Ar fi păcat, însă, ca, printre numeroasele proteste anunțate pentru luna aceasta, să treacă la "și altele" mișcarea ieșenilor care au început, tot zilele trecute, lupta lor pentru "alipirea" Moldovei la Ardeal, prin Autostrada A8, Ungheni - Iași - Târgu Mureș, pe care, ca multe alte investiții publice, guvernarea PSD a dat-o uitării.
Aproape 2.000 de oameni au format, sâmbătă, în centrul municipiului Iași, un lanț uman, pentru a atrage atenția asupra necesității construirii autostrăzii Ungheni - Iași - Târgu Mureș, considerată vitală pentru dezvoltarea economică a zonei. A fost una dintre cele mai importante acțiuni civile desfășurate vreodată în România, care vizează investițiile, semn că Moldova s-a săturat să stea la mila pomenilor electorale politicianiste și a înțeles care-i este interesul: să se lege cât mai rapid de Ardeal și să se conecteze la nivelul de dezvoltare al acestei regiuni, ca să atragă, astfel, cât mai mulți investitori occidentali. La fel ca și Clujul acum câțiva ani, Iașiul a început să decoleze, dar fără o legătură terestră rapidă cu Occidentul, nu poate susține la nesfârșit această creștere.
"Vrem să atragem atenția politicienilor că este nevoie de această autostradă, regiunea nu se poate dezvolta dacă nu realizăm această autostradă. Firmele mici și mijlocii cu ce își transportă mărfurile? Vrem să prindem bugetul pe 2018, pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea autostrăzii". "Moldovenii nu stau cu mâna întinsă la nimeni. Moldova s-a trezit! Unii ar spune, oleacă mai greu, dar și ursul se trezește oleacă mai greu și știți ce se întâmplă după ce se trezește. Că le place sau nu, Moldova s-a trezit și va sta trează până când autostrada va fi funcțională, pentru că Moldova este scoasă de pe harta României", au declarat participanții la "hora indignării" de la Iași.
La 100 de ani de la Marea Unire, moldovenii fac, prin protestul lor de la Iași, o veritabilă probă de patriotism: de așa ceva, de infrastructură, de planuri concrete, serioase, are nevoie România, pentru a fi mare pe viitor, și nu de discursurile plictisitoare pe care politicienii le pregătesc deja pentru ședințele extraordinare ale parlamentului și guvernului, care vor avea loc pe 23 și 24 noiembrie, la Iași, pentru marcarea centenarului Unirii. Și, în loc de aplauze festiviste, politicienii s-ar putea să aibă parte de huiduieli. "Abia îi așteptăm să vină. Ne mai auzim atunci. Vom avea surprize pentru ei!", promit protestatarii de la Iași.