După 2 ani

Ciprian Rus
Au trecut 2 ani de la catastrofa din clubul Colectiv, iar senzația e că până și lucrurile care s-au schimbat în bine s-au schimbat înapoi în rău, între timp.

Și nu e vorba aici de politică, de rocada PSD - tehnocrați - PSD, și nici de schim­barea radicală a princi­pii­lor și valorilor de guvernare, după ce pre­mie­rul Cioloș a plecat de la Pa­latul Victoria. E vorba dacă s-a schimbat ce­va - fie și lucruri mici - ca­re să ne dea încre­de­rea, dacă nu garanția, că proporțiile dezas­tru­lui din toamna lui 2015 ar fi mult mai mici azi, dacă s-ar întâmpla - Doamne, fe­rește! - ceva asemă­nă­tor. Ar fi mai bu­nă capacitatea de re­acție a Inspec­toratului pentru Situații de Urgență? Ar fi mai bună integrarea dintre dife­ritele servicii de ajutor spe­cial? Ar fi mai pregătite spitalele să facă față pro­vocărilor unor cazuri ex­trem de gra­ve? Închid mai greu ochii ins­pec­torii de tot felul când dau auto­rizații de funcționare cluburilor? Sunt mai responsabili și mai prudenți patro­nii și managerii de localuri când vine vor­ba de siguranța clienților și a anga­jaților lor? Sunt mai grijulii primarii față de afacerile care se desfășoară în zonele pe care le administrează?
"Corupția ucide!" a fost una dintre concluziile firești după nenorocirea din Colectiv, dincolo de toate elemen­te­le care puteau ține de hazard. "Co­rup­ția ucide!" a devenit și sloganul celor care, ieșiți în stradă, au cerut să se schimbe ceva - mai mult decât Gu­vernul Ponta. Căci Guvernul Ponta, văzut de mulți ca protector, dacă nu simbol, al corupției generalizate din România, s-a schimbat, iar azi suntem cam tot acolo unde eram acum 2 ani. Iar în unele privințe, stăm chiar mai rău, căci luarea în derâdere a bunului simț și a profesionalismului (vezi atacu­­rile la guvernul tehnocrat) și ba­ga­telizarea corupției, au ajuns, în acești 2 ani, literă de lege, la fel ca și apă­rarea ma­rilor corupți, prin iniția­tive le­gis­lative special făcute în acest sens.
Mita în sănătate este aproximativ 20% din valoarea contractului, spune, azi, procurorul-șef al Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Ca să își scoată mita, cel care o dă oferă servicii mai proaste. De aceea nu avem de nici unele prin spi­tale, de aceea au murit mulți dintre cei care puteau fi salvați după Colectiv, de aceea mor și azi, cu zile, oameni prin spitalele noastre. Au trecut doar 2 ani, iar "Corupția ucide!", sloganul care a scos în stradă sute de mii de oameni, a devenit subiect de bășcălie pentru mahării care programează pe­treceri în ziua de comemorare a mor­ților de la Colectiv...