Numai în domeniul sănătății este nevoie de zeci și sute de asemenea miracole. Se așteaptă remediul care să salveze milioanele de tineri și copii bolnavi de cancer și leucemie, medicamentul-minune care să ne scutească de epidemiile de gripă și hepatită, parcă tot mai agresive și tot mai greu de ținut în frâu. Încă nu a început să fie căutat, dar cu toții așteptăm remediul miraculos care să vindece această lume de răutate și violență...
Și totuși, minunile se află atât de aproape de noi! Singurul lucru care lipsește cu adevărat nu este de fapt miracolul, ci perseverența oamenilor. O linguriță de polen de albine luată o dată la câteva zile nu are niciun efect, în timp ce o cură cu 2-3 lingurițe luate zilnic, vreme de 21 de zile, are un efect tonic excepțional. Exemplul este valabil și pentru cura cu pulbere sau nectar de cătină, care este un adevărat panaceu.
Poate unii dintre cititorii noștri își aduc aminte din numerele din anii trecuți ai revistei noastre despre minunile domnului profesor biolog Ion Brad, un savant român care și-a dedicat întreaga viață studiului acestui fruct galben-portocaliu, mic cât un sâmbure de cireașă, care stă aninat pe ramurile unor tufe albicioase, din toamnă și până în primăvară, rezistând frigului și înghețului. Cu extractele din acest fruct, profesorul Brad a vindecat boli dintre cele mai diverse, de la bronșite și cistite recidivante, până la cancer, leucemie sau chiar SIDA. Dar înainte de a ajunge medicament, e bine ca ea să fie folosită ca stimulent al sistemului imunitar, acum, în pragul instalării sezonului rece. Cum se explică forța ei de excepție?
Cătina este una dintre plantele cu cel mai ridicat conținut de vitamine F și E (vitamina E fiind numită și vitamina tinereții), întrucât este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Pe lângă vitamina E, cătina este foarte bogată în vitaminele A, C, PP, la care se adaugă întreg complexul vitaminic B. Cu un asemenea "arsenal", palmaresul impresionant al tratamentului cu cătină nu mai miră pe nimeni.
Sucul de cătină
Mod de preparare: se obține casnic, din fructele proaspete de cătină, prin zdrobire cu lingura de lemn sau, mai rapid, cu mixerul, și nu prin presare sau centrifugare, deoarece în acest fel s-ar pierde componente ale cătinei extrem de importante.
Mod de administrare:
1. Pentru întărirea sistemului imunitar - acest suc (sau mai degrabă nectar, deoarece conține și pulpa, și coaja fructului) se consumă zilnic, în cantități de 50-100 ml (50 ml = un sfert de pahar), o cură durând minimum o lună.
În cazul când nu se cumpără de la piață, fructele de cătină se pot culege pe toată durata toamnei și-a iernii (chiar și atunci când sunt înghețate), putând fi păstrate la rece, în frigider, vreme de 1-2 săptămâni. Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru și astringent al sucului de cătină, se poate adăuga miere curată de albine (în proporție de 3:1), care îi potențează efectul.
2. Ca tratament al unor boli - sucul de cătină, mai ales atunci când este asociat cu o alimentație lacto-vegetariană, este un elixir regenerant și detoxifiant foarte puternic, cura cu el dând rezultate de excepție în bolile grave. Este indicat în:
* Boli ale sistemului respirator (bronșită cronică, astm), sensibilitate la infecțiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucrează în mediu toxic - o cură de o lună cu suc de cătină are efecte nu doar puternice, ci și stabile în timp.
* Stări depresive - se ține un regim cu multe crudități și se bea câte un sfert de pahar de suc, dimineața și seara; pentru intensificarea acțiunii tonice este indicată și cura cu polen.
* Cancer cu diverse localizări - o combinație nu foarte apetisantă, dar foarte eficientă în acest tip de afecțiuni, este aceea dintre sucul de cătină (un sfert de pahar) și sucul de usturoi (2-3 lingurițe). În leucemie, o cură de 1-2 luni cu suc de cătină are efecte miraculoase.
* Infecții virale: herpes, hepatită virală A, B și C, HIV - acțiunea cătinei nu se manifestă direct asupra virușilor, ci prin stimularea imunitară, care se face gradat. Se recomandă cura cu suc de cătină, vreme de minimum 40 de zile.
Pulberea de cătină
Mod de preparare: se obține din fructele uscate ale cătinei (se găsesc în magazinele Plafar), care se macină cât mai fin, cu râșnița electrică de cafea sau se pisează în piuă. Pulberea astfel obținută se păstrează în borcane de sticlă (ținută în pungi de hârtie își pierde, în mare, uleiul gras, care este absorbit).
Mod de administrare:
1. Pentru întărirea sistemului imunitar: se administrează câte 1 linguriță de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă vreme de 10-15 minute înainte de a fi înghițită.
Maceratul de cătină
Mod de preparare: 2 lingurițe de pulbere de cătină se pun într-un pahar cu apă și se lasă la macerat, la temperatura camerei, de seara până dimineața, când se amestecă cu o linguriță de miere lichidă. Lichidul nu se filtrează, iar la sfârșit se consumă și pasta de cătină rămasă în pahar. Este un remediu preferat de copii și convalescenți, foarte ușor de asimilat și înviorător. Poate fi îmbogățit prin adaosul unei lingurițe de pulbere de măceșe și de afine.
Mod de administrare: se consumă pe stomacul gol, dimineața.
1. Pentru întărirea sistemului imunitar: pentru creșterea imunității la copii, se face o cură de patru săptămâni cu macerat la rece de cătină, administrat cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese.
2. Ca tratament al diferitelor boli:
* În timpul regimurilor alimentare restrictive - se administrează macerat de cătină pentru stimularea poftei de mâncare, combaterea asteniei, evitarea avitaminozei. Contra avitaminozei, care poate apărea pe parcursul regimului cu cereale integrale (numit și Oshawa - cunoscut de cititorii noștri pentru efectele spectaculoase în combaterea cancerului), sau după postul complet cu apă distilată este foarte eficientă pulberea: 3-4 lingurițe pe zi.
* Astenie, Parkinson - se face o cură cu macerat revigorant de cătină și măceșe. Alimentația va fi îmbogățită cu polen, miere de albine, apilarnil.
* Lipsa poftei de mâncare - se ia macerat obținut după metoda de mai sus din cătină și măceșe, la care se adaugă câteva picături de suc proaspăt de lămâie. Se consumă pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.
Uleiul de cătină
Este un remediu care se obține exclusiv pe cale industrială, putând fi găsit în farmacii și Plafaruri. După uleiul de palmier, este al doilea din lume ca bogăție în vitamina E.
Mod de administrare:
1. Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picături pe zi, simplu sau cu puțină miere (dar nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează peliculă). O cură durează minimum 14 zile, dar cel mai indicat este de la 30 de zile în sus.
2. Ca tratament al diferitelor boli:
* Boli de piele, dermatoze care se agravează la frig - are efecte puternice mai ales asupra persoanelor devitalizate, cu o constituție mai fragilă.
* Sensibilitate la frig, anemie - se fac mai multe cure succesive, fiecare de câte 21 de zile, cu zece zile de pauză.
* Impotență, sterilitate, insuficiență ovariană - se face un tratament de lungă durată (minimum trei luni), având efect foarte puternic atunci când este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale (brânca-ursului, năprasnic, ginseng, ginseng indian).
Utilizări externe:
* Herpes, papiloma - în aceste două afecțiuni, aplicațiile de 2-3 ori pe zi cu ulei de cătină (prin ungere cu un tampon de vată) pot avea rezultate spectaculoase.
* Arsuri, arsuri chimice - anumite studii făcute la noi în țară au pus în evidență efectele excepționale ale uleiului de cătină aplicat pe arsurile în curs de vindecare. Totuși, întrucât tratamentul acestor afecțiuni nu este simplu, se recomandă să fie făcut numai sub îndrumarea medicului specialist dermatolog, mai ales la arsurile de gradele III-IV.
* Tumori externe - se folosește o combinație în părți egale de ulei de cătină și ulei de ricin, cu care se ung de 2-3 ori pe zi zonele afectate. Această combinație dă rezultate foarte bune și în tratamentul lipomurilor.