Iconari în Otopeni

Claudiu Tarziu
- Cinstirea celor mai buni dintre noi -

Inițiat și realizat sub coordonarea pictorului Ioan Popa (un nume de referință al picturii bisericești), evenimentul cultural numit "Iconari în Otopeni" a ajuns la a V-a ediție și se va des­fășura în intervalul 30 oc­tombrie - 4 noiembrie a.c. Nu întâmplător, el este spri­jinit de primarul liberal al Otopeniului, Constantin Gheorghe (aflat la al șase­lea mandat și despre care merită să scriem cândva, separat, întrucât a făcut din acest oraș unul model!).
Anul acesta, manifestarea este dedicată Apă­rătorilor ortodoxiei și Sfinților Martiri din vre­mea comunismului. Doisprezece artiști plastici din România, Rusia, Italia, Serbia, Bulgaria, Georgia, Germania, Cipru, Ucraina și Bielorusia vor înfățișa în icoane, sculpturi și mozaic, o serie de sfinți și martiri ai temnițelor comuniste, precum preoții Daniil de la Rarău (Sandu Tudor), Ilarion Felea, Ilie Imbrescu, Constantin Sârbu și Florea Mureșan și mirenii Teodor M. Popescu, Valeriu Gafencu și Costache Oprișan. Artiștii vor lucra după canoanele stilului bi­zantin, în ateliere deschise publicului larg, la Centrul Cultural "Ion Manu" din Otopeni. Ex­poziția lucrărilor realizate va fi deschisă în ulti­ma zi și va putea fi vizitată timp de o lună.
Tot pe 4 Noiembrie, va avea loc o serie de conferințe despre icoană, jertfă, cultura memo­riei și prigoana comunistă, ținute de Protosinghel Gavriil Varvaruc, starețul Schitului Aiud, depu­tatul liberal Daniel Gheorghe, teologul Radu Preda, director executiv al Institutului de Inves­tigare a Crimelor Comunismului, Pr. Prof. Dr. Ioan Bizău de la Universitatea din Cluj, Lector Univ. Dr. Ștefan Ionescu Berechet de la Facul­tatea de Teologie Ortodoxă din București, mona­hiile Parascheva Avădanei și Irina Nedelcu de la Mănăstirea Diaconești - Bacău și foștii deținuți politici Demostene Andronescu, Vasile Jacques Iamandi și Marcel Petrișor.
Așadar, aproape o săptămână închinată artei, ca martor al istoriei și ca mod de cinstire a celor mai buni dintre noi.