțe vegetale secundare, dintre care merită o mențiune specială galatul de epigalocatehină. Acesta acționează cu succes împotriva virușilor, inclusiv a celor gripali. Ceaiul verde conține și vitamina A, vitamina B12 și o serie de minerale: calciu, magneziu, cupru, zinc, de asemenea și tananți, care au calitatea de a calma stomacul și intestinul, deseori afectate în contextul unei viroze.
Dacă doriți să vă susțineți sistemul imunitar, ar trebui să beți în fiecare zi ceai verde. Pentru a beneficia pe deplin de efectele lui, se recomandă să consumați minimum 4 căni pe zi. Așa, el vă va spori rezistența în fața bolilor, va aduce glicemia la un nivel optim și vă va proteja împotriva unor anumite tipuri de cancer. Aveți grijă să alegeți un produs de calitate. Cumpărați-l dintr-un magazin naturist și cereți informații detaliate vânzătorului.
7. Lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă este un amestec compus din miere, polen și secreția unor glande ale albinelor lucrătoare, fiind rezervat în exclusivitate reginei stupului și larvelor de albine. Dar el nu este numai o hrană regală, ci și un inamic redutabil al răcelii, deoarece crește activitatea sistemului imunitar.
Comunitatea albinelor dintr-un stup reușește să producă în decursul unui sezon aproximativ 500 de grame de lăptișor de matcă. Recoltarea lui necesită executarea unor manevre dificile, care stresează albinele.
Sursă deosebit de generoasă de energie, acest produs apicol conține carbohidrați (fructoză și glucoză), alături de multe proteine de calitate superioară, dar puține grăsimi. Totodată, este bogat în vitamine din complexul B și oligoelemente. Printre componentele sale importante se regăsește și neoperina, un mediator chimic care influențează în mare măsură funcționarea sistemului imunitar. Vi-l puteți procura din magazinele naturiste sau apicole. Deși este relativ scump, ar trebui administrat cel puțin pe durata sezonului rece, pentru creșterea imunității.
8. Măceșele
Micile fructe roșii și aromate conțin o cantitate foarte mare de vitamina C, care neutralizează radicalii liberi, ferind întregul organism de efectele lor dăunătoare, potențial cancerigene. Pe lângă aceasta, ea este și un antidot viguros contra răcelii. Măceșele ne pun la dispoziție o combinație echilibrată de substanțe active în doze moderate, cu o biodisponibilitate ridicată. Astfel, ele sunt net superioare celor mai multe dintre suplimentele nutriționale produse industrial. Deosebit de valoroase sunt extractele naturale concentrate de măceșe, disponibile în magazinele naturiste, care pot fi amestecate în iaurt, salata de fructe, müsli sau compot.
9. Brânza Harz
Brânza Harz se prepară din lapte acru, și uneori, dar nu întotdeauna - este acoperită cu un strat albicios de mucegai. Se adaugă la feluri de mâncare calde sau reci și poate fi întrebuințată la gratinat. N-are un gust deosebit atunci când e proaspătă, însă devine foarte picantă prin maturare. Furnizează puține calorii și este brânza cea mai săracă în grăsimi. Se distinge printr-un conținut neobișnuit de ridicat de proteine de calitate, putând acoperi cu ușurință necesarul sporit de proteine, în momentele când organismul are nevoie să construiască mai multe celule imunitare. Totodată, brânza Harz aprovizionează corpul cu aminoacizi esențiali, vitamine și minerale, care au o importanță decisivă pentru sistemul imunitar.
10. Borșul
Este considerat un aliment probiotic, deoarece conține bacterii lactice și celule de drojdii. Ele se integrează împreună cu flora intestinală de pe traiectul colonului, constituind un element important al sistemului de autoapărare al organismului. Spre deosebire de produsele probiotice oferite de industria alimentară, ca de pildă iaurtul, borșul prezintă unele avantaje certe. Bacteriile lactice fac parte din el în mod natural și nu trebuie introduse din afară. De asemenea, nu există acei aditivi sintetici, care se întâlnesc adeseori la iaurturile probiotice. Pe lângă aceasta, borșul are o densitate calorică minimă (doar 6 kcal/100 g), un nivel scăzut al sodiului, este complet lipsit de grăsimi, ceea ce îi permite să fie tolerat, de regulă, fără niciun fel de probleme. Nu sunt cunoscute reacții alergice și fenomene de intoleranță. În afară de bacteriile lactice și celulele de drojdii, borșul mai conține vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D și E, minerale (zinc, fier și magneziu), aminoacizi esențiali și numeroase enzime. Toate acestea sunt substanțe care pot acționa ca antidoturi contra răcelii.
Încercați să consumați cât mai des borș proaspăt. Dacă nu agreați gustul lui acrișor, puteți fie să-l diluați cu apă, fie să-l amestecați cu un suc proaspăt stors.
11. Plantele medicinale
Pe lângă antidoturile clasice contra răcelii, există o serie de plante medicinale, capabile să vă ajute în ameliorarea unei viroze respiratorii. Ele sunt în orice caz mai folositoare decât medicamentele de sinteză prescrise de obicei la o răceală, care elimină doar simptomele. Adesea, preparatele cumpărate de la farmacie conțin o combinație nefericită de analgezice, somnifere și alte chimicale. Apar din ce în ce mai des avertismente împotriva tratării răcelilor cu medicamente pe bază de analgezice. Când aveți o viroză, îndreptați-vă cu încredere mai curând spre plantele medicinale, pe care le găsiți fie în farmacii, fie în magazinele naturiste.
* Ceaiul de salvie - Vă poate fi de mare folos la inflamațiile din cavitatea bucală și din zona faringiană. Nu se bea fierbinte, ci cald, pentru a nu irita suplimentar faringele.
* Ceaiul de soc - Beți cât mai mult ceai de soc chiar din prima zi de răceală, de la primele semne, cum ar fi senzațiile de furnicături în nas. Astfel veți împiedica viroza să se declanșeze.
* Ceaiul de tei - La fel ca socul, și florile de tei provoacă transpirații. Amestecul de flori de tei cu soc este deosebit de eficace în combaterea virozelor respiratorii. De la primele simptome, de exemplu când simțiți că vă zgârie în gât, beți 1-1,5 litri într-un interval de 8 ore. Aceasta vă poate feri de răceală.
* Nalba, nalba-mare și mușchiul islandez - Sunt antitusive naturale. Substanțele pe care le conțin aplică o peliculă protectoare pe mucoasele căilor respiratorii, ajutându-le în lupta cu tusea.
* Cimbrul, eucaliptul și anasonul - Calmează tusea iritativă, însă pot ușura și expectorația în cazul unei tuse productive.