Campionii imunității - Cătina

Ilie Tudor
Una dintre trăsăturile societății noastre mo­derne, atât de dezvoltate tehnologic, este, aparent paradoxal, nevoia de mira­col.

Numai în do­me­niul sănătății este nevoie de zeci și sute de asemenea mi­ra­cole. Se așteaptă re­mediul care să salveze milioanele de tineri și co­pii bolnavi de can­cer și leucemie, me­di­ca­men­tul-mi­nune care să ne scu­teas­că de epidemiile de gri­pă și hepatită, parcă tot mai agre­sive și tot mai greu de ținut în frâu. Încă nu a în­ceput să fie căutat, dar cu toții așteptăm remediul mi­ra­cu­los care să vindece această lume de răutate și vio­len­­ță...
Și totuși, minunile se află atât de aproa­pe de noi! Sin­gu­­rul lucru care lip­sește cu adevărat nu este de fapt mi­ra­colul, ci perseverența oamenilor. O lin­guriță de polen de al­bine luată o dată la câteva zile nu are niciun efect, în timp ce o cură cu 2-3 lingu­rițe luate zilnic, vreme de 21 de zile, are un efect tonic excepțional. Exemplul este va­la­bil și pentru cura cu pulbere sau nectar de cătină, care este un adevărat panaceu.
Poate unii dintre cititorii noștri își aduc aminte din nu­merele din anii trecuți ai revistei noastre despre mi­nu­nile domnului profesor biolog Ion Brad, un savant ro­mân care și-a de­di­cat întreaga viață studiului acestui fruct galben-portocaliu, mic cât un sâm­­bure de cireașă, care stă aninat pe ramurile unor tufe al­bicioase, din toam­­nă și până în pri­mă­vară, re­zis­tând fri­gului și în­ghe­țu­lui. Cu ex­trac­tele din acest fruct, pro­fe­sorul Brad a vin­decat boli dintre cele mai diverse, de la bronșite și cis­tite reci­divante, până la cancer, leucemie sau chiar SIDA. Dar înainte de a ajunge medicament, e bine ca ea să fie folosită ca sti­mu­lent al sistemului imu­nitar, acum, în pragul instalării se­zo­nului rece. Cum se explică forța ei de excepție?
Cătina este una dintre plantele cu cel mai ridicat con­ți­nut de vitamine F și E (vitamina E fiind nu­mită și vi­ta­mi­na ti­ne­reții), întrucât este im­pli­cată în cele mai im­por­tante procese de regenerare din orga­nism. Pe lângă vi­­ta­mina E, că­ti­na este foarte bogată în vitaminele A, C, PP, la care se ada­­u­gă întreg com­plexul vitaminic B. Cu un ase­menea "arsenal", pal­ma­resul impresionant al tra­ta­men­tului cu cătină nu mai miră pe nimeni.

Sucul de cătină

Mod de preparare: se obține casnic, din fruc­tele proas­pete de cătină, prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, și nu prin presare sau centrifugare, deoa­rece în acest fel s-ar pierde componente ale cătinei extrem de importante.

Mod de administrare:

1. Pentru întărirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degrabă nectar, deoarece conține și pulpa, și coa­­ja fructului) se con­sumă zilnic, în can­tități de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cură durând minimum o lună.
În cazul când nu se cumpără de la piață, fructele de că­­tină se pot culege pe toată durata toamnei și-a iernii (chiar și atunci când sunt înghețate), putând fi păstrate la rece, în frigider, vreme de 1-2 săptă­mâni. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru și astringent al su­cu­lui de cătină, se poate adăuga miere curată de albine (în proporție de 3:1), care îi potențează efectul.

2. Ca tratament al unor boli - sucul de cătină, mai ales atunci când este asociat cu o alimentație lacto-ve­ge­ta­riană, este un elixir regenerant și deto­xifiant foarte pu­ter­nic, cura cu el dând rezultate de excepție în bolile grave. Este indicat în:
* Boli ale sistemului respirator (bronșită cro­nică, astm), sen­­sibilitate la infecțiile respiratorii ale persoanelor in­to­xi­cate prin fumat, care lu­crează în mediu toxic - o cură de o lună cu suc de cătină are efecte nu doar puternice, ci și stabile în timp.
* Stări depresive - se ține un regim cu multe crudități și se bea câte un sfert de pahar de suc, dimineața și seara; pen­­tru in­tensificarea acțiunii tonice este in­di­ca­tă și cura cu polen.
* Cancer cu diverse localizări - o combinație nu foarte ape­tisantă, dar foarte eficientă în acest tip de afecțiuni, este aceea dintre sucul de cătină (un sfert de pahar) și su­cul de usturoi (2-3 lingurițe). În leucemie, o cură de 1-2 luni cu suc de cătină are efecte miraculoase.
* Infecții virale: herpes, hepatită vi­rală A, B și C, HIV - ac­țiunea cătinei nu se manifestă direct asupra vi­ru­și­lor, ci prin stimularea imunitară, care se face gradat. Se recomandă cura cu suc de cătină, vreme de minimum 40 de zile.

Pulberea de cătină

Mod de preparare: se obține din fructele uscate ale că­ti­nei (se găsesc în magazinele Plafar), care se macină cât mai fin, cu râșnița elec­trică de cafea sau se pisează în piuă. Pulberea astfel obținută se păstrează în borcane de sti­clă (ținută în pungi de hârtie își pierde, în mare, uleiul gras, care este absorbit).

Mod de administrare:

1. Pentru întărirea sistemului imu­nitar: se admi­nis­trea­ză câte 1 linguriță de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă vreme de 10-15 minute înainte de a fi în­ghițită.

Maceratul de cătină

Mod de preparare: 2 lingurițe de pulbere de cătină se pun într-un pahar cu apă și se lasă la ma­ce­rat, la tem­pe­ratura camerei, de seara până dimi­neața, când se ames­tecă cu o linguriță de miere li­chidă. Lichidul nu se fil­trea­ză, iar la sfârșit se con­sumă și pasta de cătină rămasă în pahar. Este un remediu preferat de co­pii și convales­cenți, foar­te ușor de asimilat și în­vio­ră­tor. Poate fi îmbogățit prin adao­sul unei lingurițe de pul­bere de măceșe și de afine.

Mod de administrare: se consu­mă pe stoma­cul gol, di­mi­­neața.

1. Pentru întărirea sistemului imu­nitar: pentru creș­te­rea imunității la copii, se face o cură de patru săp­­tămâni cu macerat la rece de cătină, ad­mi­nis­trat cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese.

2. Ca tratament al diferitelor boli:
* În timpul regimurilor alimentare restrictive - se ad­ministrează macerat de cătină pentru stimularea pof­tei de mâncare, combaterea as­te­niei, evitarea avi­ta­mi­no­zei. Contra avitaminozei, care poate apărea pe parcursul re­gimului cu cereale integrale (numit și Oshawa - cunoscut de ci­titorii noștri pen­tru efectele spectaculoase în com­baterea canceru­lui), sau după postul complet cu apă distilată este foarte eficientă pulberea: 3-4 lingurițe pe zi.
* Astenie, Parkinson - se face o cură cu macerat re­vigorant de cătină și măceșe. Alimentația va fi îm­bogățită cu polen, miere de albine, apilarnil.
* Lipsa poftei de mâncare - se ia macerat ob­ți­nut după me­toda de mai sus din cătină și măceșe, la care se adau­gă câteva picături de suc proaspăt de lămâie. Se consumă pe stomacul gol, cu 15 minute îna­in­te de masă.

Uleiul de cătină

Este un remediu care se obține ex­clusiv pe cale in­dus­trială, putând fi gă­sit în farmacii și Plafaruri. După uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogăție în vi­ta­mina E.

Mod de administrare:

1. Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picături pe zi, sim­plu sau cu puțină miere (dar nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează peliculă). O cură durează minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile în sus.

2. Ca tratament al diferitelor boli:
* Boli de piele, dermatoze care se agravează la frig - are efecte puternice mai ales asupra per­soanelor de­vi­ta­li­zate, cu o constituție mai fragilă.
* Sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de câte 21 de zile, cu zece zile de pauză.
* Impotență, sterilitate, insuficiență ovariană - se face un tratament de lungă durată (minimum trei luni), având efect foarte puternic atunci când este asociat cu tra­ta­men­tul intern cu plante cu efecte hormonale (brânca-ur­su­lui, năprasnic, ginseng, ginseng indian).

Utilizări externe:
* Herpes, papiloma - în aceste două afecțiuni, apli­ca­ții­le de 2-3 ori pe zi cu ulei de cătină (prin un­gere cu un tam­pon de vată) pot avea re­zul­ta­te spectaculoase.
* Arsuri, arsuri chimice - anumite studii făcute la noi în țară au pus în evidență efectele excepțio­nale ale uleiului de cătină aplicat pe ar­su­ri­le în curs de vindecare. To­tuși, în­tru­cât tratamentul acestor afec­țiuni nu este simplu, se recomandă să fie făcut nu­mai sub îndrumarea medicului spe­cia­list der­ma­to­log, mai ales la ar­su­ri­­le de gradele III-IV.
* Tumori externe - se fo­lo­seș­te o combinație în părți egale de ulei de cătină și ulei de ricin, cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Această com­binație dă rezultate foarte bune și în tra­ta­men­tul li­po­murilor.