Ce vă menține în formă maximă toamna

Gilda Fildan
Niciodată urmările su­pra­so­licitării nu devin ime­diat vizibile. De aceea este nece­sar ca în permanență să fim atenți să nu ne depășim limitele. Vă o­fe­rim câteva sugestii în acest sens.

Bateți la ușa timusului

Timusul este o glandă endo­crină importantă, situată în partea superioară a toracelui, cu patru degete mai jos de gropița de la ba­za gâtului. Loviți ușor cu vâr­furile degetelor pe locul respectiv timp de un minut, de mai multe ori pe zi. Aceasta va impulsiona formarea de celule imunitare și vă va alimenta cu o nouă forță vitală.

Transpirați zdravăn

Mergeți la saună o dată pe săptămână - astfel vă antrenați mecanismele de apărare natu­rală ale organismului, deoarece se vor îmbunătăți o serie de re­glaje in­ter­ne, printre altele și mi­crocir­culația la nivelul mucoa­selor. De asemenea, "camera cu aburi" va avea o influență pozi­tivă și asupra metabolismului, pre­cum și asupra secreției de hor­moni ce induc sentimentul de fe­ricire.

Ieșiți zilnic din casă

Studiile arată că o ieșire în aer liber de numai 20-30 de minute în fiecare zi are darul de a ne lim­pezi mintea. O plimbare în pas alert sau o tură de jogging mobi­lizează metabolismul și ne fur­nizează cantitatea de ultraviolete necesară, chiar dacă vremea este posomorâtă. În consecință, orga­nismul va avea posibilitatea să sintetizeze vitamina D, o sub­stan­ță de însemnătate esențială pentru activitatea celulelor imunitare.

Băile întăresc corpul

Îmbăierea într-o soluție salină activează metabolismul (inclusiv al pielii) și circulația sângelui, are un efect de reducere a acidității și relaxează musculatura și articu­lațiile. Pe lângă aceasta, se umi­difică mucoasele căilor respira­torii. Pentru o baie generală di­zol­vați 1 kg de sare marină (de ex. sare de la Marea Moar­tă) în cada umplută cu apă călduță la 37oC. După ce v-ați îmbăiat 20 de minute, odihniți-vă întinși în pat.

Toamnă fierbinte

Vă propunem un ceai de plan­te cu gust plăcut, care vă va ajuta să fiți în formă. Amestecați 50 g măceșe, 30 g sunătoare, 10 g pod­bal și câte 5 g flori de tei și hamei (dacă nu dispuneți de un cântar de mare finețe, capabil să măsoare ase­menea cantități, apelați la un far­macist). Luați în fiecare zi câte o lingură din acest amestec, turnați deasupra 200 ml de apă clocotită, așteptați 10 mi­nute să infuzeze, după care stre­curați. Îndulciți cu puțină miere.

Un trio pentru imunitate

Administrate zilnic sub for­ma unei cure cu durata de 4 pâ­nă la 6 săptămâni, sunt deo­se­bit de efi­ciente: sărurile Schüs­sler nr. 3, nr. 6 și nr. 7 fa­vo­rizează oxige­narea țesuturilor, elimină reziduurile metabo­lice, relaxează sistemul ner­vos și musculatura.

Calm și forță cu yoga

Exercițiul "Tăiatul lemnelor" destinde și ajută mult la reducerea stre­sului. Depărtați picioarele și lăsați-vă pe vine, ținând tot tim­pul spatele drept. Împreunați mâi­nile la piept, apoi ridicați brațele întinse deasupra capului, duceți-le cât mai departe în spate și după aceea aruncați-le cu putere în fa­ță, ca și cum ați despica un buș­tean cu toporul. 10 repetări.

Masaj pentru activarea ficatului

Cu degetele unei mâini nete­ziți ușor palma celei­lal­te, pornind de la mar­ginea ei exte­ri­oară spre baza de­getului mare. Ast­fel vă sti­mulați fi­catul. Atunci când el nu lucrează la întreaga ca­pa­citate, apar simptome precum stă­rile de oboseală și deprimarea. E­fectuați acest masaj câte 1-2 mi­nute, de mai multe ori pe zi.

Pentru un abdomen sănătos

Ovăzul conține carbohidrați complecși și vitamina B1 - am­bele contribuie la creșterea secre­ției de hormoni ai fericirii, a pute­rii de concentrare și a rezistenței la stres. În plus, mineralele și fibrele alimentare din ovăz asi­gură sănătatea intestinului, con­­so­lidând astfel o com­po­nentă im­portantă a siste­mu­lui imunitar. Iată cum vă pre­parați un terci pen­tru micul dejun, un porridge clasic: amestecați câte 75 ml de lapte și apă, încălziți-le până dau un clocot, adăugați 2 linguri de fulgi de ovăz și lăsați-le să fiarbă 5 minute la foc mic. Îndulciți terciul cu zahăr, eventual se poate servi și cu fructe.