Și nu e vorba aici de politică, de rocada PSD - tehnocrați - PSD, și nici de schimbarea radicală a principiilor și valorilor de guvernare, după ce premierul Cioloș a plecat de la Palatul Victoria. E vorba dacă s-a schimbat ceva - fie și lucruri mici - care să ne dea încrederea, dacă nu garanția, că proporțiile dezastrului din toamna lui 2015 ar fi mult mai mici azi, dacă s-ar întâmpla - Doamne, ferește! - ceva asemănător. Ar fi mai bună capacitatea de reacție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență? Ar fi mai bună integrarea dintre diferitele servicii de ajutor special? Ar fi mai pregătite spitalele să facă față provocărilor unor cazuri extrem de grave? Închid mai greu ochii inspectorii de tot felul când dau autorizații de funcționare cluburilor? Sunt mai responsabili și mai prudenți patronii și managerii de localuri când vine vorba de siguranța clienților și a angajaților lor? Sunt mai grijulii primarii față de afacerile care se desfășoară în zonele pe care le administrează?
"Corupția ucide!" a fost una dintre concluziile firești după nenorocirea din Colectiv, dincolo de toate elementele care puteau ține de hazard. "Corupția ucide!" a devenit și sloganul celor care, ieșiți în stradă, au cerut să se schimbe ceva - mai mult decât Guvernul Ponta. Căci Guvernul Ponta, văzut de mulți ca protector, dacă nu simbol, al corupției generalizate din România, s-a schimbat, iar azi suntem cam tot acolo unde eram acum 2 ani. Iar în unele privințe, stăm chiar mai rău, căci luarea în derâdere a bunului simț și a profesionalismului (vezi atacurile la guvernul tehnocrat) și bagatelizarea corupției, au ajuns, în acești 2 ani, literă de lege, la fel ca și apărarea marilor corupți, prin inițiative legislative special făcute în acest sens.
Mita în sănătate este aproximativ 20% din valoarea contractului, spune, azi, procurorul-șef al Departamentului Național Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Ca să își scoată mita, cel care o dă oferă servicii mai proaste. De aceea nu avem de nici unele prin spitale, de aceea au murit mulți dintre cei care puteau fi salvați după Colectiv, de aceea mor și azi, cu zile, oameni prin spitalele noastre. Au trecut doar 2 ani, iar "Corupția ucide!", sloganul care a scos în stradă sute de mii de oameni, a devenit subiect de bășcălie pentru mahării care programează petreceri în ziua de comemorare a morților de la Colectiv...