Din noiembrie și până în aprilie, o grămadă de lume suferă de o formă sau alta de răceală. De aceea, perioada respectivă a și fost supranumită "sezonul răcelilor". Persoanele adulte au de obicei între două și patru episoade de acest fel într-un an. Prin urmare, în decursul unei vieți, noi contabilizăm, în medie, 200 de viroze respiratorii și gripe. Sau, altfel spus: petrecem trei ani din viața noastră, chinuindu-ne cu tusea, răgușeala și guturaiul. Este, desigur, extrem de neplăcut și, totodată, costisitor. Pacienții lasă o mulțime de bani la farmacie. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, virozele și gripele ocupă primul loc, ca frecvență, printre bolile contagioase.
În sfaturile care urmează, vă oferim o serie de leacuri tradiționale și alte antidoturi contra răcelii, care întăresc apărarea naturală a organismului. Când sistemul de autoapărare al corpului funcționează optim, se ajunge mai rar la declanșarea unei viroze. Așadar, antidoturile contra răcelii au un rol de prevenție, dar atunci când se întâmplă ca virușii să nu fie totuși anihilați, ele contribuie la o însănătoșire cât mai grabnică, ceea ce înseamnă că vă pot ajuta și dacă răceala s-a instalat. Aceste remedii acționează adesea la fel de bine, uneori chiar mai bine decât medicamentele luate de la farmacie.
1. Alimentația echilibrată
Iată o recomandare care se repetă până la sațiu, deși este un "cap de drum". Modul de hrănire echilibrat este deosebit de important pentru organismul uman și nu poate fi înlocuit cu suplimente nutriționale sau preparate farmaceutice. Sistemul nostru de apărare necesită o alimentație optimă, pentru a putea funcționa ireproșabil. Un meniu divers și echilibrat, compus din cantități moderate de carbohidrați, suficiente grăsimi "bune" și, firește, multe proteine de calitate este, într-adevăr, prielnic sănătății. El conține doza necesară de vitamine și minerale, fibre și substanțe vegetale secundare. De aceea, aportul lor trebuie asigurat zilnic, prin alimentație. Consumând multe legume și fructe, ne vom acoperi necesarul de vitamine, minerale, fibre și substanțe vegetale secundare. Recomandarea nutriționiștilor sună astfel: "de 5 ori pe zi", adică să mâncăm de cinci ori pe zi legume și fructe - și anume, câte o porție de legume crude și fierte, o salată din frunze (varză, lăptucă, spanac, broccoli) și două porții de fructe. O porție echivalează cu mărimea unui pumn. Lactatele degresate și produsele din cereale integrale, precum și două mese cu pește pe săptămână, ne pun la dispoziție proteine de calitate superioară și alți nutrienți indispensabili pentru mușchi și sistemul imunitar. Pentru menținerea balanței hidrice a organismului în condiții normale, avem nevoie de 1,5 - 2 litri de lichide pe zi. Este indicat să ne satisfacem această necesitate, alegând băuturi cu cât mai puține calorii: apă plată, sucuri de fructe și legume subțiate cu apă, ceaiuri de plante și de fructe. În schimb, față de băuturile alcoolice ar trebui să avem un comportament reținut. Ideal ar fi să le evităm complet.
Străduiți-vă să mâncați cât mai variat posibil. Încercați ca fiecare dintre mesele dvs. să alcătuiască o paletă de culori diverse și pline de vitalitate. Preferați produsele locale și de sezon. Dacă nu reușiți să consumați zilnic legume și fructe, vă puteți programa o zi pe săptămână, rezervată în exclusivitate crudităților sau fructelor.
2. Hidratarea corectă
Apa este un element de însemnătate vitală. Omul poate rezista mai multe săptămâni fără hrană, însă va supraviețui numai câteva zile, dacă nu bea. Lichidele sunt importante și ca antidot contra răcelii, ajutând atât la prevenirea îmbolnăvirii, cât și la ameliorarea simptomelor, atunci când ele s-au instalat deja. De regulă, în timpul virozelor, temperatura corpului crește ușor. Odată cu ea, va spori și necesarul de lichide. În general, organismul așteaptă un aport zilnic de lichide de 1,5 sau (mai bine) 2 litri. La o viroză respiratorie și, în special, la o gripă, unde febra urcă de obicei dramatic, nevoia de hidratare se modifică, avansând până la 2,5-3,5 litri. Însă tocmai în situația unor asemenea infecții virale, numeroase persoane înclină să mănânce și să bea prea puțin sau deloc - fie din cauza durerilor la înghițit, fie a lipsei apetitului sau a faptului că nu prea mai simt gustul alimentelor. Trebuie spus că aceasta este o atitudine contraproductivă. Organele și sistemele corpului nostru trebuie să funcționeze optim, în continuare, pentru a putea respinge atacurile agenților patogeni. Iar cantitățile mari de lichide reprezintă un ajutor important în acest sens. În împrejurările date, sunt binevenite îndeosebi băuturile calde. Se pot bea ceaiuri de plante și de fructe, mici cantități de cafea și ceai verde, dar și apă plată, ca și sucuri diluate.
3. Mierea
Mierea servește, de fapt, ca provizie de hrană pentru populațiile de albine, însă și omul s-a deprins s-o folosească, în diverse moduri. Se presupune că el a descoperit-o deja în epoca de piatră. Primele imagini reprezentând oameni ce recoltează miere datează din mezolitic, cu 12.000 până la 9.000 de ani înainte de nașterea lui Hristos. Abia acum 10.000 de ani s-a descoperit metoda de a alunga albinele cu fum, fără a le face rău, ușurând astfel accesul la faguri și permițând obținerea unei cantități mai mari de miere. În prezent, există nenumărate variante de miere, deosebite între ele prin gust și prin culoare. Gustul pronunțat dulce se explică prin conținutul mare de zahăr - 80% fructoză și glucoză. Dar, pe lângă zahăr, mierea include multe alte principii active, în total aproximativ 200, dintre care unele acționează ca antidoturi contra răcelii. O sumedenie de studii demonstrează că substanțele active din miere sprijină sistemul imunitar în lupta sa cu virușii agresivi ai sezonului rece. În compoziția mierii se găsesc, printre altele, polen, enzime, aminoacizi, peroxid de hidrogen, pigmenți și substanțe aromate, dar și vitamine și minerale, de asemenea și numeroși polifenoli. Acestor substanțe li se datorează efectul antiinflamator, antibacterian și antiseptic al mierii - și se pare că unele dintre ele pot oferi chiar protecție împotriva cancerului.
Însă nu orice fel de miere ne garantează aceleași rezultate. Cea recoltată și apoi introdusă în diferite recipiente, printr-un proces industrial este supusă, în mod inevitabil, unor temperaturi mai ridicate, care alterează în mare parte sau chiar în totalitate antidoturile contra răcelii cuprinse în structura ei. Mierea trebuie recoltată fără vreun tratament termic, este interzisă expunerea ei la temperaturi ce depășesc 40°C. Prin urmare, cel mai bine va fi s-o procurați de la un apicultor care vă inspiră încredere, dintr-un magazin naturist sau unul de produse bio. Depozitați-o corect și n-o amestecați într-un lichid clocotit sau fierbinte, ci într-unul rece ori, cel mult, călduț. Încercați să introduceți mierea frecvent în meniul dvs. zilnic, întrebuințând-o cât mai des ca îndulcitor în locul zahărului. Combinați-o atât cu băuturi, cât și cu diverse preparate culinare, călduțe sau reci.
4. Drojdia de bere
- Un antidot eficient contra răcelii -
Drojdia de bere (Saccharomyces cerevisiae) face parte din categoria ciupercilor monocelulare și se găsește, în primul rând, în fabricile de bere. La sfârșitul procesului de fabricație, ea este separată prin filtrare, constituind, cum s-ar zice, un produs rezidual. De aceea, berea obișnuită conține relativ puțină drojdie. Cantități mai mari rămân numai în cea nefiltrată, despre care putem spune că este mai "sănătoasă" decât berea filtrată standard. Apreciată și ca un valoros produs cosmetic natural, drojdia oferă multe vitamine ce contribuie la creșterea, fermitatea și frumusețea firelor de păr, a unghiilor și pielii. Însă drojdia de bere posedă și alte calități. E săracă în calorii, practic lipsită de grăsimi și de zahăr. În schimb, conține fibre, vitamine și minerale din belșug. Fără exagerare, este unul din cele mai prețioase alimente. Chiar și marii vindecători, care și-au înscris pentru totdeauna numele în istoria omenirii, au recunoscut forța terapeutică enormă ce se ascunde în celulele minuscule ale drojdiei. De aceea, ea este utilizată de secole în medicina populară și în terapiile naturiste. Mai nou, și medicina clasică a început să-i acorde atenție. Datorită conținutului ei bogat în substanțe importante pentru sistemul imunitar, drojdia de bere poate fi considerată un antidot eficient contra răcelii. Ea ne furnizează, printre altele, aminoacizi esențiali în concentrații mari, diverse vitamine din complexul B, vitamina E, fier și zinc, precum și cantități apreciabile de beta-glucan. Toate aceste ingrediente activează formarea de noi globule albe și de anticorpi, ceea ce consolidează capacitatea de autoapărare a întregului organism.
Drojdia de bere este cel mai ieftin și mai sănătos dintre toate suplimentele nutriționale. O puteți cumpăra sub formă de fulgi sau în pachețele din supermarket, din magazinele naturiste sau farmacii. Din acest moment, ea ar trebui să devină o componentă a meniului dvs. zilnic. Poate fi combinată cu iaurt, müsli, compot, sucuri de fructe ori de legume și dă un gust minunat salatelor, ca și legumelor fierte. Luând 3-5 lingurițe în fiecare zi, veți asigura o aprovizionare optimă a organismului dvs.. Veți izbuti astfel să preveniți viroza sau veți obține ameliorarea rapidă a unei infecții virale deja existente. Cu alte cuvinte, vă veți îmbolnăvi mai rar și vă veți însănătoși mai repede.