Răspuns pentru EUGEN G. - București, F. AS nr. 1287 - "Am pneumococ faringian"

Redactia
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

Pneumococul sau Streptoccocus pneumoniae (un microb coc gram pozitiv) este res­ponsabil (împreună cu stafilococul și klebsiella pneumoniae) pentru 30% din­tre anginele eritemato-pultacee. Pa­togenitatea deosebită a pneumococului este deter­mi­nată de capsula sa poliza­haridică (principalul fac­tor de viru­lență). Debilitatea imunologică locală și generală, frigul și atmosfera umedă, condițiile de muncă (praf, substanțe chimice iritante, poluare) favorizează apariția și recidivele anginei cu pneu­mococ.
Manifestările clinice sunt: dis­fagie (jenă și du­re­re la în­ghi­țit), senzație de înțepături, căl­du­ră, uscă­ciune sau "nod în gât", uneori tuse seacă, obo­si­toare.
Tratamentul general va fi, în primul rând, igieno-dietetic: evi­­tarea alcoolului, fumatului, condimentelor, alimentelor prea reci sau fierbinți, a prafului, va­porilor chimici, a gazelor toxice, a frigului și umezelii.
Pentru reactivarea troficității mu­coasei faringiene sunt indi­cate  instilațiile nazale cu ulei de cătină și vitamina A ule­ioa­să, gargara cu ceaiuri de salvie, mușețel, gălbenele și tătăneasă, badijonaj cu so­luții iodurate, api­terapie (miere de albine cris­ta­lizată), Propo­sept, insti­lații nazale cu propolis -"Rino­tisol").
Susținerea terenului imunologic se face cu Imu­norezistan forte (extract din echinacea). Foarte utile sunt 10-14 ședințe de aerosoli salini, în sta­țiunea Ocna Sibiului sau pulverizații/inhalații cu "Ocnasept" (aerosol salin natural cu extract din plan­te medicinale aromatice).


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Cum pot scăpa de varice?"
(Răspuns pentru LAVINIA, F. AS nr. 1281)


Întâlnită atât la bărbați, cât și la femei, boala varicoasă are ca principală cauză o circulație ve­noa­­să deficitară, fapt ce determină apa­riția unor varice proeminente, groa­se, asemănă­toare tecilor de fasole, sau a altora foar­te subțiri, firișoare mici, ro­șia­tice, la nivelul coapselor. Sunt și alte cauze ce pot declanșa această su­fe­rință a pi­cioa­­relor: factori genetici, lovituri, fra­gi­li­tate capilară, mult mai predispuse fiind persoanele care petrec foarte mult timp în picioare sau la birou, per­soanele obeze etc. Simptomele ce însoțesc această afecțiune pot fi: senzația de picioare grele, obosite, dureri de picioa­re, edeme sau picioare umflate, pu­tân­du-se ajunge chiar la forme severe (trombofle­bite, ulce­rații). Este recomandat să aveți un regim alimentar echilibrat, bogat în vegetale, să consu­mați cât mai multe li­chide. De evitat sunt dulciurile, țigările, obezitatea, încălțămintea incomodă. Dacă sunteți nevoită să stați foarte mult în picioare, mutați alter­nativ greutatea corpului de pe un picior pe celălalt sau, dacă petreceți foarte mult timp la birou, adop­tați o postură corectă, în care picioarele să formeze un unghi drept, fapt ce menține sănă­toasă și coloa­na vertebrală (evitați să stați picior pes­te picior). Faceți mișcare la fiecare 1-2 ore de stat pe scaun. De asemenea, ciorapii cu diferite gra­de de compre­sie, la recomandarea medicului, pot ușura simpto­mele ce apar la nivelul picioarelor. Atât greutatea corporală, cât și sedentarismul ne in­fluențează sta­rea de sănătate a întregului organism. Totodată sunt recomandate suplimentele cu acțiune trofic venoasă ce stimu­lează circulația periferică, sub diferite for­me farma­ceutice: tincturi, geluri sau creme cu apli­care loca­lă, tablete etc. Vă recomand Extract Pu­rificat Ră­șină Mumie cu castan, ce ajută la îm­bunătățirea circu­lației sanguine la nivelul mem­brelor inferioa­re, reducând astfel senzația de dis­con­fort și obo­sea­lă. Pentru aplicații locale, folosiți Crema-balsam cu Extract purificat de rășină Mumie(R) și sunghit, cu rol în normalizarea circu­lației sanguine la nive­lul picioarelor.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Ajutați-mă să-mi recapăt simțul mirosului"
(Răspuns pentru MARIA - Botoșani, F. AS nr. 1261)


Anasomia (absența sim­țului mirosului) este o afec­țiune ce poate apărea tem­porar, cau­zată de o răceală comună sau când contactăm diverse forme de rinite (in­flamații ale mu­coa­sei na­zale), iar uneori per­ma­nent, pro­vocată de infecții virale gra­ve, tumori care im­plică ner­vul oftalmic, leziuni ale ter­minațiilor nervoase oftal­mice, o sinuzită acută sau cro­nică cu obstrucție nazală și mo­dificarea mirosului. Prezența polipilor nazali sau o formă congenitală idio­patică, face uneori necesară intervenția chirur­gicală.
Faceți investigații atente la fosele nazale (ri­no­scopie). La indicația medicului, unele cure medi­camentoase, în paralel cu soluții naturiste, pot rea­duce în totalitate mirosul și senzațiile gusta­tive.
Tratament:
* Cu un bețișor cu vată la ca­pete (pentru urechi), badijonați fiecare nară dimineața și seara, 30 de zile, cu vitamina A.
* La prânz badijonați, 30 de zile, cu ulei de cătină.
* O soluție "miraculoasă" este cura helio­marină, în perioada estivală, 20-30 de zile, la Techirghiol, Eforie, Mangalia.
Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru ANNA, "Mama și-a pierdut mirosul și gustul", F. AS nr. 1284)

"Mama are sindrom mieloproliferativ acut"
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1284)


Producerea în număr prea mare a unor categorii de celule sangvine (globule roșii, albe) de către măduva osoasă poate favoriza apariția unor boli, precum: boala Vaquez, leucemia granulocitară cronică, policitemia vera, mielofibroză, trombo­citemie esențială, leucemie mieloidă.
Pentru fiecare sindrom există simptome clare de diagnostic.
* Leucemia mieloidă cronică: obo­seală, transpirații nocturne, pa­loare, tromboza venelor, leucocitoză exagerată, febră, anemie, fosfatază alcalină scăzută, trombopenie etc.
Tratament: Interferon-Alfa, trans­plant măduvă osoasă, Myleran.
* Mielofibroză: Splenomegalie, trombocito­penie, scădere ponderală, anemie, leucopenie, he­patomegalie, pancitopenie, leucocitoză.
Tratament: Busulfan, Interferon-Alfa, Trans­plant măduvă osoasă.
* Policitemia vera: înroșirea feței, tulburări de circulație și HTA, hepatosplenomegalie, amețeli, tulburări de vedere, cianoză, epistaxis, hiperuri­cemie, oboseală, hemoragii, trombocitoze etc.
Tratament: se va trata afecțiunea de bază.
Tratament naturist: Cordyceps 10/30/1, AFA Stem, Oncology Stem, AHCC Plus, Astragalus 9000, Maitake D-Fraction, Myco Defense, Tre-en-en. Se administrează cu ceai antineoplazic - Hyper Tum.
Multă sănătate!