Leacuri băbești pentru o piele... tânără

Redactia
Cercetările din domeniul fru­mu­seții ajung, toate, la aceeași con­cluzie: în zilele noastre, împovărate nu doar de stres, ci și de poluarea bez­metică, pe care nimeni nu pare să o poa­tă opri, pielea îmbă­trânește mai repede ca altădată.

Foto: DreamstimeȘi odată cu ea și obrazul femeilor, care se umple de ri­duri și se ofilește ca frun­za de toamnă. De vină sunt "ra­dicalii liberi", niște duș­mani invizi­bili, despre care se tot vor­bește, dar nimeni nu le vine de hac. Iar când le vine, ceea ce se întâmplă des­­tul de rar, sprijinul sosește din gră­dină și din pădure, iar nu din industria remediilor cosmetice. Pe dinăuntru, pie­­lea se repară cu ali­men­te bogate în vita­minele A (morcovi, spanac, po­rumb), C (kiwi, ardei) și E (cereale integrale, ulei de germeni de grâu). Pe din afară, de bază sunt tot străvechile lea­curi băbești, care au și multe rețete de frumusețe. De pildă:

Varză acră pentru curățat pielea
Există o rețetă extrem de simplă și utilă, pe care orice femeie o poate folosi pentru curățirea obrazului: var­­za acră. Luați 100 gra­me (dacă se poa­te proas­pătă, din butoi) și stri­viți-o cu mâna, dea­su­pra unei far­fu­rii. Apoi întindeți-vă pe pat și lipiți frunzele de varză pe față. Stați așa 15 mi­nute, apoi clă­tiți-vă cu apă călduță și un­geți-vă pe față cu vita­mina E ule­ioasă, extrasă din două ge­lule.

Amidon de porumb contra porilor mari
Preparați-vă o mască de față care acționează îm­potriva porilor mari. Se ames­tecă ur­mă­toa­rele: o lin­gură de a­mi­don de po­rumb, o lin­gu­ră de talc, o lin­guriță de car­­bonat de mag­neziu (la far­macie), o linguriță semințe de in mă­ci­nate. Se iau două linguri din amestec și se combină cu o lingură suc de lă­mâie, o lingură suc de roșii și o lingură suc de castraveți. Se apli­că pe față și se lasă să acțio­neze 15 minute. După ce se usucă, se șter­ge cu un tampon de vată umezită în apă. În final, ungeți-vă cu o cremă în care în­corporați o linguriță de tinc­tură de pro­polis sau folosiți Propo­sept.

Cură internă și externă cu castraveți
Beți de două ori pe săptămână un cocktail de castra­veți pre­parat astfel: 1/4 litru lapte se a­mes­tecă cu 1/2 cas­­travete tă­iat fe­lii, 1 lingură de pă­trun­jel to­cat, 1 ceapă mi­că și 1 că­țel de usturoi. Băga­ți-le pe toate în mi­xer. Beți lichidul în­cet. Ex­tern, vreme de 14 zile conti­nuu, apli­cați pe față, în fiecare sea­ră, un terci obținut din castravete ras sau zdro­bit. Lăsați să acționeze 15 mi­nute.

Pătrunjel contra vinișoarelor roșii
Multe cosmeticiene cu experiență recurg la masca cu pătrunjel, ce tre­buie aplicată o dată pe săptămână. Dați prin mi­xer o legătură proaspătă de pătrunjel sau tocați-o foarte mă­runt. Aplicați mas­ca obți­nută pe față și lăsați-o 15 minute. În pa­ralel, țineți o cură de 6 săp­tă­mâni, luând zilnic o pas­­­tilă de se­le­niu și 3 capsu­le de lap­te de iapă (de la far­macie).