Răspuns pentru IRINA LUCA - Piatra Neamț, F. AS nr. 1287 - "Caut tratament pentru tremor esențial pe bază nervoasă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie spus că tremorul esențial este o condiție întâlnită destul de frec­vent la mijlocul sau spre partea mai avansată a vieții, cu evoluție lent-progresivă și simptome care pot afecta, de la caz la caz, mâinile, capul sau vocea. Spre deosebire de boala Parkinson, în care tremorul este o manifestare de repaus și se ameliorează odată cu mișcările vo­luntare, tremorul esențial se produce atunci când are loc inițierea unei mișcări voluntare, de genul scrisului sau mestecatului. Spre exemplu, poate îngreuna anumite mișcări coordonate, semnele și simptomele accentuându-se pe măsură ce activita­tea desfășurată este mai intensă. Și, chiar dacă tremorul dispare în timpul somnului, oboseala și stre­sul accentuează ma­nifestările, întâlnite, de alt­fel, și în patologiile ti­roidiene sau ca efect se­cundar al adminis­trării unor medicamente.
Deși tremorul esențial este o patologie care, ade­sea, con­stă doar într-o afectare ușoară în caz că se accentuează, se impun tratamente medica­men­toase pentru ameliorarea simptomelor. Prima inter­ven­ție terapeutică în cazul tremo­rului esențial este folosirea unor medica­mente cu acțiune pe sistemul nervos central. Acest tip de medicație, care poate diminua cu 50-60% in­tensitatea tremorului, este compusă în general din:
* betablocante - folosite adesea în tratamentul hipertensiunii arteriale (ex. propranololul), ele au capacitatea de a mișcora tremorul.
* medicația antiepileptică - este reprezentată, în special, de primidone (Mysoline).
* tranchilizante - această clasă de medica­mente este reprezentată, în special, de Diazepam și Alpra­zolam (Xanax).
* inhibitorii anhidrazei carbonice - ex. Metha­zolamida.
Sigur, în cazul în care medicamentele se dove­desc a fi ineficiente, iar semnele și simptomele per­sistă, există și opțiunea unor intervenții chirur­gi­cale, cum ar fi talamotomia sau stimularea cere­bra­lă profundă, proceduri care se pretează la per­soa­nele ce prezintă afectări funcționale importante.
În ceea ce privește tratamentul naturist, o serie de remedii folosite și în boala Parkinson sau în sin­dromul extrapiramidal pot completa cu succes tera­piile alopate sau le pot chiar substitui. Dintre aceste remedii, aș aminti Resveratrolul, Melissa, Coen­zima Q10, complexul vitaminic B, Magneziul, Valeriana, acidul Alfa-lipoic și, în special acidul gama-aminobutiric, care vizează atât stările an­xioa­se specifice bolii, cât și manifestările neuro-musculare (tremurături, fasciculații).
În sfârșit, produse precum Censtone-F (sirop) și 5-HTP (hidroxitriptofan) au o notabilă acțiune antidepresivă și ajută la întărirea și refacerea tecii de mielină, cu implicații favorabile în tulburările neu­romotorii funcționale.
Să auzim numai de bine!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Fiica mea este dependentă de Bixtonim"
(Răspuns pentru LUCREȚIA - București, F. AS nr. 1288)



Tulburările de permeabilitate nazală de care suferă fiica dvs.  se încadrează în sindromul de obstrucție nazală ("nas înfundat"), care se manifestă prin două variante de insuficiență respi­ra­torie: una prin obstacol organic (deviație de sept nazal etc.) și alta prin obstacol funcțional (rinita cro­nică etc.). Deviația de sept nazal cu tulburări funcționale se corectează chirurgical (sep­toplastie), iar rinita cronică beneficiază de trata­ment conservator sau chirurgical.
Diagnosticul obstrucției nazale poate fi stabilit pe baza acuzelor bolnavului, examenului local O.R.L., examenului funcțional al respirației nazale și investigațiilor paraclinice specifice. 
Rinita cronică hipertrofică congestivă are următorul tratament combinat, alopat și naturist: 
* Dimineața și seara, după mâncare, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu o soluție salină călduță (una lingură de sare gemă la un litru de apă), adică se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat). 
* După lavaj, se insti­lează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (rețetă ma­gistrală proprie). 
* 10 ședințe de aerosoli me­­dicamentoși (dexametazo­nă, efedrină, ser fiziologic, câte o fiolă/zi) și aerosoli salini. Ae­rosoloterapia medicamen­toa­să se face cu aparate de aerosoli (cu compresor, nu cu ultra­su­nete), iar aerosoloterapia sa­lină na­turistă la domiciliu, cu Ocnasept spray, care poate fi comandat la tel. 0733/67.87.85, 0728/93/95/68  sau e-mail: sanmedsb@gmail.com
* Instilații nazale cu ulei de cătină și vitamina A uleioasă de 2 ori/zi. 


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Fiica mea este dependentă de Bixtonim"
(Răspuns pentru LUCREȚIA - București, F. AS nr. 1288)


Stimată doamnă, în situația fiicei dumnea­voas­tră m-am aflat și eu: am fost operat de polipi, res­piram foarte greu, am folosit Bixtonim fără a avea vreun rezultat bun. În cazul meu, polipii au rea­părut, mai mult, sufeream și de sinuzită. De toate aceste necazuri (inclusiv de sinuzită) am scăpat cu ajutorul unguentului POCO, după 20 de zile de tratament. Polipii, sinuzita și scurgerile din nas au dispărut complet, fără a mai fi necesară vreo nouă operație sau alte medicamente. Mai mult, am scăpat și de dependența de Bixtonim.
Spre deosebire de Bixtonim, POCO poate fi utilizat continuu, luni și chiar ani de zile, fără a crea dependență și fără a provoca scurgeri continue din nas, el neavând efecte adverse.
Vă rog să-mi comunicați adresa dumneavoastră pentru a vă trimite medicamentul și instrucțiunile de utilizare.
POCO poate fi procurat la tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, sau prin e-mail: mirceapocanschi @yahoo.com


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut tratament pentru Proteus Mirabilis"
(Răspuns pentru CORINA - Oradea, F. AS nr. 1247)


Bacterie gram-negativă, din familia Entero­bacteriacea, întâlnită de obicei în materiile fecale, Proteus Mirabilis este cunoscută ca o specie foarte agresivă ce produce peste 90% din infecțiile trac­tului urinar (ITU), este prezentă peste tot unde "igiena" este precară!
Manifestări clinice: poate provoca infecții ale plăgilor și țesuturilor moi, sinuzită, pneumonie, infecții biliare, osteomielită și abcese abdominale.
În general, la femei, datorită poziției anatomice a tractului urinar, bacteriemia cu Proteus Mirabilis se contractează ușor, prin această "poartă de in­trare". Contaminarea se mai produce în cazul catetizării vezicii urinare, de lungă durată, situație când apare și inflamație acută a rinichilor, însoțită de febră, disurie (emisie dificilă a urinei), dureri lombare, leucociturie, grețuri, vărsături și pielo­nefrită.
Pielonefrita acută este o boală (uneori cu po­tențial risc vital), care, netratată, duce la recidivă și evoluție în pielonefrită cronică și pionefroză, situație gravă, rinichii devenind mici, parenchimul renal fiind distrus, instalându-se rapid insuficiența renală.
Investigații - urocultură, hemocultură, eco­gra­fie, urografie.
Vă rog să-mi transmiteți hemoleucograma completă, cu VSH, PrCR, creatinina serică și ce medicamente folosiți. În spital, conform antibio­gramei, tratamentul intravenos cu Ampicilină-Clamoxyl/Claforan/Clotrimazol, urmărește eradi­ca­­rea germenilor gram-negativi.
Ambulatoriu, după vindecare, tratamentul se pre­lungește 3-6 luni, la indicația medicului sau terapeutului cu: Goldenseal Root, Cat's Claw, Cran Clearance, Biiolicaps, Kidney Blend, Cranberry, Urisept.
Toate capsulele se vor ad­ministra cu ceai de ienupăr, cozi de cireșe, urzică, mătase de po­rumb și coada-calului. În timpul zilei, din 2 în 2 ore, beți 1 pahar (200 ml) apă plată. Seara, înainte de culcare, beți o cană cu ceai de cozi de cireșe, îndulcit cu miere sau Xyli­tol/ Cologran.
Multă sănătate!