RODICA CULCER despre... D-l Cioloș trebuie să intre în politică

Redactia
- La nouă luni după demonstrațiile din fe­brua­rie împotriva OUG13, protestatarii se întorc în stradă, tot pe tema justiției, iar sindicatele amenință și ele cu acțiuni de protest împotriva măsurilor fis­cale ale guvernului. Credeți că PSD și ALDE vor da înapoi în fața acestor demonstrații de nemulțumire populară?

- Probabil că nu, pentru că miza este prea im­por­tantă pentru cele două partide, fiind vorba, nici mai mult, nici mai puțin, decât de anularea principalelor re­forme politice și economice realizate în ultimii 13 ani. De altfel, demonstranții au intuit acest lucru, declarând la posturile de televiziune că protestează și împotriva legii salarizării și a guvernului în general. Cel mai des auzit slogan a fost, de altfel "PSD, ciuma roșie", sugerând că era vorba de un protest îm­potriva coaliției aflate la guvernare. Pe bună dreptate, pentru că miza schimbării legilor justiției sub egida politru­cului Florin Iordache, este de fapt schimbarea echi­librelor dintre puterile statului și instituirea con­tro­lului politic asupra instituțiilor, administrației și so­cietății în ansamblu. Dacă magistrații vor fi con­trolați politic, prin Inspecția Judiciară, atunci independența justiției va deveni o amintire. Iar dacă prerogativele președintelui vor fi reduse, ne vom afla la discreția par­tidelor politice aflate la putere. Riscăm să ne tre­zim, atât cu președintele suspendat, cât și cu o ordine politică "originală", cum era cea de la începutul anilor 90. De aceea este important ca protestele să nu vizeze doar un succes punctual, cum ar fi retragerea pa­che­tului de legi ale justiției, ci îndepărtarea actualei coa­liții anti-democratice. După cum am văzut în februa­rie, după ce au abrogat OUG13, psd-iștii au pornit din nou la atac și, cu ajutorul CCR, au purces la anihi­larea statului de drept și a anticorupției, la ocu­parea instituțiilor și la reinstalarea penalilor în funcții. Cum PSD și ALDE dețin majoritatea în Parlament, bucu­rându-se și de sprijinul UDMR, este de presupus că nu se vor lăsa intimidați de câteva zeci de mii de pro­tes­tatari, care, oricum, nu fac parte din elec­toratul lor. Poate vor mai ceda câte ceva în privința reformei fis­cale, dar la capitolul juridic și politic nu vor renunța niciodată. Pentru ca acest lucru să se întâmple - și să scăpăm de "ciuma roșie" - protestele trebuie să con­tinue, să se amplifice și să nu se oprească la prima fentă a psd-iștilor. Bătălia se dă nu numai pentru jus­tiție, ci și pentru România.

- Fostul premier Dacian Cioloș a decis să iasă din expectativă și a participat duminică seara la proteste. Totodată, platforma România 100 a devenit tot mai activă și implicată. Este posibilă o revenire a echipei Cioloș în politica activă? Cu ce efecte?

- Nu știu cum se poate realiza, practic, reactivarea echipei Cioloș, dar ea ar fi binevenită, nu în ultimul rând pentru că este una dintre puținele echipe guver­na­mentale fără penali, care a și gestionat responsabil treburile publice, chiar dacă nu a fost fără reproș. Este nevoie însă ca domnul Cioloș să înțeleagă că nu poate face bine țării, dacă nu intră în politică, pentru că re­forma de acolo trebuie să înceapă - de la clasa po­litică. Pentru ca penalii să poată fi îndepărtați trebuie să existe o alternativă, iar oamenii lui Cioloș pot cons­titui o alternativă rezonabilă. Ei nu pot însă reuși sin­guri, din afara partidelor, ci doar într-o alianță cu ele­mentele sănătoase care mai există prin PNL și în USR, pentru că numai unite ar putea forțele decente și credibile din politică și din societatea civilă să oprească tăvălugul demolator al PSD. Implicarea tot mai activă a domnului Cioloș din ultima vreme este de bun augur, reacțiile sale pertinente și documentate la aberațiile lui Liviu Dragnea fiind mai convin­gă­toare decât tot ce fac PNL și USR. Ludovic Orban, s-o recunoaștem, este un politician epuizat, care nu mai are nimic de spus, cum a remarcat, de altfel, și Va­leriu Stoica; în plus, a fost ales de aripa penală a PNL. Dar dacă el se află astăzi în frun­tea princi­pa­lului partid de opoziție, aceasta se dato­rează refuzului vinovat și nefericit al domnului Cioloș de a intra în PNL, când a fost invitat și chiar rugat de Klaus Iohannis. Poate că și rezultatul ale­ge­rilor din 2016 ar fi fost mai echilibrat cu Dacian Cio­loș cap de listă. Ac­tivul PNL nu pare să-l fi iertat pe Dacian Cio­loș pentru trădarea de anul trecut, dar, dincolo de usl-iștii care țin PNL în mocirlă, probabil că o parte din liberali înțeleg că supraviețuirea parti­du­lui presu­pune racordarea la cerințele electoratului, nu ale unor ba­roni pnl-iști, iar președintele Iohannis are nevoie ca de aer de un partid credibil, pentru a blo­ca tentativele de anihilare a sa. Este domnul Dacian Cioloș pregătit pentru un astfel de efort titanic? Dacă vrea cu adevărat binele României, ar face bine să fie.