O curte nu prea mare, plină de pomi, vie și trandafiri. În stânga, cum intri, o casă veche, cu linii de arhitectură neoromânească, albă și împodobită pe fronton cu drapelul României. În față, o căsuță de țară, tipic moldovenească, pe prispa căreia te poți răsfăța sub soarele de toamnă, așezat în scaune moi, de răchită. În casa cea mare, sunt trei odăi transformate în săli de restaurant, decorate în stil țărănesc. La o tejghea solidă din lemn, trebăluiesc două fete frumoase, îmbrăcate în ii. Locul se numește "La Conac", dar n-are nimic dintr-o casă boierească. Are, în schimb, noblețea țăranului român. Dacă nu știi despre "Conac", e greu să-l găsești, ascuns, cum este, de vegetație, într-un colț al străzii Nicolae Gane din Iași, la doi pași de Casa Pogor. Trebuie să te ducă acolo vreun inițiat, căci patronul, Dan Gorbănescu, refuză orice publicitate, alta decât aceea "din om în om". Nu e un moft, este reflexul unui stil de viață pentru care a optat cu multă vreme în urmă.
"Omul are cea mai bună energie în zona sa de baștină"
- Sunteți unul dintre tinerii antreprenori ai Iașiului, care au ales un domeniu de nișă. Încercați să redați partea spirituală, unui obicei devenit banal și, în lumea de azi, practicat pe fugă: bucuria de a mânca. Într-un local plin de urmele bunicilor, decorat cu obiecte țărănești și care găzduiește evenimente cu parfum de epocă, propuneți o alimentație tradițională, bazată pe produse bio, gătite în tihnă. Este asta o carte câștigătoare în Iași?
- Vedeți, în lumea asta toate au un rost. Nu este un lup în pădure fără rânduială de Sus. Și toate au fost lăsate pentru ca omul să se bucure de ele în această călătorie frumoasă, căreia noi îi spunem viață. Dar bucuria nu e deplină, dacă nu-ți găsești și tu, ca om, rostul tău. În momentul în care ți l-ai găsit, nu se mai pune problema în termeni materiali. Dacă ți-l urmezi, oricum ești în câștig. Asta fac și eu. De ce în Iași? Pentru că am înțeles destul de devreme un adevăr care acum e probat științific: omul are cea mai bună energie în zona sa de baștină. Acum vreo opt ani, încercam să fug de România furată și defectă, să fug, de fapt, de un anumit tip uman, nu de țara pe care acești oameni nu o respectă și nu o iubesc. Și lăudam Austria, ca pe un stat în care merită să trăiești. La care, fiul meu, pe atunci abia intrat la școală, mi-a spus: "Tata, dar dacă Dumnezeu ne-a lăsat aici, cum să plecăm?". A fost un moment de cotitură al vieții mele, când am realizat că am un rost, și el se află aici. Și am început să mă caut. Dar nu pentru a găsi în mine propria voie, ci pentru a auzi voia lui Dumnezeu. L-am rugat pe Dumnezeu să mă folosească. Pentru că doar așa poți avea o împlinire a vieții. Iar din această perspectivă, cred că am ales cartea câștigătoare.
"Rostul vieții e dragostea pentru tot ce te înconjoară"
- Căutarea rostului dvs. a început mai abrupt: în afaceri imobiliare. Nu v-a fost greu să lăsați în urmă o activitate așa de profitabilă?
- Sigur că n-a fost ușor. Îți trebuie o oareșice putere de a-ți trăi propria viață, de a te rupe de tendința generală, care se formează prin "educația" făcută la televizor - care ne spune cum să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, către ce să năzuim, fără ca, de cele mai multe ori, toate astea să aibă vreo legătură cu natura noastră și cu binele nostru. Reperele fac societatea, or, astăzi, reperele nu ne mai sunt date de o educație clasică, serioasă, care să țină cont de cine suntem și cine trebuie să devenim, ci de "școala" de la televizor, ori, mai recent, de pe internet. Șansa mea a fost că am fost crescut într-o familie în care totul decurgea firesc, în care am învățat valorile adevărate, pentru care masa era un adevărat ritual, unde se gătea ca pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, cu atenție la ingrediente și cu... dragoste. Mie îmi place acest stil de viață tradițional, îmi place când în casă miroase a pâine proaspăt scoasă din cuptor, a caș de oaie și a must care dă în fiert, hai să împărtășesc și altora această bucurie de a trăi, mi-am zis. Așa s-a născut "La Conac". Iar motto-ul nostru este: "Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!". Pentru că despre asta e vorba, rostul vieții este dragostea pentru ceilalți și pentru tot ce te înconjoară. Fără dragoste, nu poți dărui, nu poți împărtăși...
- Ușor de zis, dar mai greu de făcut...
- Nu este greu, dacă simți. Și se manifestă în toate amănuntele. De exemplu, n-am vrut să angajez bucătari profesioniști, ci am luat câteva gospodine care gătesc așa cum o fac pentru familiile lor. La noi timpul de așteptare a bucatelor e mai lung, pentru că mâncarea sănătoasă se face mai greu. Însă merită. Este exact opusul tiparului de viață dominant astăzi, pe care îl putem numi "Coca-Cola": efervescență acum!
"Sunt foarte puțini cei care își transformă vocația în profesie"
- "La Conac" este un loc aparte, și pentru că denotă o fire romantică. Bănuiesc că menținerea afacerii pe linia de plutire necesită, totuși, și un bun pragmatism.
- Știți bine că există profesie și vocație și că nu sunt foarte mulți cei în viața cărora vocația le este și profesie. De aici vine tristețea lumii, de aici vin depresiile și frustrările care te pot doborî. Nu e lucru ușor să-ți cunoști vocația și să faci o profesie în consecință. Eu, unul, m-am născut cu valențe artistice, în copilărie am urmat cursuri de pictură, de chitară și de actorie, am participat la concursuri de oratorie... Dar când am vrut să dau la Facultatea de Teatru și Film, părinții mei s-au opus. Mama mi-a spus că dacă tot vreau să fac actorie, măcar să o fac pe bani: "Fă-te avocat!". Pentru că o iubesc, n-am vrut să-i stric inima și am urmat Dreptul. Dar n-am practicat, pentru că nu-mi place conflictul, iar justiția e o zonă de conflict. În timpul facultății m-am angajat, căci n-am vrut să pierd timpul. În plus, am cunoscut o fată care îmi era colegă de grupă și care mi-a devenit soție, drept pentru care, m-am "așezat" de foarte fraged, ca să zic așa. Destul de repede am ajuns și unul dintre cei mai buni agenți imobiliari din Moldova. Am cunoscut astfel oameni foarte sus-puși și foarte bogați, mi s-au deschis tot felul de oportunități. Aș fi putut să încep o afacere în București sau în străinătate, dar am preferat să rămân aici. Iar după cinci ani, mi-am dat demisia, ca să încep să trăiesc.
- "La Conac" izbânda este vizibilă. Bănuiesc, totuși, că există, cu siguranță, și clipe grele, ca în orice afacere. Care este bucuria care răscumpără greul?
- Că fac ceva concret pentru ai mei. Ai mei fiind toți românii cu care mă simt aparținând aceluiași "sat", dar, desigur, mai ales ieșenii. Cred că Dumnezeu a rânduit să fac "La Conac" în Iași, pentru că e orașul perfect pentru un proiect mai romantic. În București, de pildă, ar fi devenit o simplă afacere. Aici e ceva de suflet. A venit cineva la mine să mă convingă să merg în Capitală cu acest concept. Mi-a spus că în București aș fi milionar. I-am răspuns că mă aflu în Iași pentru că sunt deja foarte bogat. Evident, averea mea nu e măsurabilă în bancnote.
"Generația cu cheia de gât are, în continuare, o cheie la gât"
- Pereții "Conacului" sunt plini de fotografii cu personalități publice care v-au călcat pragul, de la Marcel Iureș, Dan Puric și Grigore Leșe, la fostul premier Dacian Cioloș. Cum au ajuns aici?
- Pe unii i-au adus prieteni comuni, pe alții i-am căutat și i-am invitat eu, pentru că sunt responsabili, fără să știe, de locul ăsta. Pentru că m-a impresionat un gând, o faptă, o carte, un cântec al lor, și toate au dus aici. M-am gândit că e bine și pentru ei să știe că rodește în cineva emoția pe care o risipesc cu atâta generozitate. Astfel de oameni sunt asemănători preoților, care se întreabă după slujba de duminică: va lucra în sufletul cuiva ce am făcut eu aici, ori, imediat ce au ieșit pe ușă, au și uitat ce le-am spus? Toți au fost plăcut impresionați de ce au găsit la noi, căci au simțit autenticul.
- Există în Iași o emulație a noilor întreprinzători, pe direcția tradițională?
- Generația cu cheia de gât, a copiilor din vremea comunismului, are în continuare o cheie la gât. E o cheie spre o lume care e musai să fie una mai frumoasă. Trăim vremuri care nu ne permit să dormim, iar această generație înțelege lucrul acesta prea bine. Trebuie să facem ceva. În Iași s-au ridicat destul de mulți oameni din generația mea, care construiesc pe coordonatele tradiției. Câte o fabrică de bere artizanală, câte o fermă de capre, câte o cafenea... Nu sunt inițiative spectaculoase, dar sunt sănătoase. Și e important că se pune sămânța cea bună.
- Oare ieșenii s-au schimbat ca mentalitate, în ultimii douăzeci de ani? Sunt pregătiți oamenii pentru astfel de inițiative?
- Da, începem să depășim epoca asta consumeristă. Lumea e în proces de lămurire. Vedem încercări de reabilitare a societății ieșene autentice. E un aer de renaștere. Eu însumi sunt o pană de pe pasărea Phoenix, care este Iașiul.