Protecția tenului în anotimpul umed și friguros

Redactia
- Umezeala a venit, se apropie frigul. La zero grade, obrazul trebuie protejat altfel decât în celelalte anotimpuri. O protecție a cărei eficiență e diferită, în funcție de vârstă -

* Copiii sub un an: aerul curat le întărește sănătatea
Aerul rece de iarnă le face bine co­piilor sănătoși. Adesea, mamele îi coco­lo­șesc prea mult, ținându-i iarna în casă. Aerul rece le face bine, cu condiția să fie bine îmbrăcați și să li se prote­jeze pielea obrazu­lui. Îna­inte de a fi scoși din casă, trebuie să fie unși cu ulei spe­cial, o dată sau de două ori. Dacă le apar bubu­lițe, înseamnă că tre­buie redusă cantitatea de unguent. Dacă bate un vânt rece, aplica­ți-le pe obraz o cremă mai grasă, cumpă­rată de la raioanele cu cos­me­tice pen­tru co­pii. Puneți-le peste gură un șal. Atenție la soarele iernii! La vârsta de un an, pro­tecția naturală nu este conturată definitiv. Puneți-le pe cap o căciuliță cu cozo­roc sau tra­geți oblonul căru­cio­ru­lui.

* Copiii între 12 și 17 ani: creme cu grăsime redusă
Între 12 și 17 ani, tenul devine mai gras. Cu toate astea, pe vreme de iarnă, umiditatea poate fi insuficien­tă. Folo­siți creme de față, dar cu un conținut redus de grăsimi, altfel poa­te să apară acneea. Împotriva puncte­lor negre și a co­șurilor: folosiți zilnic remedii care să deschidă porii înfun­dați (băi de abur), apoi loțiuni astrin­gente (suc de castravete, apă fiar­tă cu pătrunjel, suc de lămâie di­luat cu apă). În fi­nal, folosiți o cre­mă cu an­tibiotice: MIBAZON (produs ro­mâ­nesc, de cumpărat de la farmaciile veterinare). Stați la soare, dar numai dimineața și după-amiaza, 10-15 mi­nu­te, fără să folosiți unguente.

* Între 20 și 50 de ani: băi fierbinți, apoi creme
Între 20 și 50 de ani, tenul trebuie îngrijit în funcție de structura lui. Pielea uscată are nevoie, mai ales iarna, de creme pu­­ternic hidra­tan­te, cu com­po­nente uleioase. Și tenul gras are ne­voie de umiditate, dar cremele să ai­bă un conținut ule­ios redus. Cre­me­le au o ac­țiune deo­sebită dacă, îna­inte de a le apli­ca, fa­ceți baie în cadă sau baie de aburi doar pentru obraz. În general, obra­zul începe să îmbă­trâ­nească la 21 de ani. Cremele indi­cate, mai ales la vre­me de iarnă, sunt cele care conțin vita­mina A. Dacă vă plimbați sau faceți sport pe soare, folosiți neapărat creme de protecție anti-UV.
* După 55 de ani: dimineața și seara, creme cu fond uleios
După 55 de ani, pielea devine mai uscată și are nevoie iarna de produse de două ori mai bogate în grăsimi ule­­ioase. Ungeți-vă în fiecare di­mi­neață și seara, fără să uitați ma­sajul facial. Protecția îm­po­triva soarelui ră­mâne actuală: folosiți creme cu factori de pro­tec­ție anti-solară.